Fazoni i trikovi za novopristiglu stenad

Bokiescu

Početnik
Poruka
23
Pozdrav svima... Kako red nalaze, posto sam nov na forumu, da se predstavim. Zovem se Bojan, iz Beograda sam, i kao sto se vidi iz toga sto sam se odmah zalepio a ove teme obozavam zivotinje, pogotovo pse. U zivotu sam drzao i gajio razne zivotinje, od ribica (Oskari i malavi ciklidi), kornjaca, macaka i naravno pse... Od pasa sam zbog situacije imao do sada samo dva, zenku mesanca koju sam nasao na ulici i doveo kuci, i Nemackog ovcara, muzjaka, kojeg su mi ukrali kada je imao nesto vise od godinu dana... Vec par godina nisam zeleo da drzim kuce, jer sam bio jako razocaran svime sto se dogodilo i jako mi je sve tesko palo, ali se sada pripremam da ponovo kupim stene Nemackog ovcara, samo jos treba da odlucim muzjaka ili zenku... Vrsim pripeme i palo mi je na pamet da otvorim ovakvu temu u kojoj bi mogli da razmenjujemo ideje, ili kako sam ih nazvao "fazone i trikove" da novopristiglu stenad sto bolje primimo, da im sto vise olaksamo taj period adaptacije i smanjimo stres...
Neki od fazona za koje ja znam ili sam cuo od drugih su:
Kada stene dodje prvi put u kucu, ili u dvoriste, nedugo posle toga ga treba posaditi ispred nekog ogledala, da se vidi. To im valjda doprinosi da pomisle da ima jos pasa da nisu sami ili sta god, ali navodno smiruje stene i daje mu neki osecaj sigurnosti. Ako stene prve noci, ili prvih par noci mnogo zavija i cvili, ima fora da se u prostoriju gde se tada nalazi stavi neki budilnik, blizu steneta. Zvuk otkucaja kazaljki stene podseca na kucanje srca majke i smiruje ga. Neretko se od tog zvuka stenci skroz smire. Licno sam prisustvovao ovome...
Kada stene dodje u svoj novi dom, nikako ne treba zvati brdo ljudi, da ga maze, da se igraju, a ne trebamo ga ni mi ukucani odmah spopasti da ga mazimo i gnjavimo. time se povecava stres kod steneta. Treba mu dati njegov prostor, njegov kutak i pustiti ga da svari novonastalu situaciju. Ne treba ga pritiskati, vec sesti negde malo dalje, i gledati ga i cuvati. Ako pozeli, ili se oseti usamljeno i uplaseno, stene ce samo da dodje kod nas...
To su neke stvari koje mi sada padaju na pamet, napisacu, ako se setim jos nekih interesantnih stvari vezanih za dolazak steneta u nas dom...
Pozdrav jos jednom...

Jel moguce da niko nema nikakav specijalni trik i fazon kako da se stene sto pre opusti i privikne na novi dom, ili necete da podelite svoje male tajne velikih majstora?

Ma nema tu nikakve misterije i nikakvih tajni.

Ja cu u julu ( nadam se) postati vlasnica ( sada) jednog zenskog steneta. Rasa je ista = skotski ovcar= bearded collie.
I ja sam pre skoro 15 godina listala, studirala, bojala se, strepila da necu umeti sa stenetom, medjutim kada je moj dragi Otelo
sa svojih 8 nedelja zivota usao u moj dom, zivot, sistem sva je moja nauka i cela teorija pala u vodu jer je stene to ( taj, ta) koje
objasnjava sta, kako, kada. Na primer: upucivali su me da ga prve noci stavim pored kreveta u neki karton, medjutim on je toliko cvileo
da je odmah dosao u krevet i legao na moje devojacke grudi;) tako da mu je i sada ( ima cetrnaJes i kusur) spavanje ili barem kratak
boravak u nasem krevetu nesto savrseno normalno.

