FERETKE

• Začetnik teme Začetnik teme Tanor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Okacicu danas popodne :) sad odoh da spavam...a i gospodjica Tvoric :D spava uveliko :) danas je dobila tunel koji se kaci i najzad ugaoni wc...sve je to preveliko po mom misljenju za ovoliki kavez ali videcete i sami kad postavim slike :) nju nikako da uslikam...hvatam samo repic :D

Isto vazi i za mene nikako da ga uhvatim u kadru.Ali kad uspem saljem vam :D .
E zlotvore sto se tice suvog pranja jer smejem da ga koristim, nisam siguran jer je mali ,a ako smejem koji bi trebalo da koristim??
:think:

razumem sta oces da mi kazes, ali nznm kako malo da ublazim taj njegov specifican miris ,a ne zelim da ga sterilisem :(?? a zanima me sta nije uredu sa tim sredstvima za suvo pranje?? jer mu skode ili tako nesto?? :besna:

razumem sta oces da mi kazes, ali nznm kako malo da ublazim taj njegov specifican miris ,a ne zelim da ga sterilisem :(?? a zanima me sta nije uredu sa tim sredstvima za suvo pranje?? jer mu skode ili tako nesto?? :besna:

Drazo moraces ga kastrirati ako ga nemas namjeru pariti
i ako zelis da specifican miris nekastriranog muzjaka nestane
to je jedini nacin

sampon za suvo pranje ili bilo koji drugi sampon samo ce pogorsati stvar
jer ce zlijezde jace luciti
tvorovska koza je masna, kao i krzno
cestim pranjem narusices ravnotezu i zlijezde cu luciti jace...
tako da ce miris biti jos intenzivniji

Imam jedan veliki,veliki problem.Nznm jer feretke mozda nocna zivotinja ili tako nesto,ali celu noc nisam mogao da spavam on je lupao, skakao, bacao pojilicu itd.
Ja nznm sta da radim???nmg da spavam vec 3 dana :dash:

Imam jedan veliki,veliki problem.Nznm jer feretke mozda nocna zivotinja ili tako nesto,ali celu noc nisam mogao da spavam on je lupao, skakao, bacao pojilicu itd.
Ja nznm sta da radim???nmg da spavam vec 3 dana :dash:

pa mali je Drazo
a mala stvorenja su nestasna i puna energije
sto se vise igrate danju; da potrosi taj visak energije
to ces mirnije spavati nocu :)

E moj mali tvoric nekad onako kad se setka ili mazi onako kao zadnje nogice povuce po podu, ja znam da to kod kucica predstavlja da imaju gliste ili tako nesto,pogledao sam mu kuku i skroz je normalna i jos jedna stvar me zanima da li je pametnije da mu po celom dnu pospem pesak??:think:

E moj mali tvoric nekad onako kad se setka ili mazi onako kao zadnje nogice povuce po podu, ja znam da to kod kucica predstavlja da imaju gliste ili tako nesto,pogledao sam mu kuku i skroz je normalna i jos jedna stvar me zanima da li je pametnije da mu po celom dnu pospem pesak??:think:

tvoj mali ako je dosegao spolnu zrelost, a tipujem da je to
zapravo markira kad to radi; ostavlja svoj miris i tragove urina po stanu...
ako zelis da s tim prestane, znas i sam - kastracija : )

Ja sam cas tu cas nisam :D evo me opet se javljam...naime...u mojoj sobi je poslednjih dana pravo bojno polje.. :D tvoric je postao agresivan ili je svrbe zubi (pre mislim da je to)..znaci samo grize...juri me...onako-kao ubrzano da dise,kefce...zaleti se,trci,trci i onda skoci u ruke i opet grize.. :D ja pobegnem na krevet ona krene za mnom ali ne moze da skoci toliko...jeste to sve meni slatko ali kad nosim rukavice..ne smem golim rukama da je uzmem..stalno grize...vratim je u kavez ona pocne da urla :D :D i onda opet sve ispocetka :D desava mi se da je cujem dok spava,kako cvili ili sta vec...ima nocne more :D onda precrknem od straha :D

Tako to izgleda sa wc-om i lezaljkom malo tesno al' sta cemo :D
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415103946_1355445423_32692881_1896209_n.jpg (piljevinu sam izvadio slike su od pre 7 dana)
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415343952_1355445423_32692882_3906387_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415503956_1355445423_32692883_4926862_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415783963_1355445423_32692885_7939060_n.jpg

Najvise je volim kad spava <3 :D

Ja sam cas tu cas nisam :D evo me opet se javljam...naime...u mojoj sobi je poslednjih dana pravo bojno polje.. :D tvoric je postao agresivan ili je svrbe zubi (pre mislim da je to)..znaci samo grize...juri me...onako-kao ubrzano da dise,kefce...zaleti se,trci,trci i onda skoci u ruke i opet grize.. :D ja pobegnem na krevet ona krene za mnom ali ne moze da skoci toliko...jeste to sve meni slatko ali kad nosim rukavice..ne smem golim rukama da je uzmem..stalno grize...vratim je u kavez ona pocne da urla :D :D i onda opet sve ispocetka :D desava mi se da je cujem dok spava,kako cvili ili sta vec...ima nocne more :D onda precrknem od straha :D

Tako to izgleda sa wc-om i lezaljkom malo tesno al' sta cemo :D
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415103946_1355445423_32692881_1896209_n.jpg (piljevinu sam izvadio slike su od pre 7 dana)
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415343952_1355445423_32692882_3906387_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415503956_1355445423_32692883_4926862_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...58415783963_1355445423_32692885_7939060_n.jpg

