Евангелички хришћански ционизам

Gedeon

Domaćin
Poruka
3.550
На хрватском порталу Index.hr наишао сам на данас објављен чланак о утицају евангеличких протестаната на врх америчке политике према питању Палестине. Не слажем се са свим ставовима аутора - нарочито по питању надописивања Јеремијиних пророчанстава, али има истине у томе да је у врху политичких елита САД-а заступљен евангелички хришћански ционизам. Ево чланка:
https://www.index.hr/vijesti/clanak...83.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

Како је секташка будалаштина о армагедону и стварању Израела дошла до врха САД-а

Пише: Жељко Поробија
15:26, 29. октобра 2023.

Кад год поставите питање зашто Америка чврсто стоји уз Израел, један од одговора биће и религија. Део је то ширег феномена утицаја вере каквог нема нити једна друга држава Запада. И док ће многи „експерти” у свему препознавати прсте циониста (читај: Јевреја), мање је познато да већ вековима постоји и хришћански ционизам, који је у догађајима на Блиском истоку одиграо изузетно значајну улогу - усудио бих се рећи и пресуднију од оне која се приписује јеврејском.

Крај и обраћење Израела

Још је апостол Павле веровао да ће се пред сам Исусов долазак многи Израелци обратити на хришћанство и томе посветио неколико поглавља Посланице Римљанима, свог главног списа. Да сад не причам шта је касније све (Римокатоличка) Црква чинила не би ли се Јевреји обратили, прескачемо миленијум и по те почетке хришћанског ционизма налазимо у временима развоја протестантизма. Већ код тадашњих британских теолога рађа се тумачење, јако удаљено од Павла, да ће се на крају времена обновити држава Израел и Јевреји се масовно обратити на хришћанство.

Та се идеја пренела и у Америку, промовисао ју је и други амерички председник Џон Адамс, који је отворено желео да Јевреји у Јудеји опет буду независна нација. То ће нешто касније промовисати и теолог Џорџ Буш (иначе рођак директног претка оног Џорџа Буша који вам први пада на памет).

И у Америци је хришћански ционизам итекако опстао: у 20. веку заступали су га и Мартин Лутер Кинг и политички пуно утицајнији Пет Робертсон, који је снажно утицао и на администрације Роналда Регана и Џорџа Буша старијег.

Пророчанства о Израелу

Један од хришћанских циониста које је Реган убацио у свој шири тим био је и Хал Линдзи (Hal Lindsey), писац највећег бестселера тог времена.

Он је 1970. објавио књигу The Late Great Planet Earth и продао је само у Америци у 18 милиона примерака, па још толико изван Америке. О својој књизи предавао је и званичницима Беле куће.

А темељ свих тумачења јесте Линдзијево уверење да је оснивање државе Израел 1948. године остварење давних речи пророка Јеремије (29,14): „Вратићу вас на место одакле сам вас одвео у прогонство!”

И ту се већ јасно види колико се Линдзи слободно односи према старозаветном тексту који говори о повратку Израелаца из ропства у Вавилону, што се догодило у шестом веку пре нове ере. Пре него што се запитате како је Јеремија унапред знао да ће ропство трајати 70 година, напомињем да су све након 25. поглавља прерадили каснији аутори, па је један од њих убацио и ово „пророчанство” након што се повратак одиграо.

Линдзија, наравно, то ништа не узбуђује, он мисли како се све то односи тек на догађаје хиљадама година касније и на оснивање модерне државе Израел.

Армагедон у Израелу

Осим што сва пророчанства пребацује у есхатолошку будућност, Линдзи је јако склон и да их тумачи их што је могуће дословније. Мегидо је место у Израелу и управо тамо одиграће се и Армагедон, завршна битка у историји човечанства. Нећемо сад расправљати колико ова дословност уопште држи воду, још мање о томе односи ли се та мистична реч из Откривења баш на Мегидо.

Битка ће започети три и по године након што Израел на месту Куполе на стени - једног од главних муслиманских светилишта - изгради поново Соломонов храм. Не морате се запитати како ће им то Арапи уопште дозволити, Линдзи каже да је пророчанство јасно и да ће се остварити упркос свим препрекама.

