FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Ja hocu ove godine da upisem novinarski. Reci mi za test iz srpskog na sta se najvise obraca paznja??? Tako mi je smorna ona teroija i istorija knjizevnosti, al kazu da iz toga najvise ima pitanja. Ono sto me najvise interesuje onako iskreno mi reci jel su ispunili tvoja ocekivanja, posto se vecina zali za novinarski kako ima previse politike??? Jel tesko pronaci praksu??? :ceka:

Ljudi, pa ne znam sta ocekujete, upisujete Fakultet politickih nauka.
Da bi uspesno mogli da se bavite novinarstvom, morate da imate siroko znanje iz svih drustvenih oblasti, kako bi znali o cemu izvestavate.
Kad vidim i citam ko se sve danas bavi "novinarstvom" muka mi je.

Ljudi, pa ne znam sta ocekujete, upisujete Fakultet politickih nauka.
Da bi uspesno mogli da se bavite novinarstvom, morate da imate siroko znanje iz svih drustvenih oblasti, kako bi znali o cemu izvestavate.
Kad vidim i citam ko se sve danas bavi "novinarstvom" muka mi je.

Necemo da mesamo zutu stampu sa informativnim novinarstvom, iako je zuta stampa dosta bolje placena, a informativno novinarstvo jako malo ili nije placeno u opste. Kapiram ja tebe potpuno, ali neko moze da se specijalizuje za neku oblast primer ekonomiju i on moze da radi kao novinar i da pise o ekonomiji i tako dalje. Znam ja sta ocekujem, iako sam svesna kakvo je stanje u medijima. Dzabe meni sto zavrsim politicke nauke i imam siroko znanje iz drustvenih oblasti ako nas nisu naucili kako doci do informacije, kako istrazitivati ili zakazati intervju, doci do nekih bitnih informacija i ostalo. Imamo vise od pet novinarskih agencija i one kad objave neku vest ta vest je servirana svima (bilo da su novine ili tv) , samo kazu koji im je izvor ne treba da zaposljavaju novinara.

Mene nervira što se predmeti na političkim naukama, smer novinarstvo mnooogooooo razlikuje od novinarskog smera na drugim fakultetima, npr Univerzitet NS-a.......njihovi predmeti su više okrenuti ka novinarstvu od samog početka i interesantniji su predmeti

Ljiki, radim u drzavnoj instituciji i imamo kontakte sa novinarima. Kako politikolog vidim koliko ne znaju nista o politickom sistemu, a postavljaju pitanja u vezi toga. Onda izbijaju obostrani nesporazumi. A ja se onda setim kako su pojedini ljudi sa tog smera svojevremeno kukali "jao, pa sto mi da polazemo TPS, sto da polazemo ekonomiju, sta ce nam medj. odnosi..." Bez svega toga, vas smer se komotno moze svesti na malo jaci zanatski kurs.

Mozes ti da se specijalizujes, i ja sam u svojoj struci, ali to se radi nakon, a ne na pocetku studija.

Ljiki, radim u drzavnoj instituciji i imamo kontakte sa novinarima. Kako politikolog vidim koliko ne znaju nista o politickom sistemu, a postavljaju pitanja u vezi toga. Onda izbijaju obostrani nesporazumi. A ja se onda setim kako su pojedini ljudi sa tog smera svojevremeno kukali "jao, pa sto mi da polazemo TPS, sto da polazemo ekonomiju, sta ce nam medj. odnosi..." Bez svega toga, vas smer se komotno moze svesti na malo jaci zanatski kurs.
Mozes ti da se specijalizujes, i ja sam u svojoj struci, ali to se radi nakon, a ne na pocetku studija.

To jeste, u pravu si potpuno! Politicke partije cesto iskoriscavaju neznanje novinara koji ga samo pusti da isprica sta ima, a on vec u napred ima svoj scenario da isprica i podigne svoj rejting. Ti postavis jedno pitanje, on odgovara sta on hoce, a pojedinim novinarima to u opste nije bitno samo da pusti kakav takav prilog da ide da popuni vreme ili da naskraba njegove reci kako bi imao kakvu takvu pricu. Sve se to desava bas iz tog razloga sto je slabo placeno i jer ako novinar zeli da proda pricu nacionalnoj televiziji ili tiraznoj novini oni ne zele, jer im sve sto treba nalazi na sajtu novinarskih agencija i pokrivanja i tekst i izjava apsolutno sve. Treba se stvarno izboriti i doci do pravih informacija, a podgotovo je najjace to kad u duelu izvuces neku vaznu izjavu ili sagovornika otkrijes u lazi!!!

