FAKULTET POLITICKIH NAUKA

ok, evo joj

1. Pejorativ od imenice STUDENT glasi:
2. Kakav je po složenosti glagol OGRADITI?
3. Kako se naziva karkaturalno - fantastična iskrivljena slika stvarnosti?
4. Kako se naziva osnovno dejstvo emocionalnog pročišćavanja, koje po Aristotelu tragedija izaziva kod gledalaca?
5. Kako se naziva postupak u tehnici epskog pričanja koji se u istraživanju oslanja samo na činjenice?
6. Kako se naziva postupak u tehnici epskog pričanja kojim se usporava radnja?
7. Figure reči koje se zasnivaju na prenesenom tumačenju reči nazivaju se?
8. Odrediti sledeće glagolske oblike:
odmahujući
nagnuvši se

9. Koja je glasovna promena izvršena u reči STUDENJAK?
10. U kom broju i padežu se nalazi imenica SLUŠAOCA?
11. Napiši Banja Luka u dativu jednine
12. Komparativ prideva LJUBAK?
13. Od sledećeg glagola napiši trpni glagolski pridev: RASTRESTI
14. Ispravite greške: mali mokri lug
15. Nauka o znakovima je?
16. Lik Ivana Galeba stvorio je?

e, sad, ja ovde nemam rešenja, al evo šta ti ja znam:
1.studentarija
2. složen
3. groteska
4. katarza
5. možda esej
6. retardacija
7. tropi
8. glagolski pridev sadašnji, glagolski pridev prošli
9. jotovanje
10. genitiv jednine
11. Banja Luci
12. ljupkiji
13. rastrešen
14. Mali Mokri Lug
15. semantika
16. Vladan Desnica

au, supi, pa ti veze nemaš

e, sad posto sam upala na fax (smer - novinarstvo), javite se, kolege, sa nekim savetima :) npr. kako je na tom smeru, sta se radi :) kakvi su profesori, nesto u vezi ucenja... ima li mnogo nekih deeebeeelih knjiga ili jok :) predavanja, vezbe, sta je obavezno, a sta ne, sta je lako, a sta je komplikovano i tako to... znate vec o cemu ste se i sami raspitivali kad ste kretali na fax.. ;) bilo sta sto bi olaksalo svim buducim studentima :) hvala :**

p.s. cestitam svima koji su se upisali, pa, vidimo se u oktobru :)

Ozbiljno razmisljam da upisem ovaj fax, i to novinarski smer. Molim vas da neko objavi pitanja koja su bila ove godine, ili da posalje link, a ako moze i od ranijih godina. Gledao sam i na sajtu fakulteta (jako je lose uradjen), i na infostudu i svud gde sam znao, i nigde nisam uspeo da nadjem. Unapred zahvalan. :)

Ozbiljno razmisljam da upisem ovaj fax, i to novinarski smer. Molim vas da neko objavi pitanja koja su bila na prijemnom ili posalje link, i ako imate moze i od ranijih godina. Gledao sam i ovde na forumu (video sam samo nekoliko onih pitanja koja je neko postavio iz srpskog), i na sajtu fakulteta (koji je jako los), i na infostudu, i svud gde sam znao. Unapred zahvalan. :)

Ozbiljno razmisljam da upisem ovaj fax, i to novinarski smer. Molim vas da neko objavi pitanja koja su bila na prijemnom ili posalje link, i ako imate moze i od ranijih godina. Gledao sam i ovde na forumu (video sam samo nekoliko onih pitanja koja je neko postavio iz srpskog), i na sajtu fakulteta (koji je jako los), i na infostudu, i svud gde sam znao. Unapred zahvalan. :)

pitanja od prethodnih godina i sve informacije o faxu imas u informatoru, a i na fejsu, posto ovi sa faxa imaju grupu
i tako
pozdrav :)

Imam jedno pitanje. Da li sa osvojenim nekim od prva tri mesta na republickom takmicenju iz nekog predmeta iz koga se polaze prijemni, postajemo oslobodjeni rada tog dela testa (racuna se maximanan br poena)? Znam da je tako na ostalim fakultetima, ali nista o tome nisam video na sajtu ovog fakulteta... :)

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje. Da li sa osvojenim nekim od prva tri mesta na republickom takmicenju iz nekog predmeta iz koga se polaze prijemni, postajemo oslobodjeni rada tog dela testa (racuna se maximanan br poena)? Znam da je tako na ostalim fakultetima, ali nista o tome nisam video na sajtu ovog fakulteta... :)

E ns drugim fakultetima daju i po 1000 pitanja,pa od tih izaberu 60.Na drugim fakultetima psotoje knjige za pripremu (mada ne vidim sta ce mi knjiga za pripremu istorije :D )
To ti ej anjbolje ako si zi BG da odes i da pitas na faxu,pa javis ta su kazali,imam ja nekih diploma,mozda posluze :D

Zanima me smer za medjunarodne odnose.
1) Iz kojih knjiga treba da se priprema istorija? Nije valjda iz sve cetiri knjige za gimnaziju?
2) Jel ima negde na netu primer testa ili ga neko vec ima?

Nemam informator, inace ne bih pitala ovde. Tako da, svaka pomoc mi je dobro dosla.

ja sam upisala medjunarodnu politiku ove godine... informator nema potrebe da kupujes zbog testova, to je bacanje para, bolje pronadji kod nekoh stari i iskopiraj, primeri su uvek isti... ako imas fejsbuk, uclani se u grupu klub studenata fpn-a, oni su vise nego voljni da daju informacije, ali tek kasnije, kad pocne sezona spremanja prijemnog, nama su bas pomogli, dali su nam milijarde pitanja koja su vec bila na testovima. od pre neku godinu sprema se samo treca i cetvrta godina istorije, za opsti i jezicki smer gimnazije, a sad su promenili i ustav - sprema se Tadicev... sociologija je ona klasicna za cetvrtu gimnazije.
ako vec trazis informacije, idi na infostud - iskustva sa prethodnih prijemnih, tamo smo mi kucali odgovore i stvarno mozes naci korisne stvari :))
nemoj da brines oko prijemnog ako ti je cilj samo da upadnes, ako je budzet, odvojis onako lepo vreme, sednes, spremas... nista nemoguce, veruj mi.

Pozdrav svima. Planiram da upisem FPN pa bih vas zamolio da mi dae odgovore na nekoliko pitanja.

1) Da li za prijemni iz istorije treba da se spremaju knjige iz 3. i 4. razreda?
2) Da li ce za prijemni biti potrebna nova knjiga za 4. razred? Nju su napisali Djuric i Pavlovic.
3) Ako se osvoji jedno od mesta na republickom takmicenju iz istorije i 3. ili 4. razredu da li se ucenik oslobadja celog prijemnog iz istorije ili samo dela testa koji je iz tog razreda koji je pohadjao kad je osvojio neko od mesta? Malo konfuzno.

Hvala unapred.

Pozdrav svima. Planiram da upisem FPN pa bih vas zamolio da mi dae odgovore na nekoliko pitanja.

1) Da li za prijemni iz istorije treba da se spremaju knjige iz 3. i 4. razreda?
2) Da li ce za prijemni biti potrebna nova knjiga za 4. razred? Nju su napisali Djuric i Pavlovic.
3) Ako se osvoji jedno od mesta na republickom takmicenju iz istorije i 3. ili 4. razredu da li se ucenik oslobadja celog prijemnog iz istorije ili samo dela testa koji je iz tog razreda koji je pohadjao kad je osvojio neko od mesta? Malo konfuzno.

Hvala unapred.

1. Da.
2. Da.
3. Celog prijemnog iz istorije.

Back