Fiksna plata ili po učinku (procenat)?

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.887
Samo jednom sam imala posao u kombinaciji fiksna plata (oko 200 eura mesečno tada, 2003-4) i plus pola eura po ugovoru dnevno, što znači ako danas donesem 80 ugovora sa terena, dobijem 40 eura (odmah taj dan).

Meni je ta kombinacija najbolja, jer
1. Fiksna plata koja jeste jako mala, ali dovoljna da imam nekakav osećaj sigurnosti (da mi ne iseku struju, na primer)
2. Koliko sam sposobna, toliko ću i zaraditi, nema limita, što mi daje motivaciju i pokreće me.

E, sad, SAMO fiksna plata me čini depresivnom, ono, pitam se zašto i za šta ja radim...
A samo % me čini uplašenom i nesigurnom (Joj, a šta ako ne uspem da zaradim ni za hranu i račune...itd.)

Zanima me vaše mišljenje.

Pokušaću da ubacim sve u jednu temu: šta biste više voleli, plaćanje po satu ili po učinku?

sa ljudima ne vredi raditi posebno nasim,vrata nece da otvore,kad skapiras da su zbog kamere odbijali poklon putovanja kako onda da im izvuces neki dinar,moj rodjeni brat je odbio na gajbu su mu dosli,probao sam kirby da uvaljujem za 2000e i % bi bio 100e,a on kosta recimo 600$,nema teorije da bih nekom vise ikad punio dzep za sicu,a to ubedjivanje nase sirotinje je posebna prica

Samo jednom sam imala posao u kombinaciji fiksna plata (oko 200 eura mesečno tada, 2003-4) i plus pola eura po ugovoru dnevno, što znači ako danas donesem 80 ugovora sa terena, dobijem 40 eura (odmah taj dan).

1. Fiksna plata koja jeste jako mala, ali dovoljna da imam nekakav osećaj sigurnosti (da mi ne iseku struju, na primer)
2. Koliko sam sposobna, toliko ću i zaraditi, nema limita, što mi daje motivaciju i pokreće me.

E, sad, SAMO fiksna plata me čini depresivnom, ono, pitam se zašto i za šta ja radim...
A samo % me čini uplašenom i nesigurnom (Joj, a šta ako ne uspem da zaradim ni za hranu i račune...itd.)

Pokušaću da ubacim sve u jednu temu: šta biste više voleli, plaćanje po satu ili po učinku?

Колико би радио или био плаћен да си оженио газину ћерку?

Dobro, to je tačno, ali ako se ne radi o pokušaju prodaje sirotinji? Pitanje stoji i ako sediš i "uvaljuješ" proizvode online, ono kao na berzi, kupi- prodaj, kupi- prodaj...to možeš i od kuće, znači koliko danas visiš na internetu, toliko ćeš i zaraditi.
A bila je i ona varijanta 1000 lajkova dobiješ 20$. Opet isključivo zavisi koliko radiš.
Nema nikakve fiksne osnove. Ja sam poludela od straha pa prešla na fiksnu platu gde robujem za 40 hiljada mesečno; onda uklavirim da mi je ipak bolja ova "snađi se" varijanta. Ali kad bi moglo kao nekad u kombinaciji...

Zavisi od slučaja do slučaja,ima poslova što bi i platio da radim.

Tamo gde se obrcu cifre plata je fiksna
Tamo gde je bulja tu ti nude procenat

Ako je neko ambiciozan onda on otvara svoje, sigurno ne radi za drugog...
A to da neko radi za drugog a da pritom tvrdi da je ambiciozan znaci da ili laze ili je teska budala.
Jako je lose privatniku reci da si preduzimljiv, to znaci da si na svoju ruku sa njegovom investicijom.

Na svu srecu pa su i nase gazde seljacine pa ne znaju terminologiju
a i one pare sto su ulozili nisu njihove...

Tako da kad god ti neko nudi procenat najbolje da izbegnes...

Poslednja izmena:

Sve zavisi od tipa posla i ličnih preferencija.
Za poslove u prodaji, uglavnom se pretpostavlja da će osobe koje žele veći procenat zarade da im zavisi od učinka biti bolji prodavci.
Što je konkretni posao manje vezan za ostvarivanje prihoda firme, to je manja potreba za varijabilnim delom u zaradi.
Mada, i u takvim slučajevima, varijabilni deo ima taj efekat podsticanja efikasnosti u radu...

Šta znam...
Zavisi sve od mnogih faktora.
Prevelik udeo varijabile u zaradi može da dovede do pregorevanja zaposlenog usled većeg stresa...

to uopste nije produktivno,konobar na pr ima 1000 din dnevnicu za ostalo grize,a to bukvalno i bude tako,od kolega pravi neprijatelje,samo gore od toga je da radis s nekim na %,krv na sve strane ko je bolje odradio i zasluzuje vise

Jbte, konobar! Ja sam potpuno zaboravila na taj posao! Pošto volim sistem fiksna+ procenat, pokušaću negde da konobarisem, mada realno teško ću to naći u mojim godinama...i da li mogu da naučim da (do)nosim hranu, jer ne BiH radila po nekim zatucanim kafancinama, a za neke fensi kafiće sam prestará.
A ne mislim da bih ratovala sa kolegama, mada treba umeti izvući bakšiš, pitanje je koliko BiH i tu bila dobra. Ne umem da se "šlihtam", da delim neke lažne komplimente itd.
One ugovore sa početka priče sam baš umela da navedem ljude da potpišu i pristanu, moć ubeđivanja imam, ali konobar je uvlačenje i šlihtanje, a to baš nemam nikako.

Koliko pare na sat?

Jel' još uvek razgovaramo o čišćenju?
:rotf:

Šalim se, sama sebe spamujem

@georgejune ja ne vrednujem ljude kroz pare, nikad nisam bila materijalista, a tek što sam starija postajem sve svesnija koliko mi, zapravo, malo treba. Još koju godinu pa ću sednem na vrh planine i samo da posmatram.

@Slonce - neudata, Btw kod mene ništa nije ono što se smatra normalnim i uobičajenim...

Back