FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Mislim da nema nikakve svrhe da ti ovde pisem svoja iskustva iz junskog ispitnog roka 2000. godine :) Samo sedi i uci, nije to tako tezak ispit, a trebace ti osnova za dalje.

Znanje kao znajne nije 0, bas naprotiv, FPN pruza sirok spektar znanja iz svih drustvenih nauka, ali je upravo problem sto tu „sirinu“ prilikom zaposljavanja gotovo niko ne trazi.

Upravo to. Oni koji su završili FPN su mom sinu koji želi da se bavi sportskim novinarstvom savetovali da upiše nešto drugo, čak i neki privatni fakultet, samo ne FPN. Baš zbog toga što će, ako ga završi, dobiti široko obrazovanje, koje mu zapravo nigde neće trebati.

Po ovome sto sam cuo filozofski je drasticno tezi fakultet u odnosu na Fpn

Svaki fakultet je težak ukoliko ne postoji određeno interesovanje za ono što se studira. I ako se ne uči, naravno. Neko, kao ja na primer, reći će da je teži pravni nego filološki. A nekome je pravni, to sedenje i učenje miliona strana suvoparnog teksta, luk i voda. Sve je relativno.

Filozofija, pravo i politikologija su 3 različite nauke. Da, predmet im se u nekim delovima poklapa, ali im je pristup drugačiji, zato svaka ima svoj fakultet.
Ne vidim kako se uopšte može ,,troumiti'' između njih. Jedno je kad isti smer/naučna disciplina postoji na dva različita faksa, tu se može porediti, ali ovako nikako.

Filozofija, pravo i politikologija su 3 različite nauke. Da, predmet im se u nekim delovima poklapa, ali im je pristup drugačiji, zato svaka ima svoj fakultet.
Ne vidim kako se uopšte može ,,troumiti'' između njih. Jedno je kad isti smer/naučna disciplina postoji na dva različita faksa, tu se može porediti, ali ovako nikako.

au
krhko je znanje ,ali glupost neogranicena :(

Poenta moje priče je da pravnik nije filozof, kao što ni filozof nije pravnik. Ne kažem da se neko ne može uspešno baviti i jednim i drugim, ali je teško zamisliti tek svršenog filozofa kako radi u advokatskoj kancelariji i bavi se porodičnim pravom ili pravnika da detaljno raspravlja o Hegelu, a kamoli recimo Berđajevu ili Solovjovu (za koje verovatno nije ni čuo, za razliku od Hegela). Isto važi i za politikologa, čiji se dodir sa filozofijom svodi na istoriju političke filozofije i jedan izborni predmet (Uvod u filozofiju ili Savremenu filozofiju).
Nije ovo Amerika da svaki student bira predmete. Ne očekuje niko od brucoša da zna šta ga zanima i da nepogrešivo odabere, ali neka praktična orijentacija s obzirom na delatnost kojom bi želeo u budućnosti da se bavi je potrebna.

Toliko široka oblast interesovanja, koja obuhvata sva 3 pristupa, je logična samo za nekog ko planira da ostane da radi na faksu, kao nastavnik ili istraživač.

Poslednja izmena:
Zdravo svima. :) Ja sam nova na ovaj forum i zelela bih ako moze neko da mi objasni detaljnije oko prijemnog ispita za fpn smer megjunarodni odnosi.Ja sam iz Makedonije i malo mi je to problem oko spremanje tog ispita. Gledala sam predmete koi treba da polaganje i stvarno neznam dali bi to mogla da spremim.. Hvala unapred svima :))))

Zdravo svima. :) Ja sam nova na ovaj forum i zelela bih ako moze neko da mi objasni detaljnije oko prijemnog ispita za fpn smer megjunarodni odnosi.Ja sam iz Makedonije i malo mi je to problem oko spremanje tog ispita. Gledala sam predmete koi treba da polaganje i stvarno neznam dali bi to mogla da spremim.. Hvala unapred svima :))))

Istorija 3. i 4. godina gimnazije , ustav i prava gradjana i sociologija .
Od toga socio ti je najjtezi predmet , nameste ga tako da bude najtezi . Tako da obratis paznju na to . A prijemni ispit se polaze ko i svaki drugi .
Ako ti je problem spremiti , mani se ovog fakulteta , konkurencija je prevelika . Jedino ako ces polagati kao strani drzavljanin , onda ide drugacije . Upadas 100% , ali placas neku veliku sumu novca .

Znaci strani drzvljani ne su obavezani da polagaju prijemni ispit , ali onda placaju celu skolarinu.. U glavnom predmeti su isti sto ucim i ovde Socio. i istorija( nadam se da treba ipak opshto o svih revolucija o celom svetu, ne detaljnije samo za Srbiji) Samo mi je potrebno da obezbedim materijal pa da vidim kako ide .:) A iznos cele skolarine, ukoliko se zapisujes kako strani drzavljanin, otprilike koliko je?

