Da, da ZloTvore, bila je to strasna fraktura penisa (to mu i pise na otpusnoj listi) a kukice vise nema uopste. Samo zadnji deo penisa. Mephisto je nekastriran vec samo sa implantatom a tako ce i da mu bude do kraja jer necu da ga hiruski neutralisem.
Implantat se zove suprelorin 4,7 mm i namenjen je fakticki psima. U Danskoj ga koriste i za tvorove zadnjih 6 godina. I za hemijsku kastraciju tako i za adrenal koju ili totalno zaustavi (ako je pocetni stadijum) ili toliko uspori da feret ima totalno normalan zivot bez ikakvih simptoma bolesti i do 3 godine.
Imam i zenku sa suprelorinom ali sam je takvu kupila. I ona ce da nastavi sa implantom umesto sterilizacije.Evo i razloga:
kod fereta je "trajnost" od 6 meseci do 3 godine. Ako je zivotinja neutralisana hiruski (bili muzjak ili zenka) ne moze se videti niti oceniti da li se implant i dalje razgradjuje tj da li mu je prestalo dejstvo. Kad samo hemjski neutralisana zivotinja ponovo pokaze znake polnosti to je znak da se opet treba ubaciti stapic.
Medjutim, namera mi je da i ovim ostalima darujem po jedan implant, tek da budem sigurna od bolesti....
Nije preporucljivo ubacivati stapic preko stapica....ako me kapiras. Npr imam kastriranog muzjaka i ubacim mu implant...sacekam 1 ½ godinu pa mu roknem jos jedan (jer nemam pojma da li je onaj aktivan ili nije). To je bolja solucija kod netaknutih zivotinja i kod onih za koje se zna da imaju adrenal disease. Doduse, uvek postoji i hiruska opcija koju bih ja izbegavala sve dok nemam drugu opciju. A i tada bih razmislila sta je bolje, uspavati zver ili je staviti na operacioni sto...jer poznato je da svaka narkoza kojoj se tvor izlaze je skopcana sa velikim rizikom da se zivotinja izgubi zauvek.
Jos da dodam da postoji i Prednisone za insulinomu koji mom Neru (tvor koga sam uspavala marta ove godine) nije pomogao jer je bilo vec prekasno
Evo neceg relavantnog:
"Her i søndags opdagede min mor at Gizmo virkede lam i bagbenene og vi tog derfor til Abild Dyreklinik med ham og fik målt bloksukkeret og taget et røngten billede. Blodsukkeret var for lavt, så han har med stor sandsynlighed insulinoma (gad vide om han har haft det hele tiden og den gamle dyrlæge bare ikke kunne se det?) og derudover har han også den store tumor ved binyrerne. Dyrlægen sagde at vi ikke kunne give ham prednisolon da dette ville påvirke binyrekræften negativt. Hun ville undersøge om hun kunne skaffe noget der hedder Diazoxid. Hun synes at i Gizmos tilfælde ville operation være det bedste at gøre. Han er ikke dårlig, bare meget træt pga. hans alder og det lave blodsukker. Hun sagde også at fritter generelt er gode til at komme sig over en bedøvelse."
prevod:
Sada u nedelju je moja majka otkrila da je Gizmo (tvor) paralisan u zadnjim nogama i otisli smo u Abild Zivotinjsku kliniku gde su mu izmerili secer i rentgenski fotografisali. nivo secera je bio prenizak tako da je velika verovatnoca da ima insulinomu (bog samo zna da li je on (Gizmo) imao to sve vreme a moj stari veterinar niju uspeo to da vidi) A osim toga ima (Gizmo) vekliki tumor nadbubrezne zlezde. Veterinar je rekao da mu ne moze dati prednisolon jer bi uticao negativno na nadbubreznu zlezdu. Rekla je da pokusati da nabavi nesto sto se zove Diazoxid. Ona takodje misli da u Gizmovom slucaju je operacija najbolja stvar koja se moze uciniti. On se ne oseca lose, samo je mnogo umoran zbog svoje starosti i niskog secera u krvi. Takodje je rekla da su fereti generalno dobri u oporavljanju od anestezije"
Treba malo popricati sa veterinarom o prednisolonu i Diazoxid-u. Ovaj prvi lek zna da osteti jetru ako se da veca doza pa je malo riskantan. Za ovaj drugi nisam nikad cula.
PufiPuf: imam predlog za tebe i Krpicu

Kad padne sneg izadji napolje sa 3-4 velike plasticne kese i sa nekim jacim muskim koji ce te kese da nosi. natrpaj sneg u kese i odnesi u stan, pravac kupatilo. Nabacaj na plocice i pusti Krpicu da vrslja. To i ja radim kad je napolju bas cica zima i kada duva vetar (usi hoce da otpadnu koliko je ovde hladno).
I kazi Krpici da sam to ja predlozila, volece me kao Boga