FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Ali najjace mi je uvek kad ljudi tako sami zakljucuju da ovaj fakultet studiram jer mi je primarni cilj u zivotu da se ubacim u Skupstinu i uzimam pare za putne troskove i jedem becku u skupstinskom restoranu za 50 kinti. A onda i jednom postanem ministar, ako mi se posreci. :roll:

Btw, Ivica Dacic je zavrsio FPN, politikoloski smer, prosek 10. Eto, srecnik postade ministar. :D

Deco vi sve vreme pricate ovde o tome sta treba za pripreme itd. a malo pricate o sustini politike.
Jer neko od vas uopste gledao sastav parlamenta? Gledao mozda neke stanke sta se tu desava itd?
Po meni ovaj fax je glupo upisivati osim ako zaista ne planirate da se bavite pravom politikom.. ZA diplomatiju hmm recimo da nije bas tako ruzicasto kako svi misle. Ima tu mnogo upravo tih stranackih "veza" i sve to. A sto je najsmesnije u parlamentu ima oko 10 politikologa :mrgreen:.
Znaci ono ako volite politiku mozda ne bi bilo lose da naucite nesto bas onako super. Kao npr Djindjic Ivica Dacic pa cak i dr vojislav Seselj. Znaci nesto u fazonu filozofija, sociologija, psihologija, ekonomija, pa cak i energetika. jer cete se mnogo lakse ubaciti u celu tu politicku pricu! Pocev od opstinskog nivoa pa sve do jednog dana (ako ste dobri i uspesni) republickog. Srecno :bye:
Pa dobro uglavnom si u pravu nema razloga da se ne slozim..
Sto se tice samog zaposlenja tu vec ide drugacije, jer nijedan nas diplamata tipa ambasador,konzul, zamenik ministra,nije zavrsio FPN vec preko partije dolazi tamo citaj preko DS-a.Sve su to druge struke pravnik,masinac,psiholog koje nemaju veze sa diplomatijom..
Mada ce se i to jednom promeniti..

Bas, bas ustav.. :)

Istorija je ovaj vikend.. ;) ...

pa on je potpuno poludeo...sorry sto gnjavim, on podrazumeva da mi sve te clanove naucimo napamet????????????????:dash:

i hvala :klap::klap::klap::klap::klap::super:

@ Anita..pa cim pricamo o pripremama i tome sta treba sta ne treba sasvim je logicno da smo porazmislili o svemu...i mislim da je doslo vreme da se ovde nesto promeni..i zasto to ne bi bas mi uradili?ne moze ni ovde doveka preko strine i tetke da se radi...ako gledamo tako pa onda svi bez neke veze i vezice da zapucamo pravo na Brankov most pa da skacemo...jer po toj logici i za Gradsku cistocu treba veza...
ne moze se vecito gledati neko drugi i nesto drugo i kako je bilo...poenta je sta ce biti...i prema tome u rukama svakog od nas je delic te buducnosti..od tebe zavisi sta ces i kako ces uraditi...makar to bila i najmanja sitnica-odnekud moras poceti...i mislim da je vreme da u nasoj skupstini i ambasadama budu ljudi koji su skolovani za to...a jedini koji to mogu promeniti smo upravo mi..nove generacije...

Poslednja izmena:
Moze li neko da mi objasni iz kojih se godina priznaju diplome sa takmicenja?Posto ja imam diplome sa republickog takmicenja iz istorije i iz prve i iz druge godine(nazalost nemam iz trece) i ja sam mislila da se one ne vaze,a sada ovde vidim da su nekima priznate.Gde mogu da pitam vaze li?

Zovi fakultet http://www.fpn.bg.ac.rs/pages/p_id1/kontakt.html
ovo je konktakt telefon i adresa. Mozes i otici licno i pitas.
Inace, ne verujem da ce se priznavati diplome iz I i II godine jer tako nije bilo ni prosle godine a Cupic je i sada naglasio na pripremama za sociologiju ( tako seka kaze :D ) da ce se priznavati samo diplome iz III i IV godine. Dakle, proverite ponovo... :bye:

Zovi fakultet http://www.fpn.bg.ac.rs/pages/p_id1/kontakt.html
ovo je konktakt telefon i adresa. Mozes i otici licno i pitas.
Inace, ne verujem da ce se priznavati diplome iz I i II godine jer tako nije bilo ni prosle godine a Cupic je i sada naglasio na pripremama za sociologiju ( tako seka kaze :D ) da ce se priznavati samo diplome iz III i IV godine. Dakle, proverite ponovo... :bye:
Hvala puno,provericu.

