Evropski film

The Secrets (2007)
Apsolutno fenomenalan film. 10/10

http://www.imdb.com/title/tt0782867/
51EaubU2psL._SL500_AA300_.jpg

Poslednja izmena:
Iza brda
http://www.imdb.com/title/tt2258281/
423px-Beyond_the_Hills.png

Još jedan odličan film majstora koji nas je namučio filmom 4 meseca, 3 nedelje... Ženski pravoslavni manastir negde u rumunskim brdima. Vojkica živi u manastiru, a njena najboja drugarica Alina stiže iz Nemačke sa ciljem da je iščupa iz manastra i povede sa sobom u inostranstvo. Film je snimljen po stvarnom događaju i mučan je do zla boga - da nisam bila u bioskopu isključila bih ga posle 10 minuta, toliko su mi bile gadne monahinje i cela atmosfera. Odlična gluma i režija, a film je, čini mi se, u Kanu bio nagrađen za najbolji scenario.

Iza brda

Još jedan odličan film majstora koji nas je namučio filmom 4 meseca, 3 nedelje... Ženski pravoslavni manastir negde u rumunskim brdima. Vojkica živi u manastiru, a njena najboja drugarica Alina stiže iz Nemačke sa ciljem da je iščupa iz manastra i povede sa sobom u inostranstvo. Film je snimljen po stvarnom događaju i mučan je do zla boga - da nisam bila u bioskopu isključila bih ga posle 10 minuta, toliko su mi bile gadne monahinje i cela atmosfera. Odlična gluma i režija, a film je, čini mi se, u Kanu bio nagrađen za najbolji scenario.

Gde se moze naci prevod za ovaj film.
Mnogo bih ti bio zahvalan kad bi mi pomogla.
z:)

Nemam nikakve veze sa Slovenijom ali moram da ih hvalim ...nisu samo geografski deo Evrope ,vec imaju i dosta dobre filmove . Nemam pojma da li imaju i kvantitet ali im kvalitet ( ako nista drugo a ono samo produkcije ) uopste ne manjka ;) !

9:06

images

Slovenacki film o panduru koji istrazuje neobican ( ako postoji uopste obican :P ) slucaj samoubistva . Posvecujuci se tom slucaju on pocinje da gubi veze sa sopstvenim zivotom i postepeno preuzima identitet zrtve . Ako se odlucite da ga odgledate verovatno cete se pokajati ali necete imati za cim da zalite jer film traje svega 70-ak minuta ...
Ono zbog cega ga treba pogledati je izuzetno kvalitetna produkcija ,odlicna gluma i ,po meni ,jako dobra i precizna rezija sto me je bas ,bas ,iznenadilo ... i sasvim dobar ( zanimljiv ,recimo ) uvod u celu pricu . Medjutim ,desava se totalni sunovrat negde pred kraj i malo toga moze da se shvati . E sad ,da li mu se tako nesto moze zameriti ?!
Svaki film obradjuje neku temu ,mozda je ova bila isuvise kompleksna da bih je ja provalio .
Na kraju ide jedna posveta koja moze da da neki smisao filmu ali i ne mora ...
Ako ga je neko gledao ,zivo me zanima kakav je komentar na ovaj film ,a postoji naravno i mogucnost da sam se zeznuo u proceni i da sam bespotrebno trosio vijuge razmisljajuci o ovom filmu :) !

Ovo se mora odgledat', zvuci zanimljivo

Iza brda

Ovo je mnogo dobar film. Čovek je pošteno prikazao dve strane gledanja na religiju.

When We Leave (Die Fremde)
http://www.imdb.com/title/tt1288376/

When-We-Leave-poster.jpg

Turska (religiozna?) zatucanost slikovito i jezivo realno docarana, odrzana i njegovana i u Berlinu isto kao i u Istambulu. Dzaba tolike godine u Svabiji, nulta stopa evolucije (kao zamrznuti mamuti u Sibiru, svjezi i lijepi ko da su juce umrli). Btw, glavna junakinja Sibel Kekilli je poznata po tome da je prije ovih filmova glumila u onim filmovima, mada je skroz dobra i u ovim. Head-On joj je prva jaca uloga, ali je meni When We Leave daleko bolji i rafiniraniji od Head-On. Mada vrijedi pogledat oba. E onda za desert nadjete Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul (btw, ovo je Honduras davno preporucila, a ja odgledah tek prosle sedmice) koji je stvarno extra doco, sa zanimljivim facama i super muzikom. Ima i nekih instrumenata koji su totalno wow, a da ne znam ni kako se zovu.

Tema stara sto godina, ali da ne otvaram novu
Sinoć sam odgledao belgijski film Ex Drummer, da prepričavam film bilo bi malo bezveze, mogu samo da kažem da je možda najbolesnija i ujedno i najbolja stvar koju sam gledao.

Evropski filmovi su najbolji na svetu. Mnogo bolji i od starog Holivuda koji je bio dobar, a da ne poredim sa novim krs Holivudom koji retko kad izbaci nesto dobro.
"Evopa je 100 godina ispred Amerike u umetnosti i kulturi." Carl Bukovski.
Bergman, Fellini, Tarkovsky, Parajanov, Lars von Trier, C. T. Dreyer, F. Murnau, F. Lang, J. Renoir, Eric Rohmer, Godard, De sica, Almodovar, David Lean, P. Greenaway...

Back