FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Ko ce ga znati ja bih pre verovao knjizi za 4. godinu. Nama je i nasa bivsa profesorka istorije rekla da je Ljusiceva knjiga blagi ocaj.

P.S. Ti upisujes medjunardone?
Ljušićeva knjiga je vrhunska
ali enciklopedija, to stoji ..
ima ponekad malo kontradiktornosti, ali mislim da sve to može da se proveri na netu..
da, upisujem međunarodne
: )

Mislim da je dovoljno da napises samo godinu za bilo koji pojam. ..uglavnom svugde pise da se dopuni GODINOM (msm da je datum tvoje licno hoces li napisati) . ..
3. mart 1878 - Sanstefanski sporazum :)
pa znam, al za svaki slučaj
ipak pišem 3.mart
:cmok:

Ljušićeva knjiga je vrhunska
ali enciklopedija, to stoji ..
ima ponekad malo kontradiktornosti, ali mislim da sve to može da se proveri na netu..
da, upisujem međunarodne
: )

pa znam, al za svaki slučaj
ipak pišem 3.mart

Nije losa Ljusiceva knjiga, al ima mnogo nebitnih stvari. Mislim knjiga je malo preko 300 strana, sve prethodne knjige su imale mnogo manje strana i bile su konkretnije po nekom mom misljenju.

jel bilo guzve u ponedeljak?

Nije losa Ljusiceva knjiga, al ima mnogo nebitnih stvari. Mislim knjiga je malo preko 300 strana, sve prethodne knjige su imale mnogo manje strana i bile su konkretnije po nekom mom misljenju.

jel bilo guzve u ponedeljak?

jeste Ljušićeva knjiga preobimna za udžbenik
ali je svojevrsna riznica znanja
i sve je napisano nekako toplo
na primer Vostani, Serbije!
ili oni originalni nazivi
Rodifinikinovo Osnovanije praviteljstva serbskago
pa oni Ristićevi citati...
meni se to jako dopada, ali je svakako nepotrebno za ocenjivanje ili prijemni ...

inače, nije bila gužva u ponedeljak
prijavilo se možda oko 80ak studenata za jedan dan
što znači da će biti oko 250 prijavljenih na međunarodne
:sad2:

Moze li neko da mi izdvoji najbitnije stavi iz lekcije o Crnoj Gori u Ljusicevoj knizi (to je od 268 str.), nedostaju mi neki strane iz te lekcije (tako mi i treba kad kupujem fals udzbenik), bio bih mu zahvalan.

Secam se iz srednje skole da smo sto se te lekcije tice najvise pominjali knjaza danila i uvodjenje teoratske vladavine, i jos po nekih sitnih stvari ali ako bi mi neko pomogao bio bih mu zahvalan. Mozda cak dobije i bombonu, nikad se ne zna.

Moze li neko da mi izdvoji najbitnije stavi iz lekcije o Crnoj Gori u Ljusicevoj knizi (to je od 268 str.), nedostaju mi neki strane iz te lekcije (tako mi i treba kad kupujem fals udzbenik), bio bih mu zahvalan.

Secam se iz srednje skole da smo sto se te lekcije tice najvise pominjali knjaza danila i uvodjenje teoratske vladavine, i jos po nekih sitnih stvari ali ako bi mi neko pomogao bio bih mu zahvalan. Mozda cak dobije i bombonu, nikad se ne zna.

e, ovako:
teokratija (vladavina vladike u ime Boga i pravoslavlja, vladao crnogorskim plemenima, pa se naziva teokratska zajednica plemena)
je uvedena za vreme Petra I i Petra II

e, sad
Petar I (1784 - 1830):
hirotonisan (zavladičen) 1784. u Sremskim Karlovcima od strane Mojsija Putnika
1785. dolazi u Petrograd, gde ga odbijaju, a tu godinu koristi Mahmud - paša da 4. i poslednji put napadne Cetinje
1796. skadarski vezir je napao Crnogorce, ali poražen na Krusima i Martinićima
1797. (mirom u Kampoformiju) nestaje Mletačka, Austrija ulazi u Boku Kotorsku
1799. Rusija šalje gramatu i 1000 dukata i Petru I daje orden Aleksandra Nevskog
međutim šalje još jednu gramatu i radi na njegovom zbacivanju;
1805. Francuska osvaja Boku, 1807. Požunskim mirom joj Rusija to priznaje.
1813. ujedinile se Boka i Crna Gora, 1814. Boka trajno ušla u sastav Austrije.
na Bečkom kongresu CG NIJE pomenuta.
1809. Karađorđe hteo da oslobodi Rašku sa Petrom I, ali je vladika ispalio ...