Deco vi sve vreme pricate ovde o tome sta treba za pripreme itd. a malo pricate o sustini politike.
Jer neko od vas uopste gledao sastav parlamenta? Gledao mozda neke stanke sta se tu desava itd?
Po meni ovaj fax je glupo upisivati osim ako zaista ne planirate da se bavite pravom politikom.. ZA diplomatiju hmm recimo da nije bas tako ruzicasto kako svi misle. Ima tu mnogo upravo tih stranackih "veza" i sve to. A sto je najsmesnije u parlamentu ima oko 10 politikologa :mrgreen:.
Znaci ono ako volite politiku mozda ne bi bilo lose da naucite nesto bas onako super. Kao npr Djindjic Ivica Dacic pa cak i dr vojislav Seselj. Znaci nesto u fazonu filozofija, sociologija, psihologija, ekonomija, pa cak i energetika. jer cete se mnogo lakse ubaciti u celu tu politicku pricu! Pocev od opstinskog nivoa pa sve do jednog dana (ako ste dobri i uspesni) republickog. Srecno :bye:

Da, da.....
Krkobabić će mi mnogo pomoći da prijemnom,
Dačićeve melodije takođe, Šešeljeve knjige :dash:,
kao i svi Đinđićevi eseji.......
POLITIKOLOG NIJE POLITIČAR.
KRIMINALISTA NIJE KRIMINALAC.
Hvala...

Shto se tiche Djindjicevih eseja...treba ih uvesti u srednje shkole kao obaveznu domacu lektiru!!!I naravno da mogu da pomognu svakom politikologu (ne politicharu ili politikantu, velika je razlika)...ne znam koliko vam bash znachi ime Jurgen Habermas???E, Zoran je kod njega doktorirao...A i Shesheljeve knjige nisu loshe...kao negativan politichko-teorijski uzor:hahaha:

Moze li neko da mi objasni iz kojih se godina priznaju diplome sa takmicenja?Posto ja imam diplome sa republickog takmicenja iz istorije i iz prve i iz druge godine(nazalost nemam iz trece) i ja sam mislila da se one ne vaze,a sada ovde vidim da su nekima priznate.Gde mogu da pitam vaze li?

Vaze diplome sa svih takmichenja pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete RS...pa i iz prve i druge...proverio lichno na faxu...ostavio fotokopiju diplome kad sam ishao da se prijavim za pripreme...shta je Chupic prichao ne znam, samo sam chuo...Odobrila mi dr Chekarevac...

