FERETKE

• Začetnik teme Začetnik teme Tanor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hm, da. Ne kazem... Vrlo je verovatno problem u meni. Ako nista drugo ja sam taj koji je pametniji pa bi trebalo da popusti. I gledajuci i citajuci pre nego sto sam se odlucio na kupovinu jednog vidajao sam slike kao sto je tvoja. Idila prava. Ja se sa mojim to ne bih usudio. Kao sto rekoh, a i ti isto, postoji doza nepredvidivosti u njima. Barem prevse velika doza za mene. I zato cu da budem pametniji, pa cu da probam da ga udomim tamo gde ce takve stvari tolerisati. Jedan moj drugar je recimo bio vrlo imun na njegove ujede po rukama, valjda ima deblju kozu ili sta god, iako ne i za clanke ili za donji deo ledja. Ja sam vrlo osetiljiv po pitanju ruku. I nikad mu nisam "otvorio" nadlanicu (ako je to gornja povrsina dlana na koju mislis, mada nisam nikad ni sam dlan) niti podlakticu jer tu ima previse krvnih sudova blizu koze. A kad pomenuh prijatelje, ne bih zeleo da moram da zatvaram tvorica u kavez svaki put kada mi neko dolazi, to ne bi bilo fer prema njemu, zar ne? Sto se tice mirisanja ruku, to mi nekako deluje logicno. Pre nego sto ga pomazim ili uhvatim/podignem valjda cu mu pruziti ruku da oseti da je moja i da mu necu nista. To funkcionise sa svim ostalim zivotinjama, ne vidim zasto ne bi sa feretkama. Isto mu tako dam moju ruku i pomazim ga pre nego sto cu mu dati hranu.

No, da ne raspredamo previse posto vidim da se podizu talasi lagano a bez potrebe.

Hm, da. Ne kazem... Vrlo je verovatno problem u meni. Ako nista drugo ja sam taj koji je pametniji pa bi trebalo da popusti. I gledajuci i citajuci pre nego sto sam se odlucio na kupovinu jednog vidajao sam slike kao sto je tvoja. Idila prava. Ja se sa mojim to ne bih usudio. Kao sto rekoh, a i ti isto, postoji doza nepredvidivosti u njima. Barem prevse velika doza za mene. I zato cu da budem pametniji, pa cu da probam da ga udomim tamo gde ce takve stvari tolerisati. Jedan moj drugar je recimo bio vrlo imun na njegove ujede po rukama, valjda ima deblju kozu ili sta god, iako ne i za clanke ili za donji deo ledja. Ja sam vrlo osetiljiv po pitanju ruku. I nikad mu nisam "otvorio" nadlanicu (ako je to gornja povrsina dlana na koju mislis, mada nisam nikad ni sam dlan) niti podlakticu jer tu ima previse krvnih sudova blizu koze. A kad pomenuh prijatelje, ne bih zeleo da moram da zatvaram tvorica u kavez svaki put kada mi neko dolazi, to ne bi bilo fer prema njemu, zar ne? Sto se tice mirisanja ruku, to mi nekako deluje logicno. Pre nego sto ga pomazim ili uhvatim/podignem valjda cu mu pruziti ruku da oseti da je moja i da mu necu nista. To funkcionise sa svim ostalim zivotinjama, ne vidim zasto ne bi sa feretkama. Isto mu tako dam moju ruku i pomazim ga pre nego sto cu mu dati hranu.

No, da ne raspredamo previse posto vidim da se podizu talasi lagano a bez potrebe.

e, nema tu...problema
jednostavno, skapirao si sta tvoj tvor jeste
sad to odvoji od onog sto si zamisljao da ce biti
i mozete poceti normalan odnos

postoji doza zaigranost, tvrdoglavosti...tvoj malac je jos mlad
jedno moras skapirati ako oces suzivot sa tvorom;
grickanje spada u njihov nacin komuniciranja
samo, njihova je koza puno deblja od nase...
citav...kunst je u tome da on skapira da tebe to boli i ne prija ti
pri tome ces morati istrpjeti par ugriza, neminovno...
na to ili si spreman ili nisi...

moji i dan danas grizu u igri, doduse..ne jako...
vec bas onako...u igri...kao i psi, macke...
no, svejedno pazim sta radim... : )

sto se zatvaranja kad ti neko dolazi tice;
njihovi roditelji su bili skroz komunikativni, narocito cale...Zum
njih dvoje bas i ne vole frku, goste, da idu od ruke do ruke
i ja to ne forsiram
ostavim ih na miru
kavez, koji odnedavno imamo, je otvoren pa izadju ako zele...
ako se neko od ljudi boji, zatvorim kavez...
ne treba to ni covjeku, ni njima...

