Evro ide na 110 dinara!

kojih bre 132 miliona jel si ti normalna :hahaha:

pa on je u ovom mesecu potrosio navodno ta 132 miliona u proslom skoro 700 i to 320-350 miliona direktno na medjubankarskom trzistu kupovinom viska dinara, a ostalih 350 je potrosio zato sto je resio da smanji obavezne depozite po osnovu kreditnih plasmana , tj vratio je 350 miliona od bankarskih depozita samim bankama i to nije resilo problem tj dinar je nastavio i dalje da pada

sto se tice mog znanja iz ekonomije, sasvim je dovoljno za vodjenje ovakvih diskusija jer imam zavrsen ekonomski faks + sam vlasnik dve firme sto znaci , za razliku od tebe bavim se ekonomijom u praksi i od toga zivim.

Nisam ja to rekla nego Beta, naći ću ti vest pošto sam baš juče morala da baratam sa njom pa sam zapamtila.

Ako si završio ekonomski svaka čast, mora da si se mnogo pomučio pošto iz ove teme vidim da veze nemaš. A to za razliku od mene preskoči pošto pojma nemaš čime se ja bavim :zaljubljena:

da bas toliko pojma nemam , da se u srpskoj ekonomiji desava upravo ono sto sam pisao jos 3-4 godine pre ovog sadasnjeg vremena - da ce da se desi.

ajde bre pali na podforum tinejdzeri vidis da nemas pojma o ovome sto se diskutuje na ovoj temi.

da bas toliko pojma nemam , da se u srpskoj ekonomiji desava upravo ono sto sam pisao jos 3-4 godine pre ovog sadasnjeg vremena - da ce da se desi.

ajde bre pali na podforum tinejdzeri vidis da nemas pojma o ovome sto se diskutuje na ovoj temi.

A ti na forum Poznanstva, možda izlečiš neki kompleks. :lol: kad je tvoj Vučić mogao sa 26 da se nametne na mesto ministra mogu i ja ovde sasvim argumentovano da diskutujem o čemu hoću. A gde si ti to pisao, ako nije tajna? Jesi bio vidovit kao i za Vučića gradonačelnika ili šta?

A ti na forum Poznanstva, možda izlečiš neki kompleks. :lol: kad je tvoj Vučić mogao sa 26 da se nametne na mesto ministra mogu i ja ovde sasvim argumentovano da diskutujem o čemu hoću. A gde si ti to pisao, ako nije tajna? Jesi bio vidovit kao i za Vučića gradonačelnika ili šta?

bas na ovom forumu sam pisao doduse pod nickovima jerry ropero i markowac.

uzmi arhivu pa proveri sama.

a inace nisam vidovit nego sam eto taman toliko ekonomski potkovan da mogu da vidim u kojem pravcu jedna odredjena ekonomska politika moze zemlju da odvede.

a ova demokratska, srbiju nije mogla da odvede drugde do u propast.

Svi ti sto ih vi nabrajate dobijaju instrukcije od jednog coveka, a njemu kad bude trebalo oborice kurs na 75.

to je mogao da radi dok je bilo para na zapadu da se zaduzuje, sad kako su mu izvori presusili - mrka kapa :mrgreen:

sta mislis zasto je jelasic panicno trazio i dobio kredit od MMF-a? Pa zato sto nigde drugde vise para nema. Do sada tj u zadnje 3-4 godine DS i G17+ su zaduzivali zemlju kod poslovnih banaka , i centralnih banaka drugih drzava direktno, al sad posto one vise nemaju para za troskarenje po Srbiji ,ostalo mu je jos da iskamci 2 milijarde od MMF-a , a kada se i te pare potrose, posto vidim da nemaju nameru da resavaju probleme koje su sami napravili, docice do totalnog ekonomskog kolapsa.

Al razumem ih i zasto, probleme nije moguce resiti bez masovnog otpustanja ljudi iz javnih preduzeca , opstina , agencija i ostale administracije - a kako ce demokrate da odpuste sve one svoje clanove stranaka koje su sami tu zaposlili ?

Pa 2000te u drzavnoj upravi je radilo 5 puta manje ljudi nego danas

zato sam siguran da ce srbija da dozivi totalni kolaps ,jer ne vidim nikoga u drzavi , sposobnog i hrabrog da se suoci sa problemima i da ih resava ma kakve posledice zbog toga morao da plati. daj Boze da gresim.

