Evroliga

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Navijao bih za Efes na F4, ali nisu mi nimalo simpaticni kao klasican instant-pivarski-turski klub. Svejedno mi je drago da su malo osvezili ucmalost, i zbog Micica koji je posten igrac i zbog njegovih partija. Mislim da mogu na neko ludilo cak i osvojiti, fajnal-for je vazda bio stvar i pripreme i inspiracije. Ataman, ma koliko bio antipatican i lud, zna naprziti ekipu. Ako iznenade Fenjer, mnogo toga im se otvara...

Inace mi je svejedno ko ce iz ovog kruga uvek istih ekipa na F4 na kraju i osvojiti, ali Fenjer je realno u maloj prednosti.

Данас је у Антверпену почео ФФ ФИБА ЛШ, реално по снази трећег европскох такмичења.
У првом мечу 1/2Ф Виртус Саше Ђорђевића прилично лако је побиједио (http://www.championsleague.basketba...edo-Virtus-Bologna-Brose-Bamberg#tab=boxscore) Бамберг 67:50.
Код Виртуса Дејан Кравић за 20 минута постигао је 8 поена (шут 3-7, пенали 2-3) и остварио 6 скокова.

Goga Bitadze je najbolji mladi igrac Evrolige, iako realno nije najbolji mladi igrac ni u ABA-ligi. Sto govori o EL samoj po sebi, tom "kvalitetu", mladim evropskim igracima...

Inace, kosarkaski portali javljaju da ce Fenjer da nastupi na F4 bez Datomea i Lovernja, gde ce izostanak ovog prvog biti najveci udarac. Bice zanimljivo.

Goga Bitadze je najbolji mladi igrac Evrolige, iako realno nije najbolji mladi igrac ni u ABA-ligi. Sto govori o EL samoj po sebi, tom "kvalitetu", mladim evropskim igracima...

Inace, kosarkaski portali javljaju da ce Fenjer da nastupi na F4 bez Datomea i Lovernja, gde ce izostanak ovog prvog biti najveci udarac. Bice zanimljivo.

Надам се финалу Реал-Ефес. А ти проблеми у другом турском тиму иду томе на руку. ;)

У сјенци Ф4 гдје ће нас представљати тренер Жоц и тројица играча, Мицућ, Гудурић и Калинић, у Виторији се игра и финални туренур јуниорске АНГТ ЕЛ. Гдје ћемо имати два представника, Мегу и ФМП. И ту ћемо видјети гдје су јуниори наших клубова у односу на вршњаке.

На финалном турниру наступа 8 екипа, поред наших по двије шпанске (Реал, Валенсија) и литванске (Жалгирис, Ритас), екипе, те Бајерн и Макаби.
За разлику од прошлих година, могла би изостати неизвјесност јер је Реал у овом излазном годишту (2001.) вјероватно предоминантан. Покупили су све талентовано што вриједи по Европи, + тројица доминантних и атлетски потентних Шпанаца поријеклом из Африке (Гаруба, Сила, Дике). Прејаки су. Носиоци екипе су наравно Усман Гаруба, ен-би-еј потенцијал и Марио Накић, син бивпег играча Партизана Иве, те велика хрватска нада Борис Тишма.

Тешко ће им ко парирати. Укључујући и Литванце који нису јаки као прошле године. Својствено Литванцима је да су у узрасту У-16 много технички "поткованији" од вршњака из Европе, но са годинама та се разлика смањује. Биће јаки на финалном турниру, опасни ривали нашима. Обје литванске екипе су јаче споља, Ритас додуше ту има занимљивог центра Блажевића, осталима једноставно фали цм. У Жалгирис занимљив је плеј Естонац Криса.

Остали, Валенсија, Макаби и Бајерн су ипак нешто слабији, мислим да их могу добити наше екипе. У Макабију вриједан помена је изузетно надарени Дени Авдија, већ сениорски израелски репрезентаивац, син бившег звездиног играча Зуфера.
У Бајерну наступа наш кадетски репрезентативац, Филип Шкобаљ.

Е сад, наше екипе. Мега је добила Звезду на полуфиналном турниру у Београду, окосница екипе је јако занимљив крилни центар Александар Ланговић, који има важну угогу и у СЛ у екипи ОКК Београд. Вјерујем да ће га пустити. Проблем је што су важни у овој екипи (Андрић, Агоч, Мушикић) годину млађи, то у овом узрасту пуно значи. Запали су у лакшу групу, са Жалгирисом би могли водити борбу за 1,мјесто.