Ok vidim da je moj post izazvao burne reakcije sad cu da vam kazem nesto
Da, da.....
Krkobabić će mi mnogo pomoći da prijemnom,
Dačićeve melodije takođe, Šešeljeve knjige ,
kao i svi Đinđićevi eseji.......
POLITIKOLOG NIJE POLITIČAR.
KRIMINALISTA NIJE KRIMINALAC.
Hvala...
Ono zasto kazem da je glupo uopste da raspravljate o prijemnom, jeste zato sto se FPN totalno opusteno upisuje, i uopste nema nekog razloga za polemiku sem ako niste naravno bili u srednjoj 2.5 ili gore. Vi morate kao politikolog da odlicno znate ustav, sociologiju, i da budete informisani i zato nema razloga zasto uopste bi te predmete trebalo da spremate u vidu pijemnog, vec vam to dodje kao bukvar.
2
)@ Anita..pa cim pricamo o pripremama i tome sta treba sta ne treba sasvim je logicno da smo porazmislili o svemu...i mislim da je doslo vreme da se ovde nesto promeni..i zasto to ne bi bas mi uradili?ne moze ni ovde doveka preko strine i tetke da se radi...ako gledamo tako pa onda svi bez neke veze i vezice da zapucamo pravo na Brankov most pa da skacemo...jer po toj logici i za Gradsku cistocu treba veza...
ne moze se vecito gledati neko drugi i nesto drugo i kako je bilo...poenta je sta ce biti...i prema tome u rukama svakog od nas je delic te buducnosti..od tebe zavisi sta ces i kako ces uraditi...makar to bila i najmanja sitnica-odnekud moras poceti...i mislim da je vreme da u nasoj skupstini i ambasadama budu ljudi koji su skolovani za to...a jedini koji to mogu promeniti smo upravo mi..nove generacije...
Pazi mislim da nisi skroz razumeo sta sam htela reci.. Mislim pojam veza je nama svima u ovoj zemlji urezan kao glupa a bogata tetka koja namesta kao neki posao svom porodu. A u stvari uopste nije tako... Vidis to stranacko napredovanje to se ni ne moze nazvati vezom... Jer ti kao stranacki clan si direktno umesan u stranacke poslove.. I ako stranka dobije npr 40 mandata, i osnuje vlast, tebi naravno da sleduje nesto od toga (u zavisnosti od zasluge) (imas stranacke liste i ostalo da ne objasnjavam sada). Znaci nije to uopste nikakva veza, vec jednostavno isticanje sebe u grupi.
Za drugi deo posta se totalno slazem. Trebamo da uvedemo slobodno trziste, ukinemo partijske veze( tamo gde im nije mesto) i tako to. To je upravo nesto cime ja zelim da se bavim u skorijoj buducnosti.
3)
Ali najjace mi je uvek kad ljudi tako sami zakljucuju da ovaj fakultet studiram jer mi je primarni cilj u zivotu da se ubacim u Skupstinu i uzimam pare za putne troskove i jedem becku u skupstinskom restoranu za 50 kinti. A onda i jednom postanem ministar, ako mi se posreci.

Btw, Ivica Dacic je zavrsio FPN, politikoloski smer, prosek 10. Eto, srecnik postade ministar.
Tebi ako je u viziji poslanicko mesto da uzimas pare za putne troskove i da jedes becku u skupstinskom restoranu, onda ti od srca zelim da ne uspes. Verovao ili ne u parlamentu imas i ozbilne ljude koji rade nesto.
BTW Mozda nisi znao, ali Ivica Dacic je prvo bio predsednik Beogradske omladine ( U SPS-u) duze vreme, nevezano za fakultet...
4)
Niko nije ni rekao da je u diplomatiji sve ruzicasto...mi upisujemo ovaj fakultet jer mi verujemo da cemo mi moci da menjamo neke stvari koje ne valjaju
Pa mi na politickim naukama cemo da ucimo i malo istorije, i malo ekonomije, i malo sociologije tako da kad se sve sabere znaci da je Fakultet politickih nauka najsuper A ako mislis da je glupo upisivati ovaj fakultet sta uopste radis na ovom forumu prosetaj malo do necega sto je bas onako super, kao npr. filozofija, psihologija...
Lepo si me nasmejao finim rezonovanjem :D.
5)
Bravo za tebeSad ceo svet vidim u drugachijem svetlu...
P.S.Kao npr Djindjic Ivica Dacic pa cak i dr vojislav Seselj
I Boris Tadic (psiholog) i Sonja Liht (sociolog) i Predsednik vlade Prof DR Slavica (doktor medicine)
Ne kapiram ovaj tvoj post? Mislim sta smeta ti Seselj pa ti to smesno?
6)
Pa dobro uglavnom si u pravu nema razloga da se ne slozim..
Sto se tice samog zaposlenja tu vec ide drugacije, jer nijedan nas diplamata tipa ambasador,konzul, zamenik ministra,nije zavrsio FPN vec preko partije dolazi tamo citaj preko DS-a.Sve su to druge struke pravnik,masinac,psiholog koje nemaju veze sa diplomatijom..
Mada ce se i to jednom promeniti..
Nije bas tako crno, imas i politikologa tu( i tu ih je cak najvise), ali uglavnom da dolaze preko stranaka.
I jos nesto sto je preduslov svakog ozbiljnijeg diplomate, jeste poznavanje jezika u zemlji u kojoj predstavlja Srbiju.