Poslednja izmena:
Kako si ti glup, to je neverovatno! Jelašić je od početka godine potrošio ravno 132 miliona, taj podatak svuda možeš da nađeš. Ne troši toliko svaki dan kao što ti fantaziraš.
Nego, koje ti znanje imaš o ekonomiju pa da ovde vodiš polemiku? Na osnovu kojih metoda i modela si procenio realnu vrednost kursa? Da li mlatiš praznu slamu i znaš ono što pročitaš iz novina ili si možda ekonomista sa kojim vredi diskutovati?

132 miliona je potrosio samo u NOVEMBRU! Tihi je u pravu za cifre koje spominje a ti citaj vesti malo bolje pre nego sto se upistis u diskusije. :mrgreen:

big bang , pozdrav kolega , pratis li nesto se desava cudno na medjubankarskoj berzi u ovom trenutku, zadnji update je bio u 12:48 , od tada nista , i ako se stanje updatuje svakih 15-30 minuta, da nam jelasic nije kojom nesrecom zatvorio berzu za danas , da spreci da kurs ode preko 90 :sad2: :think:

to je mogao da radi dok je bilo para na zapadu da se zaduzuje, sad kako su mu izvori presusili - mrka kapa :mrgreen:

sta mislis zasto je jelasic panicno trazio i dobio kredit od MMF-a? Pa zato sto nigde drugde vise para nema. Do sada tj u zadnje 3-4 godine DS i G17+ su zaduzivali zemlju kod poslovnih banaka , i centralnih banaka drugih drzava direktno, al sad posto one vise nemaju para za troskarenje po Srbiji ,ostalo mu je jos da iskamci 2 milijarde od MMF-a , a kada se i te pare potrose, posto vidim da nemaju nameru da resavaju probleme koje su sami napravili, docice do totalnog ekonomskog kolapsa.

Al razumem ih i zasto, probleme nije moguce resiti bez masovnog otpustanja ljudi iz javnih preduzeca , opstina , agencija i ostale administracije - a kako ce demokrate da odpuste sve one svoje clanove stranaka koje su sami tu zaposlili ?

Pa 2000te u drzavnoj upravi je radilo 5 puta manje ljudi nego danas

zato sam siguran da ce srbija da dozivi totalni kolaps ,jer ne vidim nikoga u drzavi , sposobnog i hrabrog da se suoci sa problemima i da ih resava ma kakve posledice zbog toga morao da plati. daj Boze da gresim.

Cak ni radikali?
Lepo je sto priznajes.

Cak ni radikali?
Lepo je sto priznajes.

u aktuelnoj vlasti sam mislio. u onima koji upravljaju ovom drzavom.

sto se tice radikala oni trenutno nemaju kadrova svojih da mogu da rese te probleme no to NIJE PROBLEM jer mogu uvek da angazuju eksperte koji su nestranacke licnosti da obavljaju taj posao vise nego odlicno

nijedna stranka nema kadrove da moze da pokrije sve funkcije , al pametna stranka to zna pa zato bira ljude koji ce najbolje da obave taj posao bili oni clanovi stranke ili ne, a glupe stranke postavljaju clanove na funkcije pa makar nemali veze sa poslom koji obavljaju.

tako rade demokrate , a nadam se da su radikali makar malo pametniji....

recimo nebojsa katic , finansijski konsultant i kolumnista politike bi mogao da bude dobar ministar ekonomije

a branko dragas dobar ministar finansija ili profesor mladjan kovacevic

oni nisu clanovi SRS , al da sam ja u SRS i da osvojim vlast medju takvim ljudima bi trazio nove ministre finansija i ekonomije

Evo za neuke ekonomske analfabete jedan odlican tekst coveka koji je veliki ekspert ali svoje znanje zna da prenese drugima prostim narodnim recnikom:

MMF KAO SUDBINA
Problemi pred kojima će se Srbija vrlo brzo naći dovešće verovatno do novih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i do novih zahteva za pomoć

Kreatori domaće ekonomske politike uveravaju građane da je Srbija, zahvaljujući mudroj i vizionarskoj ekonomskoj politici, ostrvo stabilnosti u uzburkanom finansijskom okeanu. Srbija će zato profitirati iz aktuelne ekonomske krize i postati Meka za inostrane investitore. :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Međunarodni monetarni fond (MMF) ne deli to mišljenje. Albert Jeger, šef misije MMF-a za Srbiju, domaću ekonomiju ocenjuje kao jednu od najranjivijih u regionu. Srbija mnogo više troši nego što stvara, ima nisku stopu štednje, ogroman platnobilansni deficit i prevelik javni sektor. Sporazum sa MMF-om odraz je takve realnosti i takvog viđenja srpske ekonomije.

