EU ZABRINUTA Građani Srbije veruju da ih čeka gori život

Атомик™

Srebrna tastatura
Poruka
252.129

EU ZABRINUTA Građani Srbije veruju da ih čeka gori život​

Zapadni Balkan se fokusira na svakodnevno preživljavanje. U usporedbi s istim istraživanjem provedenim jesenas, Severna Makedonija beleži najveći porast zabrinutosti zbog kriminala, a Kosovo zbog rasta cena. Što se tiče opše situacije u zemlji, dve trećine ispitanih u Srbiji smatra da je ona loša, što je ujedno i najveći rast negativnog pogleda na stanje u zemlji od 19 posto.

Građani Evropske unije i Zapadnog Balkana imaju različite životne prioritete i poglede na budućnost, sudeći po novom istraživanju Eurobarometra koje je provedeno u proljeće 2025. godine. Dok su građani EU-a i dalje fokusirani na sigurnosna pitanja vezana uz rusku invaziju na Ukrajinu, na Zapadnom Balkanu su više zabrinuti zbog poskupljenja namirnica, kriminala, korupcije i kvalitete zdravstvene zaštite, piše Radio Slobodna Evropa.

muka_nam_je_od_vlasti_gladni_smo_pravde_grafit_takovska_foto_direktno_529x940

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je i razlike između zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije i ostatka regije po pitanju optimizma, poverenja u EU, nepoverenja u NATO, te same podrške mogućem članstvu. Tri godine zaredom više od četvrtine ispitanika iz 27 zemalja slaže se da rat u Ukrajini predstavlja direktnu pretnju sigurnosti EU-a gdje petina (20 posto) daje prioritet obrani i sigurnosti. Nasuprot svima, gotovo 80 posto ispitanika na Kosovu je stanje u svojoj zemlji ocenilo dobrim. Pesimizam po ovom pitanju najviše je porastao u Srbiji, za 19 posto, u usporedbi s oktobrom 2024. godine.

Dok većina građana EU i Zapadnog Balkana misli da se njihovi životi neće promeniti u sledećoj godini, optimizam sija na Kosovu i u Albaniji. U ove dve zemlje većina veruje da će im se život poboljšati, dok se svaki peti ispitanik u Srbiji i u Severnoj Makedoniji plaši da će ih čeka gori život. U Srbiji, Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini većina građana predviđa pogoršanje opšte situacije u svojim zemljama tokom sledeće godine.
Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/613216/eu-gradjani-srbija.html

Nije nikakvo čudo što građani Srbije gledaju pesimistično na budućnost, i EU snosi deo krivice za to. Godinama unazad, Evropska unija nije imala doslednu ni hrabru strategiju za zapadni balkan. Umesto da jasno "gura" integraciju regiona, EU je birala da odlaže, kalkuliše i toleriše lokalne autokrate, verujući da su oni garant stabilnosti. A upravo su ti režimi urušili institucije, medije i nadu u bolji život.

Pritom, ostavljen je prostor za snažan i neprirodan ruski uticaj, koji koristi frustraciju i siromaštvo građana da promoviše narative protiv EU i zapada. Tako danas imamo i nepovjerenje prema NATO-u, i pad podrške članstvu u EU, i porast osećaja beznađa.

Poslednja izmena:

Zapadni Balkan se fokusira na svakodnevno preživljavanje. U usporedbi s istim istraživanjem provedenim jesenas, Severna Makedonija beleži najveći porast zabrinutosti zbog kriminala, a Kosovo zbog rasta cena. Što se tiče opše situacije u zemlji, dve trećine ispitanih u Srbiji smatra da je ona loša, što je ujedno i najveći rast negativnog pogleda na stanje u zemlji od 19 posto.

Građani Evropske unije i Zapadnog Balkana imaju različite životne prioritete i poglede na budućnost, sudeći po novom istraživanju Eurobarometra koje je provedeno u proljeće 2025. godine. Dok su građani EU-a i dalje fokusirani na sigurnosna pitanja vezana uz rusku invaziju na Ukrajinu, na Zapadnom Balkanu su više zabrinuti zbog poskupljenja namirnica, kriminala, korupcije i kvalitete zdravstvene zaštite, piše Radio Slobodna Evropa.

muka_nam_je_od_vlasti_gladni_smo_pravde_grafit_takovska_foto_direktno_529x940

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je i razlike između zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije i ostatka regije po pitanju optimizma, poverenja u EU, nepoverenja u NATO, te same podrške mogućem članstvu. Tri godine zaredom više od četvrtine ispitanika iz 27 zemalja slaže se da rat u Ukrajini predstavlja direktnu pretnju sigurnosti EU-a gdje petina (20 posto) daje prioritet obrani i sigurnosti. Nasuprot svima, gotovo 80 posto ispitanika na Kosovu je stanje u svojoj zemlji ocenilo dobrim. Pesimizam po ovom pitanju najviše je porastao u Srbiji, za 19 posto, u usporedbi s oktobrom 2024. godine.

Dok većina građana EU i Zapadnog Balkana misli da se njihovi životi neće promeniti u sledećoj godini, optimizam sija na Kosovu i u Albaniji. U ove dve zemlje većina veruje da će im se život poboljšati, dok se svaki peti ispitanik u Srbiji i u Severnoj Makedoniji plaši da će ih čeka gori život. U Srbiji, Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini većina građana predviđa pogoršanje opšte situacije u svojim zemljama tokom sledeće godine.
Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/613216/eu-gradjani-srbija.html
Свако нормалан био би забринут.
Србија, ако се нешто драстично не промени, постаће земља без будућности.
- привреда која опстаје само захваљујући субвенцијама и када се то једном прекине биће колапс а мораће јер не може довека овако. Привредна структура нма је таква да ту нема никакве будућности јер је нама највиша технологија шивење гаћа и мотање каблова. Од такве привреде нема економског благостања.
. пољопривреда је потпуно девастирана и село изумире.
- демографска слика је катастрофална. Србија има 4750 насељених места (укључена су и места са само једним становником) а 2050-2055 имаће 1750.
Да ли оваква земља има будућност?

