FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Iz kojih udžbenika se sprema istorija za prijemni (međ. smer)? Da li se ustav sprema iz Tadićeve knjige?

Literaturu će objaviti na sajtu fakulteta, kad budu objavili kad su pripreme i kako se za njih prijavljuje.
Prošle godine je Ustav bio Tadićev. Iz istorije su bile 2 knjige za 3. i za 4. razred gimnazije. Jedna je Ljušićeva, za drugu ne znam, ali to su standardni udžbenici iz istorije, ne može se omanuti.

Literaturu će objaviti na sajtu fakulteta, kad budu objavili kad su pripreme i kako se za njih prijavljuje.
Prošle godine je Ustav bio Tadićev. Iz istorije su bile 2 knjige za 3. i za 4. razred gimnazije. Jedna je Ljušićeva, za drugu ne znam, ali to su standardni udžbenici iz istorije, ne može se omanuti.
a znači 2 knjige iz istorije se spremaju? meni su rekli da se istorija sprema iz 3 neke knjige :/ a znas li za koje smerove su te knjige za 3. i 4. razred gimnazije? tnx <3

Da li vredi ici na pripreme koje organizuje faks ili je samo bacanje para? :D

Pripreme na FPN-u su čisto bacanje para. Dati 9000 dinara da bi slušao Čupića kako se krevelji, i da bi sa još 200 ljudi u prostoriji kao nešto naučio, to je smejurija. Argument da ti oni izbace pola knjige je takođe smejurija, jer ti ne moraš da ideš na pripreme da bi znao koji delovi knjige su izbačeni. Posle svakog časa neko okači sve što se radilo. Takav nemaran odnos FPN-a je kolegu i mene naterao da organizujemo privatna spremanja za FPN, ali samo za politikološki i međunarodni smer. Ja sam inače Nikola Krstić, 4. godina politikološkog smera, a kolega je na master studijama.

Umesto 9000 koliko FPN uzima, mi čemo naplaćivati 6000 dinara po osobi. Radiće se u grupama ne većim od 5 ljudi, što će omogućiti da budeš ime i prezime, da možeš da pitaš šta god te interesuje, a ne da budeš bezlični broj koji će tih sat ipo ili dva biti potpuno pogubljen. Umesto tih 4, 5 ili 6 viđanja koje organizuje FPN, mi ćemo organizovati barem tri puta više viđanja, dakle, bar 15, što bi bilo svake nedelje po jednom, počev od februara, jer smatramo da nema potrebe pre početi sa spremanjem prijemnog. Čas bi trajao 3 sata (2 x sat ipo), i spremaćemo vas u studentskom domu, gde ćemo imati i lap top, tablu, itd., a naravno, sok, kafa, i sl. će se podrazumeti. Imamo sve testove od 2003. pa na ovamo, a i sami smo polagali prijemni, pa vrlo dobro znamo kako će test biti koncipiran. Ja sam na prijemnom za politikološki smer. 2009., imao 51 bod od 60 mogućih, i mislim da taj rezultat može da ostvari bilo ko od vas, posebno što sam iz srednje nosio samo 20 bodova. Na kraju sam upisao na budžetu, i do dan danas nisam padao s budžeta. Prijemni za međunarodni i politikološki smer nije lak, ali nije ni preterano težak, i uz sistematičan rad, verujem da neće biti problema.

Ključna stvar - plaćaće se samo trećina unapred, dakle 2000 dinara, i ljudi koji ne upišu FPN posle našeg spremanja, preostale 4000 uopšte ne moraju da plate (iako sam ubeđen da će svi upisati). Oni koji upišu, plaćaju ostatak od 4000 dinara posle upisa FPN-a.

