Film "Oluja"

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je film dobar,iznad ocekivanja.Celo vreme drzi paznju,dosta realna ratna prica o sudbini obicnog coveka iako ucesnici svega toga kazu "nidje veze".Nisam siguran da su posle ovog filma Lepa Sela,gde je dosta toga iskarikirano,i dalje najbolji domaci ratni film.
Meni Lepa sela,uopste nije najbolji ratni film.
Meni taj film bas i izgleda kao film,nekako izvjestaceno.
Najbolji (anti)ratni film,a bez eksplicitnih ratnih scena mi je "Ubistvo s predumisljajem".
Ono jeste sve onako bilo.
A sto se tice ovog filma,naprotiv,dok smo gledali sa nama je gledao i jedan licni ucesnik slicne kolone,nekoliko dana kasnije,kada su Srbi bjezali iz zapadnog dijela Bosne,i kaze da je devedeset posto bilo tako i jos gore.
Ljudi su bjezali i u metezu,i preko sume,probudile su ih granate...itd.

Meni Lepa sela,uopste nije najbolji ratni film.
Meni taj film bas i izgleda kao film,nekako izvjestaceno.
Najbolji (anti)ratni film,a bez eksplicitnih ratnih scena mi je "Ubistvo s predumisljajem".
Ono jeste sve onako bilo.
A sto se tice ovog filma,naprotiv,dok smo gledali sa nama je gledao i jedan licni ucesnik slicne kolone,nekoliko dana kasnije,kada su Srbi bjezali iz zapadnog dijela Bosne,i kaze da je devedeset posto bilo tako i jos gore.
Ljudi su bjezali i u metezu,i preko sume,probudile su ih granate...itd.
Ne bih rekao izveštačeno nego previše ležerno za takvu tematiku. Dragojević je napravio ratne "Mi nismo Anđeli" izgleda nije umeo drugačije. Pažnja je bila na tim provalama,forama,dijalozima,humoristickim zacikavanjima veselih Bosanaca,jakoj simbolici i razni profili i razni motivi vojnika u tunelu. Ali previše nerealno i ležerno,kao da je neko društvo pošto na pejntbol. Jedino Milan izgleda kao čovek koji je dušom i telom u ratu i svestan je toga,ostali kao da su iz neke druge priče. Toga sam posle ovog filma postao svestan šta je ratni film. Možda su i lepa sela prerano snimana pa je tako ispalo ili je jednostavno Dragojević i njegov fazon. Ali u odnosu na ovaj film deluje kao parodija na rat..Možda će to vreme pokazati,ali i dalje kultni film koji može stalno da se gleda. To će uvek ostati.

Odgledao ok gledljiv mada toliko imamo tužnih istinitih sudbina za film kao što je Oluja da je ovo samo mali segment.Bilo je još gore pogotovo vojni momenat i borbe u BIH posle ali kontam da akcenat nije ni stavljen na te borbe već priče civila u koloni.Jer zaštitni znak Oluje je ta nepregledna tužna kolona do Srbije.Tužna pretužna epizoda srpskog naroda u Hrvatskoj koja ni čestitim Hrvatima ne ide na ponos jer je broj srpskih žrtava u Oluji statistički gledano u poražavajuće velikom procentu na strani ubijenih civila staraca koji su ostali misleći da su nedužni i sačekali HV.Gadan zajeb.

Kad upoređujemo prikaz sukobljenih strana u Oluji, tu su Hrvati neprevaziđeni.
U seriji General o Ante Gotovini od koje su izmontirali film, njihovi generali i vojnici prikazani su kao neustrašivi borci i manekeni u ispeglanim uniformama, ali i humanitarci koji su poštovali Ženevsku konvenciju i vozili ranjene srpske vojnike u hrvatske bolnice na lečenje.
Na chetnixploitation blogu su slike i poređenje prikazanih generala u filmu sa onim pravima iz realnosti.
http://chetnixploitation.blogspot.com/2021/07/general-4deo.html

Srbi, sa druge strane, su masne, prljave i zadrigle spodobe,kukavice i lopuže, koji kolju i vade oči hrvatskim seljacima, a srpske žene su radodajke i ludače.
http://chetnixploitation.blogspot.com/2021/08/general-5deo.html

Naši reditelji koliko god da se trude, ne mogu da dostignu takav nivo treš propagande.

Ovaj film nije loš sa nekih aspekata, ali kao celina ne briljira. Prvo, razumem da je fokus na ličnim pričama ali time ne se ne izbegava politička dimenzija koja u filmu postoji. Naime, iako nije dat nikakav politički kontekst dešavanja, objašnjenja, svi likovi Hrvata u filmu su prikazani kao zli, čine zlodela, dok niko sa naše strane nije takav, ne čine zverstva nad protivnicima isl. Film je potpuno crno-beli u tom pogledu. Znam za postojanje chetnixploitationa, te gnusne pojave koja je na sreću jenula, a Oluja je ustashploitation. Nijedno ni drugo nije dobro i deluje propagandno.

