FIAT i OPEL !

Ako si zeleo da me ispravish do kraja, osim nebi morao si da ispravih i ono bi (kaze se bih, ja bih) ili to pravilo nisi sam znao.
Nije mi cilj da jurim svachije tipfelere u pola jedan nocu, i na taj nachin da dokazujem neku svoju superioronost (shta li vec) u diskusijama, pa stoga i sebi dozvolim da pogreshim u brzini.

A i dalje ne shvatam zashto si protiv testova, oni su napravljeni za sve ljude, bez obzira na obrazovanost i starosnu dob, vrlo je moguce da i matorac bez obrazovanja na istom testu ''pobedi'' fakultetski obrazovanog japija!

Ovo je vrhunac neznanja... Recenica je glasila "Birao bi bistre radnike koji nebi da naprave kurcshlus na extra sofisticiranom skupocenom robotu."... "bih" je samo za prvo lice... Ovde se radi o "bistrim radnicima", znaci "oni", trece lice... I onda se kaze "bi"... Ono prvo sto si pogresio nije strasno... Ali, ovo kad hoces nekog da ispravljas, a ne znas, to je vec strasno!!!

Slazem se ja da treba da postoji neki test... Ali, rekao sam ti jos u prvom postu kako je taj test odradjen... Nije tu Italijan imao nikakvog uticaja (zvanicno)... A to za "preko veze" nije tacno... Vise puta sam ti rekao da prosetas do Zastave pa pricas o njoj... Dobar deo toga je bio "preko veze" i gledalo se na to ko je iz koje partije... Nemojmo sada da se pravimo nevesti, pa da verujemo kako clanstvo u vladajucim partijama nema uticaja... Sto je najgore, zena koja radi kao cistacica u gerontoloskom centru je morala da se uclani u DS da bi zadrzala posao...

Test nikako nije smeo biti isti za sve... Kako dati isti test jednom ekonomisti, jednom inzenjeru i jednom radniku... Ne rade oni iste poslove i nema razloga da se ispituje njihovo opste znanje... Koga to briga... Svi su oni strucni za neke poslove, i trebalo je ispitivati njihovu strucnost... Ovo je bio idealan paravan da bas nestrucni ljudi prodju...

Ovo je vrhunac neznanja... Recenica je glasila "Birao bi bistre radnike koji nebi da naprave kurcshlus na extra sofisticiranom skupocenom robotu."... "bih" je samo za prvo lice... Ovde se radi o "bistrim radnicima", znaci "oni", trece lice... I onda se kaze "bi"... Ono prvo sto si pogresio nije strasno... Ali, ovo kad hoces nekog da ispravljas, a ne znas, to je vec strasno!!!
..

sad si prolupao, pa ovde je subjekat (JA) a ne bistri radnici - shto je objekat u rechenici. Stoga se kaze: (ja) birao bih (koga) bistre radnike.

Test nikako nije smeo biti isti za sve... Kako dati isti test jednom ekonomisti, jednom inzenjeru i jednom radniku... Ne rade oni iste poslove i nema razloga da se ispituje njihovo opste znanje... Koga to briga... Svi su oni strucni za neke poslove, i trebalo je ispitivati njihovu strucnost... Ovo je bio idealan paravan da bas nestrucni ljudi prodju...

pa izgleda da je u interesu Italijana, po tvome, bilo da prodju nestruchni ljudi, bash chudno!:lol:

mnogi bi ovde voleli da se fabrici FIAT zatre i seme i pleme u SEKI, samo kako bi mogli da prebace Dinkicu o neispunjenom obecanju...
To ti je brale srpski mentalitet!

Polako, cemu teske reci.
Vidis prijatelju, nemam ja nista protiv toga da se taj posao realizuje, tacnije da se realizovao.
Ali cim je to postavljeno u jeku predizborne kampanje i kad je Dinkic poceo da lupeta sa ciframa od 200.000 godisnje i 2.000.000.000 prihoda znao sam koliko je sati.
Sto se mene objtktivno tice neka Zastavu kupi bilo ko samo da je skine sa drzavne grbace. 2001 Korejanci su bili zagrejani za kupovinu, ali su kao gistro odustali. Ispostavilo se da je neko namerno sabotirao taj proces.
E sad sto se tice prognoza, neki eminentni svetski ekonomisti i analiticari prognoziraju da ce ova kriza opustositi automobilski sektor i da ce eventualno samo 5 brendova preziveti. Takoreci tako nesto se i sad vidi gde se kroz spajanja dve kompanije pokusava spasiti proizvodnja i trziste.
Nismo mi obavezni nista prema Fijatu; ako se pojavi strateski partner koji je zainteresvoan za ulaganja, za sprovodjenje socijalnog programa i ozivljavanje proizvodnje onda odmah. Alternativa mora da se nadje i to pod hitno. Ovako pisuci srpsku verziju Beketovog romana pod naslovom Cekajuci Fijat bojim se da ce ceo taj region vlast napraviti teskim socijalnim slucajem.

sad si prolupao, pa ovde je subjekat (JA) a ne bistri radnici - shto je objekat u rechenici. Stoga se kaze: (ja) birao bih (koga) bistre radnike.