Sporazum će važiti petnaest meseci. U tom periodu Srbija će moći da koristi 516 miliona dolara kredita – ako joj bude trebalo. Država se obavezala da će budžetski deficit u 2009. godini smanjiti na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Rast plata u javnom sektoru će biti ograničen, rast penzija takođe. Budžetsko trošenje trebalo bi da bude prekomponovano kako bi se stvorio prostor za investicije u infrastrukturu. Već uobičajeno, MMF se koristi kao opravdanje da bi se sprovele mere za koje koalicione i populističke vlade nikada nemaju hrabrosti.

Aranžman sa MMF-om može se kritikovati, ali to je jalov posao – MMF nikoga ne prisiljava na sporazum. Srbija je tražila pomoć MMF-a, jer nije imala izbora. To će se jasnije videti u mesecima koji dolaze.

Budžetska štednja, na kojoj insistira MMF, samo je jedan od činilaca koji će dovesti do sporijeg rasta inflacije i smanjenja platnobilansnog deficita. Važniji stabilizacioni faktor u vezi je sa smanjivanjem privatizacionih prihoda, kao i sa velikim usporavanjem kreditnih priliva. Realna primanja građana će pasti, kreditna aktivnost banaka će se smanjivati. Sa manje para u džepu građani će manje kupovati, a trgovci manje uvoziti. To će smanjiti pritisak na cene i finansijski sistem će se stabilizovati, ali na nižem nivou. Stabilizovanje na nižem nivou ovde je eufemizam za traumatično prilagođavanje globalnoj recesiji i plaćanje cene za promašenu ekonomsku politiku poslednjih godina.

Najzanimljiviji deo aranžmana povezan je sa visinom odobrenog kredita. Kredit od 516 miliona dolara jedva da može pokriti četvrtinu mesečnog uvoza Srbije. Istovremeno, to je iznos koji Narodna banka Srbije može potrošiti u nekoliko nedelja odbrane kursa dinara. Kredit je tako smešno mali, tako neadekvatan stvarnim potrebama i dubini ekonomske krize, da je u njemu možda sadržana i najjača poruka – kroz ovu krizu Srbija će morati da prođe brutalnim stezanjem kaiša. MMF ne namerava, bar za sada, da većim kreditom olakša ovaj proces. Verovatno je da MMF smatra i da je velika korekcija kursa dinara nužna, pa ne želi da se taj proces uspori odobravajući više sredstava kojima bi se dinar branio.

Sporazum sa MMF-om je restriktivan, i u ambijentu globalne krize neminovno mora dovesti do velikog pada BDP-a i zaposlenosti. Srbija nije štedela ni investirala kada je novac obilato priticao, pa će morati da štedi sada, kada novca nema. Smisao aranžmana sa MMF-om i politika koja se predlaže samo je pokušaj kontrolisanog prizemljenja srpske ekonomije. Novi aranžman treba da pomogne da se izbegne haos i finansijski kolaps.

Aranžman, naravno, nije razvojni – aranžmani sa MMF-om to nikada nisu. Ključni test uspešnosti aranžmana neće biti u sferi ekonomske politike, već u sferi njegove socijalne snošljivosti. Na tom terenu, pred Vladom Srbije je težak zadatak i treba ga započeti saopštavanjem istine o periodu koji predstoji.

U minut do dvanaest valjane alternative sporazumu sa MMF-om nije bilo. Iz ove krize Srbija ne može izaći na način kako to čine neke druge države. Povećavanje budžetske i privatne potrošnje mehanizmi su koje mogu primeniti samo zemlje razvijene privredne strukture ili zemlje koje imaju platnobilansni suficit i visoku stopu domaće štednje. Privredna struktura Srbije i njen izuzetno nizak industrijski nivo nisu podobni za ovakvu vrstu stimulansa. Takve mere ne bi bitno pomogle slaboj domaćoj industriji već bi samo povećale inflaciju i deficit platnog bilansa.

Jedini zračak nade danas je vezan za investicije u infrastrukturu. Ako bi došlo do ozbiljnijih ulaganja u energetiku, ili u putnu mrežu, možda efekat recesije ne bi bio tako razoran kako u ovom trenutku izgleda. Nažalost, i za takvu vrstu investicija novac mora doći spolja i saradnja sa MMF-om tu može pomoći.

