Faeton,deseta planeta

To je samo jedna (nedokazana) teorija zasnovana na pretpostavci da se taj događaj desio dok je Zemlja bila mnogo-mnogo toplija - uglavnom u tečnom stanju.

Napravio sam grubi račun (moguća je greška od kojih 10-20 miliona km :lol: ), zasnovan na pretpostavci da su Venera i Zemlja nastale od Featona. Račun smiješta planetu Featon (koja bi morala biti po masi barem 3 Zemlje) u orbitu negdje između sadašnje orbite Zemlje i Marsa. Samo, u tom slučaju nema mjesta za Mars, a Merkur bi morao biti mnogo dalje od Sunca. I ostale velike planete bile bi na bitno drugačijim pozicijama ali tu se greška u ovakvom brzinskom proračunu akumulira, a za preciznije računice nemam volje.

Još uvijek nemamo deset planeta?!?! Ne sada, nego u vrijeme kada je, navodno, postojao taj Featon.

Suncev sistem nije bio kao danas,u proslosti,tako da je teorija i Faetonu moguca.

Lako ćemo mi za pravopis, već smo navikli da 90% korisnika o tome ne zna mnogo.
Problem u onome što si gore napisao (ili citirao iz knjige) je nepoznavanje elementarnog računa (namjerno ne kažem matematike, jer se zaista radi o običnom računu).

Pretpostavljam da su ostale planete, redom od Sunca: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton.

Ali...

Čekaj malo - dok je postojao Featon (a i dugo nakon njegovog raspada), nisu postojali Pluton i Venera. Gdje je onda tih 10 planeta? Kako se zovu? Ili kako su se zvale?

Malo primjene prostih zakona mehanike nebeskih tijela (dovoljno je primijeniti Njutnove i Keplerove zakone) pokazuje da takva konstitucija sunčevog sistema (sa ili bez Venera, ali s Featonom mase više od dvostruko veće od Zemlje, na mjestu gdje je danas asteroidni pojas) jednostavno nije moguća. Nebesko tijelo takve mase na tom mjestu jednostavno se ne uklapa.

Ali, naravno, vi ne priznajete postulate zvanične nauke (pa makar ti postulati bili stari stotinama godina). Iste one postulate koji su matematičkim proračunom dali pozicije Urana, Neptuna, Plutona mnogo prije nego što je neko uspio da ih otkrije optičkim uređajima - teleskopima - ili snimi na foto-ploče.

Swaka tebi cast :) Imas ostro oko zaista,cim si uspeo da uhvatis caku oko venere i plutona.To dovodi do zakljucka da se umesto venere i plutona postojale druge dve planete.Lepo,lepo si to uocio.

Tekst je pisan navrat nanos.Ne postoji nikakva 'caka'.
Dalje

Bila je dva puta udaljenija od Sunca nego Zemlja
Ovo je jako neprecizno.
Svaka planeta ima perihel i afel.
Razlika u Marsovoj udaljenosti od Sunca u ova dva stadijuma je 0.3 AU.Malo vise od trecine rastojanja izmedju Zemlje i Sunca.
Zemlja je udaljena od Sunca 1 AU.
Mars je udaljen od Sunca 1.6-1.3 Au.
A 'Faeton' navodno 2 AU.
Znaci 0.4 AU od Marsa.
A dva puta veca od Zemlje.Ako bi se Mars nasao u afelu a takvo telo u perihelu.....
Jako tesko moguce.Mali problem sa gravitacijom.

Jos jedna stvar.

planets.jpg

Ovo je otprilike odnos velicine(ne i udaljenosti) planeta u suncevom sistemu.
Aj sad zamisli dva puta vecu zemlju i podeli je na veneru pluton i meteorski pojas.
Ostaje ti materijala za jos najmanje jednu planetu velicine marsa.
Uostalom,kako su to ostaci 'faetona' cudesno zaobisli zemlju i stvorili se izmedju nje i marsa formiravsi veneru,a ostatak ode na pluton?