ok, tvor uzivo i tvor kojeg si si zamislio
nisu ista zivuljka, ocigledno...
i kapiram da te to negdje..boli...
nema potrebe; sad se stvarno upoznajete i nakon par mjeseci
intenzivnog druzenja sve ce leci na svoje mjesto...znat cete se...
i prestat zamjerat jedan drugom...sitnice...
on tebi npr. povodac, kupanje i kracenje noktiju, ti njemu
grickanje...:lol:

sto se pruzene ruke i npr. prstiju u carapama tice;
to je za tvora kao...poziv da te proba...da se igra...
u principu tvora s kojim jos nisi...nacisto
jer je nov, premlad, grizav...
uzmas za scruf, a ne pruzas mu prste...

eo ti jedan linak koji moze bit koristan

iskreno, da sam na tvom mjestu ne bih odustala
tek tako...za svaku vrijednu stvar u zivotu
isplati se pomuciti...u ovom slucaju savladati vokabular; verebalni i nevrebalni
svog novog najboljeg prijatelja + mi ti ne izgledas ko lik koji tek tako
odustaje... ;)

http://www.ferretcentral.org/faq/part3.html#nipping
http://www.ferretcentral.org/

dodji i kod nas na tvorum (samo ukucaj u google)
mozes razmijeniti misljenje, dobiti neki savjet...ima raznih ljudi i raznih tvorovskih prica tamo...
a i dobar dom ces mu lakse pronaci...u slucaju da bas, bas ne bude islo...

edit;
evo jos jedan

http://www.everythingferret.com/ferret_behavior.htm

Poslednja izmena:
i na kraju; ne brinem se ja za...vas...
tj. ne brinem se za tebe, al puno srece zelim tom malom bicu
koje ti je na brizi
jer imati...covjeka koji jedan dan odlucuje da te pokloni, a drugi dan da
pravi betonski zabran za.... razmnozavanje (?) sa sve bazenom i granama
je onako...prilican bad luck...
iz moje perspektive...
ocu rec...Insectov malac ima srece sto ima pishicu, a nema... yaya...:lol:

Izgleda da sam ipak dobro shvatio sta pises, jer ti ne mozes, a da ne pecnes (u ovom slucaju i vredjas)...
Zverka sam pokusao udomiti jer smatram da zasluzuje mnogo vise paznje nego sto u ovom trenutku mogu da mu posvetim.
Zar mislis da mi je bilo drago kad je otisao???
Vratio se i drago mi je zbog toga, a sada mu trazim drustvo jer su to drustvene zivotinje (sad ocekujem tvoj odgovor kako nisu drustveni i po ceo dan samo spavaju).
Ako imas dovoljno strpljenja sa njima kad su mali i poklonis im dovoljno paznje, neces imati problema sa njima ni kad porastu bile to feretke ili neki mnogo opasniji grabljivci.
Procitaj moje postove (nema ih puno, nece ti biti tesko) pa ces videti da ce Zverko i njegova draga biti u kuci, a da planiram da pravim kavez jer hocu da u njemu drzim 10-ak komada (ne da se komercijalno bavim uzgojem), a to je previse za drzanje u sobi.
Na kraju krajeva, sigurno ce im u kavezu koji je u dvoristu biti lepse nego u sobi.
Sto se tice bazena i grana za penjanje, zasto bih odustao od toga?
Nisam siguran jesam li napisao ovde ili na Tvorumu, bazen ce biti dubok do 200 mm (sa kosim dnom) i u njemu ce leti moci da se rashladjuju (ako im ne odgovara, nece ulaziti u njega), a grane poput tunela postavljene pod uglom od 30-ak stepeni sluzice za penjanje do platformi i visecih kreveta.
Beton ce biti pod zemljom,spolja vidljiv mozda 100 mm u visinu, a sluzice da stanari ne bi prokopali izlaz napolje.
Pozivam te da dodjes i da vidis kakav je Zverko i u kakvim uslovima zivi posto vidim da si "zabrinuta" za njega i moj odnos prema njemu.
A da se ne bi dalje prepucavali po forumu i remetili mir na istom, sve sto imas da mi kazes, mozes na pp ili skype.
Na tvoje prozivke i uvrede (a ovo gore citirano jeste uvreda) vise necu odgovarati.