Zatim, smatram da prvi srpski igrani film o Oluji ne bi trebalo ovako da izgleda. Naime, lične priče ovde date su prilično neverovatne (skoro nemoguće) i ne oslikavaju tipičnu sudbinu nastradalih. Sporedni lik Stevana (debeljan u Ilijevoj četi koji ranije ne izbija iz gostione), njegova priča, predimenzionirana je i time po meni nisu ispoštovani stradali i drugi izbeglice iz RSK, jer se išlo na senzacionalizam.

Pazite, nakon svega što on preživi - smrt najboljeg prijatelja, bekstvo od hitaca, pogodak u glavu, krađa motora i konačno srećno nalaženje porodice, samo da bi raketa pogodila baš u njihov traktor - totalno je neverovatna priča.

Zatim, priča o ratnom profiteru i njegovoj kćerci, koja kao da postoji samo da bismo imali scenu devojčice koja nagazi minu i time naše emocije bile jeftino manipulisane. Jer, od 220,000 hiljada izbeglih i 2000 stradalih, kome se desila baš takva situacija? Ne kažem da nikom nije, ali smatram da bi ovakav film trebalo da se obraća i drugima predočava taj strašan period u životu tipične izbegličke porodice sa teritorije RSK. Uz to, verovatno bi morao da ide i neki kontekst dešavanja, i smatram da bi takav film, koji se ne bi koncipirao na spektaklu, bio dosta pošteniji s obzirom na strahote koje su ljude iz Krajine zadesile.

Ni Ilijina priča nije mnogo manje prenabudžena, dok je treća glavna priča - ona o plaćeniku Legije stranaca Danetu koji se sveti za ubistvo svog brata, sveštenika - istovremeno je ekscesivna i zato smešna i kao da pripada nekom drugom filmu, kao da je veštački nalepljena na ovaj.

Jer, pazite, sem što likovi Ilije, Stevana idr. nakratko imaju interakcije sa Danetom, lagano je mogla Danetova priča da se iseče iz filma i da filmu ništa ne fali strukturalno. Znači, ta priča čak je i drugog žanra, to je "triler osvete". Tu je i sumanut lik Danetove majke, koja je kvalitetna ratnica u doslovnom smislu te reči, puca bakuta iz kalašnjikova i poznaje diverzantske taktike.

Film je kompetentno snimljen i glumljen, i zapravo sam uživao u dobro urađenoj osvetničkoj priči. Ali stoji da je ona u, ovako koncipiranom filmu, čist višak, to je trebalo da bude film za sebe. Takođe, kako zbog poznavanja realne pozadine događaja, tako i zbog bukvalno neprestanog nasilja, plača, krika, krvi i jecanja, film me je u nekoj meri potresao, a smatram da umetničko delo koje uspe da u uživaocu izazove emocije ipak ima neku vrednost.

Poslednja izmena:
Ovaj film nije loš sa nekih aspekata, ali kao celina ne briljira. Prvo, razumem da je fokus na ličnim pričama ali time ne se ne izbegava politička dimenzija koja u filmu postoji. Naime, iako nije dat nikakav politički kontekst dešavanja, objašnjenja, svi likovi Hrvata u filmu su prikazani kao zli, čine zlodela, dok niko sa naše strane nije takav, ne čine zverstva nad protivnicima isl. Film je potpuno crno-beli u tom pogledu. Znam za postojanje chetnixploitationa, te gnusne pojave koja je na sreću jenula, a Oluja je ustashploitation. Nijedno ni drugo nije dobro i deluje propagandno.

Zatim, smatram da prvi srpski igrani film o Oluji ne bi trebalo ovako da izgleda. Naime, lične priče ovde date su prilično neverovatne (skoro nemoguće) i ne oslikavaju tipičnu sudbinu nastradalih. Sporedni lik Stevana (debeljan u Ilijevoj četi koji ranije ne izbija iz gostione), njegova priča, predimenzionirana je i time po meni nisu ispoštovani stradali i drugi izbeglice iz RSK, jer se išlo na senzacionalizam.

Pazite, nakon svega što on preživi - smrt najboljeg prijatelja, bekstvo od hitaca, pogodak u glavu, krađa motora i konačno srećno nalaženje porodice, samo da bi raketa pogodila baš u njihov traktor - totalno je neverovatna priča.

Zatim, priča o ratnom profiteru i njegovoj kćerci, koja kao da postoji samo da bismo imali scenu devojčice koja nagazi minu i time naše emocije bile jeftino manipulisane. Jer, od 220,000 hiljada izbeglih i 2000 stradalih, kome se desila baš takva situacija? Ne kažem da nikom nije, ali smatram da bi ovakav film trebalo da se obraća i drugima predočava taj strašan period u životu tipične izbegličke porodice sa teritorije RSK. Uz to, verovatno bi morao da ide i neki kontekst dešavanja, i smatram da bi takav film, koji se ne bi koncipirao na spektaklu, bio dosta pošteniji s obzirom na strahote koje su ljude iz Krajine zadesile.