Poslednja izmena od moderatora:
@Anita91
Oprosti na burnom reagovanju, težak dan :)
Znam da nije bilo zlonamjerno....
Što se tiče prijemnog, uglavnom nas sociologija brine :D

@Vlada
Nisam znao da je Đinđić doktorirao kod Habermasa..:confused:
(znam da je se polemisalo oko doktorata,
uglavnom stranačka prepucavanja)

Shto se tiche Djindjicevih eseja...treba ih uvesti u srednje shkole kao obaveznu domacu lektiru!!!I naravno da mogu da pomognu svakom politikologu (ne politicharu ili politikantu, velika je razlika)...ne znam koliko vam bash znachi ime Jurgen Habermas???E, Zoran je kod njega doktorirao...A i Shesheljeve knjige nisu loshe...kao negativan politichko-teorijski uzor:hahaha:
Ne dao Bog da se njegove knjige uvedu kao obavezna lektira..
Kao ni knjige bilo kog drugog politicara..ali za Djindjica pogotovo.

@Anita91 A sta fali mom rezonovanju?:lol: Ti si dosla na 85u stranu foruma Fakulteta politickih nauka da bi nam rekla da je to glupo upisivati, i da je to opusteno upisati, mesas se u nase polemike, i kazes da ucimo nesto sto je bas super....? Ti kao da si 5 fakuteta vec zavrsila :)
Ali petpostavljam da ces ti na Vojnu akademiju, mislim "Velika Srbija, siri dalje!" :)

@Anita91 A sta fali mom rezonovanju?:lol: Ti si dosla na 85u stranu foruma Fakulteta politickih nauka da bi nam rekla da je to glupo upisivati, i da je to opusteno upisati, mesas se u nase polemike, i kazes da ucimo nesto sto je bas super....? Ti kao da si 5 fakuteta vec zavrsila :)
Ali petpostavljam da ces ti na Vojnu akademiju, mislim "Velika Srbija, siri dalje!" :)

Pa bojala sam se ovoga i uopste sam bila neshvacena ocigledno... Ja nigde nisam rekla da je to glupo upisivati vec sam rekla da je glupo upisivati ako se ne planirate baviti politikom, i ako nemate politicke kvalitete, i uopste jaku zelju da se bavite istom. Vidim da par studenata ovde sto su postovali imaju (npr ona devojka sto je pricala o promenama) i to je super, ali ne treba upisivati politicke nauke, i ocekivati neki posao kao diplomata. To je skroz nerealno. Politika je politika, i zato kazem da treba razmisliti da li se stvarno zelite baviti time ili necim drugim.... A poslove koje moze politikolog raditi ,( te sekundarne) moze istom efikasnoscu (ako ne i vecom) raditi sociolog, psiholog, filozof. Dobar primer je novinar. Ako pogledate samo biografije vecine, videcete o cemu vam pricam.
Inace da opusteno je upisati, iza toga stojim. Jer kakav crni politikolog uopste mozes biti a ko ne znas tu sociologiju, ustav "od a do sh" sto bi rekli? To ti je osnov, bukvar politike. Zato kazem da to uopste ne treba gledati kao prijemni, vec kao najosnovniju stvar, poput pravopisa.
Inace ja mozda sama planiram upisati politicke nauke, ali i jos par fakulteta su u opticaju :)

Pa bojala sam se ovoga i uopste sam bila neshvacena ocigledno... Ja nigde nisam rekla da je to glupo upisivati vec sam rekla da je glupo upisivati ako se ne planirate baviti politikom, i ako nemate politicke kvalitete, i uopste jaku zelju da se bavite istom. Vidim da par studenata ovde sto su postovali imaju (npr ona devojka sto je pricala o promenama) i to je super, ali ne treba upisivati politicke nauke, i ocekivati neki posao kao diplomata. To je skroz nerealno. Politika je politika, i zato kazem da treba razmisliti da li se stvarno zelite baviti time ili necim drugim.... A poslove koje moze politikolog raditi ,( te sekundarne) moze istom efikasnoscu (ako ne i vecom) raditi sociolog, psiholog, filozof. Dobar primer je novinar. Ako pogledate samo biografije vecine, videcete o cemu vam pricam.

