Faze roditeljstva

Moje cere imaju 27 i 24 god.
A najgora sam bila kada su bile u pubertetu(bilo me je strah):mrgreen:
Strasno sam bila stroga kao roditelj i to su mi moja deca prebacivala.Medjutim kako je starija mama :DVec se sprema da i ona zavodi red i neke sankcije kod svoje cere...
A veliki propust sam napravila sto sam dozvolila da vode racuna samo o sebi i skoli a da je kuca moja odgovornost.Uz mene su naucile lepo da kuvaju,serviraju"ociste"(kad su imale vremena za to)...Ali mislim da jos uvek ne mogu da pohvataju konce oko garderobe:zcepanje:Sta sa njom i kako da uvek bude na mestu:whistling:
Svaka zivi svoj zivot i samostalno ali to ih mama nije naucila:manikir:

Мени иде за сада, а мислим да ће да шкрипи у предпубертету и раном пубертету од 10-15 јер ми, и генерално, деца тог узраста нису нарочито интересантна, па верујем да неће ни сопствена.
Али ту је боља половина, не могу ни ја сам све :lol:

..slusham jutros, na pola uha, chavrljajuci sa naspavanim potomkom,
dechjeg psihologa u jutarnjem programu i zagolica me jedna rechenica koju je izgovorio:

"Svi smo mi razlichito uspeshni u razlichitim fazama roditeljstva:
nije isto biti roditelj detetu do godinu dana, do tri godine, predshkolcu, predpubertetliji ili adolescentu."

..naravno da svako od nas radi najbolje shto ume, u to necu ni da ulazim,
naravno da nas narodna mudrost uchi da je "malo dete - mala briga", ni to nije moja tema razmishljanja,
zanima me:
u kojoj fazi ste se, po sopstvenom mishljenju, najloshije snashli dok su vam deca odrastala? :think:

..24/7 psihofizichkih zahtevnih prvih par meseci?
..rutina i programiranost prve godine?
..organizovanje hiperaktivnosti i iznalazenje kreativnih stimulacija u prve tri?
..zamke socijalizacije i minsko polje ovladavanja veshtinama predshkolaca?
..shkola i upoznavanje sa vrshnjachkom hijerarhijom predpubertetlija?
..adolescencija (ne treba proshirenje pojma :lol: )?

..za one chija su deca mala: koji uzrast vas zabrinjava, zato shto niste sigurni da ce
vash sklop lichnosti biti dovoljno fleksibilan da se postavite kako treba?
..za one koji imaju vishe dece - jeste li, uvidevshi greshke, uspeli da budete bolji u nekoj fazi sa drugim detetom?
sa prvim detetom sam se jako lose snasla u ooj prvoj fazi sto sam sa drugim deteom prosla glat :) buduci da su mi deca jos mala ne mogu da govorim o daljim fazama....mislim da to zavisi i od deteta do deteta. npr meni se cini da sam vise problema imala sa starijimdetetom u periodu u kom je sad ovaj mladji, dok moj muz mislis suprotno (?)
a zabrinjava me najvise pubertet i adolescencija. posto ja nemam autoritet kod dece....a cesto podmetnem muzu nogu kada je to u pitanju (znam da gresim....)

Samo da se pospem pepelom.

U fazi pocetka skolovanja moje dece bila sam pravi Hitler i jako me stid i danas kad se setim toga. Retko mi nesto prebacuju ali vidim da iz tog perioda ne nose bas lepe uspomene kao iz predskolskog ili kasnijeg skolskog uzrasta.

sto se skole tice 90% sam sigurna da ce tu kod starijeg skripati....ali nemam uopste u planu da se postavim tako. sta ja znam ne mora da bude odlikas, ni vrlodobras...ako bude trojkas bicu zadovoljna. nije mi to toliko vazno posto znam da ce takve ocene dobijati iskljucivo zbog svog nestasluka.

E super da si nasla temu :).
Kad vidim sta sam pisala pre nekih godinu dana...stvari se donekle menjaju.
Kako dete raste dobila sam vise prostora i vremena za sebe, a i sna :). Ove nedelje smo ga prvi put ostavili kod bake da prespava 2 noci i otisli u Bec, to je bilo...uauuuuu :).
Za te dileme koje sam imala u prve dve, tri godine, sada gledano unazad ne mislim da sam nesto pogresila, zadovljna sam, samo mi je zao sto nisam bila opustenija, al to prosto nisam mogla.
Sad mi je nova tema obdaniste, da li, koliko, kada, forsirati ili ne i po koju cenu. I dalje sam pri strategiji da ne guram, videcemo koliko je dobra.