А у том коначном армагедонском обрачуну са једне стране имаћемо Арапе, Совјетски Савез и Кину, а са друге уједињене европске земље под вођством Папе у улози Антихриста. СССР је она сила с крајњег севера о којој говоре пророци, а десет чланица Европске економске заједнице су десет народа на крају времена који ће се ујединити у покушају обнове Римског царства. И у контексту свих тих драматичних дешавања, Израелци коначно схватају да су промашили религију и масовно се обраћају на хришћанство.

Добро, у међувремену је Совјетски Савез пропао, Европска Унија има 27 чланица, а хришћанство у Израелу није ни педља напредовало, али нећемо се сад бавити ситницама.
Питате се где је Америка у тој целој причи? Она се толико морално срозала да је постала економски и војно немоћна, уверљиво тумачи Линдзи.

Већина то прихвата

И не замара се тиме што му се руше све коцкице његовог пророчког мозаика, у каснијих двадесетак књига нешто ће мало преправљати, али опет строго устрајати на свом, благо речено, проблематичном читању Библије. У коме се подразумева да пророци својим замршеним језиком говоре о савременим догађајима и техничким проналасцима. Шта су скакавци које спомиње Откривење? То су хеликоптери, ваљда је то сасвим јасно. Трећину земље спалиће, шта би друго, него атомске бомбе. Апостол Јован је, да бућкуриш буде потпунији, чак предвидио и ХААРП.

А у Арапима и исламу Линдзи види смртног непријатеља и Израела и хришћанства и наше цивилизације генерално, па се жестоко противио свим преговорима са Арафатом и покушајима решавања ситуације мирним путем.

Према анкети из 2017. чак 80% евангелика верује да је оснивање државе Израел испуњење библијских пророчанстава која ће довести и до другог Христовог доласка. Више од 50% ове најбројније групе америчких хришћана мисли да је подршка Израелу важна за испуњење пророчанства.

Сад већ 94-годишњи Линдзи није доживео остварење својих тумачења, али барем може бити задовољан својим утицајем на јавно мнење и, последично, политику. А кануло је и нешто новаца. Па ви гунђајте зашто се уопште бавимо религијом.
 
Poslednja izmena:
i, kako cemo da resimo problem?
kome jos nije jasno zasto se ja bavim laznim otkrivenjem, shvatice, samo sto nije
Никако, баш никако... Јер кад би "проблем" био решив то би значило да Господ ...није био неки пророк кад је рекао да ће "многи доћи у моје име"...
 
Јованово Откривење се ни данас не чита на богослужењима у Православној цркви. Римокатоличка црква је увела читање из њега на мисама на Другом ватиканском сабору. Истина је да је било разних мишљења о њему. Лично га држим за богонадахнуто.
 
Јованово Откривење се ни данас не чита на богослужењима у Православној цркви. Римокатоличка црква је увела читање из њега на мисама на Другом ватиканском сабору. Истина је да је било разних мишљења о њему. Лично га држим за богонадахнуто.
znao sam ja da si ti njihov, inace bi bio gideon, a ne gedeon
znaci 1962? imas jos informacija? jel ce da bude pokusaj da se i kod nas ubaci?
Ужас је како у Светом писму неки налазе изговоре за незамисливе злочине, ратове....
i?
Никако, баш никако... Јер кад би "проблем" био решив то би значило да Господ ...није био неки пророк кад је рекао да ће "многи доћи у моје име"...
pa, jel ih malo bilo?
 
Poslednja izmena:
Ужас је како у Светом писму неки налазе изговоре за незамисливе злочине, ратове....
sinoc sam citao bas na srbin/.info o bibijevom pozivanju na bibliju, ali ne mogu da nadjem vise taj link, a do tada, skoci na ovaj link, ako nisi vec odustao od teme:
That Armageddon scenario neatly fits Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s biblical psychopathy.The war code of Deuteronomy 20 commands to exterminate “any living thing” in the conquered cities of Canaan.

