Film "Klip"

Ne mogu da se složim ni sa stavom da autor mora da nudi rešenje... Pa umetnik nije lekar ili dekontaminator, on je samo medijum koji prenosi impresiju stvarnosti, ukoliko je još uz to intuitivan u jungovskom smislu reči, utoliko bolje, onda je njegov izraz sam po sebi delujući, otvara pitanja i rasklanjanjem slojeva dela, daje i odgovore.
Ne da ne mora da nudi rešenja, nego ne sme to da radi... Onda to prestaje da bude umetnost i postaje čista didaktika, a borba protiv didaktike u umetnosti stara je koliko i umetnost. Autor daje viziju, ukoliko je vešt i njegova vizija imanentna nekoj višoj istinitosti, onda taj film (ili knjiga) sam po sebi deluje na gledaoca katarzično ili epifanijski, daje mu perspektivu koja će pomoći gledaocu da sagleda stvari na pravi način, ali dobra umetnost nikad neće upirati prstom, davati pouke i školski vaspitavati...Ona će samo pokretati um i vidike.... Druga je stvar što mi kao ljudi nismo spremni za takvo otvaranje i što teško prelamamo iz pojedinačnog u opšte, što ne možemo iza specifičnih pojavnosti, iza onog što je umetnika senzitivsalo i podstaklo da pravi film da apstrahujemo višu ideju koju delo ima (ako je ima, što je u slučaju Klipa definitivno).

Sve što si napisao je tačno.

Ok, neka je film reprezentativan, možda se može i šire posmatrati, možda je sve ono što vidimo u filmu naša svakodnevnica(ne sumnajm da nije), ali odakle tolika potreba da se snimaju samo ovakvi filmovi.Pa kod nas ima toliko kretena i kretenki(bičarke) koji kad odgledaju ovakav film mogu samo da se poistovete i da nastave da se tako ponašaju.Kao što se slušaju neki reperi koji blage veze sa životom nemaju.Toliki su kliše da kopiraju crnačku rep scenu i lelemudaju o GETU.
Sklon sam da pomislim da mi od 2000 na ovamo, a malo pre toga, se bavimo samo sivilom. Verovatno je tačno ono :"kakavo vreme, takvi i filmovi".Tema svakog filma sa ovozemaljskog prostora iz ovomilenijumskog vremena se nadovezuje na temu prethodnog.To su ovakve teme: odlazak mladih iz zemlje, droga, kriminal, prostitucija, tranzicija, deljenje stana sa matorima i posle 25 godine, šund, kič..I ono što je zajedničko svim filmovima sa ovom temom -niti jedan ne nudi pouku. Tu imamo mudrosere, koji se nonstop žale.

Ok je da se takvi filmovi snime, ali pod jedan: da budi donekle gledljivi sa izgrađenim likovima i pod dva: da se ne pretera sa konzumiranjem toliko sažvakanih i pregaženih tema(gore navedenih), a do danas cela prethodna decenija je upravo bila kao neka "kritika" društva, a danas je i gore nego pre 10 godina.

Poštenu komediju nismo snimili(osim par izuzetaka:Mrtav ladan i još po neka).

Kinematografski brod je Titanik koji brzo tone, a da se ne lažmo i ceo kulturni život je blizu da potone.

Odgledao sam film. Nista posebno, samo previse "over the top" verzija stvarnosti. Poprilicno slabi likovi i ne vidim zasto rade to sto rade. Npr. devojka u situaciji kao ova Jasna ce pre postati sponzorusa, ne bi li pobegla iz tog sivila koje je okruzuje, a ne mazohista koji uziva da bude maltretiran od strane lika za kog ne vidim zasto bi bio sadista. Neko moje misljenje...
EDIT - Zaboravio sam da napisem da se ti filmovi koji bi se trebali shvatiti kao kritike kod nas uglavnom razumeju totalno obrnuto. Primeri su "Rane" i "Sisanje", to klincima bude kul, nikada vise "skinheda" nego nakon sto je izaslo "Sisanje"...

Ok, neka je film reprezentativan, možda se može i šire posmatrati, možda je sve ono što vidimo u filmu naša svakodnevnica(ne sumnajm da nije), ali odakle tolika potreba da se snimaju samo ovakvi filmovi.Pa kod nas ima toliko kretena i kretenki(bičarke) koji kad odgledaju ovakav film mogu samo da se poistovete i da nastave da se tako ponašaju.Kao što se slušaju neki reperi koji blage veze sa životom nemaju.Toliki su kliše da kopiraju crnačku rep scenu i lelemudaju o GETU.

Kad si vec kod repa. Ovo je Djole iz filma :D

Poslednja izmena:
odakle tolika potreba da se snimaju samo ovakvi filmovi

Zato što kad se snimaju oni koji mame ženske uzdahe i igraju na jeftinu patetiku, oni gotovo uvek izgledaju jadno. Primera ima koliko hoćeš, a najreprezentativniji je "Sjaj u očima" koji treba videti u celom trajanju da bi se poverovalo.

Ok je da se takvi filmovi snime, ali pod jedan: da budi donekle gledljivi sa izgrađenim likovima

U tome i leži poenta "Klipa". Taj film se bavi NEIZGRAĐENIM likovima, oni su kao ličnosti nezreli, ne umeju nikoga da vole, nemaju ničeg ljudskog u sebi. To i ne bi bilo tako strašno (nek crknu, ko im 'be mater) da takvih ljudi nema u zabrinjavajućim količinama. Ti mali retardi su danas ono što si video na filmu, sutra su Kene, gazda Živče, ili npr. onaj što je pobegao sa roštiljijade u Leskovcu ili gde već pre 10-ak dana, i svi njihovi ženski paraziti.

Bata Pežo, Vlada "žaliće mnogi što me više nema" Citroen itd.

Film je žešća glupost...

Na kvadrat ...verovatno finansiran od neke nevladine organizacije koja podupire prava mladih ...mada sustinski nije daleko od istine ,sto se moze videti na delu ovih dana ,u Novom Sadu ...mada ono sto je juce bilo vise je licilo na Mortal Kombat ali ok !
S*ebana realnost omladine u Srbiji - samo ,po meni , jako lose upakovana u nesto sto treba da posluzi kao opomena drustvu ...ispravan je cilj ,ali ne mogu da me ubede kad ga tako nasminkaju mora to da bude niskobudzetskije i sirovije ...Tilva Ros je odlican primer za to !

Back