Izgleda da sam ipak dobro shvatio sta pises, jer ti ne mozes, a da ne pecnes (u ovom slucaju i vredjas)...
Zverka sam pokusao udomiti jer smatram da zasluzuje mnogo vise paznje nego sto u ovom trenutku mogu da mu posvetim.
Zar mislis da mi je bilo drago kad je otisao???
Vratio se i drago mi je zbog toga, a sada mu trazim drustvo jer su to drustvene zivotinje (sad ocekujem tvoj odgovor kako nisu drustveni i po ceo dan samo spavaju).
Ako imas dovoljno strpljenja sa njima kad su mali i poklonis im dovoljno paznje, neces imati problema sa njima ni kad porastu bile to feretke ili neki mnogo opasniji grabljivci.
Procitaj moje postove (nema ih puno, nece ti biti tesko) pa ces videti da ce Zverko i njegova draga biti u kuci, a da planiram da pravim kavez jer hocu da u njemu drzim 10-ak komada (ne da se komercijalno bavim uzgojem), a to je previse za drzanje u sobi.
Na kraju krajeva, sigurno ce im u kavezu koji je u dvoristu biti lepse nego u sobi.
Sto se tice bazena i grana za penjanje, zasto bih odustao od toga?
Nisam siguran jesam li napisao ovde ili na Tvorumu, bazen ce biti dubok do 200 mm (sa kosim dnom) i u njemu ce leti moci da se rashladjuju (ako im ne odgovara, nece ulaziti u njega), a grane poput tunela postavljene pod uglom od 30-ak stepeni sluzice za penjanje do platformi i visecih kreveta.
Beton ce biti pod zemljom,spolja vidljiv mozda 100 mm u visinu, a sluzice da stanari ne bi prokopali izlaz napolje.
Pozivam te da dodjes i da vidis kakav je Zverko i u kakvim uslovima zivi posto vidim da si "zabrinuta" za njega i moj odnos prema njemu.
A da se ne bi dalje prepucavali po forumu i remetili mir na istom, sve sto imas da mi kazes, mozes na pp ili skype.
Na tvoje prozivke i uvrede (a ovo gore citirano jeste uvreda) vise necu odgovarati.

mda...i sve si te...sudbinske odluke, doduse...vezane za tudju sudbinu, donio u...tri dana?
si vido ti nekad...bandu od 10tak tvorica...nekastriranih...u "sezoni"; kad krenu da se medjusobno makljaju i
maltretiraju zenke....?
mislis da ce svi redom biti...dobrice poput Zverka?
nece.
si vido parenje nekad?
zna tu bit krvi, vristanja...prilicnog nasilja.
si vido kako izgledaju kad dodju na svijet...?
si vido kako izgleda kad ih hranis na svaka 4 sata?
si vido kako izgledaju kad su bolesni... pa kad krene red injekcija, red infuzija...red tuge...sto tvoje, sto tvorovske...???
jel znas koliki su npr. godisnji troskovi kvalitetnog hranjenja i vet. brige o samo...cetiri, pet "komada"...?
ako zivis u iluziji kako ces to nadoknaditi npr. prodajom malaca...neces, to je samo iluzija...

tebe ce kostati samo financijski, dok ce tvoji tvorici platiti najskuplju mogucu cijenu...

sve ove realne stavke tvom ambicioznom planu o "desetak komada" u dvorisnom zabranu
ne smetaju...i sve to samo dan nakon sto su ti Zverka vratili...
hmmm...iskreno, ne bih ti dala ni mrava da brines o njemu, takvom kakav sad...izgledas...
no, vrijeme ce pokazati... : )

sto se...dvorisnog projekta tice;
aj odma da rascistimo jednu stvar;
daj Boze da ti to lijepo izvedes kako si zamislio
nece im biti lose, naprotiv...samo, ti vise neces biti dio njihovog zivota
onako kako si sada jer ce biti upuceni jedni na druge, sto je sasvim ok...
spremi se na razna...ljudima svojstvena...razocarenja u tom i takvom odnosu
tipa ugriza, bjezanja, klanja komsijskih kokoski...:lol:

i na kraju; zapitaj se sto si uopce uzeo Zverka...koje je, kakvo njegovo mjesto u tvom zivotu?
nema tog kaveza u dvoristu koji moze zamijeniti slobodu
samo, Zverko iz "slobode" nije ni stigao
on je covjekov pratilac koliko pas, macka...u "prirodi" bi bio osudjen na smrt
i ono sto je specificno u tom odnosu nije "simulacija prirodnog okruzenja" vec odnos koji ima
s tobom...nama, ljudima;
paznja i vrijeme koje mu posvecujes dok se igrate, dok ti "pomaze" da sredis stan, dok ti spava u krilu
kad ti se zavuce u krevet, fioku s carapama...
ocu rec, dobro izvazi sta dobijate, a sta gubite tim dvorisnim projektom...tvorovske kolonije...

ne pricam ja ovo...napamet, knjiski...sve sam te...varijante
i ambiciozne poduhvate vec vidjala...
zivimo u zemlji gdje ljudi nemaju ni za ljeba
gdje se nezeljene ljubimce vec sutra izbaci na ulicu...
kome planiras...uvaliti npr. dva okota jedne zenkice godisnje..to bi ti bilo od 5 do 20 malisana...???
moj ti je najprijateljskiji moguci savjet da se saberes i uzivas sa svojim tvoricem ili tvoricima
bez da vas uvaljujes u nepotreban jad i cemer jer ni vrijeme, ni mjesto, ni...statistika nisu na vasoj strani...

