Faks

Kao što je North rekao, ovo je zemlja Srbija, i moraš se dobro žrtvovati da bi imao posao koji će hlebom da te hrani...

Ti misliš da se oni, koji studiraju nešto što ne žele iskonski, već to rade da bi sebi i jednog dana svojoj budućoj porodici
obezbedili život, ne osećaju kao moroni?

kao sto sam JA rekao, koja god zemlja bila, imaces para ako si dobar u necemu (mozda ne toliko koliko bi imao u drugoj zemlji, ali to je sasvim druga tema)

znaci, treba biti dobar u necemu
a da bi bio dobar u necemu potrebno je da volis to u cemu zelis biti dobar
a da bi stvarno voleo to u cemu zelis biti dobar moras razviti iskrenu strast (iskrena strast -- znaci da si stvarno opsednut necim i da u cestim trenucima za tebe ne postoji nista drugo osim te stvari; ne ono klasicno "pa ja volim ovo" lol)

i to nije toliko nemoguce ko sto neki zamisljaju
uspesni ljudi nisu "talentovani", nego su to ljudi koji su maksimalno iskoristili tu jednu priliku koja im se pruzila
a svima se pruza takva prilika, i to mnogo cesce nego sto oni misle, samo je ne iskoriscavaju, ne iskoriscavaju zbog morona koji ih okruzuju, zbog nedostaka nuznog dogmatizma, zbog toga sto ne znaju da procene kada treba biti tikvan

roditelji previse stite i ogranicavaju svoju decu
a deca moraju proci kroz taj haoticni, formativni period riskantnog zivota u kojem vlada haos i eksperimentacija
jer kako bi se drugacije pronasla?
tvoj mama i tata i te neke sitne stvari koje volis ti nece pomoci da otkrijes ko si ti zapravo
samo cist haos

i kako se boriti protiv takvih roditelja, protiv takvih ljudi koji su puni k'obajagi-korisnih saveta, osim dogmatizmom?
neces argumentima fala bogu, jer ti si dete, sta ti znas, uostalom ti kao dete znas sta je ispravno za tebe ne racionalnim vec intuitivnim putem
s tim, kako ces to pretociti u argumente nego nikako?
zato treba ponekad biti tikvan, zato nam je priroda i dala moc da budemo tikvani, samo treba znati kada je pravi trenutak da se to iskoristi

a pravi trenutak je onaj trenutak kada osetis ogromnu i neodoljivu kolicinu ljubavi prema odredjenom zanimanju
i kad otkrijes ko si ti i sta volis i sta zelis i kad krenes da se usavrsavas, cak ces i tada morati da se stitis dogmatizmom jer ce retko ko da razume tvoju strast (pod uslovom da se ne interesujes za neka popularna zanimanja tipa sport ili sta je vec popularno kod danasnjih roditelja)

i onda kada iskoristis te trenutke strasti do maksimuma, e onda ces biti dobar u necemu i onda ce ti se otvoriti milion opcija za posao
u kojoj god zemlji da se nalazis

i onda ces stajati i gledati ostale kako se vode "razumom" ignorisuci svoje instinkte
i bice ti zao

e sad, sta da radi neko ko je napunio 19 godina a ne zna sta ce sa sobom?
faks, po meni, ne treba da upisuje
upisao on nesto sto kao voli ili nesto sto ne voli, poprilicno je verovatno da nece da nauci nista kako treba jer ga te stvari sustinski bas i ne interesuju
faks mozda cak i zavrsi, ali sutra kad krene na posao kolege koje stvarno vole svoj posao ce na njega gledati kao na pozera, jer ce morati da ga dodatno edukuju oko nekih najbanalnijih stvari

te je s tim najbolja opcija za takve pauziranje
pauziras, malo konobarises, dok ne otkrijes sta ti u stvari zelis
pa se bacis na usavrsavanje

a oni koji su vec zaribali, kao taj tvoj primer ljudi koji studiraju da bi sutra imali za porodicu, za njih je najbolje resenja da naprave minimum 10 komada i da zovu TV Pink

gladan čovek ne bira, gladan čovek je sposoban i da krade
i oni na vlasti kradu al' nisu gladni pa što onda gladni ne bi krali

Ja nisam sposoban da ukradem ništa, a bio sam u mogućnosti.. moj ortak je olešio sve trafike koje poznajem, stalno im nešto drpi svaki put xD
A ja nmg
Iako imam lopovske prste :mrgreen:

gladan čovek ne bira, gladan čovek je sposoban i da krade
i oni na vlasti kradu al' nisu gladni pa što onda gladni ne bi krali

Ja nisam sposoban da ukradem ništa, a bio sam u mogućnosti.. moj ortak je olešio sve trafike koje poznajem, stalno im nešto drpi svaki put xD
A ja nmg
Iako imam lopovske prste :mrgreen:

Kakvi su to "lopovski prsti"? Msm, kako izgledaju?

e
baš to
a i jesam svirao klavir
dok se matora drtina iz moje zgrade, koja je imala klavir, nije preselila
mogla je barem da ga ostavi, njoj neće trebati uskoro
mada, možda je već mrtva, haven't heard from her in years

Ne postoji fakultet za pare. Ja znam nekoliko s elektro koji rade kod nas u Jaffi na trakama. Naravno, postoje fakulteti čiji se kadrovi više traže, što ne znači da će ti poslodavci skakati pod noge po završetku faksa. Sve zavisi od toga koliko ti uloga daš, koliko grbiš za sebe posle studija, otvaraš kontakata, a najbitnije, da si zadovoljan time što radiš.
Ja sam se odlučila za poljoprivredni, jer sam celog života u tome i već imam neku podlogu, a i zavoleh je usput. Vagala sam između fitomedicine i veterine, veterini sam privrženija, ali iz različitih uslova saznah da su uslovi jako nepodobni, Zadovoljna sam odlukom, iako nisam ni sanjala da ću to studirati, uvek sam naginjala ka jezicima i psihologiji.