Znaci strani drzvljani ne su obavezani da polagaju prijemni ispit , ali onda placaju celu skolarinu.. U glavnom predmeti su isti sto ucim i ovde Socio. i istorija( nadam se da treba ipak opshto o svih revolucija o celom svetu, ne detaljnije samo za Srbiji) Samo mi je potrebno da obezbedim materijal pa da vidim kako ide .:) A iznos cele skolarine, ukoliko se zapisujes kako strani drzavljanin, otprilike koliko je?
Mislim da polazu strani drzavljani prijemni , ali oni imaju posebnu rang listu , mnogo manje bodova treba za upis . Ali da ne mogu na budzet i placaju nesto vise , najbolje je da ih nazoves i raspitas se .
A to da li su predmeti isti , gledaj po autorima knjiga , ako su isti onda ok . Ne bi se slozio da su one silne revolucije opste ;) , pogotovo ne ona nesrecna francuska . A srpska nacionalna istorija normalno da je potrebna u detalje .
Kao strani drzavljanin upisujes sigurno , posto su ovi na fakultetu zeljni para :D
EDIT:
Evo ti kako su prosli strani drzavljani na proslogodisnjem prijemnom
http://www.fpn.bg.ac.rs/wp-content/uploads/konacna-strani-drzavljani.pdf
Kao sto vidis , upadali su na neke smerove sa 39 bodova :lol: , na najtezi medjunarodni su upali sa 50 :D

Poslednja izmena:

Moze predstavljati problem da dodjes do knjiga...Za medj ide istorija sociologija i ustav..
Ja planiram novinarstvo...sociologija mi generalno najslabije lezi, slabo sam je ucio, a dosta je suvoparna, samo ne znam koji ce nam to ku*** u zivotu?Mislim definisanje drustva i slicni apsurdi.

Moze predstavljati problem da dodjes do knjiga...Za medj ide istorija sociologija i ustav..
Ja planiram novinarstvo...sociologija mi generalno najslabije lezi, slabo sam je ucio, a dosta je suvoparna, samo ne znam koji ce nam to ku*** u zivotu?Mislim definisanje drustva i slicni apsurdi.

Pobogu , kako ces se baviti novinarstvom bez poznavanja sociologije ? A koliko vidim , prate te razni predmeti koji se bave sociologijom tokom studija ;)
A ako nisi dobro spremio sociologiju , nadam se da imas dosta bodova iz srednje , ili da ces rasturiti ostale predmete ...

Pobogu , kako ces se baviti novinarstvom bez poznavanja sociologije ? A koliko vidim , prate te razni predmeti koji se bave sociologijom tokom studija ;)
A ako nisi dobro spremio sociologiju , nadam se da imas dosta bodova iz srednje , ili da ces rasturiti ostale predmete ...

Rekao sam da mi najmanje lezi u kontekstu, predmeta koje imamo na prijemnom. Jedno je poznavanje sociologije kao pojave, a jedno je ucenje gluposti koje nemaju veze sa zivotom, toliko nepotrebnih stvari se provlaci kroz ovaj predmet...Pocinjem polako da je spremam soc...
Zamisli sada da se nadjes u situaciji da pitas nekog novinara za Vebera ili nzm ni ja koga, da li ce znati da kaze nesto o njemu, tesko..

Mislim da polazu strani drzavljani prijemni , ali oni imaju posebnu rang listu , mnogo manje bodova treba za upis . Ali da ne mogu na budzet i placaju nesto vise , najbolje je da ih nazoves i raspitas se .
A to da li su predmeti isti , gledaj po autorima knjiga , ako su isti onda ok . Ne bi se slozio da su one silne revolucije opste ;) , pogotovo ne ona nesrecna francuska . A srpska nacionalna istorija normalno da je potrebna u detalje .
Kao strani drzavljanin upisujes sigurno , posto su ovi na fakultetu zeljni para :D
EDIT:
Evo ti kako su prosli strani drzavljani na proslogodisnjem prijemnom
http://www.fpn.bg.ac.rs/wp-content/uploads/konacna-strani-drzavljani.pdf
Kao sto vidis , upadali su na neke smerove sa 39 bodova :lol: , na najtezi medjunarodni su upali sa 50 :D

Hvala ti veoma :)) Raspitacu se ovih dana za sve to kako ide.. dobila sam jednu informaciju da je godina na fakultetu kao stranac oko 4000 hiljade evra.. to je spored mene velika suma novca :/

Ovako, red je i ja da se javim, nikad nisam pisao na ovoj temi.
Dakle, ukoliko ima neko, a vidim da vas je u izobilju, da je zainteresovan za FPN ove godine, voleo bih da mi pusti poruku :)
Ja sam inače 91 godište, upisao sam medjunarodne odnose prošle godine, i to na budžet. Bio sam pri vrhu rang liste. Pokidao sam prijemni, koji je po mnogim merilima bio iznenadjujuće izazovan.
Trenutno se držim, dosta dobro, da ne kažem odlično.
Posle svega toga, eto osećam da mi je sad dužnost da vama pojasnim neke stvari oko priprema i samog fakulteta, kao što su pre godinu dana meni susret sa dve devojke presudno pomogao u pripremi kako za medjunarodne odnose, tako i politikologiju (pošto se suštinski i sadržajno ne razlikuju), kao novinarstvo. :)

Ako ima zainteresovanih, javite se! :)
Ja se javljam :) zanima me kakav je prijemni ispit,na sta bi trebalo najvise da obratim paznju,pogotovo iz istorije i sociologije. Pozdrav!

Treba mi spisak literature za prijemni za socijalni smer. Unapred hvala.

1. SOCIOLOGIJA

Dr M.Mitrović, dr S.Petrović - Sociologija za III razred stručnih škola i IV razred gimnazije, Zavod za udžbenike i nastavna
sredstva, Beograd, 2003.

2. PSIHOLOGIJA

Nikola Rot, Slavoljub Radonjić - Psihologija za drugi razred gimnazije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2002.

3. USTAV I PRAVA GRAĐANA

Radošin Rajović - Ustav i prava građana za četvrti razred gimnazije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2003.

Back