Feminizam, nekada i sada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Ovako, sta za vas znaci biti feministkinja i smatrate li sebe feministkinjama?
Malo sam tanak sa istorijom feminizma (neka me neko ispravi ako gresim), ali koliko znam feminizam je nastao kao pokret kojim bi se zene izjednacile muskarcima, ista prava na posao, glasanje, jednaku platu, itd.
Posto je stanje donekle bolje nego 30ih godina proslog veka, da li su se ciljevi feminizma promenili i koji su ciljevi feminizma u modernom drustvu?

da li su se ciljevi feminizma promenili i koji su ciljevi feminizma u modernom drustvu?

...jesu...:lol:

v226149p1.jpg

jesam, liberalna feminstkinja.
zalazem se za to da se plate stvarno i konacno izjednace za obavljanje istog posla na isti nacin, da se kaznjavaju seksisticke nazovi duhovitosti na bilo kom mestu, da se izjednaci mogucnost dobijanja starateljstva bez obzira na pol roditelja i da svi dobiju priliku da se skoluju i zaposle u odnosu na individualnu sposobnost.
na globalnom nivou, osakacivanje devojcica u africkim i arapskim zemljama mi je odvratno, kao i to sto nemaju pravo da se skoluju i sto pripadaju muzu ili ocu tako da on odluje cak i da li da im dozvoli lecenje kada su bolesne. dok god postoje takve pojave, sa moje tacke gledista feminizam je potreban. pored toga, krize ekonomskog tipa, ratovi, osiromasenje zemalja rezultiraju u krajnjoj liniji nizim kvalitetom obrazovanja, generacijama koje se okrecu radikalnim stavovima i borba feministkinja moze da bude dovedena u pitanje u bilo kom momentu - meni je bitno da kvalitet zivota koji sada imam ostane takav kakav jeste.

Malo sam tanak sa istorijom feminizma (neka me neko ispravi ako gresim), ali koliko znam feminizam je nastao kao pokret kojim bi se zene izjednacile muskarcima, ista prava na posao, glasanje, jednaku platu, itd.
Posto je stanje donekle bolje nego 30ih godina proslog veka, da li su se ciljevi feminizma promenili i koji su ciljevi feminizma u modernom drustvu?

sad si nayebo
cekaj samo da ti lexa vidi temu :lol:

Izjednacavanje prava bi podrazumevalo da niko ne uzima u obzir kako je zena koja je bila zrtva silovanja bila obucena, i da li se ponasala propisno, ili da se isto pitanje onda postavlja i za muskarca.
Onda da se zenama ne postavlja prilikom zaposljavanja pitanje ima li ili tek planira porodicu, onda u mnogim delovima Srbije i dalje se podrazumeva da zena, po zdravoj logici, nema pravo na nasledstvo ili da bi bio red da se odrekne. Onda se i zene na drugi nacin uce i pripremaju za zivot, od toga 'da je zensko' i da joj je najbitnije da se dobro uda, a skola ako i smatraju da joj treba, onda je to da bi 'imala neku diplomu', a ne da se neguju interesovanja i ljubav prema nekom poslu. Jos uvek vladaju razne predrasude, da nisu neki poslovi za, narocito odgovorni, jer su manje sposobne... Meni se cini da su ciljevi isti.
Poenta je da svako ima pravo da misli sta hoce, ali da niko ne treba zbog toga da ispasta.

