Evro ide na 110 dinara!

Nek' je skupa, samo nek ga brane z:mrgreen:

pa ja znam da vama to uvoznicima odgovara al ovako ovim tempom potrosicemo sve devizne rezerve za samo par meseci

jer od preostalih 8 milijardi deviznih rezervi 4-5 milijardi su inoplasmani u blagajnicke zapise tj hartije od vrednosti tj repo stock + obavezne rezerve banaka po osnovu deviznih kreditnih plasmana. To znaci da su te pare - tudje pare

A posle toga kad se potrose sve devize , sledi Argetinski scenario. Kurs ide u nebo za par dana

pa ja znam da vama to uvoznicima odgovara al ovako ovim tempom potrosicemo sve devizne rezerve za samo par meseci

jer od preostalih 8 milijardi deviznih rezervi 4-5 milijardi su inoplasmani u blagajnicke zapise tj hartije od vrednosti tj repo stock + obavezne rezerve banaka po osnovu deviznih kreditnih plasmana. To znaci da su te pare - tudje pare

A posle toga kad se potrose sve devize , sledi Argetinski scenario. Kurs ide u nebo za par dana

Pa rekose juce na vestima da su prosle godine stukli 1,5 milijardu evrica dev.rezervi i to uglavnom za odrzavanje kursa dinara.
E znas sta su pametni ljudi mogli da naprave za 1,5 milijardi evra??? A ovi majmuni stukli da bi dinar bio 78...i sad eto i dalje ima budala koji se loze na njih

Pa rekose juce na vestima da su prosle godine stukli 1,5 milijardu evrica dev.rezervi i to uglavnom za odrzavanje kursa dinara.
E znas sta su pametni ljudi mogli da naprave za 1,5 milijardi evra??? A ovi majmuni stukli da bi dinar bio 78...i sad eto i dalje ima budala koji se loze na njih

stukli su mnogo vise

u Januaru 2008 nase devizne rezerve su iznosile 16 milijardi dolara

Inace vecina novca svih drzava deviznih rezervi se drzi u dolarima , zato sto se vecina placanja u inostranstvu obavlja upravo u dolarima. Sve sto se kupuje na berzama kao sto su metali , nafta , gas - sve se to obracunava i placa u americkim dolarima a ne u eurima.

Tako na kraju godine nase devizne rezerve su iznosile 8 milijardi eura sto je kad se obracuna u americke dolare po danasnjem kursu 10.56 milijardi dolara

To znaci da je Jelasic u 2008 godini STUKAO GOTOVO 6 MILIJARDI DOLARA!

Samo u decembru mesecu jelasic je potrosio 900 miliona evra tj za toliko su nam se smanjile devizne rezerve

Sta god pricali u medijima jasno je da Jelasic upumpava enormne kolicine deviza iz deviznih rezervi da bi sprecio dalje slabljenje dinara.

No yebe ga to sto je ovo neodrzivo na duzi rok i sto ce te pare potrositi za najvise 5-6 meseci. A kriza ce da potraje makar 2-3 godine. To znaci da ce u tom trenutku kada Jelasic ostane bez para da intervenise i vestacki brani kurs , kurs dinara u srbiji po prvi put da se formira potpuno trzisno.

Jedino sto malo yebe pricu jeste sto ce to da bude zestok skok , ne znamo jos koliko al bice ono tipa sa 90 na 250 ili nesto slicno....

sutra kurs opet pada

11:28:24
92,0130

jelasic nesto muva opasno ,jos ne mogu da provalim sta , ali jasno je da se radi o nekoj opasnoj mucki :)

Mnogi gradjani ce sada u januaru morati da plate PDV. Naravno PDV se placa u dinarima, a niko lud ovde nedrzi dinare vec evre tako da sada pada evro da bi drzava opljackala te ljude koji prodaju evre da bi platili PDV, a posle opet skace evro. Cenim da ce ovih dana evro opet biti 87-88 dinara.

Mnogi gradjani ce sada u januaru morati da plate PDV. Naravno PDV se placa u dinarima, a niko lud ovde nedrzi dinare vec evre tako da sada pada evro da bi drzava opljackala te ljude koji prodaju evre da bi platili PDV, a posle opet skace evro. Cenim da ce ovih dana evro opet biti 87-88 dinara.

pa jeste u pravu si to sam i ja uostalom rekao no to je opet kratkorocna mera tj trenutni poremecaj da ima manjka dinara zbog uplate PDV-a , al kurs ce opet da odleti kad drzava te dinare koje uzme od firmi na ime PDV-a pusti gradjanima u potrosnju kroz plate penzije i ostala davanja

Ne znam kakve to firme za placanje PDV-a prodaju eure...... a inace ne drze dinare na racunu. Pa naravno da drze dinare na dinarskom racunu jer ne mogu da ih prebace na devizni. Mozda mislis na neke sitne tromesecne obveznike......tesko da od njih ovde ista zavisi.

Naravno da kompletnoj domacoj privredi odgovara jak dinar. Nije u pitanju samo Miskovic vec kompletna privreda.