Ali ipak,ima dosta ljudi koji se nalaze u tome...
Mn se jako sviđa IsIT smer na fonu sa jedne strane,ali sa druge,tu je geologija na rudarsko-geološkom :confused:
Sreća pa na oba polažem matematiku,dilemu ću moći da rešavam tamo u junu :mrgreen:

Čitala sam za geologiju na nekom forumu da ih upisuje jako malo studenata, pretežno muškarci, i da posle imaju velike šanse za zapošljavanje.
Zanimljivost koju sam našla je i da svi studenti s pedagoškog više nemaju pravo na rad bez mastera.

Da,samo me ubijaju u pojam sa pričama kao tamo idu klošari bla,bla...ako je gledanje koliko se ljudi upisuje i koliko ko ima bodova znak koliko ima klošara,onda bi geografski trebalo da prednjači,kod mn su uglavnom oni 5.00 najgori :D
Na fonu prva godina obiluje ekonomijom :bljak:
Polako se odlučujem za geologiju,premda živim usred ravnice :lol:

Čitala sam za geologiju na nekom forumu da ih upisuje jako malo studenata, pretežno muškarci, i da posle imaju velike šanse za zapošljavanje.
Zanimljivost koju sam našla je i da svi studenti s pedagoškog više nemaju pravo na rad bez mastera.

Sad valjda u školama kao nastavnici/profesori mogu da se zapošljavaju samo oni koji imaju master,
mada je bzvz, ne znam zašto ne bi zaposlili nekoga ko je diplomirao uredno sa 4 godine osnovnih studija
i to je to...

Sad valjda u školama kao nastavnici/profesori mogu da se zapošljavaju samo oni koji imaju master,
mada je bzvz, ne znam zašto ne bi zaposlili nekoga ko je diplomirao uredno sa 4 godine osnovnih studija
i to je to...

Zato što bi time obezvredili one koji su diplomirali pre Bolonje, a suštinski imaju isti broj položenih ispita kao oni koji danas stiču zvanje mastera.

Upisi sta hoces,bole te *****. Sta sam ja sve mislio o svom smeru,kad vbidim lepo svi koji su zavrsili iz predhodnih godina rade po bankama.
Bilo sta sto ima veze sa kompovima,mobilnom telefonijom,robotikom,el poslovanjem i tim kurcima ima prodju u Srbiji.

meni ej filološko okej ako nemaš prevelike aspiracije
blejiš pešessedam godina
a nešto ćeš da ukačiš koji god jezik da znaš
a opet imaju sve grupe te programe za učenje u amtičnoj zemlji, bar malo sveta da vidiš

mada realno najbolje ti je da nađeš vezu za neko javno preduzeće i da kupiš diplomu na nekoj privrednoj akademiji ili tako nešto, pitaćemo tomu diplomu gde se to završava

a najbolje je zapravo, što je moja nova ambicija, da pališ za USA, a ako ne onda bar za dojčland ili ojstrajh

Ja se sad ebeno dvoumim između ruskog jezika i opšte književnosti :confused:
I naravno, to jeste malo zeznuto ako na vreme ne odlučim jer se polažu različiti predmeti, tačnije samo je srpski zajednički, ako želim opštu moram i književnost, a za jezik je potreban engleski(ili jezik koji se odabere za studiranje)

Italijanski sam odjebo jer ima sve 4 godine latinski, i čuo sam da je to kolonoskopija detaljna... a naravno, latinski nisam uopšte imao kao predmet niti znam šta osim tri- četir' poslovice :lol:

Ja se sad ebeno dvoumim između ruskog jezika i opšte književnosti :confused:
I naravno, to jeste malo zeznuto ako na vreme ne odlučim jer se polažu različiti predmeti, tačnije samo je srpski zajednički, ako želim opštu moram i književnost, a za jezik je potreban engleski(ili jezik koji se odabere za studiranje)

Italijanski sam odjebo jer ima sve 4 godine latinski, i čuo sam da je to kolonoskopija detaljna... a naravno, latinski nisam uopšte imao kao predmet niti znam šta osim tri- četir' poslovice :lol:

Nemoj ruski, ne budi budala :lol:

Ja ne znam zasto svi koji upisuju jezik odmah misle o zemlji i narodu...Pa nece svi sa ruskog otici u Rusiju, malo ima Rusa koji su zavrsili ruski, nego im trebaju Srbi...:lol:

Elem, sto se mene tice...Ja nista ne volim tako strastveno, ucim uglavnom detaljno fiziku, hemiju, strucne predmete...Jedino od svega volim hemiju, ostalo je ili iz moranja ili iz potrebe...Nekada sam srpski obožavala, ali sam zakržljala na tom polju od kad upisah medicinsku...Eh sad...Ja mnogo vise volim crtanje, muziku, umetnost uopste, ali znam da tu nemam šanse, jer nisam toliko dobra u tome, tako da necu da se zamlacujem za dzabe... I tako, obrni okreni, ja sebe jedino mogu da zamislim na stomatologiji, a za 2 godine cu vam reci u kom jendeku sam zavrsila...

A jok, studiraćeš neki jezik a prezireš taj narod, zemlju, običaje -.-

Baš si racionalna Abell :lol:

A i uvek postoji mogućnost. Ljudi odlaze u Rusiju a jedva znaju jezik, snađu se. Sa većim znanjem, što da ne.

Back