Evolucija rimske vojske

To je englesko vidjenje stvari,tj mitologija.Pre te presudne 1066 godine 250 godina su ratovali,ginuli i mesali se sa severnjacima a svi izvori kazu da je za bitku kod SB mobilisano maltene sve sto je moglo da nosi oruzje.Za 15 dana je Viljem pregazio ostatke engleske vojske i naroda, to bi sa obzirom na mobilnost vojske u XI veku bilo kao kad bi sad Rusi porobili Nemacku za pola sata.Mozda je preterano da nije bas ostalo nista od vojno sposobnih muskaraca ali vise od par % ih sigurno nije ostalo,Normani su bili frankofoni vikinzi a preostali Saksonci minimum 50% vikinzi ali bez neke nacionalne svesti sem sto su mrzeli osvajace koji frfljaju kad pricaju...

Najjače je što je ujedinjena Engleska pod saksonskom vlašću trajala ukupno 19 dana :hahaha:

Bitka kod Hastingsa tesko da je premasila 20.000 vojnika i to kod obadve vojske.

A vecina Engleza je i prezivelo bitku uz to. U sredjem veku retko koji poraz je bio totalan, jedinima kojima je to vise puta uspelo su bili Mongoli.

Celu tu zvanicnu verziju znam ali mi zdrav razum ne dozvoljava da u nju verujem,ko bi bio lud da napadne britaniju sa 5-6000 vojnika skupljenih sbrda-sdola ako su ovi sto se brane u mogucnosti da okupe ozbiljnu vojnu silu?Mislim da su ovi bili toliko iscrpljeni da bi ih 1000 istreniranih vojnika pobedilo.Ako ti je lakse,kad sam vec karikirao osvajanje Nemacke od strane Rusa za pola sata jos da dodam sa jednim tenkom,avionom i 500 ljudi.Viljemovih vojnika nije prezivelo bitku vise od 2000 ljudi,ovi sa severa engleske(75% ranije doseljeni vikinzi) su se koprcali 5-6 godina???Da su imali ikakvu mogucnost ozbiljne mobilizacije pomlatili bi preostale Normane lubenicama.Mozda gresim ali mi zvanicna verzija izgleda kao dve lekcije iz latinskog u gimnaziji:Guske koje su spasile Rim i Vandali koji su ga unistili-nebuloze.

Da, ali pazi kod Starih Grka od samog pocetka tipa 8. vek pne. uglavnom su pripadnici visih staleza isli u vojsku, pa su opet rasturili Persijance i bili opasna civilizacija sto ne bi mogli da nisu bili vojno mocni. I u Atini i u Sparti i u drugim gradvima su uglavnom vise kaste vrsile sluzbu u vojsci.[QUOTE/]

Atina je imala 40.000 do 50.000 vojnika. To nije bila samo elita. Cak i kod Spartanaca dobar deo vojske se sastojio od vojnika koji nisu bili Spartijati. https://en.wikipedia.org/wiki/Perioeci

To je preterano...ti moa da mislis na atinski pomorski savez celi.

To je preterano...ti moa da mislis na atinski pomorski savez celi.

Tako je. U ratovima protiv Persije Starih Grka ukupno svih nije bilo vise od 100 000... A po Konstantinu ispada da ih je bilo na stotine i stotine hiljada, ako je samo Atinjana bilo 50 000....

- - - - - - - - - -

Dal nije svaki slobodan muskarac morao u vojnike?

Nije. Kazem ti u vojsku su isli samo pripadnici visih slojeva.

Back