Najvaznije je da stene nauci i da se privikne vec sa svojih 8 i 12 nedelja zivota i na ulicnu buku, na decu, na druge pse, macke,
treba sa njim setati ( kada ne moze uzmes ga u ruke i giljas dalje), znacilo bi to da je bas taj period od osme do sesnaeste nedelje njegovog
zivota presudan za njegov dalji razvoj. Nema tu ni tajni, ni trikova, stene ima svoj karakter, to ne moze da se menja, samo mozes malo
da radis na slifovanju.

Imamo samo jedan problem sa tim uzrastom-tad se uveliko vrši imunizacija, pa bi valjalo da štene bude u kućnom pritvoru, jer mu je imunitet, ionako nedovoljno formiran, još i "načet" reakcijom na vakcine. Dakle, prva vakcina oko 7 nedelja, sledeća 4 nedelje kasnije, a posle obe bi valjalo jedno dve nedelje karantina ili makar manje kontakta sa drugim životinjama.

To za vakcine i ja znam, zato sam se malo zacudio oko izvodjenja napolje sa 8 nedelja. Pogotovo bi stene u tom periodu trebalo da izbegava kontakt sa drugim kucama i macama... Sve ostalo je ocigledno individualno...

P.S. Mala sala, blago njemu, tek sto je dosao, i odmah se ususkao na "devojacke grudi"...:worth:

Imamo samo jedan problem sa tim uzrastom-tad se uveliko vrši imunizacija, pa bi valjalo da štene bude u kućnom pritvoru, jer mu je imunitet, ionako nedovoljno formiran, još i "načet" reakcijom na vakcine. Dakle, prva vakcina oko 7 nedelja, sledeća 4 nedelje kasnije, a posle obe bi valjalo jedno dve nedelje karantina ili makar manje kontakta sa drugim životinjama.

Zavisi kako, gde. Ja zivim gde zivim, svaki odgajivac koji daje stene sa 8 nedelja savetuje da se odmah sa stenetom ide napolje ( to sam sa svojim i radila)
jer ovde nema opasnosti od bilo kakvih , nekakvih zaraza. Sada cu sredinom jula uzeti novo stene, upravo mi je odgajivacica rekla da slobodno mogu da ga izvodim
i privikavam na sve i svasta. Pa kako bre da ga ucim gde da piski i kaki ako ga jos 6 nedelja ne izvodim napolje?:D
Poludeli bi i ono i ja, a narocito ovo moje matoro cudoviste.

Stiglo je stene, doduse nije bas samo stiglo, isli smo po njega 300 km tamo, 300 km nazad, ima 8 nedelja i genijalno se ponasa.
Nije povracalo, ni piskilo, ni kakio za vreme voznje. Ovaj moj matori ocima ne moze da ga vidi jer pokusava da sisa kod njega:zcepanje:
Izvela sam ga na ulicu i zaprepastila sam se da jer lajalo na neku decu. Doduse ne ue da laje, ali pusta neke glasove koji lice na lajanje.
Inace na ulici ide nogu uz nogu sa ovim matorcem tako da se nsiam pokajala sto sam ga uzela " za zivota" ovog matorog.

P7144945.jpg

QUOTE=lordi;28428327]Totalno istinito, kod mene se to upravo desava al se ne zalim ima sta i da nauci :)[/QUOTE]
Kod mene nista, a dosoo stenac prekjuce. Matori ga ne podnosi, imam ogroman stan sa jos vecom terasom pa su se aranzirali
da se ne srecu.:D

Prilozi

• P7144942.jpg
    P7144942.jpg
    60,2 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Ako smem da kažem, moj mačak je pre mesec dana na uvaljeno nam mače reagovao "Super, igračka!" Međutim, onda sam malog odbranila od komšijskih pasa, moj veliki mačak ga je ljubio u čelo da ga smiri i otad su kao braća. Čak mu je doneo guštera da lovi pre neki dan. (Kad smo kod učenja...)

Back