Звезда, иако је изгубила од Меге на полуфиналном турниру, би требала бити нешто јача, имају ту кудикамо већу ширину, редом репрезентативце Србије у том узрасту (Васић, Карапанџић, Живановић, Н.Поповић, М.Павићевић) појачану црногорским центрима (Томашевић, Анђушић), добра екипа попуњена на свим позицијама. На жалост запали су у много тежу групу, до сваке побједе ће бити тешко доћи, против Реала, који је једноставно прејак, реално и немају шансе.

У сваком случају, јуниорима Меге и Звезде пуно среће.

Real-CSKA ce biti hiljadita iteracija jedne te iste utakmice gde ce presuditi veca inspiracija, mislim da mi nece biti previse zanimljivo... ali kod ovih turskih ce da prsti verovatno, pre svega zbog trenera i dosta izjednacenih timova. To bi mogao da bude spektakl.

На финалном АНГТ јуниорском турниру ЕЛ српске екипе у прва два дана су оствариле 4-0. Честитке клинцима.

Мега је након побједе над Макабијем 80:69, данас побиједила Бајерн 87:74 (https://www.adidasngt.com/u18/game-center/games/showgame?gamecode=5&seasoncode=JTF418). Мега се мучила у првом полувремену, због чињеница што је њихов најважнији и најбољи играч Ланговић брзо ушао у проблеме са фауловима, ту су преузели одговорност годину млађи клинци (Андрић, Мушикић) од овог годишта, што у овом узрасту пуно значи, и креирали преокрет.
Како је у другом мечу Макаби учинио изненађење и побиједио Жалгорис, захваљујући наравно Денију Авдији, сину некадашњег играча Звезде Зуфера, који је био близу трипл-дабла (19 пена, 10 скокова, 7 асистенција), испоставило се да је Мега већ осигурале финале у надјељу. Још једном честитке Мегиним клинцима на огромном успјеху.
Иначе сам Зуфер каже да је био загријан да му клинац заигра за Србију, но изабрао је Израел из прагматчних разлога и одређених погодности. Могуће да је изјава у сврху да угоди свима, но добро је знати да је КСС урадио што је до њих.

У другој групи Звезда је урадила што је до њих, након Ритаса данас побједа против Валенсије 80:72. Ваља поменути добре партије Поповића и Томашевића. Звезда је добила противнике са којима се може играти.
Српско финале ипак гледати нећемо јер преко Реала је немогуће проћи. Прејаки су. Прејаки споља,, Марио Накић, хрватска нада Борис Тишма и тамнопути Енглез Карим Квилеј, опасне предиспозиције, нестваран одраз и спектакуларна закуцавања. Још јачи у рекету, тамнопути Дике, Сила и наравно Усман Гаруба, европска верзија Зајона Вилијамсона. Момак је једноставно речено предоминантан у овом узрасту, заправо предоминантан бјеше још са 14 у конкуренцији двије године старијих клинаца. Изгледа да је стао са растом, можда је у ове 2 године нарастао пар цм, тако да би та доминација у сениорима могла бити мања него што је у овом узрасту.
Видјећемо у наредна два дана гдје су јуниори Звезде и Меге у односу на тако моћну екипу.

Poslednja izmena:
Derbi turskih klubova izneverio, ali opet vredelo je videti jos jednu maestralnu partiju Efesa. Citao sam kako je Ataman jos ranije navodno izjavio da je sve ove sezone podredjeno tome da se bude bolji od Fenera, jer racunaju da ce samim tim uzeti onda i tursku ligu, i Evroligu. Zasad im dobro ide, inspirisani su, pripremljeni i deluju nezaustavljivo.

Zeljko i Fener su ovaj put osakaceni neigranjem Datomea i Lovernja, narocito ovog prvog. Videlo se da nemaju vodju-strelca na parketu, jer Dikson nije ispunio ocekivanja, a Guduric nije (jos uvek) dorastao da menja Bogdanovica. A pod kosem samo Veseli, falila je i cvrstina Lovernja. Sve u svemu, neubedljiva sezona pa tako i ova utakmica.

Usudio bih se reci da Obradovic nije bas ispunio vrhunska ocekivanja na koje je sam navikao one koji prate kosarku. Doneti titulu prvaka Evrope je najveca stvar, i tu je ispunjeno ocekivanje, ali na to je potrosio 4 pokusaja i uvek je imao jedan od TOP3 sastava. Interesantan je podatak da je jedini trener koji je stariji od njega sada, a da je igrao (i osvojio) finale, bio Duda Ivkovic sa Olimpijakosom. Ne mislim da je Obradovic mator i kao covek i kao trener, niti da je rekao poslednju rec, ali mozda ima nesto u tome... vreme polako prolazi i menja se, i dolaze neki novi ljudi (nadam se), cak i u ovu ucmalu evropsku kosarku.

