Evropska komisija predložila uključivanje obaveza iz Ohridskog sporazuma u pregovarački okvir

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.680
219424_tan2024-01-1506021481-1_s.jpg


Evropska komisija i Spoljnopolitička služba Evropske unije predale su zahtev da se u Poglavlje 35 pregovora sa Srbijom uvrste Sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida, potvrdio je jedan od portparola EK za Euronews Srbija u Briselu. To znači da bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.Kako saznajemo, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak, 2. februara.

Prema ovom predlogu, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beorgada i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.
"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navedeno je u tom zahevu.

Podsetimo, savet ministara EU je još u decembru tražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela. Taj zahtev su u okviru zaključaka prvo usvojili ministri opštih poslova Evropske unije, a nekoliko dana kasnije i lideri zemalja članica EU.
Nakon predaje zahteva, očekuje se da će Savet EU usvojiti ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvaćene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.

link

Drugim rečima, dok se ne prizna i reši Kosovo nema Srbiji pristupa u EU, što je još jedan dodatni pritisak na Srbiju da reši pitanje Kosova
 

Back
Top