Fakultet, Da ili Ne

liberal82:
Zavisi od fakulteta.... lose je generalizovati stvari. Svako moze da studira i u svetu ako ima para pa cak i ako nema podigne kredit sto je normalna stvar svuda tako da NARAVNO da ne postoji samo kod nas. Ovo ostalo si u pravu.... ali se svi mi slazemo da visokom obrazovanju treba reforma iz korena tj. do korena pa onda i njega samog :)
Pa ja sam mislla na to da kod nas na vecini fakulteta ukoliko platis mozes da upises fakultet iako si u srednjoj skoli bio dovoljan jer fakultetu je primaran novac.U svetu to naravno nije tako jer i da bi placao svoje skolovanje moras da ispunis odredjene kriterijume.

Trilijan:
Nas dekan (inace on je sad rektor u Bg),kaze da je objektivna mera ucenja na ETFu za prosecnog studenta 12h dnevno,ako se racunaju i odlasci na predavanja,tako da ako gnjavis cak i 15 sati moze da prodje-da se ne lazemo ja ucim manje,ali nije bas i da ne ucim.

Dobro kaze kapetan Koca.
Upravo to i ja zelim da kazem, a ne da se smatra da je fakultet tamo neki izlet u
prirodu sa korpom punom medenjaka.Ali to ne znaci da treba odustati od upisa.
Ono sto nekoga ocekuju jeste surovo ucenje, nema zafrkancije. ;)

Limelight:
Tako da umesto da skolujemo kadrove po potrebi, a ne da fakultet prima hiljadu studenata iako posla kasnije ima za njih 100, stanje bi bilo mnogo bolje, niko ne bi studirao deset godina i podigao bi se kvalitet i nastave i skolovanih kadrova.

Fakultet moze da primi i 5000 studenata ali oni koji su mislili da je to setnja od
Terazija do Kalemegdana vrlo brzo ce nestati, tako da ce na faksu ostati samo oni
koji su spremni na sve.Nesto kao prirodna selekcija.

Mislim da kvalitet nastave ne bi trebao da zavisi od broja studenata vec od
sposobnosti profesora da prenese svoje znanje na studente.

Limelight:
Kod nas vecina studenata uopste nezna zasto upisuje fakultet, uglavnom studiraju jer to tako treba, jer si bez faksa niko i nista, jer to od tebe ocekuju roditelji.

Slazem se.To je uticaj dugogodisnjeg programiranja od strane drustva i roditelja.
Ogromna vecina se upisuje eto tako jer nemaju sta drugo da rade.Ali kada vide
da tu treba da se zapne onda nestaju kao rukom odneseni.Sve je to zbog nedovoljne
informisanosti buducih akademaca.Jednostavno nije imao ko da im kaze sta ih sve ocekuje.

Mnogi upisuju fakultet kako bi se dokopali Beograda(uopste bilo kog veceg grada)
kao nekog njihovog zivotnog cilja.
Napustaju selo, ostavljaju sve za sobom, krave, ovce, masine...jer su u zabludi da ce
uspeti u velikom gradu.Oni misle da ce i oni biti uspesni kao Radojica koji je postao
direktor lokalne radnje.Ali kad se nadju u celjustima zveri shvataju,ali kasno, da su
pogresili i da povratka vise nema.Neki, bolje reci vecina, ostaju u zabludi ceo svoj zivot.
Ali ovo je vec neka druga prica.

topmodelsica:
Obavezno, ali ne u svom gradu. Za svaku devojku i za svakog decka koji upisu fakultet svaki decko i devojka koji su ostali u svom gradu su prave ovcice i ovnovi.Ne mislim da su glupi kao ovce i ovnovi ali su zaostali. Za jednu godinu studiranja u drugom gradu, kad pogledas na stare drugove i drugarice koji su ostali izgleda kao da zaostali u vremenu 15, 20 godina.Obavezno treba da se upise fakultet.Cak i tunjave devojke koje ne umeju ni da se provedu ni da se snadju u Beogradu, ipak gledaju, slusaju, i iako ne ucestvuju, mnogo nauce i mnogo se promene i mogu na svoje drugarice koje su ostale u rodnom gradu da gledaju kao na ovce, na primer na devojke koje su nekad gledale kao na svoje idole mogu da gledaju kao na glupe ovce.

Kada sam procitao ovaj post imao sam zelju da vrisnem iz sveg glasa.
Zaista ne znam sta da kazem.Ne mogu da verujem da ima ljudi sa ovakvim razmisljanjem, sa ovakvim stavom.Pa to je bolesno, to nije zdravo.Alo oni sa kojima si se juce druzio koji su ti bili idoli, sada su odjednom postali ovce i jos zaostali.Zaostali u odnosu na sta.U
odnosu na vucaranja po nekakvim propalim splavovima na kojima kreste samozvane pevacice, po gubljenju vremena po nocnim zagusljivim kaficima.Jer zbog toga treba da se studira u gradu.
Cekaj pa sta si ti onda postala dolaskom u pakleni grad Beograd ili koji vec.
Pa ti si ocigledan primer koka kola deteta, jedno isprogramirano bice i uvuceno u kandze kapitalizma i potrosackog drustva.Klasixcan primer indigo deteta.MTV-Grand humanoid.
Oni koji su ostali u svome selu i bave se zemljoradnjom i stocarstvom za tebe su ovce, oni su za tebe svetlosna bica.Ljudi zive u skladu sa prirodom i imaju ciste, gradom
neiskvarene misli i razmisljanja.
Bolje se zapitaj sta si ti.
Ne mogu vise, ne mogu da se izrazim, nemam vise reci.Ne mogu da verujem da postoje ovakva razmisljanja.

To je veliki uspeh, priznati samom sebi gresku.Nisi ti jedina znam ih ja koliko god hoces ali ne zele da priznaju.Izabrali su put poplocan zlatnim stazama umesto da idu kroz zbunje i granje po blatnjavim stazama.Isla si tim putem, znas kako je, sada idi ovim drugim pa ces na kraju odluciti koji je bolji i ispravniji.

Back