Не верујем да сви на факултету имају таквих амбиција, да се баве политиком, тако да о томе не треба расправљати. И свакако да није бесмислено уписивати ФПН чак иако политика није примарна иако не постоји жеља за бављење политиком. На факултету се стичу знања из бројних области тако да је и широк дијапазон занимања којим се можемо бавити у будућности.
Уосталом, чиме ћемо се бавити и колико ћемо успети не зависи од факултета који ћемо завршити већ од нас самих и наше способности да се искажемо.

Inace da opusteno je upisati, iza toga stojim. Jer kakav crni politikolog uopste mozes biti a ko ne znas tu sociologiju, ustav "od a do sh" sto bi rekli? To ti je osnov, bukvar politike. Zato kazem da to uopste ne treba gledati kao prijemni, vec kao najosnovniju stvar, poput pravopisa.
Inace ja mozda sama planiram upisati politicke nauke, ali i jos par fakulteta su u opticaju :)

Не знам сада баш колико је лако уписати. То можемо рећи тек у јулу пошто завршимо пријемни. Вероватно да и није тешко уколико желиш само да упишеш факултет и не гледаш да ли је у питању буџет или самофинансирање...:confused:
Међутим уколико је циљ буџет, мора се признати, да и није толико лако, узимајући у обзир и тежину теста из саме социологије ( не укључујем остале предмете њих не саставља Чупић ).
А у потпуности се слажем за социологију и устав да су основна ствар.

Не верујем да сви на факултету имају таквих амбиција, да се баве политиком, тако да о томе не треба расправљати. И свакако да није бесмислено уписивати ФПН чак иако политика није примарна иако не постоји жеља за бављење политиком. На факултету се стичу знања из бројних области тако да је и широк дијапазон занимања којим се можемо бавити у будућности.
Уосталом, чиме ћемо се бавити и колико ћемо успети не зависи од факултета који ћемо завршити већ од нас самих и наше способности да се искажемо.

Не знам сада баш колико је лако уписати. То можемо рећи тек у јулу пошто завршимо пријемни. Вероватно да и није тешко уколико желиш само да упишеш факултет и не гледаш да ли је у питању буџет или самофинансирање...:confused:
Међутим уколико је циљ буџет, мора се признати, да и није толико лако, узимајући у обзир и тежину теста из саме социологије ( не укључујем остале предмете њих не саставља Чупић ).
А у потпуности се слажем за социологију и устав да су основна ствар.

Slazem se sa ovim boldovanim.
a ovo sto se tice lakoce upisivanja, ja sam i referisala na budzet naravno. A to je oko 77 bodova (uglavnom) i ogradila sam se odmah u pocetku da je relativno vrlo lako, ali ne ako je uspeh 2.5 :D. U suprotnom ona knjiga iz sociologije je vrlo mala i jednostavna, ne vidim razloga zasto bi to bio problem. 2 nedelje max treba da se ta knjiga spremi.
Srecno na prijemnom btw, mozda se budemo sreli tamo :)

Slazem se sa ovim boldovanim.
a ovo sto se tice lakoce upisivanja, ja sam i referisala na budzet naravno. A to je oko 77 bodova (uglavnom) i ogradila sam se odmah u pocetku da je relativno vrlo lako, ali ne ako je uspeh 2.5 :D. U suprotnom ona knjiga iz sociologije je vrlo mala i jednostavna, ne vidim razloga zasto bi to bio problem. 2 nedelje max treba da se ta knjiga spremi.
Srecno na prijemnom btw, mozda se budemo sreli tamo :)

И сама си рекла око 77 поена што није ни приближно међународном...још кад урачунаш да се није у скорије време десило да неко има 100 поена на пријемном видиш да тих твојих 77 поена и није мало. Све у свему, можеш још мало проучити статистику уписа на претходним годинама. Иначе, не говорим о тежини књиге већ о тежини теста који се даје на пријемном састављен од стране драгог нам Чупића. :D
Хвала. :) можда се и сретнемо на факсу.
Поздрав :bye:

ahahhah..mala knjiga...:rotf::rotf::rotf::rotf:
pa makar to bio i bukvar za prvi razred kod Cupica ce izgledati kao Britanika..garantujem :)
i u nekim stvarima se slazem sa Arijadnom..
poenta svega je-ti ne postajes politicar vec politikolog...
i od tebe zavisi dosta...i jednostavno svako ima svoj stav :)