Poslednja izmena:
e, da...umalo da zaboravim;
te price tipa platio sam toliko i toliko...macku o rep
tvor je po defaultu "propala investicija"...:lol:

ocu rec, da mozda mozete...preprodavati te nesretne malisane
pustati ih da idu od ruke do ruke...
ko onaj neki kreten sto me zvao prosle, mislim, godine da
mi ponudi da kupim njegovu zenkicu...pa je onda nudio da je uzmem...
al bez kaveza jer ga je vec...poklonio...i tako...
na kraju je zavrsila kod nekog "ambicijoznog uzgajivaca amatera"...
vjerojatno vec iscrpljena od predugog tjeranja - citaj POLUMRTVA...

mozda mozete...."povratiti ulozeno"...bez da se zapitate sta to malo bice
koje nije ispunilo imbecilna ljudska ocekivanja pa sad ide od ruke do ruke
osjeca...samo, kako mozete???

meni ti Insect opce ne paris ko takav lik i mislim da se ne varam

ja to nikad nisam i necu moci, a nakon svega sto sam vidjela
skapirala sam da je bolje bit mrtav tvor/pas/macka nego tvor/pas/macka osudjen na ljudsku sebicnost
i ljudske hirove tipa sad te volim, sad te ne volim... : ((((((((((((((((((((((((((

sto se Insectovog tvorica tice; nadam se da ce njih dvojica ipak naci zajednicki jezik...tj. da ce Insect biti strpljiv i da ce tvoric ostati kod njega....

ako je malisa uzet tamo gdje ja mislim da je uzet on je vrlo vjerojatno
unuk ili praunuk mog Juniora...i ja, po defaultu, osjecam
izvjesnu...odgovornost za njegovu sudbinu...na kraju krajeva, i uvalila sam
ga u situaciju u kojoj se sad nalazi kad sam dala kontakt...:dash:

tako da...Insecte, ako bas bas, bude zapelo i ne bude islo
a nadam se da nece do toga doci
donesi ga, slobodno...ako nista naci cemo mu dobar dom ili ce ostati kod nas...
mada, prosirenje nismo planirali
treca opcija ti je da ga vratis odgajivacu..znam da ce ga on uzeti...
na tvorum ga svakako oglasi...tamo su ti sanse da ga normalno udomis vece nego ovdje...

da ti "povratim ulozeno"...niti mogu, niti hocu...ja na to tako ne gledam...
i ne radim to, vise, iz principa; ne mogu ih ja...naplacati koliko
ih ljudi mogu nakupovati pa odbaciti...
i smatram da svi trebamo snositi odgovornost za ono sto radimo
i promisliti prije nego uradimo...
7000 nisu nikakve pare za tako kvalitetnu lekciju..koju, realno, cak ni ne placas...placa je tudji krzneni repic...z:cry:

Ok, zlotvore ubedila si me da probam jos jednom da mu/nam pruzim sansu.
Usput da te pitam jednu stvar, mozda si naisla na taj problemcic. Ovaj moj voli krpene stvari, a kad kazem voli mislim voli da ih kida. Sto i nije problem, ajd nek kida, skapirao je sta su njegove igracke a sta namestaj. Ali probelm je u tome sto krene da ih zvace i na kraju guta. Slicno je i sa jednom igrackom od tvrde gume (ona za pse). Krenuo sam da nalazim govanca od ciste tkanine ili usitnjene gume. Presekao sam se kad sam to prvi put video i odmah mu sve oduzeo posto sam procitao da ne smeju da imaju vlaknastu hranu zbog kratkih creva. I sad sam u problemu sto moram da mu otimam sve igrace jer ih zapravo jede. Pre neki dan je dok nisam gledao poceo neku postavu od sundjera da glodje. Imas neki savet?

A sto se povoca tice on to voli. Jer tako moze da istrazuje delove stana koje inace ne bi mogao. I sav je odusevljen kad krenem da mu ga stavljam. Ipak ne mogu kuhinju ili cimerske sobe feretproofovati. Cimeru je vec jednom prekopao saksiju. :D

Ok, zlotvore ubedila si me da probam jos jednom da mu/nam pruzim sansu.
Usput da te pitam jednu stvar, mozda si naisla na taj problemcic. Ovaj moj voli krpene stvari, a kad kazem voli mislim voli da ih kida. Sto i nije problem, ajd nek kida, skapirao je sta su njegove igracke a sta namestaj. Ali probelm je u tome sto krene da ih zvace i na kraju guta. Slicno je i sa jednom igrackom od tvrde gume (ona za pse). Krenuo sam da nalazim govanca od ciste tkanine ili usitnjene gume. Presekao sam se kad sam to prvi put video i odmah mu sve oduzeo posto sam procitao da ne smeju da imaju vlaknastu hranu zbog kratkih creva. I sad sam u problemu sto moram da mu otimam sve igrace jer ih zapravo jede. Pre neki dan je dok nisam gledao poceo neku postavu od sundjera da glodje. Imas neki savet?

