Fazlagića kula?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jel' ono bese Samac u celosti naseljen slovenskim muslimanima iz Srbije? Medju njima bejahu i Izetbegovici.

Da, Šamac, mjesto Brezovo Polje kod Brčkog, Janja kod Bijeljine, mislim Teočak i još neka mjesta na Majevici itd.... to ne znači da su svi današnji muslimani iz tih krajeva potomci tih "muhadžira"... bilo je mnogo doseljavanja i poslije toga...

Da, Šamac, mjesto Brezovo Polje kod Brčkog, Janja kod Bijeljine, mislim Teočak i još neka mjesta na Majevici itd.... to ne znači da su svi današnji muslimani iz tih krajeva potomci tih "muhadžira"... bilo je mnogo doseljavanja i poslije toga...

Ali su te najstarije porodice poreklom iz Srbije i ostatak su srpskog konvertitskog elementa sa teritorije Srbije. Bas bi me zanimalo kako bi neki velikan od basnjacke nacionalne misli objasnio kako ni oni nemaju nikakve veze sa Srbima. Naprimer, da su ostatak bosanskih srednjovekovnih trgovaca,Ilira i bogumila, koji su pali u srpsko ropstvo i kojima je slobodu donela bratska turska armada. Recimo, ef. Zukorlic bi to dokazao bez ikakve sumnje :per:

Подсјетимо се, не заборавимо и будимо на опрезу!

Neslavna prošlost bošnjačkog sela kod Gacka: Fazlagića Kula - ustaški „mali Berlin“

Boris Knežević
25.09.2016.

Ono što je Kulu posebno izdvajalo u odnosu na druga slična mesta širom tzv. NDH jeste to da su stanovnici ovog sela isključivo Bošnjaci i da su doslovno svi muškarci bili u ustaškim formacijama.

Odmah po proglašenju monstruozne ustaške države Kuljani su se „proslavili“ stravičnim zverstvima po srpskim selima širom Hercegovine, a kao najveći „podvig“ bošnjačkih ustaša iz „malog Berlina“ - kako su meštani ovog sela u Drugom svetskom ratu ponosno nazivali Kulu - navodi se pokolj više od 130 Srba iz okoline Bileće, koji su u noći između 4. i 5. juna 1941. bačeni u Korićku jamu.

Istorija je zabeležila i to da je Fazlagića Kula bila poslednja „neporažena tvrđava NDH“, u koju su partizanske jedinice ušle tek krajem maja 1945.

Zločine ustaša iz Fazlagića Kule i pokolj nad Korićkom jamom detaljno je opisao i Vuk Drašković u svojoj kultnoj knjizi „Nož“.

https://www.blic.rs/vesti/republika...ka-fazlagica-kula-ustaski-mali-berlin/plzmnsr

Back