FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Da se i ja oglasim...
Hajde ovako! Ja sam sad prva godina,upisala sam fax 2006. godine,znaci prva generacija po Bolonji...

Krecem od prijemnog:
1. Prijemni je lak ako se detaljno spremi,za to vam ne treba vise od 3 nedelje...
2. svi smerovi spremaju sociologiju i ustav; sociologija (20 pitanja) je zajebana jer se postavljaju pitanja iz fusnota,i takve gluposti... :roll: , a ustav (10 pitanja) je smesan...
3. medjunarodni i politikoloski smer spremaju Istoriju (30 pitanja), novinari Srpski (30),a socijalni smer sprema Psihologiju (30)

evo link za informacije o prijemnom: http://www.fpn.bg.ac.yu/main/focus/upis06.html
(pratite tu stranicu za nove informacije,trenutno su podaci proslogodisnji)

Dalje... informacije o svakom smeru cete naci u opciji odeljenja...
evo ga link : http://www.fpn.bg.ac.yu/index.html#

Najzad... informator ce izaci ko zna kad,to je vrlo neizvesno... ono sto ja mogu da vam pomognem,jeste link za proslogodisnji informator,promene ne bi trebalo da budu znacajnije... http://www.fpn.bg.ac.yu/main/focus/data/inf_06_07.pdf

Elem,ja sam smer za socijalni rad, ako nekom treba vise informacija o smeru i predmetima,neka mi se obrati u PP! Pozz
;)

LJUDI,
STA CE VAM TO U ZIVOTU?
previse Marksa, Hegela, Loka i Hobsa,Kanta i Fihtea, a o Aristotelu, Platonu, Rusou i Makijaveliju necu ni da pricam.
A gde je Medjunarodno privatno, privredno, opste pravo, ekonomija I i II, razne sociologije....
upisite lepo filoloski i uzivajte u zivotu!

Student FPNa, III godina medjunarodni smer.
Srecno!

Mefistofels:
LJUDI,
STA CE VAM TO U ZIVOTU?
previse Marksa, Hegela, Loka i Hobsa,Kanta i Fihtea, a o Aristotelu, Platonu, Rusou i Makijaveliju necu ni da pricam.
A gde je Medjunarodno privatno, privredno, opste pravo, ekonomija I i II, razne sociologije....
upisite lepo filoloski i uzivajte u zivotu!

Student FPNa, III godina medjunarodni smer.
Srecno!

Сјајно... баш због свега тога ћу покушати да упишем међународне ... :-D :-D :-D

Cekaj bre,Mefisto! Prvo,program je dosta promenjen... ja ne kazem da sam odusevljena promenama sad u prvoj godini,meni su uveli IPT i UPT koji meni kao buducem socijalnom radniku,apsolutno nece trebati... ali generalno gledano,fakultet je stvarno,bas,onako....wow! Odkako su uveli obrazovne profile,ako znas da su uopste uvedeni, strucni predmeti su bas lepo organizovani... Ja recimo necu morati da ucim i doktrine socijalne politike,jer su one izbacene iz osnova socijalne politike,i smestene u poseban predmet na 4. godini obrazovnog profila Socijalna politika... a ja cu lepo na profil Socijalni rad,i ucicu ono sto mi zaista treba za struku! Tako je i sa ostalim predmetima! :wink:

pozdrav svima !
opredelio sam se za ovaj fax tacnije za Politikoloski smer i potrebne su mi informacije vezane za njega....
npr. kakav je prijemni , kolike su sanse upisati se na ovaj smer, itd.....
svaka informacija bi mi bila dobrodosla !
pozzz

Јао, бре, иди на сајт факултета, погледај претходне поруке све ти пише, само мало да се потрудиш да погледаш!