A sto se povoca tice on to voli. Jer tako moze da istrazuje delove stana koje inace ne bi mogao. I sav je odusevljen kad krenem da mu ga stavljam. Ipak ne mogu kuhinju ili cimerske sobe feretproofovati. Cimeru je vec jednom prekopao saksiju. :D

to je veliki problem
i jedino je rijesenje da sklanjas takve predmete
termin feretprufano se i na to odnosi ;)

ako je izbacio imali ste srece
ono sto, eventualno, nije izbacio moze napraviti problem
tipa blokade koja se cesto zavrsava hirurskom intervencijom : (

uvijek u kuci imaj tecni parafin za ljudsku upotrebu
kupuje se u apoteci
ako se vec uvalio u tako neki problem onda mu das malo da pije...par kapi
kako bi lakse izbacio strano tijelo
i prati ga; ako je letargican, ne jede, ne igra se...stomacic mu nadut, ne ide u wc...znaci da je u nevolji
onda morate vetu da se to snimi i da ide van...: (
nadam se da cete proci bez toga ovaj put, a paziti ubuduce : )

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20091019000322AAgpHhf

kad biras igracke biraj one od najcvrsce gume kao za vece pse

najbolja igracka na svijetu je kutija s pririncem ili makaronama
tu moze praviti sranje do mile volje, a da ne upadne u nevolju

druga najigracka je tunel od cijevi za aspirator
sto duzi to bolji

treca si, naravno, ti :lol:

sto se saksija tice; kupi par podmetaca za saksiju
izbusi ih
stavi oko biljke
naopacke i zalijepite nekom jacom trakom
tipa one za velike terete za saksiju i problem rijesen ;)

u hranu mu slobodno dodaj malo maslinovog tu i tamo...
to vam moze biti i poslastica; nesto sto dobija za nagradu...
kad je puuuuno dobar z:)

mogu i cvarci, neslani
komadici kuvaner piletine
prijesne junetine, al pazi da je svjeza
i tako...fora je da to dobija od tebe
iz ruke z:)

mozes kupit i malt pastu za macke; obicnu ili vitaminsku...
za mito i korupciju
tvorici je obozavaju, al ne pretjeruj s njom
sadrzi skrivene secere, a to nije dobro za tvora...
dobro je da mu pomogne da lakse izbaci dlake
i tebi da ga korumpiras :lol:

izgleda je on skapirao da povodac znaci da idete u akciju :lol:
super
vis kako je mali krele pametan
bicete vi super ortaci samo mu daj vremena
i ne ocekuj da on bude ono sto nije
vec uzivaj u onome sto on jeste...nestasni mali baja... z:lol:

Poslednja izmena:
Ma sa jedenjem krpe je sve dobro proslo. To je bilo pe jedno mesec dana. Tada je jos uvek spavao u krpicama. Na preporuku Ivana zamenio sam krpice senom. I mislim da se i njemu svidja da roni po svezem senu a i zaista se jos manje oseca i plus mirise na seno. :) Bio sam kupio najtvrdju gumenu igracku koju sam nasao, ali je iseckao bukvalno na fronlce. :D Tunel naravno vec ima.

A propo cena. 16000 kao sto trazi pet centar je nebilozno mnogo i to je cisto kradja. A sto se tice preprodaje, mislim da to nije nista strasno niti nehumano. Razlika platiti 5000 od odgajivaca ili od mene ne postoji. I nisam nameravao da ga prodam onome ko ponudi najvise cenu jer mu je bolje kod mene nego... znam i ja sta sve ljudi rade sa zivotinjama koje ne zele/vole. U svakom slucaju ako mi situacija postane nepodnosljiva poklonicu ga.

Ma sa jedenjem krpe je sve dobro proslo. To je bilo pe jedno mesec dana. Tada je jos uvek spavao u krpicama. Na preporuku Ivana zamenio sam krpice senom. I mislim da se i njemu svidja da roni po svezem senu a i zaista se jos manje oseca i plus mirise na seno. :) Bio sam kupio najtvrdju gumenu igracku koju sam nasao, ali je iseckao bukvalno na fronlce. :D Tunel naravno vec ima.

A propo cena. 16000 kao sto trazi pet centar je nebilozno mnogo i to je cisto kradja. A sto se tice preprodaje, mislim da to nije nista strasno niti nehumano. Razlika platiti 5000 od odgajivaca ili od mene ne postoji. I nisam nameravao da ga prodam onome ko ponudi najvise cenu jer mu je bolje kod mene nego... znam i ja sta sve ljudi rade sa zivotinjama koje ne zele/vole. U svakom slucaju ako mi situacija postane nepodnosljiva poklonicu ga.

istina, pet centar je cisto lopvski, al moze im se...
sto se kinte tice; od toga se oprostis po defaultu
ovo je srbija coek...osvrni se oko sebe
ljudi izbacuju na ulicu pse koje su platili nekoliko
stotina evra...
a to sto ce ga netko kupiti nije opce garancija
da ga sutra takodjer nece preprodati ili izbaciti
ako vec dodje do toga radije ga daj tamo gdje ce
mu sigurno bit dobro i gdje ces ga moci vidjati, nego
prodaj u neizvjesnost...to ocu da kazem
+ mi je stvarno muka od tih prica;
ljudi koji preuzmu obavezu koju ne mogu nosit
pa kad im do.pozidi oce i da je se rijese i da ne budu na...gubitku: (((
ne kazem da si ti takav, al to stvarno precesto vidjam...
mada, javlja mi se da ce te vas dva bit ok :D

