FAKULTET POLITICKIH NAUKA

moze li mi neko reci da li se iz knjige dz.ricera uci ono uokvireno ( biografije i kljucni koncept) ?
znam da je spominjao nesto oko toga, ali sam zaboravila......

Biografije se ne uče jer rekao je da samo može da se pročita ako nekog interesuje (mene realno ne interesuju) a za ključne koncepte je rekao da je da su veoma bitni (zbog toga se i zovu ključni koncepti).

Za ovaj probni esej ću da sklepam pa makar i jednu stranicu samo da imam nešto uradjeno.

Poslednja izmena:
Napisao sam jedva stranu i po (nisam hteo više iz principa). Biće valjda dovoljno, šta ću kad nemam inspiraciju (a očekivao sam da ću imati mnogo više da napišem o ovim Spartanacima). Što bi moj deda (zakleti komunista) rekao stvarno su trule ove Likurgove reforme - što sam ja u neku ruku i preneo u svoj rad. Jedino cenim to što su voleli crnu čorbu.

Poslednja izmena:
Iz IPT imamo dva kolokvijuma. Prvi je 13. Decembra (tu imamo ono što je bilo za prve vežbe Herodot, Tukidid, Plutarh, zatim ono što nam treba za druge vežbe Platon "Država" ili "Zakoni" i ono što će nam trebati za treće vežbe a to je Aristotel "Politika") a drugi je 16 januara (e za taj imamo 6. glava Aristotelove Nikomahove etike to ima na sajtu, zatim Makijaveli Vladalac, zatim Hobs - Levijatan, Lok -Dve rasprave o vladi i Žan Žakov Društveni ugovor)
Nama je ovaj na vezbama rekao da za trece vezbe citamo Nikomahovu etiku,a posle Politiku..

E ljudi jel ima ko da je ove godine upisao međ. odnose ili novinarstvo?
ja se dvoumim izmedju ova 2 smera ali ću se vrlo verovatno odlučiti za novinarstvo
prirodno matematički sam smer u gimn. pa mi se i ne sprema istorija za prijemni, znate ono-tek je izgubila i opet da je učim.....
zanima me da li je teško, da li je zanimljivo itd.... jel ima neko da nije bio društveni smer ili filolog i kako takvi prolaze?
koliko stranih jezika se uči i da li se može započeti sa nekim koji nije učen u sr. školi?

nemojte da vas mrzi da pisete, pliiz (ili please, ako više volite :P)

:bye:

Poslednja izmena:
Moja grupa (slabija) koristi "Delfin"......

A jel idete od početnog nivoa, mislim sve ispočetka ili se očekuje bolje predznanje? ...I koliko jezika se uči, jel može da se počne sa učenjem 3 jezika npr.francuskog? Znam da previše pitam, ali mi ništa nije jasno kako funkcioniše to sa jezicima, čuo sam i priče da se polažu neki ispiti na stranim jezicima u 3. i 4. god :dontunderstand: ... i hvala na odgovoru

A jel idete od početnog nivoa, mislim sve ispočetka ili se očekuje bolje predznanje? ...I koliko jezika se uči, jel može da se počne sa učenjem 3 jezika npr.francuskog? Znam da previše pitam, ali mi ništa nije jasno kako funkcioniše to sa jezicima, čuo sam i priče da se polažu neki ispiti na stranim jezicima u 3. i 4. god :dontunderstand: ... i hvala na odgovoru
jedan strani jezik je obavezan, a mozes uciti vise, jos bolje :D
sto se tice njemackog, potrebno je neko minimalno predznanje, ali u sustini se ide od pocetka.... mislim da italijanski ide skroz od pocetka, ne treba nikakvo predznanje.......
e sad, ne znam nista za 3. i 4. godinu, ja sam brucos.... znam samo da je strani jezik obavezan prve dve godine.....

E ljudi jel ima ko da je ove godine upisao međ. odnose ili novinarstvo?
ja se dvoumim izmedju ova 2 smera ali ću se vrlo verovatno odlučiti za novinarstvo
prirodno matematički sam smer u gimn. pa mi se i ne sprema istorija za prijemni, znate ono-tek je izgubila i opet da je učim.....
zanima me da li je teško, da li je zanimljivo itd.... jel ima neko da nije bio društveni smer ili filolog i kako takvi prolaze?
koliko stranih jezika se uči i da li se može započeti sa nekim koji nije učen u sr. školi?

nemojte da vas mrzi da pisete, pliiz (ili please, ako više volite :P)

Ja sam bio opshti smjer u gimnaziji, ako ti neshto znachi... :D i upisao sam medjunarodne odnose... proshao sam na samofinansiranje 'ladno, a iskreno, nisam se mnogo ni trudio... ;)
e sad, tek je pochetak, i za sad nije teshko, a za dalje ne znam... a zanimljivo... pa, zavisi od toga shta smatrash zanimljivim... :roll: uche se 2 strana jezika... 1 u prvoj i drugoj godini, a drugi u trecoj i chetvrtoj... mozhesh da birash izmedju engleskog, francuskog i njemachkog...
ako te josh neshto interesuje, pitaj... :bye:

Zdravo svima ! :)
Nadam se da mi neko moze pomoci ....
Zelim da upisem fpn sledece godine - medjunarodne odnose i imam par pitanja ... :)

Za prijemni se polaze istorija sociologija i opsta informisanost jel da ... ? Ako ne to onda sta?

I sve se uci iz kniga, nema nikakvih skripti - pitanja - testova koji bi bili od pomci ? :/

I uce se 2 jezika - engleski i onda biras izmedju franc i nemackog (a nema ni jedan treci?) i koliko je to tesko , jel se uci sve iz pocetka ili podrazumevaju da znas osnovne stvari x) ?

pozzz :))

Maja

Zdravo svima ! :)
Nadam se da mi neko moze pomoci ....
Zelim da upisem fpn sledece godine - medjunarodne odnose i imam par pitanja ... :)

Za prijemni se polaze istorija sociologija i opsta informisanost jel da ... ? Ako ne to onda sta?

Ne. Istorija - 30 pitanja, sociologija - 20 pitanja, ustav i prava gradjana - 10 pitanja.

I sve se uci iz kniga, nema nikakvih skripti - pitanja - testova koji bi bili od pomci ? :/

Nema, sve se uci iz knjiga. Mozes se potruditi i naci testove od prethodnih generacija, ali nece ti mnogo pomoci..

I uce se 2 jezika - engleski i onda biras izmedju franc i nemackog (a nema ni jedan treci?) i koliko je to tesko , jel se uci sve iz pocetka ili podrazumevaju da znas osnovne stvari x) ?

2 godine ucis jedan jezik, 2 godine neki drugi. Engleski se ne uci iz pocetka, potrebno je neko odredjeno predznanje, koje verovatno svako ima. Francuski, nemacki i ruski se kapiram uce od pocetka..

Poz..

Ljudi, el zna neko da li ce politikolozi politicku ekonomija moci da polazu kod Veselinova, jer koliko sam cuo, Mitrovicka ne priznaje vezbe, a Veselinov da. Cuo sam da ce svi hteti kod Veselinova, pa zbog toga nece biti u mogucnosti da svima izadje u susret.

Back