Izjednacavanje prava bi podrazumevalo da niko ne uzima u obzir kako je zena koja je bila zrtva silovanja bila obucena, i da li se ponasala propisno, ili da se isto pitanje onda postavlja i za muskarca.
Onda da se zenama ne postavlja prilikom zaposljavanja pitanje ima li ili tek planira porodicu, onda u mnogim delovima Srbije i dalje se podrazumeva da zena, po zdravoj logici, nema pravo na nasledstvo ili da bi bio red da se odrekne. Onda se i zene na drugi nacin uce i pripremaju za zivot, od toga 'da je zensko' i da joj je najbitnije da se dobro uda, a skola ako i smatraju da joj treba, onda je to da bi 'imala neku diplomu', a ne da se neguju interesovanja i ljubav prema nekom poslu. Jos uvek vladaju razne predrasude, da nisu neki poslovi za, narocito odgovorni, jer su manje sposobne... Meni se cini da su ciljevi isti.
Poenta je da svako ima pravo da misli sta hoce, ali da niko ne treba zbog toga da ispasta.

:pop:
sve ovo ne vidi onaj kog ne zulja
vide samo ko radi u rudniku (obicno su to likovi koji jos zive na maminoj supici,ne pada im na pamet da odu do rudnika i pitaju je l ima posla)
mm se to ne desava ali mene redovno pitaju je l imam decu ,a kad cuju da je samo jedno odmah pitanje koliko ima godina (jer ako je 2-3 onda sam los kandidat,posto racunaju da ce uskoro i drugo,a posto moja cerka ima 11 onda prosto cujem uzdah olaksanja)
kad je zena silovana prosto mi se :bljak: kad cujem da se razmatra njena krivica ,provociranje i slicno,kao i kad je maltretirana

koji su cccciljevi? nemam pojma... mogu samo da predpostavim

.......spavala sam sa 1.000 muškaraca, znam zašto varaju!

Rebeka Darkin godinama je radila kao devojka za pratnju i spavala je sa preko 1.000 muškaraca, tako da je saznala koji je njihov razlog za neveru. Sada se bavi savetovanjem žena

koji su cccciljevi? nemam pojma... mogu samo da predpostavim

.......spavala sam sa 1.000 muškaraca, znam zašto varaju!

Rebeka Darkin godinama je radila kao devojka za pratnju i spavala je sa preko 1.000 muškaraca, tako da je saznala koji je njihov razlog za neveru. Sada se bavi savetovanjem žena
kad vec sam priznajes da nemas pojma onda bolje cuti
zalosno je da pomislis i jos navedes nekog tupavog da veruje kako je ovaj pokret nastao da bi se zene hebale sa sto vise muskaraca
to mogu i bez pokreta,i to rade i u patrijarhalnom drustvu
ne budi povrsan ;)

Феминизам је раније имао смисла, сада је то шака плаћених људи који лобирају, а људи који верују у феминизам онакав какав је био некад више се не питају ништа... Као што је изворна демократија дивна, предивна, само што је више нигде нема, а данас ти се демократија заснива на фору "питаћемо ми тебе шта мислиш, али то свакако неће бити узето у обзир", па онда боље да те и не питају да ти не троше време.. Тако и ово, сада су ту остале хијене које прикупљају личну корист и лобирају за себе, и то је то.

kad vec sam priznajes da nemas pojma onda bolje cuti
zalosno je da pomislis i jos navedes nekog tupavog da veruje kako je ovaj pokret nastao da bi se zene hebale sa sto vise muskaraca
to mogu i bez pokreta,i to rade i u patrijarhalnom drustvu
ne budi povrsan ;)
dobro liki .ako ti mislis da mogu da se hebu bez pokreta. onda je to u redu ,uvek saam postovao zene sa cvrsstim stavom,mislim da su one nosioci globalnih promena u blizoj i daljoj buducnosti

nije vezano za temu, ali gledala sam skoro neki dokumentarac sa jevrejskim psihopatom koji se ozenio nekom nasom patrijarhalno vaspitanom - i testiraju ga psihijatri, odvratan je normalno a ona sva srecna pored njega, jos prica kako je on najbolji covek koga je ikada srela. spusta je i ponizava ali zena veruje da je to u redu. na njenu srecu verovatno je suvise nesvesna da bi uopste shvatila sta joj se desava. to je mozda dobro za nju a mozda se nekada i probudi - ali mi je bilo interesantno kako su to u sustini kompatibilni mentaliteti.
tako da se ne bih klela u tu starinsku pamet, nije ona bas uvek tacna.