Иначе, информатор излази крајем маја . . . А на факсу су рекли мом другу да ће укинути Устав и права грађана за пријемни ...

i ako je mariquita vec davala linkove, evo za one lenje koje mrzi da skrolaju do vrha stranice:

nastavni plan studija:
medjunarodne studije:
http://www.fpn.bg.ac.yu/pages/p_id3/np_m.html
novinarski:
http://www.fpn.bg.ac.yu/pages/p_id3/np_n.html
politikoloshki:
http://www.fpn.bg.ac.yu/pages/p_id3/np_p.html
socijalna politika i socijalni rad:
http://www.fpn.bg.ac.yu/pages/p_id3/np_s.html
http://www.infostud.com/obrazovanje/bg/fpn/osnovne-studije.php
broj prijavljenih kandidata za prvi upisni rok 2006/2007:
novinarski smer -241
međunarodni odnosi -201
politikologija -136
socijalni rad i soc. politika -142

Preliminarni rezultati prijemnog ispita 2006/2007
samo izaberite smer
http://www.infostud.com/obrazovanje/prijemni/2006/rezultati/bg/fpn/

Preliminarni rezultati prijemnog ispita 2006/2007
samo izaberite smer
http://www.infostud.com/obrazovanje/prijemni/2005/rezultati/bg/fpn/

i ja sam takodje chula da se ustav najverovatnije ukida, pa predpostavljam da ce onda sociologija donositi 30 bodova.

i ako neko ima neke testove ili pitanja iz sociologije i psihologije nek me kontaktira na pp ;)

shushu:
ovo je sa njihovog sajta, za 2005/2006 godinu
ako neko ima novije nek postavi ;)

Novi plan su drzali letos na sajtu, i onda ga sklonili :roll: I da, dosta se razlikuju. Ispiti su jednosemestralni, nekoliko ispita iza druge godine je prebaceno u prvu, iz trece u drugu itd.

Bolje da vam ne ukidaju ustav za prijemni, tu mogu da se navuku bodovi-jer je sociologija veoma teska, bukvalno su u pitanju detalji. Svaka ziva tabela koja postoji u knjizi, sve sto pise u zagradu ili u sred teksta, a sto moze da se tokom ucenja ucini skroz nevaznim, moze da dodje kao pitanje na testu. :roll: I najveci broj ljudi bas socilogiju uradi najlosije na prijemnom :roll: :wink:

laura87:
Novi plan su drzali letos na sajtu, i onda ga sklonili :roll: I da, dosta se razlikuju. Ispiti su jednosemestralni, nekoliko ispita iza druge godine je prebaceno u prvu, iz trece u drugu itd.

Bolje da vam ne ukidaju ustav za prijemni, tu mogu da se navuku bodovi-jer je sociologija veoma teska, bukvalno su u pitanju detalji. Svaka ziva tabela koja postoji u knjizi, sve sto pise u zagradu ili u sred teksta, a sto moze da se tokom ucenja ucini skroz nevaznim, moze da dodje kao pitanje na testu. :roll: I najveci broj ljudi bas socilogiju uradi najlosije na prijemnom :roll: :wink:

Ајд када будеш могла ти или неко са прве године, да нам откуцаш предмете са прве године. 8-)

ljudi imam par konkretnih pitanja, meni veoma vaznih, pomozite:

1.troumim se - politikolog, medjunarodni odnosi ili novinarstvo? (uzeti u obzir: najvise bih voleo da budem tv novinar ili spiker)

2.volim istoriju, ali ne bas toliko da se bavim njome celi zivot (kao diplomate i politikolozi...)

3.ima li posla za novinare??? ima li posla za posle medjunarodnih odnosa??? neam nikakvu vezu, ali sam spreman da ucim...
jos jednom ponavljam da bih najvise voleo da budem novinar, ali cuo sam da je najbolji kes na politici i medjunarodnim?

molim vas uputite me....
tek sam druga godina, ali razmisljam....

I semestar

Medjunarodni i Poltikoloski : Istorija politickih teorija I
Uvod u politicku teoriju
Politicka ekonomija
Osnovi prava
Sociologija
Engleski ili Francuski ili Nemacki ( Ruski je ukinut )

Novinarski : Istorija politickih teorija I
Uvod u politicku teoriju
Politicka ekonomija
Sociologija
Engleski ili Francuski ili Nemacki
Medijski sistem Srbije

Socijalni : Istorija politickih teorija I
Uvod u politicku teoriju
Politicka ekonomija
Osnovi prava
Sociologija
Teorija socijalnog rada

II semestar

Medjunarodni : Istorija politickih teorija II
Savremena politicka istorija
Savremena politicka ekonomija
Informatika
2 izborna predmeta, bira se izmedju – Filozofija, Socijalna i politicka ekologija, Stilistika, Teorija i tehnika novinarstva I, Psihologija, Socijalna politika.