И сама си рекла око 77 поена што није ни приближно међународном...још кад урачунаш да се није у скорије време десило да неко има 100 поена на пријемном видиш да тих твојих 77 поена и није мало. Све у свему, можеш још мало проучити статистику уписа на претходним годинама. Иначе, не говорим о тежини књиге већ о тежини теста који се даје на пријемном састављен од стране драгог нам Чупића. :D
Хвала. :) можда се и сретнемо на факсу.
Поздрав :bye:

politikolog-74 budzet
medjunarodno- 81 budzet
lepo sam rekla oko 77, Inace ne moze Culic da da nista sto ne pise u knjizii :D. A ja sam licno videla te testove, i uopste nisu toliko strasni. Tripujete se bzv, samo trebate dobro da naucite knjigu. :)
Najverovatnije se srecemo :bye:

ahahhah..mala knjiga...:rotf::rotf::rotf::rotf:
pa makar to bio i bukvar za prvi razred kod Cupica ce izgledati kao Britanika..garantujem :)
i u nekim stvarima se slazem sa Arijadnom..
poenta svega je-ti ne postajes politicar vec politikolog...
i od tebe zavisi dosta...i jednostavno svako ima svoj stav :)

Pa knjiga jeste mala, vrlo jednostavna, i puna slika. PRavite bauk ni od cega. Trebate da npr pogledate istoriju, pa da onda nesto pricate. A 74 ili 81 je totalno lako ostvarljivo. To znaci imate pravo na oko 15 gresaka ( ako ste odlicni...)
A cak i da ne udjete na buzet, sada je promenjeno pravilo, tako da ako prve ne udjete mozete druge :)

Pa knjiga jeste mala, vrlo jednostavna, i puna slika. PRavite bauk ni od cega. Trebate da npr pogledate istoriju, pa da onda nesto pricate. A 74 ili 81 je totalno lako ostvarljivo. To znaci imate pravo na oko 15 gresaka ( ako ste odlicni...)
A cak i da ne udjete na buzet, sada je promenjeno pravilo, tako da ako prve ne udjete mozete druge :)

Prva stvar: ne trebate nego treba
Drugo: istorija je lagana u odnosu na sociologiju
Trece: izgleda da si pobrkala obojenu istoriju i crno- belu sociologiju gde u istoriji ima dosta slicica a u sociologiji samo tabele i ako je neka slika to su procenti i slicno.
Cetvrto: nisi uracunala novinarski smer i socijalnu politiku
Peto: ne mozes da trazis prosek za sve smerove kad nece jedna osoba sve smerove da upisuje :confused::confused::confused: vec ako bas zelis da trazis prosek trazi ga po smerovima i to po razlicitim godinama.
Sesto: mi smo vec sve pogledali pa znamo sta pricamo, a mozda ti nisi sve pogledala i nisi bas upucena u sve. :think:
Lepo je sto mislis da je to totalno lako ostvarljivo ali nije bas sve tako. :neutral:

Prva stvar: ne trebate nego treba
Drugo: istorija je lagana u odnosu na sociologiju
Trece: izgleda da si pobrkala obojenu istoriju i crno- belu sociologiju gde u istoriji ima dosta slicica a u sociologiji samo tabele i ako je neka slika to su procenti i slicno.
Cetvrto: nisi uracunala novinarski smer i socijalnu politiku
Peto: ne mozes da trazis prosek za sve smerove kad nece jedna osoba sve smerove da upisuje :confused::confused::confused: vec ako bas zelis da trazis prosek trazi ga po smerovima i to po razlicitim godinama.
Sesto: mi smo vec sve pogledali pa znamo sta pricamo, a mozda ti nisi sve pogledala i nisi bas upucena u sve. :think:
Lepo je sto mislis da je to totalno lako ostvarljivo ali nije bas sve tako. :neutral:

1)ok
2)Ali je mnogo obimnija
3) :think: jel mi pricamo o istoj knjizi? Sociologija za 3 razred srednjih strucnih skola, i za 4 gimnazija? Dr Milovan Mitrovic je napisao?
4)Nisam istina
5)u pravu si greska je moja, ali opet dolazimo do lakog upisa za vr dobro ucenika
6)A sta ste to (i gde) pogledali...? :think: Te testove od tog doticnog zlog profesora 0.o?

Back