...
..za one chija su deca mala: koji uzrast vas zabrinjava, zato shto niste sigurni da ce

Pubertet :think: Tj period 9. 10 god - 18, 19 god... :eek: Dakle, čitava jedna decenija me brine :mrgreen:
Nadam se da genetika ima jaku ulogu u tome, mm i ja smo bili savršene pubertetlije, moja mama kaže da nije ni primetila da sam u pubertetu, tj po mom ponašanju jel, uopšte nisam bila problematična, kao ni mm. Pa ono...hope so :whistling:
Plaši me samo ovo vreme...plaši me kad vidim današnje pubertetlije šta rade, o čemu prilaju, gde izlaze i šta se dešava kad izlaze...Plaše me navijači, ''patriote'' , plaše me deca uzgojena od strane ''grand'' roditelja obično veoma razmažena i bahata, plaši me sve veći uticak materijalnog i podložnost današnjih klinaca tome i što se sve meri time, plaši me da ću morati da ga bičujem da uči da bi upisao fakultet :evil: , plaše me motori ( svaki put kad čujem ili vidim one jako velike i brze kako piče ulicama poželim da udare u prvu banderu, da osoba koja tako vozi umre ali pri tom ne povredi nekog nedužnog :( , žao mi je al to je jače od mene...) pa se plašim da ovaj moj ne sedne na neki takav... Čak me više ne plaši on već me plaše drugi koji mu mogu naškoditi ni krivom ni dužnom u ovoj našoj pretužnoj zemlji... Onda me plaši da će naći neku rospiju koja će da ga vrti oko prsta (ljubi ga majka) :mafijas::koto::azdaja:

Mislim da sam sve nabrojala...:think:

..slusham jutros, na pola uha, chavrljajuci sa naspavanim potomkom,
dechjeg psihologa u jutarnjem programu i zagolica me jedna rechenica koju je izgovorio:

"Svi smo mi razlichito uspeshni u razlichitim fazama roditeljstva:
nije isto biti roditelj detetu do godinu dana, do tri godine, predshkolcu, predpubertetliji ili adolescentu."

..naravno da svako od nas radi najbolje shto ume, u to necu ni da ulazim,
naravno da nas narodna mudrost uchi da je "malo dete - mala briga", ni to nije moja tema razmishljanja,
zanima me:
u kojoj fazi ste se, po sopstvenom mishljenju, najloshije snashli dok su vam deca odrastala? :think:

..24/7 psihofizichkih zahtevnih prvih par meseci?
..rutina i programiranost prve godine?
..organizovanje hiperaktivnosti i iznalazenje kreativnih stimulacija u prve tri?
..zamke socijalizacije i minsko polje ovladavanja veshtinama predshkolaca?
..shkola i upoznavanje sa vrshnjachkom hijerarhijom predpubertetlija?
..adolescencija (ne treba proshirenje pojma :lol: )?

..za one koji imaju vishe dece - jeste li, uvidevshi greshke, uspeli da budete bolji u nekoj fazi sa drugim detetom?

kakonamrastu deca, tako rastemo i mi sa njima kao roditelji

Moje dete sad ima 20 meseci.

Meni je najtezi period bio pocetak, prva tri meseca.
Ali nisam bila najlosija, cak naprotiv bila sam najbolja, i davala vise nego sto sam mogla.
Posle, kako dete raste, meni je bivalo lakse, da se maksimalno posvetim.
I sad sam posvecena, ali je nekako opustenije, ako jedan dan ne pojede bas 5 vrsta voca, prezivece,
ako ga ne okupam svako vece, prezivece, itd...

A mislim da cu biti najlosija u pubertetu, ako ne uspem da se kanalisem, kao sto ni sad ne uspevam. :sad2:
Period 10-18 godina mislim da ce biti najtezi.

најбољи родитељ је онај који даје све од себе
рофитељство није математика па да тачно знаш где,како шта
и да избришеш гумицом ако нешто није тачно

Back