PRVI ZNAČAJNI PRAVNI AKTI SU:

Zakletva i Stega vladara Katunske nahije, obavezali se da CG pomagati Brđane u odbrani od Turske (1796.)
1798 - Zakon obšči crnogorski i brdski + 1803. u Cetinju još jedan akt = Zakonik Petra I

1798. PRAVITELJSTVA SUDA CRNOGORSKOG I BRDSKOG, aka KULUK

PETAR II (1830 - 1851):

neobičan čovek, oblačio se kao svetovni vladar (vladika, Vuk Karadžić mu to stalno prigovarao)
pravo ime: Rade Tomović Petrović, zavladičen u Rusiji 1833.
najviše problema u ovo vreme zadavali su Hercegovci koje je predvovio Rizvanbegović
1836 - sukob kod Grahova jer je grahovski vojvoda odbio da plaća porez, poraz i Crnogoraca i Grahovljana
Smrt Smail - age Čengića -1840. (Crnogorci i Drobnjaci predvođeni Novicom Cerovićem)
skardarska jezera, Vranjina i Lesendra - 1843 zauzeo vladika

RAZGRANIČENJA:

Crne Gore i Hercegovine 1840.
Crne Gore i Austrije 1841.
Crne Gore i Turske 1859.

Nikola Radonjić Vasojević predlaže da se između Crne Gore i Srbije stvori Holmija (Brda)
medjutim, 1831. Petar II ga je proterao i ukino guvernadurstvo
1831 . PRAVITELJSTVUJUŠĆI SENAT
policija : gvardija + perjanici
plemenski kapetani: sudska vojna i upravna vlast u kapetanciama.

sad ću Danila i Nikolu
:)

Poslednja izmena:
KNJAZ DANILO (1851 - 1860.):

Petar II je duhovnu vlast ostavio sinovcu Danilu, koga je poslao u Rusiju da stiče duhovno obrazovanje
a bratu Petru svetovnu vlast, bio je predsednik Senata.
Crnogorci su se bunili što je vlast u Crnoj gori opet dvojna (vladika + guvernadur)
pa su to rešili Rusi davanjem podrške Danilu, tako da je
1852. uvedena MONARHIJA u CG (Cetinje, 13. 03.)
PRVI član : svetovna je monarhija
DRUGI član : Danilo je vladika
TREĆI član : vladike se biraju iz Petrović - Njegoš a

1852. počeo je rat sa Turskom koja se bunila zbog svetovne vlasti
CG osvaja Žabljak, a Omer paša Latas koncentrični napad na CG: Bar, Podgorica, Nikšić, Trebinje.
rat završen 1853. (Omer - pašina godina)
POKORENI:
Piperi 1852.
Bjelopavlići 1854.
Kuči 1856-1858.

1855 . ZAKONIK DANILA PRVOG KNJAZA I GOSPODARA CRNE GORE I BRDAH
napisao: Milovan Medaković
imao 95 članova, u sastav njega ulazi i Zakonik Petra I.

bio oženjen Darinkom Kvekić, imao ćerku Olgu, ubili ga Kadići (pleme Bjelopavlića) 1860.

