Retko glupa i beskorisna retorika - 'fašizam vs antifašizam' u prokletom 21.veku. Do bola nebulozno, nerelevantno, iščašeno od realnosti i odlično za anesteziranje ionako apatičnih i ideološki unezverenih 'birača' kojima bi se, ako je to još moguće, mogla dodatno ogaditi politika.
Pre nekih dvajespet godina (što će ilustrovati ispod naša ljubazna studentkinja iz 1997) smo
apsolvirali da su ekstremi zlo, da su
antifašisti NOR-a i sve ono što su sa sobom doneli, od diktature KP do Slobe iz čijeg debelog creva nisu nikada izlazili, dobri samo i jedino ako se porede sa najvećim zlom koje je u skorijoj istoriji zadesilo ove prostore - nacizma (pošto pod Staljinom, Maom i Hirohitom nismo bili). Beskorisne ravnogorce, stubove (sa istim IQ) srBstva i ostalo koštunjavo voće neću ni pominjati, ali ću gorepomenutima dodati velikosrpskog vojvodu i vernog slugu Šešelja.
Jasno mi je da se (de)generacija Z da primiti na ovo pseudo-partizansko poziranje, ovo je ipak decenija pozera,
ali mi su mi nejasni konji 60-neko, 70-neko, 80-neko itd. koji se sećaju i Slobe i Mire i raznih Vuilna i onog
'bando crvena' i sve one davaže o 'fašizmu (to smo bili otprilike svi mi, od gibaničara do demokrata i ostalih ''antinarodnih elemenata'') i antifašimu (SPS,JUL,PTJ,SUBNOR itd i popotrebi SRS)'. Sindrom Jovo Bakic i ostali korisni idioti.
Ovde se prvenstveno zgražavam nad ovim levim revizionizmom, jer od onog desnog se više nikada nije ni moglo očekivati.
Ono, mogu da se igraju ''Drugog svetskog'' Španci, Italijani, Englezi ili tradicionalno tupavi Ameri uz milozvuke istina pevljive numere Bella Ciao, ali vi,
drugarice i drugovi, intelektualni novosadski ******** i salonski socijalisti - vi koji ste bili među privilegovanima koji su preživeli i Tita i Slobu i Šešelja, i lepote crveno-crne koalicije, i koji danas tavorite pod njihovim političkim okotom (sve kajući se zbog onog belog listića) - ne možete. Kao ni Rumuni i Poljaci uostalom.
Ovde je pobeda nad fašizmom bila pirova pobeda, i na ovim prostorima bih bio jako oprezan sa glorifikovanjem komunista ili izjednačavanja anti-fašizma sa komunizmom ili još gore pi*kastim ekstremistima iz ANTIFA pokreta.
Svi smo mi antifašisti, već skoro ceo vek, pa i ovi dežurni Srbi ...sem te četvorice nekih Davidovića i šačice navijača nekog trećerazrednog kluba sa Banjice. Tako da frljanje tim terminom ovde zvuči još gluplje neko u Americi odakle je ta renesana termina i potekla (a u kontekstu Trampa - da li sam pomenuo tradicionalnu tupavost prekookeanskih kolonija). Ni moja baba, koja je ćopala do kraja života zbog ranjavanja 40-neke, nije se toliko dugo ložila na partizane kao današnji hipsteri.
Ne živimo u fašističkoj, pa ni u komunističkoj diktaturi (kojoj smo zapravo sličniji), niti ćemo do nje doći, kakve god stihove nečija glupost donela na neku milionitu proslavu (od svih današnjih problema taj je najnebitniji)...ne prepoznajemo se po bojama i oznakama, ali živimo u svejedno vrlo ljigavoj i prilagodljivoj i opasnoj kakistokratiji koja polako isisava sve resurse i svo samopoštovanje i duh nekad živog društva, čak i u najvećem mraku, a koju hrane upravo ovi neo-partizani i neo-četnici ili Nemci ili šta god...
Tako da je topla preporuka svim izbezumljenim učesnicima u igri (Drugog svetskog) rata, naročito ovi koji su nekada bili normalni, da se osveste, odrastu od
kauboja i indijanaca i tako neizlečivo iskompleksirani i neinventivni ponude svojoj državi još nešto sem svoje beskonačne i neretko novostečene gluposti.