e, stigo je drug Mitja kod nas...
sad mu Azumi objasnjava kako stoje stvari tj. da je ona gazdarica...
al spavaju zajedno i jeli su zajedno, tako da bi sve trebalo biti ok
zao mi je sto se Insect i Mitja nisu slozili...ponekad to prosto tako ispadne
ali Mitji nece nista faliti...dapace, imace i drustvo svoje vrste : )))

upravo mi je stigo mali tvoric presladak je .Ima tek oko 7-8 nedelja,jos uvek nisam poceo sa nikakvom dresurom ali me zanima ako znate kad bi trebalo da pocnem i sta da mu dajem kao nagradu???:think:

upravo mi je stigo mali tvoric presladak je .Ima tek oko 7-8 nedelja,jos uvek nisam poceo sa nikakvom dresurom ali me zanima ako znate kad bi trebalo da pocnem i sta da mu dajem kao nagradu???:think:

pa ne postoji "dresura" tvora
"cilj igre" je da se naviknete jedan na drugog
dobra nagrada su neslani duvan cvarci, komadici kuhane piletine i junetine, liz jogurta be laktoze, liz maslinovog
to su sve dobre nagrade koje tvom tvoricu nece poremetiti nivo secera u krvi
dakle, nista slatko ne dolazi u obzir

iscitaj malo temu, pisali smo o navikavanju i citavoj toj proceduri oko zajednickog zivota

i budi...hrabar; ako te gricne tvor, nije kraj svijeta :lol:

takodjer, ukucaj u google - tvorum
trebalo bi da nadjes forum samo o tvorovima tako
tu se okupljaju pretezno vlasnici iz Hrvatske, ali ima nas i iz okruzenja
tamo mozes saznati sve sto te zanima i upoznati dobre, drage ljude i tvorove...

naravno, ja sam vam na raspolaganju ovdje
sto javno, sto na pp
pitaj sve sto te zanima

malisa koji je kood tebe stigao je prilicno malen
gotovo premalen za odvajanje od mame, ali sta je tu je...
ono sto mu sad treba je osjecaj sigurnosti
dobra klopica i dosta vode na raspolaganju

sto se klopice tice; nek uvijek ima granule
najbolje za macice, piletinu koje si mozes priustit
i jedan ili dva manja obroka kuhane piletine; bijelo meso
dnevno

dobra ideja su i malcice jogurta, liz pavlake, citava prepelicija ili zumanjce od kokosijeg (svjeze) jaja
*jaja jednom ili dva puta nedeljno, ne vise...)
moze i svjeza junetina od shola ili buta; to mu isjeckas sitno i dajes iz ruke (pazi da je svjeze i ok meso)
sto ne pojede sklonis, ne ostavljas - vrucine su

sto se kolicna tice; oko 50 grama obrok, ne vise
nema shanse da on malisa vise smaze :)))

sve u svemu, niste sami i samo strpljivo, hrabro i bicete super drugari :D

da hvala ti.Ali neznam zasto on me stalno ujeda kad mu pruzim ruku nznm kako da mu objasnim da to netreba da radi:sad2:

e, to ti je tipicno tvorovsko ponasanje
oni su taktilni, dodir, pa i ugriz je nacin na koji komuniciraju
tvorovima se ne "pruza ruka da je onjuse"
osim ako ne zelis da te probaju...
umjesto toga probaj npr da sjednes pored njega
pa kad malisa dodje do tebe jednostavno ga uzmes, polako, ne naglo
tako sto ga rukom poduhvatis oko trbice i iza prednjih nozica, a drugom rukom
mu pridrzis repic i dupence, da mu ne bude neudobno
onda probate da se mazite malo
a pri ruci imas i sredstva za mito, korupciju...;)

takodjer, tvoj malisa je bas malisa
pa mozes probat npr. da muz zvukom stavis do znanja da te boli
ono, krenes da "kekece" kao sto on radi kad se glasa
ili da shisitis kroz zube, poput njega kad je uznemiren, kad te zaboli...

ja sam svoje znala i gricnuti kad oni mene gricnu...:lol:

sve u svemu, moras imati dosta strpljenja
vi se tek upoznajete
citav njegov svijet odjednom se promijenio
i proci ce neko vrijeme prije nego stekne potpuno povjerenje u tebe
kod nekih tvorica to ide brze, ko nekih sporije...individualno je

kao novopeceni tvoroljubac moraces se naviknuti i na tvorovski nacin komunikacije
u koji grickanje, povremeno, svakako spada
nije to nista licno, oni prosto jedi s drugima tako komuniciraju : )))

Polako pocinjem da mislim da to i nije pravi ljubimac za mene, ako sam te dobro razumeo on ce mene da ujeda stalno a to mi se bas i nesvidja.Evo za tri dana mi je napravio vec 5-6 rupa,nisam siguran dali spreman na tako nesto,sta to znaci da za mesec dana necu moci da koristim ruke???
Pocinjem da se kajem sto sam ga uzeo :(

