ФАБРИКЕ РАДНИЦИМА!

Kada ljudi imaju dobrovoljne medjusobne odnose kao jednaki, to je onda saradnja, takvi su odnosi prodavac-kupac, usluzni radnik-musterija, saradnik-saradnik.

Kada je neko iznad nekog drugog, to je onda eksploatacija, takvi odnosi su vladar-podanik, robovlasnik-rob, feudalac-kmet, kapitalista-zaposleni, a sve je to isto sto i pljackas-opljackani.

Svaki covek je vlasnik samog sebe- samim tim ne treba da bude robovlasnika. Svaki covek je vlasnik svog rada- samim tim ne treba da bude gazdi.

Zanimljivo....

Saradnja je kad platiš kurvi da ti ******?
A sa druge strane, eksploatacija kad platiš moleru da ti okreči stan zato što ti ne umeš?

Idi begaj.
Paz da ne ubediš nekog.

Tvrdnja da radnici mogu da samoupravljaju je razvejana
http://en.wikipedia.org/wiki/Mondragon_Corporation

myth-confirmed.jpg

Jel si ti debil ili samo ne umeš da pročitaš da razlike u vrstama saradnje nema dokle god je ona bez prinude.

Ako sam ja moler i nemam vremena da sedim na ulici i čekam mušterije, nego radim i molujem, firmu koja mi nalazi poslove, ću za tu uslugu i njihov rad da nagradim, a platiće krajnji potrošać.

Jel si ti debil ili samo ne umeš da pročitaš da razlike u vrstama saradnje nema dokle god je ona bez prinude.

Ako sam ja moler i nemam vremena da sedim na ulici i čekam mušterije, nego radim i molujem, firmu koja mi nalazi poslove, ću za tu uslugu i njihov rad da nagradim, a platiće krajnji potrošać.
kad ta firma uzima vise od tebe iako ti vise radis to se zove kapitalizam

Ti beše onaj vegetarijanac što je do juče krko kobasice a sad ne daš deci da se normalno hrane?

ti si klanicar koji ocigledno zeli da zameni matijevica i slicne trovace,kapitaliste
sta te to goni da od individualnog klanicara imas zelju da otvoris inustrijsku farmu i klanicu i da pocnes da zaobilazis propise i trujes ljude i zlostavljas zivotinje
jedino sto meni pada na pamet je profit

Radnici bi u trenutku preuzimanja fabrika po logici stvari postali gazde i morali da se ponašaju u skladu sa zakonima poslovanja.
Ko ne radi tako, propada.

rec gazda je okarakterisan kao neko ko ima moc nad sredstvima za rad i samim ciniocima tog rada
kada cinioci preuzmu tu funkciju postaje bespotrebna jer nema svrhe da imaju moc nad samima sobom

ti si klanicar koji ocigledno zeli da zameni matijevica i slicne trovace,kapitaliste
sta te to goni da od individualnog klanicara imas zelju da otvoris inustrijsku farmu i klanicu i da pocnes da zaobilazis propise i trujes ljude i zlostavljas zivotinje

Nisi ti nešto dobro ukapiro.
Uhranim godišnje par jaganjaca koje s proleća kupim pa tovim do jeseni i nešto dvorišne živine..

Pre sam tovio i bikove al ne postizavam sad zbog zdravstvenog stanja da se tako intenzivno bavim poljoprivredom.

Šta misliš zašto su to isto za šta optužuješ mene i Matijevića radili samoupravljački giganti 29 NOVEMBAR , MITROS, GAVRILOVIĆ BEK,

PROFIT................:D

Nisi ti nešto dobro ukapiro.
Uhranim godišnje par jaganjaca koje s proleća kupim pa tovim do jeseni i nešto dvorišne živine..

Pre sam tovio i bikove al ne postizavam sad zbog zdravstvenog stanja da se tako intenzivno bavim poljoprivredom.

Šta misliš zašto su to isto za šta optužuješ mene i Matijevića radili samoupravljački giganti 29 NOVEMBAR , MITROS, GAVRILOVIĆ BEK,

pa niko ni ne brani drzavni kapitalizam ovde,zaboravio si i carnex...
radi se o uspostavljanju odgovornog upravljanja,gde na konzumenta krajnjeg proizvoda koji pravis neces gledati kao na marvu kojoj uvaljujes bilo sta

pa niko ni ne brani drzavni kapitalizam ovde,zaboravio si i carnex...
radi se o uspostavljanju odgovornog upravljanja,gde na konzumenta krajnjeg proizvoda koji pravis neces gledati kao na marvu kojoj uvaljujes bilo sta

Nadam se da ti je jasno da i ti radnici koji bi postali vlasnici fabrike mesa moraju da se ponašaju po ekonomskim zakonima inače propadaju .

Jedva čekam da godina izda , sve poskupi-pojeftini **zda.

Tako je i sa radnicima. Kad ih ima viška onda cena rada padne.
Kad ih ima manjka onda dobrog radnika gazda ceni ko saradnika i partnera.

Fazon jeste u tome da se danas u Srbiji makarkoji neradnik bez osnova naziva radnikom.

Jedan vredan čovek u građevini danas može da zaradi 50 eura.

E, to je radnik.

Neradnik može da pozajmi pedeste evra i uvali decu u kolo koje će se završiti plenidbom imovine i posle kuka kako je kapitalizam pokvaren.

Od kapitalizma nema poštenijeg sistema.

Kolko vrediš, tolko imaš.
Тако је. Зато је САД водећа сила у свету, а Србија је у говвнима. :ok:

Па то је просто, као у природи.
Газела једе траву, лав једе газелу.

Не можеш да научиш лава да једе траву као што не можеш да научиш капиталисту да „не једе“ раднике.

Ипак постоји одређена хијерхија и међу капиталистима па је тако Доналд Трамп лав, а наш Буддала мала маца. Хихихи...

To moze da postoji i bez toga da vlasnik te firme smatra tvoj rad svojim, nego to moze da bude molerska kooperativa, firma gde nema kapitaliste, nego su svi radnici (svi moleri i administrativni radnici) kao kolektiv vlasnici, i niko ne prisvaja niciji rad i niko se ne postavlja iznad nekoga, i to je onda saradnja jednakih ljudi, a ne ekpsloatacija, parazitiranje i naredjivanje.

Covek je coveku covek ne iskljucuje borbu protiv anti-socijalnih elemenata. Treba da se uspostavi merilo da smo si jednaki, da nema gazda i gospodara, da nijedan covek ne treba drugom coveku da naredjuje, nego da umesto toga saradjujemo.

Kada se takav sistem vrednosti uspostavi, to znaci dve stvari za mene- da ne naredjujem nikome i da ne ocekujem ni od koga poslusnost, ali takodje i da ne dozvoljavam da mi niko ne naredjuje i ocekuje od mene poslusnost; i to ce onda tada znaciti dve stvari za drustvo- da ne naredjujemo jedni drugima, ali takodje i da sprecavamo one koji zele da se postave iznad nekoga- koji hoce da naredjuju, da napadaju, da kradu, itd.
Ти си човече анархиста, да ли толико не можеш да схватиш?

Па то је просто, као у природи.
Газела једе траву, лав једе газелу.

Не можеш да научиш лава да једе траву као што не можеш да научиш капиталисту да „не једе“ раднике.

Ипак постоји одређена хијерхија и међу капиталистима па је тако Доналд Трамп лав, а наш Буддала мала маца. Хихихи...

e to je neshvatljivo!?

kako sitne ribe pljuckavice `glasaju` za svoje zlotvore i dusmane

ma, propast eu, kao sto je stari rim propao

Back