Ok vidim da je moj post izazvao burne reakcije sad cu da vam kazem nesto
Da, da.....
Krkobabić će mi mnogo pomoći da prijemnom,
Dačićeve melodije takođe, Šešeljeve knjige ,
kao i svi Đinđićevi eseji.......
POLITIKOLOG NIJE POLITIČAR.
KRIMINALISTA NIJE KRIMINALAC.
Hvala...
Ono zasto kazem da je glupo uopste da raspravljate o prijemnom, jeste zato sto se FPN totalno opusteno upisuje, i uopste nema nekog razloga za polemiku sem ako niste naravno bili u srednjoj 2.5 ili gore. Vi morate kao politikolog da odlicno znate ustav, sociologiju, i da budete informisani i zato nema razloga zasto uopste bi te predmete trebalo da spremate u vidu pijemnog, vec vam to dodje kao bukvar.
2
)@ Anita..pa cim pricamo o pripremama i tome sta treba sta ne treba sasvim je logicno da smo porazmislili o svemu...i mislim da je doslo vreme da se ovde nesto promeni..i zasto to ne bi bas mi uradili?ne moze ni ovde doveka preko strine i tetke da se radi...ako gledamo tako pa onda svi bez neke veze i vezice da zapucamo pravo na Brankov most pa da skacemo...jer po toj logici i za Gradsku cistocu treba veza...
ne moze se vecito gledati neko drugi i nesto drugo i kako je bilo...poenta je sta ce biti...i prema tome u rukama svakog od nas je delic te buducnosti..od tebe zavisi sta ces i kako ces uraditi...makar to bila i najmanja sitnica-odnekud moras poceti...i mislim da je vreme da u nasoj skupstini i ambasadama budu ljudi koji su skolovani za to...a jedini koji to mogu promeniti smo upravo mi..nove generacije...
Pazi mislim da nisi skroz razumeo sta sam htela reci.. Mislim pojam veza je nama svima u ovoj zemlji urezan kao glupa a bogata tetka koja namesta kao neki posao svom porodu. A u stvari uopste nije tako... Vidis to stranacko napredovanje to se ni ne moze nazvati vezom... Jer ti kao stranacki clan si direktno umesan u stranacke poslove.. I ako stranka dobije npr 40 mandata, i osnuje vlast, tebi naravno da sleduje nesto od toga (u zavisnosti od zasluge) (imas stranacke liste i ostalo da ne objasnjavam sada). Znaci nije to uopste nikakva veza, vec jednostavno isticanje sebe u grupi.
Za drugi deo posta se totalno slazem. Trebamo da uvedemo slobodno trziste, ukinemo partijske veze( tamo gde im nije mesto) i tako to. To je upravo nesto cime ja zelim da se bavim u skorijoj buducnosti.
3)
Ali najjace mi je uvek kad ljudi tako sami zakljucuju da ovaj fakultet studiram jer mi je primarni cilj u zivotu da se ubacim u Skupstinu i uzimam pare za putne troskove i jedem becku u skupstinskom restoranu za 50 kinti. A onda i jednom postanem ministar, ako mi se posreci.
Btw, Ivica Dacic je zavrsio FPN, politikoloski smer, prosek 10. Eto, srecnik postade ministar.
Tebi ako je u viziji poslanicko mesto da uzimas pare za putne troskove i da jedes becku u skupstinskom restoranu, onda ti od srca zelim da ne uspes. Verovao ili ne u parlamentu imas i ozbilne ljude koji rade nesto.
BTW Mozda nisi znao, ali Ivica Dacic je prvo bio predsednik Beogradske omladine ( U SPS-u) duze vreme, nevezano za fakultet...
4)
Niko nije ni rekao da je u diplomatiji sve ruzicasto...mi upisujemo ovaj fakultet jer mi verujemo da cemo mi moci da menjamo neke stvari koje ne valjaju
Pa mi na politickim naukama cemo da ucimo i malo istorije, i malo ekonomije, i malo sociologije tako da kad se sve sabere znaci da je Fakultet politickih nauka najsuper A ako mislis da je glupo upisivati ovaj fakultet sta uopste radis na ovom forumu prosetaj malo do necega sto je bas onako super, kao npr. filozofija, psihologija...
Lepo si me nasmejao finim rezonovanjem

.
5)
Bravo za tebeSad ceo svet vidim u drugachijem svetlu...
P.S.Kao npr Djindjic Ivica Dacic pa cak i dr vojislav Seselj
I Boris Tadic (psiholog) i Sonja Liht (sociolog) i Predsednik vlade Prof DR Slavica (doktor medicine)
Ne kapiram ovaj tvoj post? Mislim sta smeta ti Seselj pa ti to smesno?
6)
Pa dobro uglavnom si u pravu nema razloga da se ne slozim..
Sto se tice samog zaposlenja tu vec ide drugacije, jer nijedan nas diplamata tipa ambasador,konzul, zamenik ministra,nije zavrsio FPN vec preko partije dolazi tamo citaj preko DS-a.Sve su to druge struke pravnik,masinac,psiholog koje nemaju veze sa diplomatijom..
Mada ce se i to jednom promeniti..
Nije bas tako crno, imas i politikologa tu( i tu ih je cak najvise), ali uglavnom da dolaze preko stranaka.
I jos nesto sto je preduslov svakog ozbiljnijeg diplomate, jeste poznavanje jezika u zemlji u kojoj predstavlja Srbiju.