Polako pocinjem da mislim da to i nije pravi ljubimac za mene, ako sam te dobro razumeo on ce mene da ujeda stalno a to mi se bas i nesvidja.Evo za tri dana mi je napravio vec 5-6 rupa,nisam siguran dali spreman na tako nesto,sta to znaci da za mesec dana necu moci da koristim ruke???
Pocinjem da se kajem sto sam ga uzeo :(

pa nece te "ujedati stalno", ali je cinjenica da tvor nije ni pas, ni macka, ni hrcak...
cinjenica je i da ih ljudi cesto uzimaju, a da prijethodno nisu opce skapirali sta je tvor
i ako su ih vidjeli to je bilo na tvu, kroz staklo, kroz zice kaveza...: (((

vidi ovako; ti kod kuce imas TVOROVSKU BEBU koja je promijenila sredinu
sam je, malen i uplasen
kako bi se ti osjecao???
njemu sad treba vremena, strpljenja i ljubavi
ne mozes ocekivati da ce ti on odmah povjerovati
mazite se sto vise, igrajte i provodite vrijeme zajedno
kad dodjete u fazu da ti je malac zaspao na rukama, napravili
ste korak ka povjerenju...

sto se grickanja tice; tvoru kojeg ne poznas nikad ne izlazes bez potrebe
gornji dio dlana, koji je osjetljiv
ako krene da te gricne radi
recimo ovako - uhvatis nestaska za scruf (koza iza vrata) i glasom mu das
do znanja da ti se to ne svidja, onako kako sam ti napisala...
medjutim, nikad ga u tkavim trenucima ne bacas i ne spustas naglo
da on to ne bi skapirao kao; gricnem da me spuste da idem kud ja ocu...

recimo nas matori tvor je svoje klince ucio da ga ostave na miru tako sto ih copi za nos
i ne pusta, ponegdje sam naisla na savjet da to i ljudi primjenjuju;

"Like kittens and puppies, ferret kits must be taught not to nip. A ferret which has been bred to be a pet shouldn't be vicious or bite, but ferret play does include mock combat, and young ones won't know how hard they can put their teeth on you without hurting you. A playing ferret may run at you with his mouth open or even put his teeth on your hand, but if he presses down hard enough to hurt, you need to discipline him. Just remember, ferrets aren't malicious, they just need to learn what behavior is acceptable.

A very few otherwise calm, gentle ferrets will react in an extreme way to a high-pitched noise such as a squeaky toy (perhaps only one particular toy) or the sound of rubbing fingers on a window or a balloon. Nobody's quite sure why that sets them off, though it seems to be a protective instinct of some sort. If your ferret is one of those few who bites wildly at the source of such a sound, my best advice is, don't make that sound around them.

Sometimes a ferret which has been mistreated will bite out of fear, or an older ferret might bite because of pain, either in the mouth or elsewhere. In either of these cases, strict discipline isn't going to do any good. For an animal in pain, of course, take it to the vet. For an abused ferret, try one of the alternatives mentioned below, and have a lot of patience: the ferret has to learn to trust someone when all it has known before is abuse. Regina Harrison has created a Web page about caring for and rehabilitating such "problem" ferrets.

In all cases, positive reinforcement (giving treats and lots of praise when the ferret does well) works much better than punishment, but if you need one, use a "time out" for a few minutes in a cage or carrier. Similarly, don't set the ferret down when he struggles and nips -- you'll be teaching him that that's the way to get what he wants. Finally, whichever method you use, consistency and immediacy are very important.
Alternatives to nose-flicking
Flicking the ferret's nose while his teeth are on you is a pretty common form of discipline, but it might not be the best. Your ferret might end up associating you with bad things rather than good ones. Also, it's a very bad idea to use nose-tapping or other physical discipline on a ferret who has been mistreated or who acts unusually aggressive or frightened. There are several alternatives, which you might want to try in combination:

* If the ferret is biting too hard in play, try using a signal he already understands: a high-pitched "Yip!" (or "Hey!" or whatever), like the noise one kit makes when another is playing too roughly. On the other hand, if the ferret seems to interpret that as a sign of weakness, switch to a deep, commanding voice and act as stern as you can.
* Stopping the game by gently pinning the ferret down until he gets bored can work well, too.
* Confining the misbehaving ferret to a cage and ignoring him for a few minutes can be very effective, especially if there's another ferret wandering around conspicuously having fun.
* You can cover your hands with Bitter Apple, either the spray or the paste, so nipping tastes bad.
* Some people have had good luck with either pushing a finger into the ferret's mouth (sideways, behind the back teeth) or holding the mouth open from behind (being careful not to choke the ferret) immediately after a bite. Most ferrets find either of these uncomfortable, and it associates the unpleasant feeling with the taste of finger.
* If you need the ferret to let go, try covering both his nostrils with your fingers. If he still hangs on, don't keep them there long, though.
* If the ferret isn't one of those who absolutely hate to be scruffed, that can help. You might also shake the ferret gently by the scruff, or drag him along the floor while you hiss. Both these mimic the way mother ferrets reprimand their kits. Obviously, don't be so rough that you hurt him. You can also cover his face with your hand, which he probably won't like. "

tvorova, kao i ljudi, ima raznih
vecina opce ne grize, al ima i...namcorastih... :lol:
ti imas bas malisana i cisto sumnjam da je...namcor
prije ce biti da je on malisa, a ti neiskusan i uplasen...