Ako vas još nešto interesuje, ili ukoliko sam nešto zaboravio da pomenem, pišite mi u privatnim porukama, ili na mail: kolja_sd@yahoo.com. Kao što rekoh, još je rano spremanje, mada nije na odmet da s vremena na vreme prelistavate knjige za prijemni. Uživajte ;)

Umesto 9000 koliko FPN uzima, mi čemo naplaćivati 6000 dinara po osobi

Gde ste bili prošle godine? :D
Ipak, iz mog iskustva Čupić je bio koristan, jer je bukvalno rekao koje rečenice dolaze u obzir (ne strane, pasusi) i stvarno je bio korektan i baš njih dao na prijemnom. Imao sam skriptu od 15 strana i uzeo sve bodove iz sociologije. Imajte na umu da je moja generacija imala novu knjigu iz soca, iz koje niko pre nas nije polagao, pa nije mogao ni da nas posavetuje neko od starijih.
Novinar sam, pa za istoriju ne znam kako je, ali nama je Dobrivoje iz srpskog dao neki ,,probni test'', sa kog se pola pitanja našlo na prijemnom.
Realno, na pripremama nisam ništa naučio, ali sam stekao neki osećaj šta je ljudima koji sastavljaju prijemni bitno. E sad, da li je to ključno da upišeš - nije, samo olakšava. Da li vredi 9000? Haha, ne vredi naravno, ali nije teško lupiti cenu kad nemaš konkurenciju. :)
U svakom slučaju, srećno Kolja, želim ti da svi koje spremate upišu. :)

Poslednja izmena:
Pripreme na FPN-u su čisto bacanje para. Dati 9000 dinara da bi slušao Čupića kako se krevelji, i da bi sa još 200 ljudi u prostoriji kao nešto naučio, to je smejurija. Argument da ti oni izbace pola knjige je takođe smejurija, jer ti ne moraš da ideš na pripreme da bi znao koji delovi knjige su izbačeni. Posle svakog časa neko okači sve što se radilo. Takav nemaran odnos FPN-a je kolegu i mene naterao da organizujemo privatna spremanja za FPN, ali samo za politikološki i međunarodni smer. Ja sam inače Nikola Krstić, 4. godina politikološkog smera, a kolega je na master studijama.

Umesto 9000 koliko FPN uzima, mi čemo naplaćivati 6000 dinara po osobi. Radiće se u grupama ne većim od 5 ljudi, što će omogućiti da budeš ime i prezime, da možeš da pitaš šta god te interesuje, a ne da budeš bezlični broj koji će tih sat ipo ili dva biti potpuno pogubljen. Umesto tih 4, 5 ili 6 viđanja koje organizuje FPN, mi ćemo organizovati barem tri puta više viđanja, dakle, bar 15, što bi bilo svake nedelje po jednom, počev od februara, jer smatramo da nema potrebe pre početi sa spremanjem prijemnog. Čas bi trajao 3 sata (2 x sat ipo), i spremaćemo vas u studentskom domu, gde ćemo imati i lap top, tablu, itd., a naravno, sok, kafa, i sl. će se podrazumeti. Imamo sve testove od 2003. pa na ovamo, a i sami smo polagali prijemni, pa vrlo dobro znamo kako će test biti koncipiran. Ja sam na prijemnom za politikološki smer. 2009., imao 51 bod od 60 mogućih, i mislim da taj rezultat može da ostvari bilo ko od vas, posebno što sam iz srednje nosio samo 20 bodova. Na kraju sam upisao na budžetu, i do dan danas nisam padao s budžeta. Prijemni za međunarodni i politikološki smer nije lak, ali nije ni preterano težak, i uz sistematičan rad, verujem da neće biti problema.

Ključna stvar - plaćaće se samo trećina unapred, dakle 2000 dinara, i ljudi koji ne upišu FPN posle našeg spremanja, preostale 4000 uopšte ne moraju da plate (iako sam ubeđen da će svi upisati). Oni koji upišu, plaćaju ostatak od 4000 dinara posle upisa FPN-a.

Ako vas još nešto interesuje, ili ukoliko sam nešto zaboravio da pomenem, pišite mi u privatnim porukama, ili na mail: kolja_sd@yahoo.com. Kao što rekoh, još je rano spremanje, mada nije na odmet da s vremena na vreme prelistavate knjige za prijemni. Uživajte ;)

Ja cu novinarski smer, ali hvala u svakom slucaju! :D

jel iko moze da mi kaze nesta oko kontrole seminarskih radova na plagijat testu, ako se to tako zove? mene interesuje da li seminarski koji se kontrolise, automatski ulazi u "bazu podataka", tako da kada bi se taj isti seminarski upotrebio za neki drugi predmet, da li ce ga tada program prepoznati?

