Farbanje Vaskrsnjih jaja

Kad bojite jaja ?

• Četvrtak

glasova: 1 7,7%
  • Petak

glasova: 12 92,3%
  • Subotu

glasova: 1 7,7%

• Ukupno glasova
    13

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.825
Kolko jaja planirate ofarbati ?

I kad ?

Kod mojih u hercegovini se to čini na veliki Petak

Negde farbaju na veliki cetvrtak zanci juče a neko tek u subotu znaci sutra

Inače sam ih uvijek farbala u lukovini ali iskreno planiram ove godine u cvekli

IMG_9926.jpeg

Popadija iz sela kod Vrnjačke Banje otkriva zašto se jaja NE FARBAJU na Veliki petak: "Monahinje u Žiči to rade na OVAJ DAN. Svekrva me je naučila"​

Svake godine postavlja se isto pitanje - da li je pravilno farbati jaja na Veliki četvrtak ili na Veliki petak? Popadija Višnja Kostić gostujući prošle godine u emisiji "Blic žena studio" dala je odgovor na čuvenu dilemu.

Kada govorimo o Uskrsu, obavezno pitanje koje se nameće jeste ono u vezi sa farbanjem jaja. Koji dan je po veri i tradiciji onaj "pravi"? Mnogi običaju među pravoslavnim vernicima su nardoni, ne crkveni, pa jedni tako farbaju jaja na Veliki četvrtak, najveći broj na Veliki petak, a treći na Veliku subotu.

Popadija i profesorka srpskog jezika Višnja Kostić dala je odgovor na pitanje u "Blic žena studio".

"Ja lično farbam jaja delimično na Veliki četvrtak, jer farbam neku veću količinu za crkvu, i na Veliku subotu. Generalno je u našem narodu tradicija da se farba na Veliki petak, ali ja sam od svoje svkrve, koja je takođe popadija, naučila da u Žiči monahinje farbaju na Veliku subotu jer se na Veliki petak prosto ništa ne radi. To je najtužniji praznik, ali praznik je najtužniji jer se sećamo Hristovog stradanja, ali mi hrišćani danas znamo da je Hristos vaskrsao. Mi ga obeležavamo, ali se radujemo onome što iza tog praznika dolazi i na tome mora da bude akcenat", navodi Višnja Kostić, popadija i profesorka srpskog jezika, koja je veoma popularna i na Instagramu gde ima više od 20.000 pratilaca.

Eto, popadija vam je i to resila... Valjda popadija zna
*Otkrila* (jos malo i *zagrmela*).
Ima preko 20 000 pratilaca na Instagramu... Iz sela kod Vrnjacke Banje

Budimo svi kao popadija (sto joj je i svekrva bila... samo sto svekrva nije bila i *profesorka srpskog jezika*... i nije imala Instagram pratioce al je zato posmatrala monahinje u manastiru Zica) :vnaocare:

Popadija iz sela kod Vrnjačke Banje otkriva zašto se jaja NE FARBAJU na Veliki petak: "Monahinje u Žiči to rade na OVAJ DAN. Svekrva me je naučila"​

Svake godine postavlja se isto pitanje - da li je pravilno farbati jaja na Veliki četvrtak ili na Veliki petak? Popadija Višnja Kostić gostujući prošle godine u emisiji "Blic žena studio" dala je odgovor na čuvenu dilemu.

Kada govorimo o Uskrsu, obavezno pitanje koje se nameće jeste ono u vezi sa farbanjem jaja. Koji dan je po veri i tradiciji onaj "pravi"? Mnogi običaju među pravoslavnim vernicima su nardoni, ne crkveni, pa jedni tako farbaju jaja na Veliki četvrtak, najveći broj na Veliki petak, a treći na Veliku subotu.

Popadija i profesorka srpskog jezika Višnja Kostić dala je odgovor na pitanje u "Blic žena studio".

"Ja lično farbam jaja delimično na Veliki četvrtak, jer farbam neku veću količinu za crkvu, i na Veliku subotu. Generalno je u našem narodu tradicija da se farba na Veliki petak, ali ja sam od svoje svkrve, koja je takođe popadija, naučila da u Žiči monahinje farbaju na Veliku subotu jer se na Veliki petak prosto ništa ne radi. To je najtužniji praznik, ali praznik je najtužniji jer se sećamo Hristovog stradanja, ali mi hrišćani danas znamo da je Hristos vaskrsao. Mi ga obeležavamo, ali se radujemo onome što iza tog praznika dolazi i na tome mora da bude akcenat", navodi Višnja Kostić, popadija i profesorka srpskog jezika, koja je veoma popularna i na Instagramu gde ima više od 20.000 pratilaca.
Kako god. Veliki je Gospod i prasta kad gresimo ako je to uopste i neka greska. Vazna je dobra namera i atmosfera u kuci.

Kolko jaja planirate ofarbati ?

I kad ?

Kod mojih u hercegovini se to čini na veliki Petak

Negde farbaju na veliki cetvrtak zanci juče a neko tek u subotu znaci sutra

Inače sam ih uvijek farbala u lukovini ali iskreno planiram ove godine u cvekli

Pogledajte prilog 1541167
U četvrtak. Ne farbam puno,... čisto da obeležim.
IMG_20240503_162014.jpg

Lepa su :heart:

Sinoc posle posla utrcim u trgovinu
Kad tamo kod jaja dva čoveka ko od brda odvaljeni ubacuju jaja u korpu a ovaj jedan će “šta misliš bre … jel dosta 60 jaja”

Kontam Ruki da ti neće biti malo to 20 ?
Po pravilu treba 40,...je'l? Šta da im radim posle?
Moji ih i ne jedu,...čisto služe više dekorativno. Čekaju tortu!😅

U socijalistickoj Jugoslaviji farbala su se jaja kao znak tradicije.
U Kraljevini Holandiji, isto tako.
Dok ja nisam dosla do stava, ideje..nazovite kako hocete, kuham ih u ljuskama crnog luka, prvo izvadjeno je cuvarkuca, od cetvrtka do subote, kako stignem, bez posebnog kiceraja, a za Vaskrs, ima da se doruckuje za stolom...budni, bolesni, mamurni...pa poslije, mili moji kud koji.

Back