Ja hocu ove godine da upisem novinarski. Reci mi za test iz srpskog na sta se najvise obraca paznja??? Tako mi je smorna ona teroija i istorija knjizevnosti, al kazu da iz toga najvise ima pitanja. Ono sto me najvise interesuje onako iskreno mi reci jel su ispunili tvoja ocekivanja, posto se vecina zali za novinarski kako ima previse politike??? Jel tesko pronaci praksu??? :ceka:

Koliko se sećam, bilo je dosta iz čitanke, ko je šta napisao, pravopisa je bilo možda jedno pitanje, najviše dva, navodno treba da se znaju sve lektire, ali uglavnom je to ono najosnovnije, mislim da smo imali citate iz Andrićevih dela i Anu Karenjinu. Bilo je i gramatike, šta znam, ja sam taj srpski dosta loše uradila kako sam očekivala. Rekli su na pripremama da će biti puno stilskih figura, nije bilo ni s od stilskih figura (hm.. jedna samo, ako se ne varam). A da, istorija književnosti, jeste, bilo je toga dosta. I Vuk Karadžić, i dijalekti. Akcenat je bilo kako se akcentuje reč televizija, toga se baš sećam :)

Ima politike, ali to je u neku ruku i normalno, nije bre teška ta politika tako. Mada imaš opciju ili da izdržiš nekako s tom politikom, ili da ne upisuješ FPN, pošto je na ovom fakultetu neizbežna. Mada iskreno, ume nekad da bude i zanimljiva :) Što se tiče prakse, u prvoj godini (bar za sad) je nema. U drugoj je nešto drugačije, mada ništa preterano, nažalost.

Ja bih te zamolila da mi kažeš iz kojih se knjiga sprema prijemni za novinarski smer i koliko je težak prijemni. Moj sin hoće da upiše taj smer, ali prilično je lenj, pa moram ja da se interesujem. Hvala ti.

Ustav i prava građana - Slavko Tadić
Sociologija - M. Mitrović, S. Petrović
Što se srpskog jezika tiče, ima više knjiga. Pre svega, čitanke za sva četiri razredne srednje škole, Istorija književnosti - Ivo Tartalja, Pravopis srpskog jezika - Pižurica, Jerković, Pešikan i Gramatika srpskog jezika - Živojin Stanojčić i Ljubomir Popović. Možda će ove godine nešto menjati, ali tako je nama bilo prošle godine.
Prijemni nije bio lak, ali nije ni bilo potrebno puno poena da se upadne. Ako na vreme krene da se sprema, može se baš lepo odraditi :)

Ljudi mozda ce pitanja biti malo glupa al sta je tu je ....
Prijemni ispit koji polazemo (smer za medjunarone odnose,politikologija) polaze se iz tri predmeta istorija,sociologija i ustav.
Pitanja:
1.Da li ce biti pitanja iz svih oblasti ili se biraju samo dve (po 30 pitanja iz jedne i druge)?
2.Da li se polaze sve istog dana (u jednom testu ceo prijemni)?
3.I iz koje oblasti ima najvise pitanja (ili je to tipa 33% iz svakog predmeta ako se polazu sva tri)?
Hvala u napred!

Ljudi mozda ce pitanja biti malo glupa al sta je tu je ....
Prijemni ispit koji polazemo (smer za medjunarone odnose,politikologija) polaze se iz tri predmeta istorija,sociologija i ustav.
Pitanja:
1.Da li ce biti pitanja iz svih oblasti ili se biraju samo dve (po 30 pitanja iz jedne i druge)?
2.Da li se polaze sve istog dana (u jednom testu ceo prijemni)?
3.I iz koje oblasti ima najvise pitanja (ili je to tipa 33% iz svakog predmeta ako se polazu sva tri)?
Hvala u napred!

1. pitanja ce biti iz svih oblasti, mislim moraju da se znaju sve knjige :) koje ce biti na prijemnom
2. sve se polaze istog dana, tj. imamo jedan test od 60 pitanja
3. iz istorije 30, sociologije 20 i ustava 10 :)

Другари , верујем и будуће колеге и колегинице :)

за више помоћи и инф. можете да нам се јавите на мејл : timfpn@gmail.com
или да постанете део наше ФејЗбуковске групе : https://www.facebook.com/groups/54994243398/
Само полако, почели сте и више него на време ;)

Срећан рад !

Da li neko zna sta je od lekcija izbaceno iz sociologije? I kako uopste da ucim...na sta da obratim paznju...
Ako neko hoce da upise medjunarodni smer neka se javi.....:rida:
Hvala unapred

ja planiram medjunarodne odnose...jos se ne zna tacno iz koje knjige, jer ce to profesor da kaze tek na pripremama. ima bas dosta da se uci... da li si ti pocela da spremas istoriju i ustav? :)

Back