Pazi ovako, ti diplomirani inzenjeri koji nemaju posla sto se tice svoje struke verovatno znaju koliko i baba koja radi u trafici ispred moje zgrade (ajde, da se neko ne naljuti, da kazem da se to ne odnosi na 5% tih nezaposlenih inzenjera). Ova nasa jadna zemlja pored miliona drugih gresaka koje pravi, pravi jos jednu pogubnu za nas studente prirodnih i tehnickih fakulteta: finansira fakultete prema broju upisanih studenata! E sad, to sto za moje vezbe je potrebno nesto malo radioaktivnih izotopa, mnogo instrumenata koji ma koliko stari bili, nisu jeftini, ko zna koliko litara raznih baza i kiselina i sl, a tamo na tom pravnom tokom cele godine u proseku na jednog studenta potrose dve krede, to nikog nije briga. E sad, moj fakultet (nebitno koji bio) mora da vuce i nesto ljudi koji na drugoj godini studija ne znaju kako se pravi 1M natrijum-hidroksid, na trecoj mesaju neutron i neutralni atom, a na cetvrtoj... Ne znam sta na cetvrtoj, nisu dogurali dotle

. E sad, oni ce ipak zavrsiti ovo za 3, 5, x godina i posle ce pricati kako nema posla nigde za njih. Pa naravno da nema. E, a oni koji imaju solidno znanje i malo veci IQ, oni ce moci da se bilo gde u svetu bave naukom za lepe pare, da rade u industriji za isto tako lepe pare, ili, ako im se vec svidja ekonomija, bice u nekoj konsalting kompaniji negde u svetu (znam troje koji su se odlucili za takav put). Uostalom, prema nekoj statistici za moj fakutet vazi da svi oni koji su ga zavrsili posle 2000. godine a trenutno su nezaposleni ili ne rade u struci cine 12% diplomiranih studebata od te 2000. do danas. Voleo bih da vidim kako drugi stoje sa tim procentima.