Evropska Unija - pusti san + SRBIJA NECE U EU............NARODNO VESELJE???

SURbel:
1) - BROJ NEZAPOSLENIH RASTE
Ne raste otprilike je isti kao 2000. s tom razlikom sto je onda bilo mnogo fiktivno zaposlenih.O tome ne vredi da diskutujemo podatke imas na sajtu nacionalne sluzbe za zaposljavanje.

SURbel:
2) - DEFICIT JE SVE VECI - dakle, SRBIJA SVE MANJE IZVOZI A SVE VISE UVOZI, znaci da ima sve manje SVOJIH proizvoda, a kako stvari idu, uskoro ih nece ni biti. Sve vaznije proizvode ce nam prodavati stranci koji su kupili fabrike od nas, koriste nasu sirovinu i nasu radnu snagu i zagadjuju nas ekosistem, a nama ce prodavati krajnji proizvod po paprenoj ceni!).

Deficit nije sve veci nego je on naglo porastao kad smo liberalizovali trziste.Od tada on je na slicnom niovu i jedino se moze smanjiti povecanjen naseg izvoza koji opet nije moguc bez investicija.
Ako neko kupi fabriku i proizvodi ovde to je nas proizvod a ne strani bez obzira odakle taj dolazio to izgleda ne razlikujes.Za privredu Srbije je potpuno svejedno da li je vasnik kapitala Gering ili Miskovic sustina je da ga proizvede zaposljavajuci nasu radnu snagu i da plati porez u Srbiji.Pored toga kad neko kupi fabriku i ovde proizvodi on ponesto najcesce i izvozi.Najveci izvoznik iz Srbije je recimo U.S.Still.

SURbel:
Zatim, nasa radna snaga JESTE jeftina u odnosu na to koliko su placeni evropljani za isti posao. Osim toga, zasto bi jedan dobar biznismen isao cak u Maleziju da bi platio radnika 1$ kada moze da ga dobije u srcu Evrope za 2$, a odatle je mnogo blizi svakom kutku sveta????).

Nasa radna snaga jeste jeftinija nego u EU ali nije toliko jeftina da bi to bio glavni adut investiranja u Srbiju.Daleko se vise isplati proizvoditi u KIni gde za mesec dana imas troskove radnika 30$ od Srbije gde su ti troskovi izmedju 250$-300$.Vecina proizvodnje se polako seli iz Evrope u Aziju.

SURbel:
Ako pucas na to da sam komunista i pristalica drustvene svojine - nisam. Samo sam htela da naglasim da od prodaje svega onog sto je bilo DRUSTVENA svojina - DRUSTVO nije videlo velike koristi, da ne kazem da je uglavnom osteceno. Zaradili su najvise pojedinci, i opet - na ustrb radnika i srpskog drustva kao celine.).

ne pucam ni na sta ali nije mi jasno sta ustvari hoces da kazes da je bilo dobro onako kako je do 2000. da nije trebalo da se menja ili sta to ne razumem.Naravno da su najvise zaradili pojedinci ali oni su poceli da zaradjuju jos od 1990.U tranziciji tesko da moze da bude socijalne pravde i realno je da je bude za jedno 10 godina.
Takodje bih i ja mogao da kritikujem sve to do sutra ali postoje i mnoge dobre stvari i generalna ocena da se stvari krecu na bolje.

Dakle, jedinu lancanu reakciju, kako ti to kazes, ja vidim u rapidnom porastu opsteg nezadovoljstva (ukljucujuci i moje).[/QUOTE]

jedite_kod_Joa:
Ево један пример транзиције и реформи......
Primer je dobar o takvim primerima ja i sesam pisao u prethodnom postu.
Znam ja takvih prmera koliko hoces i objektivno jeste tesko ali sto tako postoje i mnogi pozitivni primer mada istina uglavnom se tu radi o mladim ljudima koji su pronasli relitvno dobra radna mesta i sa za nase uslove pristojnim zaradama.Znas to i ti samo to zaboravis da pomenes.
Ali objektivno ako pocnu ozbiljnije investicije tek za 10-ak je realno ocekivati malo primetnije bolju situaciju.
Ne znam sta svojim kritikama zelis da kazes da nije trebalo sprovoditi tranzciji ili sta kao sto rekoh prethodnom sagovorniku i ja mogu do sutra da kritikujem ali nije sve bas tako...

