Eukaliptus guni

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.735
Juče sam posadila Eucalytus gunni, koga jos nazivaju azurni, plavi, gorski napolje u bastu :roll:

Kupila sam sadnicu od oko 1m (sa saksijom) u Flora Ekspresu. Deluje zdravo. Cena je 990 din a imaju i vece za oko 3000 din.

Na nasim sajtovima uglavnom kažu da se unosi zimi, drzi u saksijama međutim na nekim stranim sajtovima sam pročitala da može da izdrži i do -14C pa čak i do -20C.

U pitanju je zimzenelo drvo koje ukoliko voli svoje uslove može da raste i po 1m-1,5m godišnje.

Da li ga neko ima i drži napolju?

6108Zfu4ikL._AC_SX425_.jpg

zavisi sta... neko drvece i cvece se sadi na jesen...a o ovom eukaliptusu stvarno 0 licnog iskustva na nasim sajtovima a ima par clanaka na stranima...
ja mesta u kuci nemam vise...ni za jednu africku ljubicicu...tako da...:mrgreen:
"Uzgajajte eukaliptus u blažim predelima zemlje, na zaštićenom, sunčanom mestu zaštićenom od hladnih vetrova. Posadite u proleće ili rano leto i zalijte tokom sušnih perioda tokom prve sezone rasta."

Juče sam posadila Eucalytus gunni, koga jos nazivaju azurni, plavi, gorski napolje u bastu :roll:

Kupila sam sadnicu od oko 1m (sa saksijom) u Flora Ekspresu. Deluje zdravo. Cena je 990 din a imaju i vece za oko 3000 din.

Na nasim sajtovima uglavnom kažu da se unosi zimi, drzi u saksijama međutim na nekim stranim sajtovima sam pročitala da može da izdrži i do -14C pa čak i do -20C.

U pitanju je zimzenelo drvo koje ukoliko voli svoje uslove može da raste i po 1m-1,5m godišnje.

Da li ga neko ima i drži napolju?
Da javim ukoliko neko zeli da posadi da je meni sadnica prezivela zimu. Nije jos krenula ali je defintivno ziva i zdrava.
Samo su malo krajevi kod par grancica pocrneli nista strasno.
Ee, jeste da stariji primerci izdrže i -14/15*C , ali to zavisi i od ledenog vetra i starosti biljke.
U saksiji ne bi preživeo napolju ni ovu zimu koja je bila blaga, jer bi mu smrzao koren.

Inaače, cvećari proizvode Eukaliptus iz semena, jednostavan je uzgoj, a cvećare koriste njegovo srebrno kožasto lišće u aranžmanima rezanog cveća.

Ee, jeste da stariji primerci izdrže i -14/15*C , ali to zavisi i od ledenog vetra i starosti biljke.
U saksiji ne bi preživeo napolju ni ovu zimu koja je bila blaga, jer bi mu smrzao koren.

Inaače, cvećari proizvode Eukaliptus iz semena, jednostavan je uzgoj, a cvećare koriste njegovo srebrno kožasto lišće u aranžmanima rezanog cveća.
I ova je moja prilcno mlada biljka. Zasadila sam je krajem semptembra napolju, na skroz otvorenom je bez ikakave zastite u smislu neke gradjevine ili slicno.
Jedino sto sam je ususkala duplo u agro foliju.
Sibirski limun mi se ni jedan nije smrznuo a bio je bez ikakve zastite.
Pistaci procvetali ove godine prvi put. Njih sam blago samo uvila u agrofoliju, prosle godine nisam ni to.
Zelja mi je da svasta nesto tropsko posadim ali izgleda cu preskociti ovu godinu sa tim planom.

meni Cikas prezimeo napolju na balkonu. Ali ga je dosta oštetio hladan vetar. A, lep je bio, prelep,..

Po pitanju biljaka, polako: Nemojte potrošiti svu ljubav brzo,.. rasporedite je da vam duže traje :D -
malo sam prepričao Duška Radovića
"Nemojte odmah potrošiti sve. Rasporedite svoju ljubav i uzajamno poštovanje na svaki dan zajedničkog života.
" ali se to na biljkoljupce odnosi :)
a ne ne...
sto pre posadis veca je verovatnoca da ces uzivati u njima...sto se njih tice svaki mesec, godina propustena je veliki gubitak...
zamisli to stablo koje sada tek posadim...kada ce porasti, biti veliko...
nesto me ne interesuje sta ce biti za 50 godina...jer kakva su vremena dosla svako ko nasledi, kupi plac uzme i samo sve posece i izbetonira...
dakle hocu ja jos da uzivam u njima dok sam ziva...

Mnogo volim ovo drvo...em sto lepo mirise, em sto brzo raste..i mnogo je lepooo :heart:
Ovoliko je sada...procenjujem na oko 1,2-1,3m...Nije bila ovolika i ovakva kada sam je posadila...Duplirala se od tada.

hh1.jpg

U prirodi, to i jeste drvo, ali u svom zavičaju,.. ovde će to biti drvce,.. :) .
Možeš i sada, ali nije problem da ih ostaviš... ja ne bih još,.. Ima jedno stablo ili više?
Možeš ga i oblikovati u neki topijar:
1686855455171.png

U prirodi, to i jeste drvo, ali u svom zavičaju,.. ovde će to biti drvce,.. :) .
Možeš i sada, ali nije problem da ih ostaviš... ja ne bih još,.. Ima jedno stablo ili više?
Možeš ga i oblikovati u neki topijar:
Necu te topijare...Moja vizija baste je u formi dzungle i u sto prirodnijem obliku. Nisam nesto za parkovske varijante, mozda samo jedan deo napravim tako u parkovskom maniru...oko jos nepostojece letnje terase i kuhinje :)
Imam za sada samo to jedno stablo...Taj je bio eksperimentalni primerak da li ce mi preziveti napolju.
Onda jos necu dirati grane :)

Back