FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Ljudi, jel ima neko predstavu koliko bi trebalo da bude dovoljno poena za budzet, a koliko za samofinansiranje, s obzirom na broj prijavljenih i na statistiku prethodnih godina, za politikoloski smer.
Uzgred, koliko je bilo prijavljenih prosle godine na politikoloski?
Unapred zahvalan

Ljudi, jel ima neko predstavu koliko bi trebalo da bude dovoljno poena za budzet, a koliko za samofinansiranje, s obzirom na broj prijavljenih i na statistiku prethodnih godina, za politikoloski smer.
Uzgred, koliko je bilo prijavljenih prosle godine na politikoloski?
Unapred zahvalan

ove godine ti neće trebati više od 71-2 za politikološki, cenim
a za međunarodni ne bi trebalo više od 78..

sad, za samofinansiranje oduzmi jedno 10ak poena ...

aaaaaa majooo ulepsala si mi zivot... ja imam toooooliku frku oko prijemnog da je to uzas,a upisujem novinarstvo.. ima li BAR JEDNA osoba da kaze da je lako,da nas umiri malo? :( :) ne verujem da je i ove godine fax u krizi ,a i nesto mislim da se dosta njih prijavilo,ali.... ne znam ni sta da mislim:)

Ma nikad nema pravila, tako da ne moze da se kaze nema logike da bude toliko prijavljenih... Svake godine je veca navala na nekom smeru nego prethodne (prosle godine je bilo iznenadjujuce vise ljudi na politikoloskom, pre dve godine na medjunarodnim odnosima). A ima slucajeva da neko konkurise na dva smera (uglavnom politikoloski i socijalni (vodi se teorijom AKO NE UPADNEM NA POLITIKOLOSKI, UPADAM NA SOCIJALNI)). Oni koji konkurisu na pravnom fakultetu, neki od njih konkurisu i na politickim (novinarstvo uglavnom (licno znam njih dvoje)). I tako... Iz godine u godinu je drugacije...

SRECNO SVIMA U PETAK!

kamo srece , ja sam se prijavila u utorak .od 30+ ljudi koliko je bilo u amfiteatru manje od 1/3 je nosila narandzaste papire ..il sam mozda umislila :think:
al' ipak panika me hvata ne znam sta da radim leleeee:sad2:

meni je stvarno cudno da se na soc smer prijavi 218 ljudi, a svi prethodnih godina se prijavljivalo najvise 150....mada sve je moguce...:) a kad ce na sajtu da postave koliko se ljudi prijavilo, zna li neko?

aaa....kad sam video 120 str. samo sam se obeshrabrio :D

Ovu sociologiju sam probacio kroz sito i reseto...i radio pitanja, i boldovano i italic i cini mi se da sam samo oglupo od knjige :S

sto se tice ustava i istorije, to manje vise...zanimljivije je nego sociologija...:)

samo se nadam da izvucem dovoljno za granicu, i tesi me to sto obicno ( citaj uvek ) prosiruju listu kandidata

Jedno pitanje...uspeo sam da odgovorim na sociologiju i delimicno ustav...istoriju nisam pokusavao, pre nego sto ovde dobijem odgovor...jel ima neko uradjene testove? bilo koja godina, bilo koji deo...ako ima nek sibne ovde ili meni na mail dejan990@gmail.com

pozdrav svima...buduce kolege i koleginice :P

1. Stanovište prema kome onaj ko deluje (čovek ili Bog) nije ničim određen, nego odlučuje potpuno spontano i nezavisno od bilo kojih činilaca, naziva se:
2. Kada se pojmovi i iskazi u nauci povežu u jednu uređenu i logički neprotivrečnu celinu, onda se takav postupak naziva:
3. Metod svake nauke, uključujući i sociologiju, sastoji se od 3 dimenzije (aspekta), koji su međusobno nerazdvojivo povezani, jer jedna drugu uslovljavaju, a to su:
4. Od Maksa Vebera funkcionalisti su preuzeli stav o:
5. Šta osmišljava svako društveno delovanje i određuje mu ciljeve i unutrašnju svrhu?
6. Kada se menice i čekovi stave u platni promet, imamo pojavu:
7. Demografski razvitak čine dva procesa:
8. Glavni element prostorne strukture društva su:
9. Grupe se prema strukturi moći dele:
10. Nejednakosti društvenih položaja ispoljavaju se kao trodimenzionalne razlike prema:
11. Prema Emilu Dirkemu ustanove su tipične:
12. Kako se sa strukturalističkog stanovišta naziva promena strukture?
13. Civilizacje su nadnacionalne, smatrao je:
a) Dimazdije
b) Kreber
v) Herder
g) Kasirer
14. Ko je tvrdio da je simbol ono što je preobrazilo čoveka od obične ljudske životinje u ljudsku životinju?
a) Paskal
b) Šiler
v) Vajt
g) Pjetr
15. Sociološki posmatrano, apolonski kult odgovara političkim interesima:
a) aristokratije
b) monarhije
v) demokratije
16. Politeističke religije su:
a) nadnacionalne
b) narodne
v) univerzalne
17. Moral vrlina zasniva se na:
a) koristi
b) propisima
c) savesti
18. Stav da je filozofija „nešto više od nauke“, ali i „nešto manje od nauke“, izrekao je:
a) Kant
b) Fihte
v) Hegel
g) Jaspers
19. Stav da „kultura služi društvu kao zaštita“ formulisao je:
a) Humbolt
b) Hauzer
v) Hjum
g) Hegel
20. Masovna kultura jedinstvenost i neponovljivost pretvara u:

Je l' bi mogao neko da mi baci post sa odgovorima na ova pitanja?? :) :) :)

Back