KNEZ ("knjaz CG i Brda") I KRALJ NIKOLA (1860 - 1910 - 1918.)
postao vladar sa 19 godina, vladao 58 godina, umro u 80. godini, pomagao mu otac Mirko.
Turska objavljuje rat CG zbog ustanka Luke Vukalovića (1852 - 1862.) kome su Crnogorci pomagali
rat OPET vodio Omer paša Latas
trajao 5 meseci, završen u Rijeci Crnojevića
izvršio reformu vojske 1871. podelio je na 30 redovnih bataljona i jednu bateriju topova

SA SRBIJOM SKLAPA DVA UGOVORA:
5. oktobra 1866. - saglasne su o ujedinjenju u jednu državu u kojoj bi vladar bio Mihailo, a cg knez bi bio princ
1876. - vojna konvencija (zbog ustanka u Nevesinju i tursko-srpskog rata)

BORBE:
1876. - Vučji Dol i Fundina
1877. - Nikšić
1878. Bar i Ulcinj
sve 3 pobede.

BERLINSKI KONGRES - nezavisnost

to je to
;)

Poslednja izmena:
KNJAZ DANILO (1851 - 1860.):

Petar II je duhovnu vlast ostavio sinovcu Danilu, koga je poslao u Rusiju da stiče duhovno obrazovanje
a bratu Petru svetovnu vlast, bio je predsednik Senata.
Crnogorci su se bunili što je vlast u Crnoj gori opet dvojna (vladika + guvernadur)
pa su to rešili Rusi davanjem podrške Danilu, tako da je
1852. uvedena MONARHIJA u CG (Cetinje, 13. 03.)
PRVI član : svetovna je monarhija
DRUGI član : Danilo je vladika
TREĆI član : vladike se biraju iz Petrović - Njegoš a

1852. počeo je rat sa Turskom koja se bunila zbog svetovne vlasti
CG osvaja Žabljak, a Omer paša Latas koncentrični napad na CG: Bar, Podgorica, Nikšić, Trebinje.
rat završen 1853. (Omer - pašina godina)
POKORENI:
Piperi 1852.
Bjelopavlići 1854.
Kuči 1856-1858.

1855 . ZAKONIK DANILA PRVOG KNJAZA I GOSPODARA CRNE GORE I BRDAH
napisao: Milovan Medaković
imao 95 članova, u sastav njega ulazi i Zakonik Petra I.

bio oženjen Darinkom Kvekić, imao ćerku Olgu, ubili ga Kadići (pleme Bjelopavlića) 1860.

KNEZ ("knjaz CG i Brda") I KRALJ NIKOLA (1860 - 1910 - 1918.)
postao vladar sa 19 godina, vladao 58 godina, umro u 80. godini, pomagao mu otac Mirko.
Turska objavljuje rat CG zbog ustanka Luke Vukalovića (1852 - 1862.) kome su Crnogorci pomagali
rat OPET vodio Omer paša Latas
trajao 5 meseci, završen u Rijeci Crnojevića
izvršio reformu vojske 1871. podelio je na 30 redovnih bataljona i jednu bateriju topova

SA SRBIJOM SKLAPA DVA UGOVORA:
5. oktobra 1866. - saglasne su o ujedinjenju u jednu državu u kojoj bi vladar bio Mihailo, a cg knez bi bio princ
1876. - vojna konvencija (zbog ustanka u Nevesinju i tursko-srpskog rata)

BORBE:
1876. - Vučji Dol i Fundina
1877. - Nikšić
1878. Bar i Ulcinj
sve 3 pobede.

BERLINSKI KONGRES - nezavisnost

to je to
;)

Е па хвала ти пуно. Мораћу некако да ти се одужим.

И срећно на испиту.

И само да вам свима кажем да се не замарате много са овим уставом РС (оно 1,2 и 5 део), јер већина тих ствари се помиње у књизи из или су неке потпуно баналне ствари, које неко ко је мало информисан и прати вести и политичку ситуацију у земљи вероватно и зна.

Poslednja izmena:
Е па хвала ти пуно. Мораћу некако да ти се одужим.

И срећно на испиту.

И само да вам свима кажем да се не замарате много са овим уставом РС (оно 1,2 и 5 део), јер већина тих ствари се помиње у књизи из или су неке потпуно баналне ствари, које неко ко је мало информисан и прати вести и политичку ситуацију у земљи вероватно и зна.

imaš gore i Petra I i Petra II
nemoj da previdiš
:D

Back