Politikoloski : Istorija politickih teorija II
Savremena politicka istorija
Informatika
Filozofija
Socijalna i politicka ekologija

Novinarski : Istorija politickih teorija II
Informatika
Filozofija
Teorija i tehnika novinarstva I
Stilistika

Socijalni: Istorija politickih teorija II
Psihologija
Socijalna politika

Svi ispiti su jednosemestralni, sto znaci da se slusaju samo jedan semestar i onda mogu da se polazu, izuzev stranog jezika koji je dvosemestralan.
Medjunarodni moze da slusa i dva jezika, a da drugi polaze ili ne polaze, tj, drugi jezik je fakultativan. Ali je raspored takav da se predavanja iz jezika preklapaju.

Nadam se da sam vam pomogla!
Pitajte slobodno sta god vas interesuje.

ohmygod:
ljudi imam par konkretnih pitanja, meni veoma vaznih, pomozite:

1.troumim se - politikolog, medjunarodni odnosi ili novinarstvo? (uzeti u obzir: najvise bih voleo da budem tv novinar ili spiker)

2.volim istoriju, ali ne bas toliko da se bavim njome celi zivot (kao diplomate i politikolozi...)

3.ima li posla za novinare??? ima li posla za posle medjunarodnih odnosa??? neam nikakvu vezu, ali sam spreman da ucim...
jos jednom ponavljam da bih najvise voleo da budem novinar, ali cuo sam da je najbolji kes na politici i medjunarodnim?

molim vas uputite me....
tek sam druga godina, ali razmisljam....

-Pazi ovamo.... ako hoce samo da budes tv novinar ili spiker,ne treba ti fakultet!!! Ako hoces da budes NOVINAR u opstem smislu,ne moras nuzno da zavrsis novinarski smer na politickim naukama,da bi to bio! Ako hoces da budes DOBAR (POLITICKI) NOVINAR,e onda upisi novinarski smer!
-Istorije ima dosta na svakom smeru na politickim naukama,ako ne zelis njom da se bavis 5 godina,pogresan si fakultet izabrao! Upisi bioloski fakultet,npr,mislim da tamo nema istorije jedino...ili na matematici...mozda hemiji... ;)
-A posao,kakvo je to pitanje ima li posla za novinare... pa vidis koliko novinara i televizija i novinskih kuca i radio stanica...isto tako,mogu da se kladim da jedan novinar BBC-a ima 5 puta bolju platu od bilo kog naseg diplomate! Dakle,to ne zavisi od fakulteta,niti smera,vec od tebe... to shvatis s godinama...moja poruka ti je,sedi bre i uci tu matematiku,ili sta vec radis u srednjoj godini,imas ti jos mnogo vremena do fakulteta!
:D

Del Pjero:
Ljudi, Kad Ce Taj INFORMATOR?

Taj informator mozda i nece,jer za moju generaciju nije ni uradjen! Dakle... hoces politikoloski? Slusaj ovamo... odes lepo na fakultet,nahvatas ljude sa prve godine na politikoloskom i sve ih ispitas sta ti treba... tamo niko ne ujeda,i svako ce ti pomoci! Evo moja sugestija je da dodjes 5. maja na fakultet,jer tad svi imamo kolokvijum iz Ipt-a,pocev od 9 ujutru,pa malo iscekicaj ispred,i neku informaciju ces dobiti! I aman ljudi,pokrenite se malo ako vam trebaju informacije!!! :roll: ;)

hvala ti na asvetima.....hehe

pa pre ce mi dati posao kao diplomiranom novinaru nego kao nekome ko je samo zavrsio kurs!!!

moj problem je sto sam svestran...pa mi je tesko da se odlucim, mada me ne zanimaju prirodne nauke....

:confused:

a jel bolje biti diplomata ili novinar....ja volim i jedno i drugo!
gde je veca plata, gde ima vise posla?

Del Pjero:
Da Sam Iz BG-a Ili Okoline, Lepo Bih Otisao Na Fakultet Kao Sto Ti Kazes I Dobio Sve Potrebne Informacije, Medjutim NISAM Iz BG-a, A Jedino Sto Me Zanima Jeste Koji Predmeti Treba Da Se Spremaju Za Prijemni Ispit Iz Politikoloskog Smera? Hvala.

Istorija ( 30 pitanja)
Sociologija ( 20 pitanja)
Ustav i prava gradjana ( 10 pitanja)

Nije tesko upasti na ovaj smer, najmanji broj bodova je potrebno za politikoloski od svih smerova na faksu.

Back