"Birao bi bistre radnike koji nebi da naprave kurcshlus na extra sofisticiranom skupocenom robotu."

Koji ne bi da naprave... Oni ne bi da naprave... Znaci trece lici "bi"... Ne moze nikako da bude "bih"...

Ono sto ja znam oko odabira radnika na osnovu tog testa nema neke velike veze sa Italijanima... Vec sam ti rekao da za sve sto je sofisticirano, ili ce dovesti svoje radnike, ili ce nasi ici na posebne obuke... Najveci deo radnika ce i dalje raditi uobicajene poslove... A da bi ostali da rade te poslove, jedan od arsina je bila politicka pripadnost... Sta briga Italijana ko ce da radi na farbanju vozila, ili na postavljanju unutrasnje opreme, ili za jos gomilu slicnih poslova... E, tu je dosao do izrazaja nas metalitet, i ostajanje na poslu preko veze...

U principu OK... Nemam namere da te ubedjuem u bilo sta... Rekao sam ti neke stvari za koje znam iz licnog iskustva... Imas prava da verujes u ono sto ti mislis... Ja bih najvise voleo da sve u novoj fabrici procveta, jer bi to bilo pre svega dobro za grad u kome zivim... Nemam ja nista protiv te fabrike... Ja sam samo ukazao na realne probleme...

"Birao bi bistre radnike koji nebi da naprave kurcshlus na extra sofisticiranom skupocenom robotu."

Koji ne bi da naprave... Oni ne bi da naprave... Znaci trece lici "bi"... Ne moze nikako da bude "bih"...
...

dakle, pre no shto neshto proglasish vrhunskim neznanjem, prochitaj i analiziraj celu rechenicu, nije bilo u pitanju trece lice problematichno, vec prvo.
Toliko za vecheras,

Ovo je potencijalno veoma povoljna vest ako se obistini...

Fiat ce ako preuzme i Krajsler i Opel postati veliki igrac na automobilskom trzistu, i Zastava bi iz tog ukrupnjavanja mogla dobro da profitira, mada kada su reorganizacije i restrukturiranja u pitanju nikada se ne zna, jer moze da nastrada i onaj ko se tome najmanje nadao. No, videcemo...

Kao sto sam vec napisao,mozda je ovo sansa i za Zastavu,jer posle ovog braka iz racuna,ta nova firma ce biti najveca na svetu posle Tojote i zbog naseg polozaja,zbog relativno jeftine radne snage i malih troskova,mozda ce sefovi te nove firme odluciti da pocnu proizvodnju nekog manjeg modela i kod nas..iskreno se nadam da ce biti bas tako.:ok:

Ako se tako nesto ne desi,Zastavi nema spasa nego katanac,a to isto ocekuje i sve druge drustvene-drzavne firme koje jos uvek nisu privatizovane,dzaba strajk secenje prstiju i slicne gluposti........ne moze drzava vecno da kupuje socijalni mir i da finasira nesto sto nema nikakvu prodju na trzistu,zbog zastarelosti opreme i totalne nekonkurentnosti na evropskom i svetskom trzistu.:thumbdown:

Pre nekoliko meseci sam citao,sta su napravili Nemci posle ujedinjenja,vrlo jednostavno,nesto sto je vredelo su zadrzali ,uveli novu tehnologiju i nastavili proizvodnju,a ono sto nije vredelo pisljiva boba,e na to su udarili katanac...bas tako mora napraviti i drzava Srbija,sto nema vise nikakvu perspektivu ,na to katanac i bager.

Kao sto sam vec napisao,mozda je ovo sansa i za Zastavu,jer posle ovog braka iz racuna,ta nova firma ce biti najveca na svetu posle Tojote i zbog naseg polozaja,zbog relativno jeftine radne snage i malih troskova,mozda ce sefovi te nove firme odluciti da pocnu proizvodnju nekog manjeg modela i kod nas..iskreno se nadam da ce biti bas tako.:ok:

Ako se tako nesto ne desi,Zastavi nema spasa nego katanac,a to isto ocekuje i sve druge drustvene-drzavne firme koje jos uvek nisu privatizovane,dzaba strajk secenje prstiju i slicne gluposti........ne moze drzava vecno da kupuje socijalni mir i da finasira nesto sto nema nikakvu prodju na trzistu,zbog zastarelosti opreme i totalne nekonkurentnosti na evropskom i svetskom trzistu.:thumbdown:

Pre nekoliko meseci sam citao,sta su napravili Nemci posle ujedinjenja,vrlo jednostavno,nesto sto je vredelo su zadrzali ,uveli novu tehnologiju i nastavili proizvodnju,a ono sto nije vredelo pisljiva boba,e na to su udarili katanac...bas tako mora napraviti i drzava Srbija,sto nema vise nikakvu perspektivu ,na to katanac i bager.

Дечак,
искрено ти желим да ти и тата и мама,
чији хлеба још увек једеш и који ти плаћају АДСЛ,
доживе судбину стотина хиљада радника у Србији
који су изгубили посао у својим педесетим годинама ....

Па ми онда промовиши лоповске приватизације ....

Back