Je l' se sprema odavde neko za socijalnu politiku i socijalni rad ili sam ja jedina? Iz srednje cu imati 30ak poena pa se bas plasim kako cu proci, a konkurisem i za drzavnu bezbednost.
Inace je l' se uci iz one plave knjige iz sociologije na kojoj se neka grupa ljudi kezi? Ako se uci iz nje onda katastrofa, sa 5 stranica nadjem 10ak konkretnih definicija i recenica, sve ostalo k'o clanak u novinama

Kako se spremaju istorija, sociologija i ustav? Da li iz sociologije i ustava samo definicije i podele treba da znam? A za istoriju? :/

Što se tiče istorije, nije potrebno bubati sve godine napamet, ali je važno da naučiš kad su bili svi važniji događaji, i da razumeš pre svega gradivo. Bitno je da popamtiš kongrese, ratove, saveze, istaknute ličnosti,itd. Što se tiče sociologije, najvažnije su podele, mada i definicije nisu ništa manje važne. Ali, kad odvojiš nebitan tekst, videćeš da nema mnogo, mada je sociologija najteža. A kad je u pitanju Ustav, tu treba popamtiti deklaracije i kad su donošene, i ključne definicije.

jel iko moze da mi kaze nesta oko kontrole seminarskih radova na plagijat testu, ako se to tako zove? mene interesuje da li seminarski koji se kontrolise, automatski ulazi u "bazu podataka", tako da kada bi se taj isti seminarski upotrebio za neki drugi predmet, da li ce ga tada program prepoznati?

Наравно да хоће. Факултет је последњих пар месеци врло озбиљан по питању преписивања и кривотворења, те пазите шта радите. :)

Caos, ja sam diplomirala i imam nekoliko knjiga za prodaju.
Dala bih ih u pola cene, mozda i nize. Kao nove su, mozda nekoliko strana podvuceno olovkom ili hemijskom.

Komuniciranje, mediji i drustvo - M Radojkovic, M Miletic
Osnove komunikologije - M Radojkovic, T Djordjevic
Osnovi metodologije politickih nauka - S. Milosavljevic, I Radosavljevic
Agencijsko novinarstvo - N Jovanovic, D Lazarevic

Mir Boziji, Hristos se rodi!
Zdravo svima, Zovem se Andjela, i nova sam na ovom sajtu. Zapravo, registrovala sam se samo zbog vas, odnosno iz zelje da saznam nesto vise o ovom fakultetu. Cetvrta sam godina ekonomske skole pravni smer, i oko upisa tek me sad hvata frka i strepnja. Naime, dvoumim se izmedju FPN-a i Pravnog, Sto se tice pravnog, oko njega sam dosta informisana, i o tome sta se polaze i kako, i koliko boda treba za budzet, ali za ovoj sam duduk. Pa bih eto, zamolila vas koji ga studirate da mi kazete pre svega, koji se predmeti polazu za upis, a posebno one koji se bave socijalnim radom i politiko, posto bih to upisala ako upisujem FPN. I ostale podatke, primera radi, koji se predmeti izucavaju, da li se rade radionice i koje, koliko je dovoljno za budzet...i tako neke sitnice...jedino me profesori ne zanimaju, trenutno. z:lol:

Vaistinu se rodi. :D
Ja ne studiram, ali zelim da upisem ovaj fakultet pa eto, mogu da ti odgovorim na neka pitanja :D Za smer socijalna politika i soc rad polazu se psihologija, sociologija i ustav. Iz psihologije imas 30 pitanja, iz sociologije 20 a iz ustava 10. Koliko su mi rekli za budzet je prosle godine bilo potrebno minimum 75 bodova a na samofinansirajuci 61. :)
A za ovo ostalo ce morati da ti kazu ovi koji studiraju. :)

mogu li negde na netu da se pronadju testovi od prethodnih god.iz istorije? unapred hvala..z:mrgreen:

Faks ne objavljuje pitanja tako da na netu i ono što postoji je ili jako matoro ili po sećanju ljudi sa prijemnog. Pošto se literatura često menjala najbolje ti je da iscimaš nekog sa politikološkog ili međunarodnog smera. Ako ne znaš nikog procunjaj po fejsu, skoro svaka generacija ima grupu, pa probaj tu da pitaš. :)

Back