nije vezano za temu, ali gledala sam skoro neki dokumentarac sa jevrejskim psihopatom koji se ozenio nekom nasom patrijarhalno vaspitanom - i testiraju ga psihijatri, odvratan je normalno a ona sva srecna pored njega, jos prica kako je on najbolji covek koga je ikada srela. spusta je i ponizava ali zena veruje da je to u redu. na njenu srecu verovatno je suvise nesvesna da bi uopste shvatila sta joj se desava. to je mozda dobro za nju a mozda se nekada i probudi - ali mi je bilo interesantno kako su to u sustini kompatibilni mentaliteti.

naravno da nije,mislim bila je neka tema saveti moje babe iz 1945god tako nesto :lol:
a na stranu to kad zene hoce da se umile muskarcima da pljuju druge zene ,te su mi omiljene :mrgreen:

pricali su oni i o zenama iz drugih zemalja koje su bile sa takvim muskarcima ali sve druge su bile svesne sta im se desilo i kroz kakvo iskustvo su prosle a ova nasa... blagoslovena u neznanju, dok njemu ne pukne nekad nesto i iskasapi je :neutral: .
i sad, njoj je tako dobro delom zato sto je zena zavisna od njega, ne radi - pitanje je da li takvu osobu treba prodrmati ili okrenuti glavu na drugu stranu jer ona nije feministkinja, verovatno i smatra da zena ne treba da se skoluje i da radi nego da sedi kuci. mislim, to se ja pitam jer sada ima puno zena koje idu tom linijom manjeg otpora - nece da rade, na sta u sustini imaju pravo a takve i ne treba da zauzimaju mesta na fakultetu da bi lepse oljustile krompir za bistru supu. s druge strane, kad se razbiju onda treba mi da im placamo socijalno, sigurne kuce, i da ih kao drustvo vadimo iz situacija u koje su se same dovele - ako mozes da ih izvadis uopste. licna neodgovornost spram drustvene odgovornosti, meni je to jedna veca zamka naseg sistema.

Ne smeta njima da se one skoluju i sto rade vec sto hodaju polugole i danas sa jednim sutra sa drugim.

pricali su oni i o zenama iz drugih zemalja koje su bile sa takvim muskarcima ali sve druge su bile svesne sta im se desilo i kroz kakvo iskustvo su prosle a ova nasa... blagoslovena u neznanju, dok njemu ne pukne nekad nesto i iskasapi je :neutral: .
i sad, njoj je tako dobro delom zato sto je zena zavisna od njega, ne radi - pitanje je da li takvu osobu treba prodrmati ili okrenuti glavu na drugu stranu jer ona nije feministkinja, verovatno i smatra da zena ne treba da se skoluje i da radi nego da sedi kuci. mislim, to se ja pitam jer sada ima puno zena koje idu tom linijom manjeg otpora - nece da rade, na sta u sustini imaju pravo a takve i ne treba da zauzimaju mesta na fakultetu da bi lepse oljustile krompir za bistru supu. s druge strane, kad se razbiju onda treba mi da im placamo socijalno, sigurne kuce, i da ih kao drustvo vadimo iz situacija u koje su se same dovele - ako mozes da ih izvadis uopste. licna neodgovornost spram drustvene odgovornosti, meni je to jedna veca zamka naseg sistema.

ja se jezim od ovih arapa koji dodju i nastancuju decu da bi ziveli od drzavne pomoci,tako im se vise isplati :confused: tako i one imaju neki racun,misle da im je tu mesto
mislim bas me briga ako im se tako dopada,ali kad znam da od moje bruto plate dobar deo love ide da bi oni setale doope od baboo do foire fouille :lol: e pa ne slazem se

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back