As wrote Avigail Abarbanel in “Why I left the Cult,” the Zionist conquerors of Palestine “have been following quite closely the biblical dictate to Joshua to just walk in and take everything. … For a supposedly non-religious movement it’s extraordinary how closely Zionism … has followed the Bible.”[11] Kim Chernin, another Israeli dissident, wrote in “The Seven Pillars of Jewish Denial”: “I can’t count the number of times I read the story of Joshua as a tale of our people coming into their rightful possession of their promised land without stopping to say to myself, ‘but this is a history of rape, plunder, slaughter, invasion, and destruction of other peoples.’”[12]

Yahweh offers only two possible paths to Israel: domination of other nations, if Israel keeps Yahweh’s covenant of separateness, or annihilation by these same nations, if Israel breaks the covenant:
 
Осим што сва пророчанства пребацује у есхатолошку будућност, Линдзи је јако склон и да их тумачи их што је могуће дословније. Мегидо је место у Израелу и управо тамо одиграће се и Армагедон, завршна битка у историји човечанства.
koja po redu, kad se non stop prangijaju ješe i filistejci
 
sada idu na konacno resenje, vise ih nece biti, ko ne pobegne bice ubijen

Процурео Израелски план за етничко чишћење Газе

imamo mi naš KiM, a šta rade semiti njihova stvar.
tv, portali, štampa samo drže tenziju da svet bude u strahu.
ukrajna, sad gaza, sutra tajvan.
rat nikad nije ni prestajao, mir je samo pauza između ratova.
ima li srbina u istoriji koji nije zakačio rat. ovi 2000-to godište još su mladi.

jedino ako je za verovati u vinčansko doba na području vinče nije bilo rata dve hiljade godina.
 
ma to ti je to. svi pomenuti narodi iz biblije su tu, samo pod drugim nazivima. oni se u tu pustaru vrzmaju milenijumima.
a pričao mi jedan jordanac pre tridesetak godina, kaže izraelcima ništa ne mogu naoružani su ko ameri, da oće sve bi nas pobili.
pa sta im sada rade? bolje im je da beze
E da su to stvarni Filistejci ne bi mogli ovi da rade sta hoce.
e, ali jahve se bije na strani izrahella
jesu pravi, samo su se presli sto su uzeli islam od arapa, i pomesali se sa njima, slaba vajda i pomoc od islamskog sveta
 

Дугин: Ционистима једино преостаје да минирају џамију Ал Акса и изграде Трећи храм​

10:38 04.11.2023.
0

Ционизам руши све темељне постулате јудаизма, тврди руски филозоф. Ако се у јудаизму мора чекати на долазак Месије, онда је у ционизму сваки Јеврејин већ постао Бог​Ционизам, државна идеологија Израела, с једне стране представља наставак јудаизма, али с друге стране, он је његово побијање, пише руски мислилац Александар Дугин https://srbin.info/svet/dugin-cioni...iniraju-dzamiju-al-aksa-i-izgrade-treci-hram/

„Света издаја“ правоверног јудаизма

Савремени Израел је у очигледној супротности са јеврејском традицијом. Да бисмо то разумели, треба да се вратимо у 17. век, у еру псеудо-Месије Шабетај Цвија, који је био претеча ционизма. Шабетај Цви је тврдио да је управо он „Месија“.

Али Шабетај Цви је доживео тужну судбину. Када је покушао да убеди турског султана да Јеврејима омогући повратак у Палестину, добио је следећи одговор: или ће му бити одрубљена глава или ће прећи на ислам. Шабетај Цби је учинио ово последње. То је значило велико разочарење за јеврејску заједницу.

onda su jese nasle pravog sponzora, anglo-cioniste, i ostalo je istorija, kada mi ameri uzmemo bibliju u sake, zna se
 

Прст на обарачу и страх од Армагедона

Раде Мароевић

08:20 12.11.2023.

...
Хамас се, такође, нада да ће Израел у годинама које долазе бити у стању непрестане ратне опасности, те да ће опкољеним Палестинцима, бар у последњи час, у помоћ стићи арапске државе.

Можда баш код малог кибуца названог Мегидо, недалеко од Џенина на Западној обали. Близу овог места налази се узвишење Хар Мегидо, које историја памти више од 3.500 година. Ово место исламски теолози називају „Ал Малхамат ал Кубра” или „Велика битка”, док је код хришћана познато под називом „Армагедон”.
 

Back
Top