FAKULTET POLITICKIH NAUKA

zavrsio sam ekonomski fakultet u ns, a hteo ih pokusati upisati master na fpn, na nekom od modula na medjunarodnim odnosima.
medjunarodna politika ili evropske integracije, nisam siguran jos.
uglavnom, zanima me znate li nesto o tim intervjuima za upis na master?

na koji smer se najvise ljudi prijavi?

a i ako imate neko misljenje o ovoj mojoj ideji, slobodno napisite.

planirao sam upisati master takodje na fpn, na medjunaordnim odnosima , ali u banjaluci, ali ove godine oni nece pokrenuti master studije uopste.
bg mi nije bio rezervna opcija u nekom smislu kvvaliteta, nego zbog cene skolovanja i zivota i svega.

ugllavnom, ako neko ima neki konstruktivan savet na bilo sta navedeno... bio bih vam zahvalan.

pozdrav!

Ljudi, dajte neke informacije o masteru na FPN-u !!! Nisam završila FPN, već Učiteljski i imam visok prosek. Mene zanima socijalna politika.
Ako neko zna bilo šta o tome koliko njih primaju, kakvi su ti razgovori pred komisijom za upis, trebali se za to spremati itd. Te informacije ne postoje na sajtu fakulteta.
Hvala unapred...

ja zelim da studiram FPN,ali jos se razmisljam izmedju politikologije i socijalne politike,pa me interesuje vase misljenje u vezi upisa,a naravno i o mogucnosti zaposljavanja...unapred hvala!:D

Politkoloski smer je osnovni i najopstiji na FPN, siroko se izucavaju sve oblasti politickih nauka. Nasuprot tome, smer za socijalni rad je najspecificniji po tome sto vec od samog pocetka ima niz svojih specificnih predmeta koji se ne izucavaju na preostala tri smera. Koliko vidim, ove godine je bilo znatno vise prijavljenih na socijalnom radu nego na politikoloskom smeru, ali je potreban broj bodova za upis bio skoro isti.

Sto se perspektiva tice, nazalost ceo FPN je prilicno slabo trazen na trzistu rada, bez obzira na smer, tako da mozes i da razmislis i o drugim fakultetima drustvenih nauka (pravo, ekonomija).

Pretpostavljam da broj bodova mnoge zanima :) Evo vam ovogodišnji rezultati.

Međunarodni: Budžet: 88.08 Samof: 67.36
NovinarskI: Budžet: 77.60 Samof: 65.98
Politikološki: Budžet: 75.30 Samof: 59.40
Socijalni: Budžet: 75.48 Samof: 61.18

:eek: Ja sam se razmisljao FPN da upisem ,ali mi je jedna ortakinja rekla da je tezak prolaz...Zanima me jedino izucavanje teorije politike ,ovi ostali smerovi nisu mi interesantni. Pa ,jel' prijemni bio tezak ili je bila slabija konkurencija...

:eek: Ja sam se razmisljao FPN da upisem ,ali mi je jedna ortakinja rekla da je tezak prolaz...Zanima me jedino izucavanje teorije politike ,ovi ostali smerovi nisu mi interesantni. Pa ,jel' prijemni bio tezak ili je bila slabija konkurencija...

Pa vidi, konkurencija je mnogo mnogo slabija nego na Pravnom, ili recimo Ekonomskom, a što se tiče prijemnog, moj utisak je da je bio prilično lagan. Bilo je dosta da se uči, ali ko je bio na pripremama znao je kakva ga pitanja čekaju. Mi smo iz srpskog čak imali desetak potpuno istih pitanja kao na probnom testu na pripremama. Naravno, problem je što su vraški skupe - 9000 za 3 vikenda... Ko može da priušti, preporučujem.

Takođe, imate grupu na Fejsu koja se zove ,,Prijemni Fakultet političkih nauka'' gde će vam sadašnji studenti rado pomoći i odgovoriti na sva pitanja :)

Pa vidi, konkurencija je mnogo mnogo slabija nego na Pravnom, ili recimo Ekonomskom, a što se tiče prijemnog, moj utisak je da je bio prilično lagan. Bilo je dosta da se uči, ali ko je bio na pripremama znao je kakva ga pitanja čekaju. Mi smo iz srpskog čak imali desetak potpuno istih pitanja kao na probnom testu na pripremama. Naravno, problem je što su vraški skupe - 9000 za 3 vikenda... Ko može da priušti, preporučujem.

Takođe, imate grupu na Fejsu koja se zove ,,Prijemni Fakultet političkih nauka'' gde će vam sadašnji studenti rado pomoći i odgovoriti na sva pitanja :)

Pa ne bih bas rekao da je slabija konkurencija :D Na Pravnom od 1600 prijavljenih 1500 se upise ( prolaznost je veca od 90% :D )...Na ekonomskom slicno,od 1600 prijavljenih 1300 se upise.

Back