Ne lupam gluposti....... i nije istina da to odgovara samo uvoznicima.

da . odgovoara samo vama uvoznicima

odem ja juce u market da kupim neku hranu i potrepstine i htedoh da kupim cackalice kad imam sta da vidim - JEDINE CACKALICE SU UVOZNE ITALIJANSKE CACKALICE

srpskih NEMA

Znaci dotle smo dosli da pored ovoliko sume i drveta mi i CACKALICE UVOZIMO :hahaha:

Posle pogledam ponudu virsli i pasteta. Vecina pasteta su uvozne argeta slovenacka i hrvatska podravka suvereno vladaju nasim trzistem - ovih srpskih gotovo da nema mozda 1 vrsta je bila.

Onda dalje pogledam ponudu virsli , samo austrijske i slovenacke se mogu kupiti. Srpskih nije bilo....

Katastrofa dokle ste nas doveli

Uvozimo cak pastete , virsle i cackalice

To Srbija nikad nije u istoriji uvozila dokle vi demokrate niste dosli na vlast

Ne znam kakve to firme za placanje PDV-a prodaju eure...... a inace ne drze dinare na racunu. Pa naravno da drze dinare na dinarskom racunu jer ne mogu da ih prebace na devizni. Mozda mislis na neke sitne tromesecne obveznike......tesko da od njih ovde ista zavisi.

Naravno da kompletnoj domacoj privredi odgovara jak dinar. Nije u pitanju samo Miskovic vec kompletna privreda.

Nekako mi se cini da tebi odgovara jak, sta uvozis i prodajes? z:mrgreen:

15:58:51
93,1120

Sada se stabilizovao na 93...

jutros se kurs drzao oko 92-92.4 a sada vec poceo da raste

15:03:10
93,1210

ajme bliži se i stota stranica od ove licitacijske haiku poezije o "Dinaru" :mrgreen:

a on umesto da se približava cifri od 100 đinđosa za eVro ...naprotiv...on se odaljava :sad2::sad2::hahaha:

eeee tovariš stari....:hahaha:

a ja se već ponadao da ovo malo ušteđenih eVra što imam da kad dođe do 100tke da vam dođem u posetu malo...(sa "pojačanom kupovnom moći"):mrgreen: pa da se izšopingujem u Srbiji za istu lovu 20-30 posto više:idea::think:

al izgleda ništa od toga...Jerry....avaj.....Tihi me samo umočio u neku kvazi-nadu da ću 200 evra imati 20 000 dinara :sad2::sad2::sad2:

da . odgovoara samo vama uvoznicima

odem ja juce u market da kupim neku hranu i potrepstine i htedoh da kupim cackalice kad imam sta da vidim - JEDINE CACKALICE SU UVOZNE ITALIJANSKE CACKALICE

srpskih NEMA

Znaci dotle smo dosli da pored ovoliko sume i drveta mi i CACKALICE UVOZIMO :hahaha:

Posle pogledam ponudu virsli i pasteta. Vecina pasteta su uvozne argeta slovenacka i hrvatska podravka suvereno vladaju nasim trzistem - ovih srpskih gotovo da nema mozda 1 vrsta je bila.

Onda dalje pogledam ponudu virsli , samo austrijske i slovenacke se mogu kupiti. Srpskih nije bilo....

Katastrofa dokle ste nas doveli

Uvozimo cak pastete , virsle i cackalice

To Srbija nikad nije u istoriji uvozila dokle vi demokrate niste dosli na vlast

Sto se tice cackalica (ili u principu vecine artikala )......bilo je domacih proizvodjaca ali sada uglavnom postoje domaci uvoznici istih ili jedna strana firma koja ih isto uvozi iz Kine a distribuira ovde.
Ta strana firma vec godinama vrti svoje reklame po TV i casopisima, ima jake cene ali zato daje veleprodajama rabate i do 30-40%.
Domaci proizvodjac ili uvoznik nema fin. prostora za tako nesto. On moze da ponudi nizu cenu ali u startu nema za "enterance fee" za svaku veleprodaju / prodajni objekat po artiklu. Takodje, ne moze svaki cas da placa liflete po 150-200 eura i mnoge druge fore koje VP smisle. Iznosi tih lifleta mu budu fin. veci od ukupnog iznosa robe koju proda na toj akciji.

Samim tim on se ili povlaci ili mora da podize cenu istih bez mark. kampanje.
Naravno da zbog toga ima slabiju prodaju i na kraju se veliki sistemi ipak odluce za tog uvoznika sa katastrofalno visokom cenom jer na njemu (zbog veceg rabata) mnogo vise i zarade a nije neka bitna roba da bi morao da ima vise dobavljaca.

To nema veze sa tim ko je na vlasti.
Uvozi onaj ko moze da uveze, da proda i naplati. I naravno........da ostvari profit u svemu tome.

Poslednja izmena:
jaci dinar bi domacem propizvodjacu uz liberalizaciju trgovine tj usvajanja SSP-a koji je sada u toku pomogao - samo da propadne i nista vise.

sama si navela da domaci proizvodjac ne moze da izadje na kraj sa uvoznicima pa onda kao zakljucak svega toga kazes da jak dinar odgovara domacem prozivodjacu :lol:

pa bas suprotno domacem proizvodjacu odgovara sto slabiji dinar jer tako on ne samo da moze da prodaje na domacem trzistu vec i da izvozi

a ovako kako je sada ne moze da prodje nigde.

btw sutra ti je kurs 93.13

Back