Fama o Đinđiću

kako god..
prije njega imas milosevica koji je stavljao koji interes ispred? pa nas poravnase i satanizovase jer se politka ne vodi arogancijom na nacin koji je to komunisticki despot radioz;) a ovo da "pad..nikad po cenu.."- srbija je prije njegovog pada vec platila i preveliku cjenu. naravno, ti mene i srbe iz hrvatske ne racunas u srbe pa ne ulazimo u cjenu. razumjemo sez;)
i da skratimo, srbija nije velika drzava vec mala drzava na balkanu i ne moze se praviti ni velikom, ni srednjom ni malom dok se ne dogovori sa onima koji odlucuju o tome. na zalost, medjunarodni poredak je takav. napredak globalizacije, tehnologije i neoliberalizma samo je kompresovao prostor i jos vise nas ucinio zavisnim od svjeta, kao i svaku drugu drzavu. djindjic je to shvatio
Šta je shvatio? Iole misleći čovek u to vreme je znao sve to i ništa Đinđić nije bio poseban po tom pitanju. Pogotovo nije shvatio i uvideo već tada da su globalne promene i novi međunarodni poredak praktično pred vratima. Njegova vlada je apsolutno prihvatila koncept neoliberalne ekonomije takozvani Vašingtonski konsenzus. Iako smo bili u zaostatku neophodnih ekonomskih reformi, imali smo šansu tim nedostatkom da izbegnemo greške kroz koje su prošle druge privrede u tranziciji. Nažalost, tu šansu nisu znali da iskoriste. Neoprostivo je da smo ekonomske reforme vršili na isti način kao i većina neuspešnih privreda u tranziciji početkom 90-ih godina , a potpuno zanemarili iskustvo uspešnih. Što je najgore i danas isto to rade - danas kada je Vašingtonski konsenzus i zvanično mrtav, naša ekonomska "elita" na vlasti ga i dalje nepokolebljivo sledi, bez obzira na činjenicu što su takvom ekonomskom politikomdoveli do kolapsa srpsku privredu.

Pa imam i ja strica koji je ostao bez noge u Hrvatskoj.......zet od sestre od strica bio ranjen na KiM.......imam i nesto familije koja je proterana iz NDH.....neke tetke i sl. koje su bile udate tamo.....plus ovde u Srbiji ne postoji ni jedan muski clan moje familije a koji je u vreme ti svih ratova bio punoletan a da nije ucestvovao u istim.

sve ok, cjela prica i jeste oko toga da sam ja bio dovoljno star i 1991 i da raspad jugoslavije i njegovu hronologiju odlicno poznajem. i zato ne kazem da je milosvic jedini krivac za raspad jugoslavije vec je krivac sto nije uradio sve sto je mogao za srbe kao politicar. zbog cega? zato sto ne mozes biti i jugoslaven i srbin, i to je to.

sve ok, cjela prica i jeste oko toga da sam ja bio dovoljno star i 1991 i da raspad jugoslavije i njegovu hronologiju odlicno poznajem. i zato ne kazem da je milosvic jedini krivac za raspad jugoslavije vec je krivac sto nije uradio sve sto je mogao za srbe kao politicar. zbog cega? zato sto ne mozes biti i jugoslaven i srbin, i to je to.

Sloba nije jedini krivac a nije ni najkrivlji. Nije on hteo raspad vec Slovenci,Tudjman i siptari.....kasnije i Alija. Svi su oni krivlji od tog morona Slobe.

A sa srpske tacke gledista Sloba je kriv sto je ocajno odigrao tu igru kada je vec do nje moralo da dodje.....lose je vodio spoljnu politiku,rat,propagandu....sve....mada u sustini on je radio onako kako su mu gazde rekle a interes tih gazda se ne poklapa sa srpskim interesom.

Šta je shvatio? Iole misleći čovek u to vreme je znao sve to i ništa Đinđić nije bio poseban po tom pitanju. Pogotovo nije shvatio i uvideo već tada da su globalne promene i novi međunarodni poredak praktično pred vratima. Njegova vlada je apsolutno prihvatila koncept neoliberalne ekonomije takozvani Vašingtonski konsenzus. Iako smo bili u zaostatku neophodnih ekonomskih reformi, imali smo šansu tim nedostatkom da izbegnemo greške kroz koje su prošle druge privrede u tranziciji. Nažalost, tu šansu nisu znali da iskoriste. Neoprostivo je da smo ekonomske reforme vršili na isti način kao i većina neuspešnih privreda u tranziciji početkom 90-ih godina , a potpuno zanemarili iskustvo uspešnih. Što je najgore i danas isto to rade - danas kada je Vašingtonski konsenzus i zvanično mrtav, naša ekonomska "elita" na vlasti ga i dalje nepokolebljivo sledi, bez obzira na činjenicu što su takvom ekonomskom politikomdoveli do kolapsa srpsku privredu.