Sto se tice Zeljka Obradovica , pa dobro cilj je ispunio manje-vise, jos jednom je ekipu odveo na fajnal for, takodje falilo im je i par bitnih igraca kao Datome, Lovrenj pa i Enis a sa druge strane Efes ima dosta kvalitetnih igraca sa NBA iskustvom kao Sejn Larkin, Rodrig Buboa, Tibor Pleis i igraca koji su vec godinama standardni u Evroligi kao Brajant Danston, Balbaj, Bruk Motum...........a takodje ta 2 tima igraju cesto pa se odlicno poznaju i onda se nikad ne zna sta moze da prevagne.

Nego meni je vece iznenadjenje porez Reala od CSKA, pogotovo nakon onih 15-ak poena prednosti u trecoj cetvrtini , inace Serhio Rodrigez i Nando de Kolo jos jednom potvrdili NBA klasu, njih dvojila bi realno trebalo da se vrate u NBA, prevazisli su oni evropsku kosarku.

Inace moram da priznam da jako slabo pratim Evroligu u poslednjih par godina (ove sezone ne secam se da sam pogledao ni jednu celu utakmicu, pa cak i te highlights-e bas jako retko ispratim) nekako mi je postala bezveze i deplasirana, pogotovo ovaj F4 koji je postao dosadan i nezanimljiv kao LS u fudbalu , gde vec godinama unazad uvek ista 3 tima-odlucuju o tituli, ono i pred pocetak prvenstva je bilo jasno da na F4 CSKA, Real i Fener , samo je pitanje ko je cetvrti ali i taj cetvrti verovatno nema sanse pored ove trojke i bice tamo samo kao ikebana, samo da popuni broj.

За најбољег играча проглашен је Вил Клејбурн.

562170

Juce je izasla vest da je Barselona potpisala novi ugovor sa Ertelom, na 2+1, vredan 11 miliona evra (?!)

Ej, za francuskog picopevca koji je u zivotu osvojio jedan kup daju 3-4 miliona godisnje... Uzas.

Ако се испостави тачном вијест са шпанског портала АС и реализује најављени трансфер Миротића у Барселону то ће значити и драматичну промјену и увод у једну нову еру у европској кошарци.

Миротић по том порталу има од Јуте понуду на 45 мил.$ (не пише на колико година, вјероватно 3), те има још једну понуду на око (то је проблем са европским порталима, све "око", код Војнаровског то је ипак прецизније) 50 мил.$., распоређено на 3 сезоне, то јест 16,7 мил.$ по сезони.
Барселона Николи по овом порталу нуди готово 70 мил.€ за 6 сезона.
Не знам каква је ситуација са порезима у Каталонији. У САД се плаћа федерални порез 35,75% од зараде, + градске/државне таксе која иде 6-7 % (то је зајебано, играч плаћа порез у свакој држави приликом 41 гостовања његове екипе, врло компликовано), + агенту 2,8-3% (у Европи је то више) + још неки фондови и играчу остане 50-53% нето од уговора.
И ту би чак 11,7 мил.€ (13,3 мил.$) по сезони од Барсе могло бити више у нето износу него 16,7 мил.$ по сезони колико би Никола могао добити од НБА клуба. Но овдје заиста не знам како је са порезима у Каталонији и Шпанији.

Ако се реализује овај трансфер, Никола ће имати чак 3 пута већи уговор од Шведа и Љуља, који су најплаћенији евролигашки играчи, иако је у Европи за разлику од НБА немогуће сазнати тачне уговоре играче.

И то би могао бити увод у нову епизоду Евролиге гдје ће се смањити јаз између зарада ен-би-еј играча и оних евролигашких, иако ће он и даље бити велики. Наравно и у самој Евролиги огромна је разлика у буџетима оних најбогатијих и рецимо Звезде или Будућности из завршене сезоне, екипа са најмањим буџетом.

Какву опет Барса има рачуница, јер Евролига за разлику од НБА није профитабилна, они најбоље знају.
Ово значи и да Барса има амбиције да нападне ЕЛ, ту ЦСКА, Реал, могуће и Фенер неће остати пасивни, и могуће да наредних мјесеци и година неки респектабилни НБА играчи одаберу ЕЛ. Тренутно то, имајући у виду ту разлику у зарадама и није реално, но ко зна.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back