EUTANAZIJA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

bezbožnik

Početnik
Poruka
15
nalogodavac, ili neposredni izvrsilac...u cemu je razlika?
recimo i da si zaista pristalica-ali to ne bi mogao da uradis...
postedi nas neadekvatnih primera, pa reci zbog cega konkretno ne bi, ako si zaista za?
cesto pomislim da reci ne kostaju...

§
mislim da anesteziolozi to bolje uradili, a inace da je to neophodno da postoje zato zakonom predvidjeni uslovi mozda bih i pomogao nekom.......
neznam sta si nasla u mom tekstu neadekvatnim primerom?
 

gost 15307

Legenda
Poruka
56.102
svestenike, policajce itd
zanemari ko bi to bolje uradio
pitanje je: jel bi mogao da licno izvrsis eutanaziju i ako ne zasto ne?

mogla bih, naravno, da je u pitanju netko "moj", a trpi nesnosne bolove i ceka sporu smrt
takodjer, smatrala bih to cinom najbezuvjetnije i najnesebicnije ljubavi - kad bih ja to trazila od nekog bliskog, a taj pristao
 

MegiS

Zainteresovan član
Poruka
427
ja se slažem sa ww, ovo je jedna od onih tema na koje se može u nedogled diskutovati i "pametovati" najčešće bez adekvatnih činjenica i argumenata - samo prazna mišljenja i stavovi ... moguće da je treba premestiti na neki adekvatniji podforum
 

bezbožnik

Početnik
Poruka
15
zasto podtema "zdravlje" ? u Svajcaskoj postoji klinika EXIT koja sa konzilijem lekara i grupom volontera, pomaze ljudima u mirnom odlasku.
Na margini su zakona, desetak godina rade, puno puta i sa raznih strana napadani, pre svega od verskih zajednica...... rade sa Natrijumbarburatom, 15 grama, sto njihov lekar prepisuje i samo u jednoj apoteci u Cirihu moze dobiti, umesana sa vodom najcesce sami pacijenti popiju, u prisustvu porodice, ako su sami, volonteri sede pored njih. Posle dvadeset minuta se zaspe, i posle pola sata prestanu sve mozdane aktivnosti.
U mnogim drzavama Europe vodi se polemika, dali je to prihvatljivo ili ne dali da se ozakoni ili sankcionise?
 

ristob

Veoma poznat
Poruka
12.339
ja bih mogao dati pristanak za bliznje svoje, po savesti, jedino nikad nem bih mogao biti neposredni izvrsilac, no zato postoje profesionalci.
To sto ja to ne bih mogao da radim, nije eticko pitanje, nego samospoznaja sta sve ne bih mogao da radim, recimo nikad ne bih mogao biti ni svestenik, policajac, djubretar, kriminalac itd.
I te ljude nikako ne bih uporedjivao sa bilo kakvim, ubicama, dzelatim, i sl. licno mislim da sama odluka je mnogo tezi cin nego samo profesionalni izvsenje.

a i sam sam subjekat o kome se radi
Posto imam dete od njega to u obrnutom slucaju izricito zahtevam!


zivot nije niciji dar......., zivot je bioloska svrha zivota i nastavka vrste!
Pred Bogom niko nece nizasta odgovarati ne sekiraj se.......
Šta ptiča ovaj tipus? Može da da nalog da se izvrši ubistvo, ali on sam ne bi mogao ubiti! I još tvrdii da je to savršeno etički, odnosno da je to čisto i pred Bogom i pred ljudima. A on pred ljudima čini tri zločina: 1. izdaje nalog za ubistvo, 2. obavezuje nedužnu i nevinu osobu da počini ubistvo i 3. obavezuje profesiju da bude kriminalna, a pred Bogom čini i četvrti zločin jer je dozvolio da mu takve misli uopšte bude u glavi. Ako obavežeš svoje dijete da izvrši eutanaziju nad tobom, ti si tvom djetetu nanio najviše zlo, a za roditelja je poslednje da djeci nanese zlo. Kriminalno je i sam čovek da oduzme sebi život, u bilo kakvoj situaciji, pa i ovakvoj.
Život je dar, prvo od roditelja jer su oni odlučili da nam ga poklone, a drugo dar je prirode, jer je ona stvorila život. Nisi kadar da uvidiš ni šta stoji iza života, a kamoli da dokazuješ etičnost eutanazije. A Bog? Pa, priroda je isto što i Bog.
Ko zna smisao života nikad neće biti za eutanaziju.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.