Poslednja izmena:
Pazi,ja sam samo prepisao text,ali jos jednom napominjem,da Suncev sistem nije bio kao danas, u proslosti.I kad se pogleda na slici,widi se da da je prihvatljivo da se podelio na veneru i pluton.Jer po meni,dva najveca dela su dala veneru i pluton,a manji asteroidni pojas,se savrseno slaze ta teorija.Drugo,nisam ja rekao da je Faeton bio dva puta veci od zemlje,wec dva puta udaljeniji.Trece,zaobisao ju je,jer mu se zemlja nije nasla na putanji explozije.

Nije moglo ostati materijala za planetu mars,jer wenera i pluton kad se spoje,daju dva puta wecu planetu,ali ne toliko weliku,da bi imala materijala za jos jednu planetu.Sto je po meni ok za teoriju za nastanak venere i marsa.

Ovoj temi je mesto na Prirodnim naukama. Ako želite da nešto naučno dokazujete najbolje bi bilo da to prepustite onima koji se bave naukom, jer samo tako ćete dobiti odgovor na pitanje da li je planeta Faeton postojala. Kada se dođe do tog zaključka onda da se raspravlja o njoj na natprirodnim, inačećete se vrteti u krug kao što to trenutno činite.

Kako sam ja shvatio,
Faeton je egzistirao izmedju Marsa i Jupitera,a ne Marsa i Zemlje,kako je to neko napomenuo...
Inace bi pojas asteroida bio izmedju Marsa i Zemlje,a ne izmedju Jupitera i Marsa,kao sto jeste...
I to u nesrazmernom rasponu daljine medju planetama...kao da je tu nekad zaista bilo popunjeno mesto necega big-one.;)
:cool:

Poslednja izmena:
Видео сам тему па сам пожелео да и ја кажем своје мишљење.
Што се тиче некадашњег постојања планете на месту данашњег астероидног појаса оно је врло вероватно, међутим, научници се данас углавном слажу да је до њеног распада дошло због узајамног утицаја гравитације Јупитера и Марса који су је буквално растргли;неке њене делове ухватила је гравитација Јупитера и они су сада њени сателити, Леда, Хималаја, Хегемона, Пасифаја и тако даље, а предпоставља се и да су Марсови сателити, Фобос и Деимос, такође настали на исти начин. Међутим, постојање било какве цивилизације у соларном систему сем наше,у било ком временском периоду уназад, је врло контраверзно. Ако чак и узмемо да је предпоставка о постојању Фаетонске цивилизације тачна, долазимо до многих проблема. Прво, планета би се налазила прилично далеко од Сунца, самим тим и изван хабитабилне зоне звезде класе G; то би можда и могло да се компензује јаким унутрашњим изворима топлоте, или присуством угљен диоксида који би подигли температуру на планети, али је ствар апсолутно недоказива, самим тим и бесмислена за расправу. Друго, по проширеној Кардашевој скали цивилизација, по датом, опису Фаетонска цивилизација би била 0.7 или 0.8 ( штавише, ако је у стању да уништи читаву планету то је можда чак и цивилизација типа 1 ), дакле нуклеарна енергија - фисија, евентуално фузија. Таква цивилизација је способна за међупланетарне летове. Где су њихови трагови? Чак је и наша цивилизација (која је била типа 0.6 - 0.7 пре 50 година) оставила трагове на Месецу, Марсу и Венери. Треће, цивилизација типа 0.7 - 0.8 је у стању да прави врло отпорне материје. Ако би се Земља данас распрала у орбиту би отишло много ђубрета које би могло да се открије као нешто вештачког порекла. До данас тако нешто у нашем систему није пронађено, а не треба заборавити да, по горе наведеној теорији, Фаетонци би имали велико занимање за Земљу, и свакако би је посетили, или на њу послали сонде.
Једино што конкретно имамо то су теорије о древним астронаутима, које су у научном свету одбачене као фарса. Таквих митова и легенди има међу свим народима, и не могу да се тумаче тек тако буквално.Да се изразим језиком науке: ако је нешто могло да се деси не значи да се то заиста и десило. Уосталом, ево једно поређење. Норвешки истраживач Тор Хејердал је давне '47 извео једну експедицију, наиме, у ручно прављеном сплаву (названом Кон-Тики ) прешао је Тихи Океан, од Јужне Америке до Полинезије. Желео је да докаже да су Инке могле да дођу до Полинезије, или чак до Азије (очигледно и Vice versa). Међутим, све што је он доказао је да су Инке (или полинежани) МОГЛЕ то да учине, али нема никаквог доказа да јесу. Да закључим, чак и да се причама о древним астронаутима да такав значај какав очигледно немају, за сада нема никавог доказа да је Земља, у задњих 30 000 година била посећена и да је то оставило трагове на људску цивилизацију у зачетку.
Коначан закључак:
1.Планета Фаетон је заиста могла да постоји.
2.У сунчевом систему сем Земље нема планета на којима се развио разум и високоразвијена цивилизација.
3. Земља није била посећена у скоријој прошлости (до 30 000 година уназад) од стране неке високоразвијене цивилизације.
4. Ови ставови се морају сматрати за истините док се не докаже супротно.

