Auuu izvalio si Ameriku sad, bravo Kolumbo. Ovim principom funkcionisu kompletno sve centralne banke, svih drzava koje su clanice IMF. Postoje par izuzetaka ali nisu ni vredni pomena. Sef je isti, namena je drugacija tipa Macao,Monko, Lihenstajn... ili specijalni globalni geopoliticki testovi, kao sto je Severna Koreja.
Centralna bank, svih centralnih banki, BIS, bank for international settelment, odnosno banka za poravnanja, je takodje privatna. Nalazi se u Svajcarskoj u Bazelu, ali samo zemljiste banke ne pripada drzavi Svajcarskoj, odnosno drzava Svajcarska nema nikakvih prenadloznosti na tom zemljistu, zemlja za sebe, naravno privatna. Svi racuni se polazu tu, FED, sve centralne banke sveta na kraju tu polazu racune. Isti princip je i sa London Citijem, privatno zemljiste koje ne pripada Ujedinjenom Kraljevstvu nego privatnicima, kada bih usao u istoriju... morao bih da napisem hiljadu recenica ovde, a nesto me bas briga da se bavim prosvetiteljskim radom. FED nema veze sa federalnom institucijom, niko nema pravo prenadleznosti da uopste kroci u te institucije, ni SUD, ni policija, ni FBI, cak ni sam bog, privatno 1/1. Samo nazvano "FEERALNE" da bi glupi narod rekao to je federalna instutcija. Sam nastanak globalnog monetarnog sistema i sama emisija novca je cista globalna kontrola, iz jednog centra. Suverene drzave prakticno ne postoje, cist privid. Sto je tesko dokazati nacionalistima bilo koje vrste. Zivimo u jednom globalnom sistemu, koji je 100% centralizovan i PREPUN LAZI i OBMANE. Narod nema dovoljno intelekta da to shvati a ni vremena time da se bavi, iako je cak monetarni sistem jako jednostavna prevara. Naroctio, ako udjemo u Istoriju nastanka IOU sa zlatnom podlogom, i ko su zapravo bili prvi Mletacki bankari... kasnije u finansiajma i ekonomiji su izmisljena ona grcka slova pa formule, pa razne ***** materine samo da zasene prostotu jedne tako simplisticne lazi, odnosno kontrole i pravljenja vrednosti ni iz cega. Da pokusam da prevedem u jednostavniju civilizacijsku sustinu, etapa razovja ljudskog intelekta i civilizacije vise nije trpela LANAC kao vid porobljavanja, nije bilo odrzivo i efikasno, zato je osmisljen najbolji nevidljivi lanc(NOVAC), jedan centar kontrole, jedna religija, jedan bog... zamaskirano na hiljadu nacina da tako ne izgleda.