SURbel:
Zaista, pricati o nekom prosperitetu i lancanim reakcijama ali tek za deset ili ko zna koliko godina, u ovom slucaju zvuci cak cinicno...
nije cinicno nego je to jedina realna analiza...u Srbiji danas ima 900.000 nezaposlenih.
Dalje svake godine realno ce bez posle ostajati oko 50.000-100.000 ljudi.
Jedno radno mesto kosta oko 20.000 evra.
Sustina price je da da bi odrzali trenutno zaposlenost nama treba 1-2 milijarde Evra investicija svake godine.
Da bi smanjili nezaposlenost od tih 900.000 na podnosljiv broj od recimo 300.000 potrebno nam je jos najmanje oko 12 milijardi evra investicija.
Prosto receno ako zelimo da u narednih 5 godina nasu privredu dovedemo do nivoa da stopa nezaposlenosti bude oko 10% potrebno je da se svake godine u Srbiju investira 4.5-5 milijardi evra.To je jako malo verovatno.
Da bi sve to uradili za 10 godina potrebno nam je oko 3 milijarde godisnje sto je vec realnije.
Nadam se da razumes sta hocu da kazem.

Ja ovaj narod ne bi pustio iz obora a kamoli u Evropu. Gledam pre neki dan, milim gledam to svaki dan, kako na prvoj stanici autobusa kad bus dodje prazan ulecu ko stoka, kako se guraju, u mal se ne pobiju zbog slobodnih mesta. Onako zajapureni, primitivni, nikakvi. I ti oces takvu gomilu primitivaca da pustis negde? Kada gledas srbe kako ulaze u autobus i marvu kako ulazi u obor, marvu je milina gledati lici na gospodu.

dr hirurg:
Sudeci po onome sto kaze bivsi ambasador Sjedinjenih Drzava sve je manja mogucnost da cemo skoro biti deo EU, ma koliko "kooperativni" bili. Sve i da se sutra djeneral Ratko nadje tamo gde zele oni koji ga svaki dan lociraju ... povise Jajca. Ili da kazemo kako prvi priznajemo nezavisnost Kosova, pa i da je ono "multietnicko", cak da je cool da nam komadaju terotoriju zemlje.
Opet ce vaskolika prosvestena Jevropa imati drugog posla do nas da primi u krug uopce civiliziranih naroda ... i narodnosti.

ne znam da li je ovo neko napisao,ali moram da napishem radi ispravnosti.8)
josh od samog starta evro zajednica vodi se diskusija o daljem razvoju i nadnacionalnosti unije.posle strvaranja unije,ugovorom iz mastrihta,predvidjeno je odrzavanje medjuvaldinih konferencija radi revizija ugovora i institucionalnih reformi same unije. to se desilo i '97 u amsterdamu i '01 u nici. to su stalna pitanja o buducnosti,transformaciji unije,daljoj nadnacionalnosti i proshirenjima,i nemaju veze sa srbijom. vishe je pitanje samog dubljeg razvoja unije(jer je specificna,nikad do sad vidjena organizacija-pitanje ustava),dalje federalizacije.
a svako proshirenje,pa i ovo prethodno za 10 clanica je bilo praceno institucionalnim reformama,i pripremama za proshirenje(sest godina su vodile samo pregovore o clanstvu,a evropske sporazume potpisale josh 1993.),pa ce tako i ovo za zemlje balkana.
zemlje balkana su na solunskom samitu dobile potvrdu da mogu postati punopravni clanovi.(a status kandidata vec imaju hrvtaska i makedonija).znachi,volja za buduce proshirenje na zapadni balkan postoji,a zavisice najvishe od spremnosti zemalja da se prikljuce uniji.to pitanje je posledjih dana dobro srochio havel-rekavsi da unija ne moze beskonacno da se proshiruje,jer ce se time ravodniti i postiti novi neefikasni un. ali,opet je i to rekao-unija ce ukljuciti i zapadni balkan.
mi,u svakom sluchaju necemo biti spremni do 2014.g. a do tada ce se unija vec opredeliti za neki svoj model-dalja federalizacija u nekim oblastima,novi ustav ili isti status..
nista od navedenog nije upereno protiv samih zemalja zapadnog balkana,u smislu da smo manje vredni,vec je proizvod razloga koje sam naveo

Tereskova:
Одакле вам то да Србија колективно одбија ЕУ. У Уставу стоје европске вредности, чак у првом члану. Такође није одржан референдум о приступању ЕУ, па се о томе не може говорити.
Они који цвиле и гребу - њихов проблем. Мени је лепо у Србији.