E brate,hvala za linkove :D sad cu moci da odbranim moju temu,hehe! Lepo decko kaze,Faeton je postojao izmedju Marsa i Jupitera,a ne Zemlje i Marsa.Eo citati sa sajta :

"Prostor iza Marsa izgleda isuviše prazan, jer do Jupiterove orbite ima čitavih 550 miliona km."

"Prema Ticijus - Bodevoj formuli, na mestu gde se danas nalazi asteroidni pojas trebalo bi da se nalazi - planeta. Tako je nastala teorija da je u davnoj prošlosti između Marsa i Jupitera postojala planeta Faeton ( Asteriodija ) , koja se toliko priblizila Jupiteru da je njegova gravitacija učinila da se struktura došljaka prenapregne i on se raspadne na komade, čiji je jedan deo ( planetoidi ) ostao na orbiti, a drugi deo se raštrkao po kosmosu u vidu kometa i meteorida."

"Američki astronom Dž. Ovenden je 1972. godine pomoću složenih proračuna modelirao čitav Sunčev sistem i odnose između orbita svih 9 planeta u toku više miliona godina unazad. Račun se nije slagao sve dok u proračune nije uneo podatke o hipotetičnoj planeti ( iz međuprostora između Marsa i Jupitera ) sa 95% Zemljine mase - u period od pre 16 miliona godina. Stabilna računska rastojanja su se tada do promila složila sa stvarnim udaljenostima. Ako je zaista postojala, planeta Faeton je, dakle, eksplodirala pre 16 miliona godina."

E sad,da widim nowa misljenja :)

Hvala jos jednom za linkove :D

Vidi,ovaj.Nema na cemu...
jer eto,to je nauka,npr.Ona sluzi da coveka za zivota nesto NAUCI,ako on to uopste zeli.;)
Kao sto se zivot menja,menjaju se i zivotna,odn.naucna saznanja.Ona nisu konstanta...
Ipak,za svaku nauku kad-tad bi bila pozeljno izvesna konstanta,u tom smislu,jos jednom:manje zahvaljivanja,isto tako manje citata i ponavljanja,a vise konstruktivne i podrobne diskusije,npr.Jer to je forum.zar ne?...:cool:

Teorijom iz prvog posta ima vishe problema:

1.Kako su od jako nepravilnih delova nastali sferichni toliko kasno u planetarnoj formaciji?

2. Terestrichka planeta ne moze imati ogromnu masu, a spominje se nastajanje planeta, satelita, i asteroidnog pojasa, koji je imao mnogo vecu masu u proshlosti.

3. Shanse da se komadi materijala planetarne velichine, koji se krecu kroz vakum ogromnom brzinom, zadrze u veoma stablinim orbitama oko sunca su ravne nuli.

4. Problem Venerine atmosfere. Gde je nakupljena TOLIKA kolichina raznih gasova???

Vishe mi se svidja teorija Planete 5, chime bi se objasnilo i LHB.

Teorijom iz prvog posta ima vishe problema:

1.Kako su od jako nepravilnih delova nastali sferichni toliko kasno u planetarnoj formaciji?

2. Terestrichka planeta ne moze imati ogromnu masu, a spominje se nastajanje planeta, satelita, i asteroidnog pojasa, koji je imao mnogo vecu masu u proshlosti.

