FAKULTET POLITICKIH NAUKA

pa imam jos dva predmeta da zavrsim u skoli tako da nisam 100% skoncentrisana na pripreme. ..e presla sam istoriju i ustav, jos "samo" sociologiju. ..
mada me buni jer su napisali da se uci i ustav RS. ..jel su mislili na ono napisano posle ustavnots u Srbiji (ono sazeto) ili bas, bas na ustav. ..
a koliko poena ces nositi iz skole, ako nije tajna. ..

Pa za ustav, koliko sam ja shvatila, treba da se uci I, II i V deo ustava RS...ali to nije nista tesko. Ja cu imati 37-38 bodova na uspeh...

Trebala bi mi mala pomoc , receno mi je da za smer medjunarodni odnosi treba spremati istoriju za 3 i 4 razred gimnazije drustvenog smera dok na sajtu fakulteta pise da se sprema istorija sve 4 godine .Pa ako neko zna ili je imao iskustva vezana za polaganje prijemnog molio bih da mi kaze pravu informaciju .

I NAČELA USTAVA

Republika Srbija

Član 1.

Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Nosioci suverenosti

Član 2.

Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika.
Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

Vladavina prava

Član 3.

Vladavina prava je osnovna pretpostavka Ustava i počiva na neotuđivim ljudskim pravima.
Vladavina prava se ostvaruje slobodnim i neposrednim izborima, ustavnim jemstvima ljudskih i manjinskih prava, podelom vlasti, nezavisnom sudskom vlašću i povinovanjem vlasti Ustavu i zakonu.

Podela vlasti

Član 4.

Pravni poredak je jedinstven.
Uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.
Odnos tri grane vlasti zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli.
Sudska vlast je nezavisna.

Političke stranke

Član 5.

Jemči se i priznaje uloga političkih stranaka u demokratskom oblikovanju političke volje građana.
Osnivanje političkih stranaka je slobodno.
Nedopušteno je delovanje političkih stranaka koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.
Političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi.

Zabrana sukoba interesa

Član 6.

Niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima.
Postojanje sukoba interesa i odgovornost pri njegovom rešavanju određuju se Ustavom i zakonom.

Grb, zastava i himna

Član 7.

Republika Srbija ima svoj grb, zastavu i himnu.
Grb Republike Srbije se koristi kao Veliki grb i kao Mali grb.
Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Narodna zastava i kao Državna zastava.
Himna Republike Srbije jeste svečana pesma "Bože pravde".
Izgled i upotreba grba, zastave i himne, uređuju se zakonom.

Teritorija i granica

Član 8.

Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva.
Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava.

Glavni grad

Član 9.

Glavni grad Republike Srbije je Beograd.

Jezik i pismo

Član 10.

U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Svetovnost države

Član 11.

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Pokrajinska autonomija i lokalna samouprava

Član 12.

Državna vlast ograničena je pravom građana na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu.
Pravo građana na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu podleže samo nadzoru ustavnosti i zakonitosti.

Zaštita državljana i Srba u inostranstvu

Član 13.

Republika Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu.
Republika Srbija razvija i unapređuje odnose Srba koji žive u inostranstvu sa matičnom državom.

Zaštita nacionalnih manjina

Član 14.

Republika Srbija štiti prava nacionalnih manjina.
Država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

Ravnopravnost polova

Član 15.

Država jemči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti.

Međunarodni odnosi

Član 16.

Spoljna politika Republike Srbije počiva na opštepriznatim principima i pravilima međunarodnog prava.
Opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava i potvrđeni međunarodni ugovori sastavni su deo pravnog poretka Republike Srbije i neposredno se primenjuju. Potvrđeni međunarodni ugovori moraju biti u skladu s Ustavom.

Položaj stranaca

Član 17.

Stranci, u skladu sa međunarodnim ugovorima, imaju u Republici Srbiji sva prava zajemčena Ustavom i zakonom, izuzev prava koja po Ustavu i zakonu imaju samo državljani Republike Srbije.

LJUDI!
Zanimam me jedna stvar, kao potencialnog studenta. Da li je na FPN isto onako ocajna organizacija kao na pravnom i ekonomskom falultetima, da li su profesri normalni vecinom ili te kinje neki komplksasi pa se studira po 10 godina??? Jel moze nesto da se nauci na predavanjima, ili samo bubanje kod kuce??

LJUDI!
Zanimam me jedna stvar, kao potencialnog studenta. Da li je na FPN isto onako ocajna organizacija kao na pravnom i ekonomskom falultetima, da li su profesri normalni vecinom ili te kinje neki komplksasi pa se studira po 10 godina??? Jel moze nesto da se nauci na predavanjima, ili samo bubanje kod kuce??

Ja sam čuo da su profesori među najkorektnijim,
bar što se tiče BU.
Mislim da mora mnogo da se uči, bar ako hoćeš da imaš pristojan indeks :D

LJUDI!

Ја сам чула од многих људи да су професори компетентни и
веома стручни и да су међу најбољима на БУ, да пуно знају и да
могу многе паметне ствари од њих да се чују...
Чућемо ваљда :D

Da li na ovom forumu postoji neka osoba koja ima manje od 30 bodova iz srednje???
Sad sam vec 100% sigurna da na ovom faksu nema mesta za mene....
Utesite me molim vas!!!

Koliko tacno imas poena? Koja si srednja? Kako proticu pripreme za prijemni? Da li planiras jos neki fax sem ovog? Kakve su ti ocene iz istorije,sociologije i ustava bile u srednjoj skoli? Koji smer planiras?

Back