Feminizam, nekada i sada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prilicno sam alergican na taj naziv . Asocira me na naziv OSTKROKONDJA .Nedavno sam razovarao sa jednom .
Slozili smo se ipak da postoje muski i zenski poslovi .Pitala me kako zamisljam zajednicki zivot sa zenom .
Rekao sam joj da je za mene idila da zajedno pravimo nasu kucu .Ja cu da zidam a ona ce da pravi malter . Poslije
cemo da pijemo vino uz svijece . Poslala me u PM !:(

ublehase, pa ona "zali" danasnje momke kao da su debili nesposobni da sebi izaberu osobu koja im odgovara. to je patronizirajuci odnos, postavila se takvim komentarom i iznad tebe i iznad tih devojaka a ti nisi ni registrovao na sta puca.
...
da, pa i meni smeta taj mentalitet - daj da iskoristim sve sto mogu a usput cu da pljujem po rukama koje me hrane. pitam se i gde treba povuci crtu pomoci koja im se pruza, da li je humano ohrabrivati parazitizam te vrste ili treba traziti nesto zauzvrat i naterati ih htele ne htele da rade nesto korisno.

ublehase, pa ona "zali" danasnje momke kao da su debili nesposobni da sebi izaberu osobu koja im odgovara. to je patronizirajuci odnos, postavila se takvim komentarom i iznad tebe i iznad tih devojaka a ti nisi ni registrovao na sta puca.
...
da, pa i meni smeta taj mentalitet - daj da iskoristim sve sto mogu a usput cu da pljujem po rukama koje me hrane. pitam se i gde treba povuci crtu pomoci koja im se pruza, da li je humano ohrabrivati parazitizam te vrste ili treba traziti nesto zauzvrat i naterati ih htele ne htele da rade nesto korisno.

Ona zali jer nema od cega da izaberu.

Neverovatno koliko me zabole i za temu i za feministkinje i za sve...
Ghelyon.gif

баш су ружне
праве фгеминистиње
да су лепше, не би морале да се буне
Prva devojka s leva je simpaticna, druga je neuskladjena pomalo, treca je mrsavko, a cetvrta deluje muskobanjasto. :)
Феминизам је раније имао смисла, сада је то шака плаћених људи који лобирају, а људи који верују у феминизам онакав какав је био некад више се не питају ништа... Као што је изворна демократија дивна, предивна, само што је више нигде нема, а данас ти се демократија заснива на фору "питаћемо ми тебе шта мислиш, али то свакако неће бити узето у обзир", па онда боље да те и не питају да ти не троше време.. Тако и ово, сада су ту остале хијене које прикупљају личну корист и лобирају за себе, и то је то.

Slazem se, mnogo sta je obesmisljeno, danas vecina ideja predstavlja robu od koje neki profitiraju - zive od ideologije. A sto se tice zivota u nasoj zemlji nesigurnost i teskoce nas pogadjaju ne birajuci na osnovu pola, starosti, verske i nacionalne pripadnosti, nekim kategorijama drustva je mozda teze nego ostatku populacije, ali nedostatak perspektive nam je zajednicki, izjednacava nas... Izuzimam snalazljivu manjinu koja uvek cvrsto ostaje u sedlu.

Ovako, sta za vas znaci biti feministkinja i smatrate li sebe feministkinjama?
Malo sam tanak sa istorijom feminizma (neka me neko ispravi ako gresim), ali koliko znam feminizam je nastao kao pokret kojim bi se zene izjednacile muskarcima, ista prava na posao, glasanje, jednaku platu, itd.
Posto je stanje donekle bolje nego 30ih godina proslog veka, da li su se ciljevi feminizma promenili i koji su ciljevi feminizma u modernom drustvu?

Feminizam je bio produkt jednog civilizacijskog momenta koji za nas predstavlja proslost.
Nisam feministkinja i nemam apriori lepo misljenje o zenama kao zanemarenom polu, cak i ne simpatisem previse danasnji model ponasanja...elem,
feminizam je smenjen od strane pokreta za ljudska prava.
Ljudska prava su prava muskaraca i zena, prava ljudi svih rasa, invalida i pedera, dece i adolescenata.
Prava zena ne mogu da odvojim od ljudskih prava a u ljudska prava spada pravo na jednakost. Dakle, ravnopravnost je ljudsko pravo a ne pravo zena.
Porodiljsko je ljudsko pravo a ne iskljucivo pravo zena. Pravo glasa je ljudsko pravo...i tako dalje i tako dalje...
Izjasnjavam se kao socijal-demokrata a ne kao socijal-demokratkinja.

Feminizam je bio produkt jednog civilizacijskog momenta koji za nas predstavlja proslost.
Nisam feministkinja i nemam apriori lepo misljenje o zenama kao zanemarenom polu, cak i ne simpatisem previse danasnji model ponasanja...elem,
feminizam je smenjen od strane pokreta za ljudska prava.
Ljudska prava su prava muskaraca i zena, prava ljudi svih rasa, invalida i pedera, dece i adolescenata.
Prava zena ne mogu da odvojim od ljudskih prava a u ljudska prava spada pravo na jednakost. Dakle, ravnopravnost je ljudsko pravo a ne pravo zena.
Porodiljsko je ljudsko pravo a ne iskljucivo pravo zena. Pravo glasa je ljudsko pravo...i tako dalje i tako dalje...
Izjasnjavam se kao socijal-demokrata a ne kao socijal-demokratkinja.

Потпуно се слажем...али...
Једним делом, бар на папиру, жене су се избориле за једнака права у Србији...
У политичкој пракси и јавности је ствар мало другачија...
А још другачија иза затворених врата наших станова...

ТУ тек треба да дође до другачије прерасподеле и промена навика.
Некада је подела послова на мушке и женске имала смисао и била потпуно оправдана...
Данас, у граду, у стану у вишеспратници ''мушки'' послови практично више не постоје: нема цепања дрва, нема орања, копања, чишћења штале...а свакодневни ''женски'' послови су и даље сви на броју...
Та промена тек треба да се одигра и у главама мушкараца и у главама жена: па да кућни послови и послови око деце постану заједнички (нека их и поделе међусобно, само нека не буде све обавеза само жене која ради у фирми исто колико и мушкарац, зарађује исто колико и мушкарац....али кад дође кући чека је још једно радно време око кућних обавеза и обавеза око деце...)

Ja ne volim potenciranje ove teme.
Štaviše ježim se.
Ne verujem u sveopštu jednakost, nego jednakost prema sposobnosti i zasluzi.
Borbena i snažna žena itekako zna i bez feminističkog vetra što duva joj u leđa biti svoja, snažna i istrajna.

Znam osobe koje se zalažu za feminizam, a i dalje prezavisne su od muškaraca. Od očeva koji ih odvoze i dovoze, jer nemaju vozačku dozvolu, od braća koje im tegle torbe do stanica, od ovih ili onih muškaraca.

Ovaj moderni feminizam nema blage veze sa vezom, i najcesce je oblik PC jezickog fasizma.

I generalno, sve te moderne borce feminizma, treba poslati u neke drzave gde zaista ima smisla, i potrebno je boriti se za prava zena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back