FAKULTET POLITICKIH NAUKA

pa meni nesto nije jasno, ali uopste
vezano je za sociologiju
znaci ladno pise da proces socijalizacije obuhvata interiorizaciju, kulturalizaciju, i individuaciju
a kod porodice, tj poglavlja o porodici, pise da socijalizacija obuhvata kultivaciju, socijalizaciju u uzem smislu i individualizaciju
u objasnjenju sve ovo se svodi na isto, ali sta treba da se napise kada postave pitanje sa obuhvata socijalizacija??? ili je svejedno jeeeeee

Ovako, ljudi, buduće kolege i to..
Prijemni nije težak toliko, barem nije bio za novinarski smer. Kad učite,nema onog kao kod profesora - bubanje definicija, podela i čuda, već samo čitajte, čitajte i člitajte. Prvenstveno mislim na scoiologiju i ustav. Na testu treba da umete da prepoznate određene stvari. To je sasvim dovoljno. uostalom, videćete kad upišete, tako će vam i kolokvijumi biti koncipirani. I da, nema potreba za stresom i tremom, to je samo još jedan test koji treba da položite i ako ste spremali do sad, neće biti frke. Mada, i ako nista počeli, kontam da ima vremena - ja sam spremala sociologiju spremala nedelju dana, iz srpskog radila neke testove sa takmičenja, a iz ustava sam bacila pogled na korice. I upala na budzet. Oke, ako imate malo poena iz srednje - onda ćete morati malo više da se iscimate. I to je to.
Btw, ljudi na faxu su (profesori, asistenti) stvarno do jaja (dobro, ne baš svi), videćete već kad budete predavali dokumenta. Svi su strašno ljubazni i izlaze u susret za sve. I da, pažljivo prostudirajte tabele iz sociologije, dosta stvari je iz njih. A iz srpskog je dosta bila zastupljena književnost, ne samo lektire, već celokupno gradivo iz srednje, a bilo je čak i jedno pitanje iz teorije književnosti, no, to stvarno nije strašno, kontam da je većina vas spremna za ovo. Što se gramatike tiče - pitanja su bila smejurija, tipa - da nabrojite neke antonime, odredite padež, glasovnu promenu. Laganica.
E sad, jedino što može da vam pravi problem na prijemnom su bodovi iz srednje, a tokom spremanja prijemnog - nivo predznanja.
Neam pojma, imala sam potrebu da napišem nešto..znam kakva je meni frka bila prošle godine.
Srećno.
Jel mozes da nam kazes koliko si imala bodova iz skole???

Zna li neko iz kojih knjiga treba da se sprema prijemni ispit za politikologiju i medjunarodne odnose za narednu 2013. godinu? Unapred zahvalna.:per:

Pa ne bi trebalo nista da se promeni s obzirom da su knjuge iz kojih smo ucili ove godine relativno nove, odnosno najnovije.
Ustav, Slavko Tadic, Zavod za udzbenike, 2008
Sociologija, grupa autora, redaktorka Smiljka Tomanovic, Zavod za udzbenike, 2011
Istorija za 3. Rados Ljusic, Zavod za udzbenike, 2007
Istorija za 4. Djordje Djuric i Milorad Pavlovic, Zavod za udzbenike, 2010

Znam da se o ovom vec pisalo, ali ima mnogo stranica pa ne mogu da nadjem. Zanima me smer Politika rada i Socijalni rad. Jel moze neko nesto da mi kaze o ovom smeru? Da li je tesko? Koje su knjige potrebne za prijemni? I da li se cele knjige uce za prijemni?

Back