tu postoje elementi i ne sporim. medjutim, projekcija cjele privatizacije i sadasnjeg stanja u srbiji nije nikako odraz djindjicevih 2,5 godine. da je ziv i da je bio jos na vlasti kao ovi, a da su ovakvi rezultati, sve vase primjedbe bi uvazio pa cak i kad gledate samo ekonomsku stranu. naime, medjunaroidni polozaj ima i svoju cjenu

zamisli? a djindjic je poceo rat? i to su cinjenice a ja izmisljam. eh
pa kolega olimpe miloseviceva katastrofalna politka po srbe je krenula 91 a 99 je samo bilo finale njegove politicke nesposobnosti;) ovim ne ulazim u gradjanski rat u jugoslaviji i ko je kriv ili nije- milosevic nije ni sekunde vise kriv od tudjmana ili alije ili bilo koje nacionalisticke gamadi koja je separatizam pokrenula(naprotiv, kriv je manje). ali nemogucnost da uvidi da je upravo njihov pijun jeste najveci problem njegove politke

a čak i tako politički nesposobnog, politički još nesposobniji Đinđić nije uspeo da ga skine s vlasti 10 godina .... tačnije, dok nam se baš i NATO nije ušetao u državu i otkinuo deo iste ;)

Sloba nije jedini krivac a nije ni najkrivlji. Nije on hteo raspad vec Slovenci,Tudjman i siptari.....kasnije i Alija. Svi su oni krivlji od tog morona Slobe.

A sa srpske tacke gledista Sloba je kriv sto je ocajno odigrao tu igru kada je vec do nje moralo da dodje.....lose je vodio spoljnu politiku,rat,propagandu....sve....mada u sustini on je radio onako kako su mu gazde rekle a interes tih gazda se ne poklapa sa srpskim interesom.

i otkud onda da je djindjic doveo srbiju u bombardovanje kad se slazemo oko milosevica?

a čak i tako politički nesposobnog, politički još nesposobniji Đinđić nije uspeo da ga skine s vlasti 10 godina .... tačnije, dok nam se baš i NATO nije ušetao u državu i otkinuo deo iste ;)

lokateli prijatelju, ja se dobro sjecam arkana i rezimskih pasa ubica, ovde smo jedva skinuli sds od tih ratnih repova. tacno, uz pomoc stranaca i ulice ali oni nisu prezali ni od cega. te dve tri godine nakon rata bile su najgore pljackaske i privatizacijske godine

tu postoje elementi i ne sporim. medjutim, projekcija cjele privatizacije i sadasnjeg stanja u srbiji nije nikako odraz djindjicevih 2,5 godine. da je ziv i da je bio jos na vlasti kao ovi, a da su ovakvi rezultati, sve vase primjedbe bi uvazio pa cak i kad gledate samo ekonomsku stranu. naime, medjunaroidni polozaj ima i svoju cjenu

zar djindjiceva vlada nije omogucila svojim zakonima sve sto je kasnije nastalo..?? zar njegova vlada nije promenila zakon o privatizaciji i pod krajnje sumnjivim okolnostima prodala najvrednije u srbiji..?? da pominjemo i ostale katastrofalne zakone koji su pod plastom reformi ubili srbiju..??

Vidim, pominje se i privatizacija, a bas nekako mi se cini da su upravo u Djindjino vreme prodate neke firme koje danas posluju extra, a radnici su izuzetno zadovoljni, primera radi, cementara Kosjeric ili Ju Es stil. Naravno, imalo je i sumnjivih stvari, ali ako cemo da sudimo po periodu od dve-tri Djindjine godine bilo je tu i dobrih poteza, za razliku od svih kasnijih privatizacija pod Kostunicom i Tadicem.

zar djindjiceva vlada nije omogucila svojim zakonima sve sto je kasnije nastalo..?? zar njegova vlada nije promenila zakon o privatizaciji i pod krajnje sumnjivim okolnostima prodala najvrednije u srbiji..?? da pominjemo i ostale katastrofalne zakone koji su pod plastom reformi ubili srbiju..??

provodjenje privatizacije, revizija i sl stvari cesto nisu u nikakvoj vezi sa zakonom, na zalost

Vidim, pominje se i privatizacija, a bas nekako mi se cini da su upravo u Djindjino vreme prodate neke firme koje danas posluju extra, a radnici su izuzetno zadovoljni, primera radi, cementara Kosjeric ili Ju Es stil. Naravno, imalo je i sumnjivih stvari, ali ako cemo da sudimo po periodu od dve-tri Djindjine godine bilo je tu i dobrih poteza, za razliku od svih kasnijih privatizacija pod Kostunicom i Tadicem.