3. Shanse da se komadi materijala planetarne velichine, koji se krecu kroz vakum ogromnom brzinom, zadrze u veoma stablinim orbitama oko sunca su ravne nuli.

4. Problem Venerine atmosfere. Gde je nakupljena TOLIKA kolichina raznih gasova???

Vishe mi se svidja teorija Planete 5, chime bi se objasnilo i LHB.

Bilo je na TV-u da su pronašli novu planetu.
Dali joj neko šifrovano ime.....:think:
Ne sećam se....
A onda su odjednom utvrdili da,valjda,Saturn ustvari nije planeta već samo gas....Tako nešto......Tako da sada navodno nema onih nama poznatih 9 već 8 planeta....
Ne računajući ovu novo-pronadjenu.....;)

Bilo je na TV-u da su pronašli novu planetu.
Dali joj neko šifrovano ime.....:think:
Ne sećam se....
A onda su odjednom utvrdili da,valjda,Saturn ustvari nije planeta već samo gas....Tako nešto......Tako da sada navodno nema onih nama poznatih 9 već 8 planeta....
Ne računajući ovu novo-pronadjenu.....;)
O_o Saturn jeste planeta i uvek ce biti ... Nashli su planetu Eris takodje poznatu kao 136199 Eris, 2003 UB313 i Xena, kao i dosta drugih, ali oko Eris je bila najveca guzva ...

Neke planete su klasifikovane ili reklasifikovane kao patuljaste, kao shto su Eris, Cerera, Puton, Haumea, Makemake, Orkus ...

Mene bas zanima ona plava planeta,skroz plawa,Saturn ili Neptun,ne znam tacno ime,ali i ona ima weliku mrlju,bas kao i Jupiter sto ima crvenu mrlju.Znaci dve planete sa slicnim mrljama,e kod Jupitera,ta mrlja je oluja koja besni wec 300 godina,a ona mrlja kod plave planete,ne znam tacno sta je.E sad na toj plawoj planeti,gledao sam neki dokumentarac,kad pada kisa,padaju dijamanti.Weoma zanimljivo. A bas me zanima,sto je skroz plawa?

Mene bas zanima ona plava planeta,skroz plawa,Saturn ili Neptun,ne znam tacno ime,ali i ona ima weliku mrlju,bas kao i Jupiter sto ima crvenu mrlju.Znaci dve planete sa slicnim mrljama,e kod Jupitera,ta mrlja je oluja koja besni wec 300 godina,a ona mrlja kod plave planete,ne znam tacno sta je.E sad na toj plawoj planeti,gledao sam neki dokumentarac,kad pada kisa,padaju dijamanti.Weoma zanimljivo. A bas me zanima,sto je skroz plawa?
To je neptun, plav je zbog atmosfere, tj metana koji absorbuje crveni opseg i reflektuje plavi.

Neptun. Metan u atmosferi apsorbuje crvenu i infracrvenu svetlost na talasnoj duzini iznad 600 nm pa je zato za nase oci plav. ovo vazi i za Uran.

Pazi,ja sam samo prepisao text,ali jos jednom napominjem,da Suncev sistem nije bio kao danas, u proslosti.I kad se pogleda na slici,widi se da da je prihvatljivo da se podelio na veneru i pluton.Jer po meni,dva najveca dela su dala veneru i pluton,a manji asteroidni pojas,se savrseno slaze ta teorija.Drugo,nisam ja rekao da je Faeton bio dva puta veci od zemlje,wec dva puta udaljeniji.Trece,zaobisao ju je,jer mu se zemlja nije nasla na putanji explozije.

Nije moglo ostati materijala za planetu mars,jer wenera i pluton kad se spoje,daju dva puta wecu planetu,ali ne toliko weliku,da bi imala materijala za jos jednu planetu.Sto je po meni ok za teoriju za nastanak venere i marsa.
Evo sad bas potrazih....Venera ima 0.8(tacnije 0.857) Zemljine mase,dok Pluton ima 0.0021 .

Ne dobija se ni jedna masa Zemlje?
Po tebi bi asteroidni pojas morao da ima vecu masu od Zemlje?

Ih...Dijamanti.....
Kad bih mogla doći do nje nekako......:lol:
Trebao bi mi koji dijamant....:lol:

Back