ako si iz Bg, javi se na pp
pa svratite do nas
mozda ti bude lakse kad vidis o cemu se radi...

takodjer, registriraj se na tvorum
tamo ima stvarno dobrih savjeta
kao i ovdje na ferret centralu:

http://www.ferretcentral.org/faq/part3.html
http://www.ferretcentral.org/faq/

odatle je i tekst koji sam gore kopirala

Hvala ti puno!!! :D potrudi cu se da radim ono sto si mi objasnili samo imam jos jednu pitanje i necu vise da te davim.Kod mene je 4 dana kad je pravo vreme da pocnem da ga pustam iz kaveza????

Hvala ti puno!!! :D potrudi cu se da radim ono sto si mi objasnili samo imam jos jednu pitanje i necu vise da te davim.Kod mene je 4 dana kad je pravo vreme da pocnem da ga pustam iz kaveza????

pa Drazo, pobogu
vec je odavno trebalo da budete van kaveza vas dvojica
mali se vjerojatno smorio ko zmaj :lol:

e, samo gledaj da ga imas pod nadzorom da se ne uvali u neku nevolju
tipa; prozori, vrata, terasa, deterdzenti, wc solja...
e, to je nesto s cim ces morat naucit zivjeti; tvor prosto voli da zabije njuskicu svuda :lol:

i da znas; ne "davis" me uopce
bolje da pitas, bice vam lakse da se snadjete
uz malo pomoci
i zapamti - STRPLJENJE
imas bre deriste tamo i to tvorovsko deriste
a nisu puno ozbiljniji ni kad porastu : )))

Poceo sam da ga pustam ;))) , sav se razigrao ali ja kad ga uzmem u ruke nosim kozne rukavice da me nebi bolelo kad me ujede.Jer ima to neke veze??/Posto hteo bih tako da radim dok se ne nauci da ne ujeda puno.:mrgreen:

Poceo sam da ga pustam ;))) , sav se razigrao ali ja kad ga uzmem u ruke nosim kozne rukavice da me nebi bolelo kad me ujede.Jer ima to neke veze??/Posto hteo bih tako da radim dok se ne nauci da ne ujeda puno.:mrgreen:

pa ne znam, neki tvrde da ima...
ono sto znam je da on osjeca da je tebe frka..:lol:
takodjer, znam da nije zabiljezen ni jedan smrtni slucaj uslijed tvorovskog ujeda
+ nije nikom otpala ruka...
znam i da si ti bitno veci od njega...

sta ocu da kazem; oslobodi se Drazo, to je tvor,a ne t- rex : )))

i naravno da se razigrao
kad je bio u zatvoru
i ti bi se razigrao... :lol:

garant sad skakuce ko blesav i kekece
pa ti se priblizi pa se udalji od tebe...
sve je to normalno
sjedi na pod sad
naoruzaj se mitom i korupcijom i skini rukavice, sta ce ti...vidi kolika je temperatura napolju :lol:

Nznm sta da radim ako nemam rukavice bas me boli :sad2: i dosta jako ujeda pa i nmg da izdrzim a da ga nepustim, nije to malo da gricka nego nema sanse da se izdri mnogo me boli, a sa druge strane ne zelim da moram stalno da nosim rukavice pa cak i kad poraste imas neki savet?? :think: Ali npr kad nosim rukavice i nepokusava toliko da me ujeda koliko bez.

Poslednja izmena:
Nznm sta da radim ako nemam rukavice bas me boli :sad2: i dosta jako ujeda pa i nmg da izdrzim a da ga nepustim, nije to malo da gricka nego nema sanse da se izdri mnogo me boli, a sa druge strane ne zelim da moram stalno da nosim rukavice pa cak i kad poraste imas neki savet?? :think: Ali npr kad nosim rukavice i nepokusava toliko da me ujeda koliko bez.

a sto ga pustas da te grize Drazo?
kad te krene copit izmakni se i podigni glas na njega
ili ga pusti pa mu fino razdvoji vilicu drugom rukom
zatim ga uhvati za kozu na vratu i pritisni o pod, grdeci ga...kao sto bi to i njegova tvorovska mama uradila...
nema sta da ga pustas da te maltretira
ideja je da on nauci da ti to ne prija; znaci, uhvatis ga tako i sistis onako, kroz zube, na njega
kao sto bi on na tebe

Ja stvarno neznam sta da radim????On nenormalno ujeda i kad pokusam da ga uhvatim onako kako si mi ti rekla on okrene glavu i nastavlja da ujeda ja neznam stvarno kako ta da prekinem:(.

Back