То је зато што си шупаљ до носа. Цементаре и шећеране су прве продате и радиле су одлично и пре приватизације, јер су најрентабилније.

ako treba surovije: imam bratica koji je ubijen snajperom u glavu na probijanju koridora (bjelo brdo iznad dervente) i stricevica kojem su muslimani 95 odsjekli glavu(ozren) i imam pola porodice otjeranog iz hrvatske i neke lazno optuzene za ratne zlocine(mukotrpno pobijeno na U sudu) i nema djidjic sa ovim veze vec milosevic

Tema nije Milošević,
već Đinđić,
i da mu je zvezda na čelu
ne mogu oprostiti što je tražio nastavak bombardovanja,
što je NATO agresiju proveo na sigurnom, sa porodicom u inostranstvu,

a ti to kolega zanemaruješ.

Mogu i ja nabrajati svoje,
sestru ubijenu u koloni kako kažu "traktoristi krenuli u Srbiju",
brata (20 god.) mi zaklali u stanu u Zadru, niušta se nije mešao.
Dve sestre rođene, umrle tokom rata, infarkt, niko nije hteo pomoć da im pruži.

Nekoliko meseci Vinkovci su bili prazni, i bez vojske i bez stanovništva,
Osijek je HV napustila nakon pada Vukovara,
a Milošević je stao.

Pitam te, zbog čega ?

Da se tada nastavilo,
ne bi bilo rata u Bosni.

P.S. Zbog drugih forumaša da dodam,
nisam izbeglica, u Beogradu živim od '70.

Pa u svacijoj vlasti mozes da nadjes neku trunku koja je dobar potez ..od Slobe pa do Tadica ..tj za Tadica ne mozes....eto za Kostunicu kupovina telekoma Rep.Srpske....sjajan potez. Sloba ...prodaja naseg Telekoma na kome je Srbija zestoko profitirala a ostao joj Telekom......ali u globalu svi oni su bili ocajni ....ne zna se koji je gori. Za vreme Djindjica nevidjeni lopovluci su se desili....

Tema nije Milošević,
već Đinđić,
i da mu je zvezda na čelu
ne mogu oprostiti što je tražio nastavak bombardovanja,
što je NATO agresiju proveo na sigurnom, sa porodicom u inostranstvu,

a ti to kolega zanemaruješ.

Mogu i ja nabrajati svoje,
sestru ubijenu u koloni kako kažu "traktoristi krenuli u Srbiju",
brata (20 god.) mi zaklali u stanu u Zadru, niušta se nije mešao.
Dve sestre rođene, umrle tokom rata, infarkt, niko nije hteo pomoć da im pruži.

Nekoliko meseci Vinkovci su bili prazni, i bez vojske i bez stanovništva,
Osijek je HV napustila nakon pada Vukovara,
a Milošević je stao.

Pitam te, zbog čega ?

Da se tada nastavilo,
ne bi bilo rata u Bosni.

P.S. Zbog drugih forumaša da dodam,
nisam izbeglica, u Beogradu živim od '70.

nije, tako se diskusija razvukla. aj sad ti meni daj taj snimak i navedi sekunde u kojima on poziva na bombardovanje njegov nastavak? ono sto sam ja gledao i slusao ne zvuci tako, mozda sam u krivu;)

Pa u svacijoj vlasti mozes da nadjes neku trunku koja je dobar potez ..od Slobe pa do Tadica ..tj za Tadica ne mozes....eto za Kostunicu kupovina telekoma Rep.Srpske....sjajan potez. Sloba ...prodaja naseg Telekoma na kome je Srbija zestoko profitirala a ostao joj Telekom......ali u globalu svi oni su bili ocajni ....ne zna se koji je gori. Za vreme Djindjica nevidjeni lopovluci su se desili....

Ne kazem da nije bilo kojecega i tada, ali ti kazem da je bilo vise dobrih poteza nego svih poteza svih Vlada pre i kasnije kad se podvuce crta.

Istina je da se Vlahovic dobro omastio, no, tako to bude kad imas 20 stranaka u koaliciji i treba sve da ih iskontrolises, a tek si dosao na vlast u drzavi u kojoj su sve institucije kriminalizovane u kojoj i policiju, vojsku, sudstvo drzi mafija.

Zato kad prebacuje gomila ovde kako je Djindja pregovarao i dogovarao sa nekim krimosima, vrlo je moguce da je tacno. Jednostavno, bilo je nemoguce da izbegnes mafiju kad je inkorporisana u sve institiucije. Onda moras da budes yebeno oprezan, pa i sa djavolom da pregovaras, kako bi mu kasnije nabio noz.

Back