ExHDD problem

Don Corleone

Primećen član
Poruka
515
U pitanju je stari tip eksternog hard diska Verbatim 500GB desktop external hard drive
verbatim_black_main.jpg

sa unutra (Samsung HD502IJ)
hd502ij-002.jpg

E sad, on pravi problem oko konekcije na svom usb kablu konekcija traje mozda 10ak min i sam od sebe se diskonektuje, zamislite kolko je to lose ako prebacujete nesto na njega a on sam se diskonektuje i prekine kopiranje :p stavio sam mu drugi kabal i prvo je radio na njemu i kad sam obrisao sa njega neke fajlove velicine 300GB on se jednostavno zakucao, a oni fajlovi koji su ostali su morali da idu u proslost jer mi je za svaki sl put trazio da ga formatiram. Instalirao sam HD Santinel programcic koji kaze da mu je Health 0% a Performance 100%. HDD je star mozda 7 godina otprilike i napajanje dobija direktno iz struje tako da vam je jasno da je stari tip ekstrenog hard diska, i naravno 2.0.

Sta uraditi?

Hvala :)

Poslednja izmena:
Ako traži da ga formatizuješ
verovatno mu je otišao boot sektor.
Podji do nekog profesionalca.
Ako vrati but sektor
skidaj sa njega sve što je važno.
Ovo su sigurni znakovi brzog crkavanja.

Ili, otkači ga. odjavi ga
Resetuj, zakači i probaj da ga ponovo prijaviš.

Promeni USB slot, možda on zeza

PS: Imam jedan od 500Gb, da ga ne ureknem...
Mada koristim ga samo povremeno,
uglavnom za periodični backup.

Svakako, uvek isključim računar,
zakačim ga, pa onda uljučim računar,

Poslednja izmena:
Ja sam jedno vreme interni sata disk spajao i odspajao, i napajanje i data kabel.
I onda su počeli problemi, bios ne detektuje disk, zapravo disk se uopšte ne vrti.
Odspojim sve konektore i opet spojim pa probam - uglavnom upali.

Kad mi dojadilo, našpricao sam sa teflon sprejem i sad radi kao podmazano :D

Nemam iskustva sa externim diskovima, ali ako konektor često drmaš, možda je to u pitanju.
Pinovi na samom disku su pozlaćeni i tu ne bi trebalo da bude problema.
Kabel za sata napajanje ima pozlaćene ka disku, ali ne i ka napajanju - tu je kod mene verovatno bio kvar.

Ne znam da li su kod tebe pozlaćeni... ne košta da ih našpricaš teflon sprejem i prebrišeš vatom par puta,
tako da ništa vate ne ostane. Sam sprej ne provodi struju.

Back