_Milanche_
Poznat
- Poruka
- 7.334
Ne raste otprilike je isti kao 2000. s tom razlikom sto je onda bilo mnogo fiktivno zaposlenih.O tome ne vredi da diskutujemo podatke imas na sajtu nacionalne sluzbe za zaposljavanje.SURbel:1) - BROJ NEZAPOSLENIH RASTE
SURbel:2) - DEFICIT JE SVE VECI - dakle, SRBIJA SVE MANJE IZVOZI A SVE VISE UVOZI, znaci da ima sve manje SVOJIH proizvoda, a kako stvari idu, uskoro ih nece ni biti. Sve vaznije proizvode ce nam prodavati stranci koji su kupili fabrike od nas, koriste nasu sirovinu i nasu radnu snagu i zagadjuju nas ekosistem, a nama ce prodavati krajnji proizvod po paprenoj ceni!).
Deficit nije sve veci nego je on naglo porastao kad smo liberalizovali trziste.Od tada on je na slicnom niovu i jedino se moze smanjiti povecanjen naseg izvoza koji opet nije moguc bez investicija.
Ako neko kupi fabriku i proizvodi ovde to je nas proizvod a ne strani bez obzira odakle taj dolazio to izgleda ne razlikujes.Za privredu Srbije je potpuno svejedno da li je vasnik kapitala Gering ili Miskovic sustina je da ga proizvede zaposljavajuci nasu radnu snagu i da plati porez u Srbiji.Pored toga kad neko kupi fabriku i ovde proizvodi on ponesto najcesce i izvozi.Najveci izvoznik iz Srbije je recimo U.S.Still.
SURbel:Zatim, nasa radna snaga JESTE jeftina u odnosu na to koliko su placeni evropljani za isti posao. Osim toga, zasto bi jedan dobar biznismen isao cak u Maleziju da bi platio radnika 1$ kada moze da ga dobije u srcu Evrope za 2$, a odatle je mnogo blizi svakom kutku sveta????).
Nasa radna snaga jeste jeftinija nego u EU ali nije toliko jeftina da bi to bio glavni adut investiranja u Srbiju.Daleko se vise isplati proizvoditi u KIni gde za mesec dana imas troskove radnika 30$ od Srbije gde su ti troskovi izmedju 250$-300$.Vecina proizvodnje se polako seli iz Evrope u Aziju.
SURbel:Ako pucas na to da sam komunista i pristalica drustvene svojine - nisam. Samo sam htela da naglasim da od prodaje svega onog sto je bilo DRUSTVENA svojina - DRUSTVO nije videlo velike koristi, da ne kazem da je uglavnom osteceno. Zaradili su najvise pojedinci, i opet - na ustrb radnika i srpskog drustva kao celine.).
ne pucam ni na sta ali nije mi jasno sta ustvari hoces da kazes da je bilo dobro onako kako je do 2000. da nije trebalo da se menja ili sta to ne razumem.Naravno da su najvise zaradili pojedinci ali oni su poceli da zaradjuju jos od 1990.U tranziciji tesko da moze da bude socijalne pravde i realno je da je bude za jedno 10 godina.
Takodje bih i ja mogao da kritikujem sve to do sutra ali postoje i mnoge dobre stvari i generalna ocena da se stvari krecu na bolje.
Dakle, jedinu lancanu reakciju, kako ti to kazes, ja vidim u rapidnom porastu opsteg nezadovoljstva (ukljucujuci i moje).[/QUOTE]