Da l da pomenem onu čuvenu tarabu.. :roll:
Srbiju boli uvo za Evropu, to možemo čuti svakog dana. i svuda.
Eno, sinoć pretrčavajući kanale, naletoh na Gogu Sekulić. Trabunja jadna, i deli nam savete kako treba da nas baš briga za Evropu ! Šta će nama Evropa? A, ona prva ide tamo da se čepi za evre.. :roll: Dok se mi tako, sa sve Gogom, busamo u grudi junačke i živimo sami sa sobom, mladi ljudi obigravaju po ambasadama tražeći kartu u jednom pravcu.

jomini:
Ima li koja karta viška za još jednog ubogog izdajnika? Please? :cry:
dok neki vode bitke za viroviticu i hrane se seseljevim mudrolijama,normalan svet u evropi je davno uredio svoja drustva i zivi.
ne znam samo kako se nashi ljudi ne zapitaju sta je ono sto mi loshe radimo u poslednjih zilion godina. samo prostim poredjenju sa drugim zemljama u toj uniji. a ochigledno je da radimo loshe i greshimo.
a imamo primere kako se transformishu drustva,imamo recept,shansu...videli smo i cesku,i poljsku..videcemo i rumune...ma i nebitno vishe koga...
ok,ne treba nam evropa..ochigledno mi srbi imamo,kao i do sad,neki nash "uspesni" recept.
kartu ko dobije,vishe se ne vraca... zapalish i ispadnesh najpametniji.
k'o onog fudbalera stefanovica..na kraju te boli vishe q... i za 'nebeskost' naroda, i za nashe teritorije..zapalish,i bavish se drugim stvarima u zivotu.
ako nastavimo ovako,na kraju ce se svako sposoban i normalan naci ispred ambasade.yebitacno i tuzno

Baš nas briga za te globalističke foskule unije,paktovi,itd
Mi smo Evropa po rođenju a ne po ubeđenju ,
još malo pa će nam reći da smo ...(indij.. ili cr ...)
Srbija je u evropi a da bi bila u bilo kakvoj uniji mora i njeg glas da se čuje(Zvono)
a podobnost za pristupanje, to je već tema za razgovor ...
Bolje je sa jedne strane što nismo,a sa druge je i jako loše,
bilo kako bilo koga nema bez njega se može ali kad tad prorade emocije..
A što se tiče toga šta bi mi uneli ulaskom u tu uniju ja im poručujem :
Uneli bi smo gospodo draga sve najbolje što imamo, slovensku dušu,talenat,znanje...
Pa evo odmah bi uneli zlato iz Vaterpola,malo li je : MNOGO SMO JAKI !
A ja bi i dodao i ludi,mnogo smo jaki i ludi! tako sada je kompletno,da nastavim.
Uneli bi dušu i telo ,ali ne na kilo kako se prodaju ostala slovenska braća,
(Ko ne zna, neka pročita moje mišljenje o tome, zašto smo napustili ostatak slovenskog plemena i došli na ušće ovih divnih reka da pecamo!)
nego zna se kako, kao partner koji se uvažava,uz konstataciju da je ravnopravam u onolikom procentu koliko i vredi ...

@maximus
dobro jesmo evropa po rodjenju,geografski...ali sta neko ima od toga,kad se sama geografija ne maze na hleb,niti vodi politiku? ..geografski,i moldavija je evropa,ma pogledaj na sta lichi ta zemlja i po chemu su poznate cice iz moldavije.
nash glas ce se chuti,koliko ce se chuti i glas recimo,ceha ili bugara..slazem se da srbija ima sta da unese,zato i mislim da generalno nismo ni gluplji ni loshiji i od bugara,madjara,letonaca,portugalaca..hrvata...da i mi ne bi bili tamo.
podobnost za pristupanje je jasna-imash tacno odredjene stvari koje uradish ako zelish da postanesh clan.iste i za nas,kao i za sve ostale.
p.s. njen glas da se chuje(Zvono)?:)

Back