Ni Ilijina priča nije mnogo manje prenabudžena, dok je treća glavna priča - ona o plaćeniku Legije stranaca Danetu koji se sveti za ubistvo svog brata, sveštenika - istovremeno je ekscesivna i zato smešna i kao da pripada nekom drugom filmu, kao da je veštački nalepljena na ovaj.

Jer, pazite, sem što likovi Ilije, Stevana idr. nakratko imaju interakcije sa Danetom, lagano je mogla Danetova priča da se iseče iz filma i da filmu ništa ne fali strukturalno. Znači, ta priča čak je i drugog žanra, to je "triler osvete". Tu je i sumanut lik Danetove majke, koja je kvalitetna ratnica u doslovnom smislu te reči, puca bakuta iz kalašnjikova i poznaje diverzantske taktike.

Film je kompetentno snimljen i glumljen, i zapravo sam uživao u dobro urađenoj osvetničkoj priči. Ali stoji da je ona u, ovako koncipiranom filmu, čist višak, to je trebalo da bude film za sebe. Takođe, kako zbog poznavanja realne pozadine događaja, tako i zbog bukvalno neprestanog nasilja, plača, krika, krvi i jecanja, film me je u nekoj meri potresao, a smatram da umetničko delo koje uspe da u uživaocu izazove emocije ipak ima neku vrednost.

Neverovatno, da, vaistinu gledano iz fotelje.

Žao mi je, ali blaži je film od same stvarnost.
Ne ponovilo se...a nema dana da se negde u svetu ne vode ratovi.
Samo da se na ovim prostorima ne ponovi...kamen na kamenu ostati neće.
Mi se ničemu naučili nismo.

Film uvek ima u sebi onaj efekat drame, koji uvek deluje nerealno i preterano.
Puno je svedoka koji ti mogu ispričati prave horore....ali, njima se ne priča.

Mogla bih se složiti da su mnogo uspešniji u snimanju filmova na temu '90ih HR i BiH.
Kad su žrtve u pitanju, jednako otplačem ...nebitno čija je kinematografija.
:kpozdrav:

p.s. rat u sebi nema 9, nego 999 krugova pakla...

@*pustinjakinja

Možda ja grešim, ali neverovatna mi nije strahota prikazanih priča, nego splet okolnosti. Zaplet koji vodi do Stevanove tragedije je veoma komplikovan.
Svestan sam da je u jeku rata činjeno mnogo većih horora od onih prikazanih u ovom filmu...Ali sami "zapleti" u realnosti su mnogo manje neverovatni, recimo, porodica beži u okviru kolone kada budu pogođeni raketom - i to je sve, užasno je ali i uverljivo da se tako desilo. Dok je po mom mišljenju ovakva Stevanova priča nerealno senzacionalistička.

@*pustinjakinja

Možda ja grešim, ali neverovatna mi nije strahota prikazanih priča, nego splet okolnosti. Zaplet koji vodi do Stevanove tragedije je veoma komplikovan.
Svestan sam da je u jeku rata činjeno mnogo većih horora od onih prikazanih u ovom filmu...Ali sami "zapleti" u realnosti su mnogo manje neverovatni, recimo, porodica beži u okviru kolone kada budu pogođeni raketom - i to je sve, užasno je ali i uverljivo da se tako desilo. Dok je po mom mišljenju ovakva Stevanova priča nerealno senzacionalistička.

Ništa tu nije bilo nemoguće. Ponavljam, nažalost.
Izbjegavam godinma ove teme...ali valjda više ne mogu.

Svaka porodica iz te kolone ima svoju priču. Neka nije toliko teška, neka jest...a sve su teške na svoj način.

Zamisli sad porodicu; Otac, majka, kćerka, unuk, zet...Uspiju izbjeći strahote, recimo Petrovačke ceste koja je bombardovana.
Dođu na Raču, treba da pređu.Svi mogu, otac, otac koji je izgubio sina ne može. Ne. Vojno je sposoban. Treba da brani - nešto !?
Znaš kako je prešao Raču? Ne bi nikad ni u snu naslutio... a ja ne mogu preko prsta sve ono što osjećam i da napišem.
Zašto ne mogu? Nisam ja ljuta na Hrvatsku. Uvijek se znalo šta žele i čemu streme.
Ne može se biti ljut kad znaš ko stoji ispred tebe i sa kakvim namjerama.

Ako si pogledao moj komentar stranicu prije, možda me budeš razumio...
Rečenica; " S Kosova na Kosovo..." pred kraj filma teško da je razumljiva većini.U njoj je sva ironija jednog naroda...

Nemaš pojma šta u sebi nosi ova rečenica....

Ovo je djelić neopisivog...i samo vezanog za kolonu...
5, da 5 godina, ne 4.... u sebi nose mnogo, mnogo neopisivog.

Back