Евролига 2024-2025

1746134297295.png

Олимп. нажалост,заслужено изгубио.
Под вођством Спанулиса(бивше играчке Легенде Олимпијакоса) се неки хебени Монако заслужено домогао Финала Евролиге.
Грчка пиучка..не могу да верујем :neutral:

Iskreno navijam da Monako osvoji, nekako su mi gotivna ekipa i što je najvažnije nova ekipa tako da kažem i rekao bi pravo osveženje ovog takmičenja , i Monako i Pariz.

Mislim poslednjih 10 pa i već 15 godina Evroliga je postala jako dosadno i nezanimljivo takmičenje (pogotovo F4) jer slično kao i u LŠ u fudbalu gotovo uvek imam iste timove u završnici, ono tu je Real, Barsa, tu su Olimpijakos i Panatinaikos, tu su eventualno još ti Turci Fener i Efes, eto pre početka rata u Ukrajini bio je tu još i CSKA i to je bilo to, uvek isti timovi, postalo je već stvarno dosadno i deplasirano (čak i onaj EvroKup ispade mnogo zanimljivije takmičenje), mislim da svakako fali malo raznovrsnosti, pre svega mislim da fale jake italijanske ekipe kao što su nekad bili Kinder, TimSistem, Beneton, Montepaski (ili pre njih Olimpia Milano, Vareze, Kantu, Roma), fale tu neki velikani evropske košarke kao što su Žalgiris, Baskonija, Huventud, Unikaha, Valensija, Partizan, Cibona,Split, Limož, eto čak ni jednog takvog velikana evropske košarki kao što je Makabi koji je 6x bio prvak Evrope već dugo nema nigde i ne igraju nikakvu značajnu ulogu u EL, tako da bi bilo zaista poželjno pa i preko potrebno da se pojave neke nove ekipe i malo osveže evropsku košarku i to baš kao ti neki Francuzi i ekipe kao što su Monako, Pariz, Asvel obzirom koliko je francuska košarka ojačala u poslednjih 20-ak godina i kako su postali prava sila, uvek u završnicama velikih takmičenja, koliko imaju NBA igrača pa red je da imaju i par klubova koji će biti značajan faktor u Evropi, takođe zašto ne i recimo Nemci i tako neka ekipa kao što je Alba, Bajern, Ulm, Bon, Bamberg ili šta ja znam s obzirom koliko su i Nemci ojačali u poslednje vreme i liga im uopšte nije loša, a i na kraju krajeva ipak su i aktuelni svetski prvaci (koliko god možda to nekima zvuči nadrealno kad kažeš) , svakako ima mnogo više smisla gurati njih nego recimo Dubai, London i tako neke ekipe koje dolaze iz zemalja gde se nikad nije igrala košarka i gde košarka maltene nikog ne zanima.

Imali smo zanimljivo takmicenje tokom cele sezone, sredina tabele je bila ultra-kompetitivna, ali na kraju uvek prodju najbogatiji, jer imaju najvise kvaliteta, iskustva i najveci roster. Eno mogli su imati i Partizan i Zelimira pre dve sezone na F4, ali im je bilo draze da zbog incidenta raspalog Ljulja poguraju Real na F4, dakle ima i toga da ce najveci klubovi imati i najvecu protekciju.

Sad ce da forsiraju Dubai, Pariz, Hapoel, bilo koga ko ce da instant ulozi novac, sa Parizom je ispalo super ove sezone jer jesu bili osvezenje, ali pitanje je koliko ce moci da ponove taj uspeh jer realno, oni imaju tim Evrokup ranga i ovo sto su sad uradili je bas tesko ponovljiv uspeh.

Da bi imao jace takmicenje i vise ekipa koje ucestvuju u zavrsnici, moras imati bolju evropsku kosarku, a toga nema. Svi rade sa gotovim proizvodima, timovi poput Partizana koji su pravili igrace za vrh Evrope (i NBA) vise to ne rade jer se ne isplati, a timovi poput Albe koji guraju neku kreativniju filozofiju i imaju jak skauting su ispali nekompetitivni i sad Alba ode u FIBA. Doci ce Hapoel koji ce da bunari neki novac neko vreme, a onda ce da budu krs kad to prodje.

Sto se F4 tice, mislim da su svi videli finale PAO-Oli, iako je Fener jak, cinilo se da je PAO ipak malo jaci. No, Fener se lepo spremio, rasturili su im napad i kontrolisali ih celo vreme, a kad je bilo gusto, imali su Mekkaluma kao suvi kvalitet da resi tu utakmicu i vrati je na njihov kolosek. Sto se druge utakmice tice, nisam fan Monaka, ali sam presrecan zbog ispadanja FMP3, potpuno zasluzeno. Tim koji onako steluje i igra kad im se igra, nije smeo ni da se pojavi u zavrsnici takmicenja, a da takav tim nije sampionski to je jasno cim se bave time.

No, iako je sezona bila kvalitetna zahvaljujuci mnogo izjednacenim timovima, mislim da je ova zavrsnica vrlo nekvalitetna cak i kad uzmemo u obzir da su polufinalne utakmice teske za svakoga i da tu lepota kosarke nije u prvom planu. Mislim da su ovi najkvalitetniji timovi na onako slabijem nivou ove sezone.

Mozda malo dolazi i na naplatu kakvi igraci se vracaju iz NBA, a kvalitet EL i najjacih pociva na tome. Furnije i Vezenkov, bas teske prevare od igraca. Nan mentalno prs'o, ubio je svoj tim. Slukas je fantastican igrac, ali sinoc se nije pojavio. Jedino je Majk Dzejms kao igrac sumnjivih sampionskih kvaliteta pokazao veliku zrelost i pozitivno iznenadio.

Back