Bez obzira na zasluženo lošu reputaciju koju MMF-a ima u zemljama u razvoju, sporazum je bio neminovan. Reč je samo o prvom koraku na dugom putu nužne saradnje. Problemi pred kojima će se Srbija vrlo brzo naći dovešće verovatno do novih pregovora sa MMF-om i novih zahteva za pomoć. Teško je zamisliti da će postignuti sporazum ostati nepromenjen do 2010. godine i da će se svesti na simboličnih 516 miliona dolara pomoći – Srbiji će biti potrebno mnogo više. nkatic.wordpress.com

Nebojša Katić

--------------

kao sto rece Katic kredit koji je srbija dobila od MMF-a je smesno mali te pare srbiji ne mogu da traju ni mesec dana sto znaci da nam sledi OPASNA KRIZA i moguc ekonomski kolaps. Vezite se polecemo

Poslednja izmena:
Nakon rekordnog deficita i sokantnog pada izvoza, Japanci su resili da sprece dalji rast svoje domace valute . Al sta znaju ti japanci , nemaju oni pojma, da im mi posaljemo dinkica, djelica ili jelasica da im objasne da je za zemlju najvaznije da ima sto jacu valutu :mrgreen: :rotf:

LONDON, NJUJORK – Svetske akcije su danas uglavnom poskupele, usled očekivanja da vodeće centralne banke dodatno olabave kamate, dok je jen oslabio prema dolaru, nakon najave japanskih zvaničnika da će, ukoliko bude potrebno, sprečiti dalje jačanje svoje valute.

u aktuelnoj vlasti sam mislio. u onima koji upravljaju ovom drzavom.

sto se tice radikala oni trenutno nemaju kadrova svojih da mogu da rese te probleme no to NIJE PROBLEM jer mogu uvek da angazuju eksperte koji su nestranacke licnosti da obavljaju taj posao vise nego odlicno

nijedna stranka nema kadrove da moze da pokrije sve funkcije , al pametna stranka to zna pa zato bira ljude koji ce najbolje da obave taj posao bili oni clanovi stranke ili ne, a glupe stranke postavljaju clanove na funkcije pa makar nemali veze sa poslom koji obavljaju.

tako rade demokrate , a nadam se da su radikali makar malo pametniji....

recimo nebojsa katic , finansijski konsultant i kolumnista politike bi mogao da bude dobar ministar ekonomije

a branko dragas dobar ministar finansija ili profesor mladjan kovacevic

oni nisu clanovi SRS , al da sam ja u SRS i da osvojim vlast medju takvim ljudima bi trazio nove ministre finansija i ekonomije

Sada nagradno pitanje:
Ako su radikali jadni i bezgrešni,one 2-3 godine kada su bili na vlasti sve radili kako treba i sve što je bilo dobro u državi bilo je njihova zasluga( ovo njihova čitaj vojvoda šešelj),a za sve loše je kriv milošević,šta je onda marsowac 5.oktobra tražio ispred skupštine?

jeste ali nece do NG na 100 din da ode. Menjace se evro za praznike a i jake firme i dalje daju kredite na 24 rate bez kamate za tehnicku robu npr. a oni znaju kad i sta.
Prosle godine za praznike nije palo skoro nista.Pratim to jer jedan deo para zatvaram kroz euro.Nemoguce je da slaba ekonomija ima jaku valutu.Mislim da ce da ode na 100 ili cak mozda dodje i do 110.Zasto?Zato jer nece investicije dolaziti u toliko ocekivanom broju,a i jucerasnje vesti o otpustanjima radnika i zapomaganje nekih giganata u USA govori da se stvar komplikuje,a ne da se stabilizuje odnosno resava u pozitivnom.

Ne moze tu Jelacic nista.Pare su izvana odrzavale kurs koji je bio,bilo je relativno mirno,politika je isla u pravcu ulaska na trziste od 500 miliona potrosaca i moglo je ovo leto proci sa kursem ispod 80.Sad je drz-nedaj tamo odakle su se neke pare ovde i investirale.Bice tesko,a kako ce da zavrsi...ne smem da napisem.

tako vam je to kad se pouzdate u jelasica dinkica djelica i ostale demokratske prodavce magle

davno je jos jedan pametan stariji covek rekao svom sinu koji je hteo da stavi pare kod dafine na kamatu "sinko nemoj to da radis - u tudje ruke se samo jedna stvar dize" :lol:

Prosle godine za praznike nije palo skoro nista.Pratim to jer jedan deo para zatvaram kroz euro.Nemoguce je da slaba ekonomija ima jaku valutu.Mislim da ce da ode na 100 ili cak mozda dodje i do 110.Zasto?Zato jer nece investicije dolaziti u toliko ocekivanom broju,a i jucerasnje vesti o otpustanjima radnika i zapomaganje nekih giganata u USA govori da se stvar komplikuje,a ne da se stabilizuje odnosno resava u pozitivnom.

Nemoguce je da slaba ekonomija ima jaku valutu.

e ovo ja pricam ovde prisutnim demokratama vec godinama

al ne vredi - teletabis je teletabis , zato ima da izgubi sve do gaca jer nece da slusa pametnijeg od sebe, i kad mu je mozak u televizoru

Back