Najvise je volim kad spava <3 :D

aha, raspistoljila se mala :)
proci ce to, al joj moras konstantno stavljati do znanja da te boli
kad grize - pricali smo vec kako i budi uporan!
i nikada, ama bas nikada ne smijes uzmicati naglo, niti bjezati
jer onda ona ima kontrolu, a to ne zelis

a "urla" jer bi se igrala s tobom, a ti joj "ne dozvoljavas" : )))
mlada je i puna energije, sve je to normalno :)))
pusti je nek bude sto vise van kaveza, ako si u mogucnosti

trebace malo vremena i da skapira da ne mozes uvijek da se igras...

mozda da napravis rice box; stavis jedno dvije kile pirinca u plasticnu kutiju i neke loptice tipa ping pong
loptica, al je nadziri da ne bude da ih lomi
tvorovi vole rice box, vole loptice, narocito te male koje mugu sutirati kako oce...

zivotinje sanjaju, kao i mi
ne panicari :lol:

inace, slatka je ko secer :heart:

Poslednja izmena:
Pozdrav Jolly84
molim te reci mi nesto o tom grickanju feretki ako imas takvog iskustva....pre desetak sati mi je stigla feretka i grize sta dohvati....prste na nogama, rukama....prethodni vlasnik mi je rekao da je naviknuta na ljude i da ce prestati da grize (nadam se).....

Pozdrav Jolly84
molim te reci mi nesto o tom grickanju feretki ako imas takvog iskustva....pre desetak sati mi je stigla feretka i grize sta dohvati....prste na nogama, rukama....prethodni vlasnik mi je rekao da je naviknuta na ljude i da ce prestati da grize (nadam se).....

iscitaj zadnjih par strana teme
dosta smo pricali, pisali, ima i korisnih linkova...

ali sve u svemu; daj joj vremena da se adaptira na novo okruzenje
ako je curica i nije sterilisana
informiraj se i o tome

nasla sam ga u Beogradu u pet sopu za ljubimce nije nesto velik kavez iskreno ni ne treba ti,kavez je potreban ya hranu,nuzdu i spavanje,..mnoge feretke imaju samo transporter za spavanje :-)

cao ljudi, ljubitelji malih zlotvora afričkih tvorova.
pre neki dan sam bila kod nekog uzgajivača, ima preko 20 feretki i nekoliko legala slične starosti(razlika po par dana) stari su oko 2 meseca i 20 dana,..medjutim oni su veći od svojih roditelja!! elem interesuje me da li feretke u tom periodu stvarno dostignu veličinu svojih roditelja ili mi želi uvaliti odrasle feretke.
inače grizu ko nenormalne izmasakrirale su me samo tako.
ako su mladunci to se da popraviti, ali ako su starije feretke, ne bih baš da me neko ujeda ceo dan i to svaki dan.
primetila sam da su manje agresivne kad se izvuku iz svog "boksa",.. do duše trče da grizu prste na nogama. jedna me je iz čistog mira tako krvnički ujela za ruku(pritom nisam je je vukla, sama je dosla kod mene, njuškala me, vrzmala se i onda me tako ćapila da sam sve zvezde prebrojala.

ceo dan sam provela sa njima, mnogo su dragi i stvarno sam provela prelep dan sa njima. jedan čim me je video odmah mi se uvukao u torbu i ukrao mi je novčanik :)))
kapiram da to njihovo grickanje nije namerno i da je to njihov način komunikacije. jednostavno ako su od rodjenja sa drugim feretkama, verovatno misle da tako mogu da se igraju i sa ljudima. znam da su debelokožci i da ih to medjusobno grickanje ne boli.

jedina stvar koja me laši je,..da li zaista imaju 2 mesc i 20 dana sa tolikom veličinom? :))

Poslednja izmena:
1. muzjaci su inace duplo veci od zenki
2. u tom uzrastu su vec veliki malci i to je idealna uzrast za odvajanje, ali je vakcicina vrlo hitna + izolacija u preiodu vakcina/revakcina kako sa stencima
3. nema potrebe da se brines oko uzrasta tvora jer se odrastao tvor sasvim lijepo adaptira na nove okolnosti
sve sto ti treba su strpljenje, ljubavi i realna ocekivanja
4. mladunci grizu vise od odraslih i nemaju osjecaj za jacinu ugriza
5. tvorovima grickanje spada u medjusobnu komunikaciju
6. tvorovi su razliciti medjusobno, karakterom, kao i mi, ljudi
7. ne uzmaj tvora ako nemas: dosta vremena, solidan kucni budzet i uredjen zivot
8. ne uzimaj tvora ako ocekujes da se ponasa kao pas/macka/papagaj...tvor je tvor
9. ne uzimaj tvora ako mislis od toga praviti "biznis" razmnozavajuci ih - skuplja je pita nego tepsija

ocu rec, sve se svodi na to da covjek dobro razmisli i najbolje da ima kontakta
s tvorovima prije nego se odluci na nabavljanje tvorica
idealno je uzeti dvije jedinke jer su izuzetno drustveni
odmah treba isplanirati:
1. veterinarsku njegu (imate li dostupnog veta koji zna s tvorovima)
2. termin za vakcine i sterilizaciju/kastraciju
3. pripremiti poveci kavez (pisali smo o tome) ukoliko nemate neku zgodniju opciju
4. razmisliti o jelovniku - koja gotova hrana vam je dostupna, sta davati od svjeze i domace kuhane (ima sve na temi)
5. feretprufati stan; zapravo najbolje je omoguciti tvoricima da sire teritoriju postupno pa ih nadzirati i ukloniti potencijalne izvore nevolja;
kauci s oprugama, saksije, rupe u balkonskim ogradama tipa odvoda, samih ograda, pristup prozorima s kojih se moze ispasti, zaklopitidasku na wc solji i tako dalje...

Poslednja izmena:

Back