Nije nikakvo čudo što građani Srbije gledaju pesimistično na budućnost, i EU snosi deo krivice za to. Godinama unazad, Evropska unija nije imala doslednu ni hrabru strategiju za zapadni balkan. Umesto da jasno "gura" integraciju regiona, EU je birala da odlaže, kalkuliše i toleriše lokalne autokrate, verujući da su oni garant stabilnosti. A upravo su ti režimi urušili institucije, medije i nadu u bolji život.

Pritom, ostavljen je prostor za snažan i neprirodan ruski uticaj, koji koristi frustraciju i siromaštvo građana da promoviše narative protiv EU i zapada. Tako danas imamo i nepovjerenje prema NATO-u, i pad podrške članstvu u EU, i porast osećaja beznađa.
EU je gledala ličnu korist jer je videla sa ovog našeg nesrećnika može da pritiska.
Lično mi deluje da nas ne mirišu jer smo im previše slični Rusima (što je realno gledano prilična glupost).
Trenutno nam prebacuju i višak svojih migranata, što će u nekom momentu dovesti do žešćih problema po nas.

EU je gledala ličnu korist jer je videla sa ovog našeg nesrećnika može da pritiska.
Lično mi deluje da nas ne mirišu jer smo im previše slični Rusima (što je realno gledano prilična glupost).
Trenutno nam prebacuju i višak svojih migranata, što će u nekom momentu dovesti do žešćih problema po nas.

Naravno da gledaju ličnu korist, sve se vrti oko interesa. Više je nama potrebno EU članstvo (da bi se uredili i postali normalni), nego što mi njima trebamo. Model saradnje koji su napravili sa Vučićem, da budemo izolovana zatrovana migrantska koruptiva kolonija i deponija je dugoročno opasan i veoma štetan po Srbiju. Jer mi ako se budemo previše uživeli u tu ulogu, teško ćemo moći da se izvučemo. Vučić će i narednim generacijama političara napraviti ozbiljan problem ako neko bude odlučio da mi ne trebamo da budemo EU kolonija već EU član.

Ja kad bih pravio izbore u zivotu kao sto ih cine Srbi i ja bih bio zabrinut posteno..
Mene kad nateraju da prihvatim njima pozeljne opcije, ja se unapred oprostim od logike, i samo gledam kako ce steta da zavrsi na mojim ledjima dok ce ostali bar da se izmaknu ili da budu sretni ...sretni sto su nesto preplatili a dobili los kvalitet i slicno , to je primamljiv kompromis, budalu raduje licna steta i to je prihvatljivo...po meni...
Zali se zena da je kupila unuci 6 sladoleda pa je sad bolesna...
Zale se moji da im ne kupujem menaz za 500 din jer je kilo , a onda se ne kontrolisu pa im nije bas potaman...

Ima mnogo ljudi koji su blente ako imaju prilike da budu...
Nisu u saglasnosti sa svojom glavom niti sa telom..

Mi,državljani Srbije kojima istorija nije mrska,dobro znamo da je upravo EU u krvi rasturila SFRJ.Tako da nema ni govora o neprirodnom ruskom uticaju,jer imamo glavu,i znamo dobro šta se sve izdešavalo na ovim prostorima.Posle toga je na red došlo bombardovanje "odbrambenog" saveza zvanog NATO.Pa se pitam,čemu se čudiš,i otkud to?

Više je nama potrebno EU članstvo (da bi se uredili i postali normalni), nego što mi njima trebamo.
Ovo mi dođe mač sa dve oštrice, jer pitanje je da li ćemo se mi sami uređivati prema njima bez da zađemo u ovu situaciju da nas ne koriste kao jeftinu radnu snagi i izvor jeftinih sirovina - čak sam i raspravljao sa par njih iz EU da realno mogu da nam udare zabranu rada u EU ako bi nas primili u EU jer su imali sličnu situaciju sa Hrvatskom gde su svi mogući pobegli, pa su onda u nekom momentu počeli da ih deportuju... Ono mi sada imamo ćacije i ako ova vlast padne najveći deo njih koji odu u EU će biti poput malih Arkana - što bi EU tako nešto rizikovala?
Po meni najefikasnija opcija za ulazak u EU bi bila da se neko sa EU dogovori i obeća im maltene sve u zamenu da EU zažmuri na rumunski scenario koji bi bio izveden u Srbiji 🔪
Druga stvar je ako oni krenu da nam uređuju politiku i traže sirovine i specijalizovanu radnu snagu za EU zemlje
Model saradnje koji su napravili sa Vučićem, da budemo izolovana zatrovana migrantska koruptiva kolonija i deponija je dugoročno opasan i veoma štetan po Srbiju. Jer mi ako se budemo previše uživeli u tu ulogu, teško ćemo moći da se izvučemo. Vučić će i narednim generacijama političara napraviti ozbiljan problem ako neko bude odlučio da mi ne trebamo da budemo EU kolonija već EU član.
Vučko je napravio veoma zeznutu situaciju sa ovim tajnim isporukama oružja u Ukrajinu.
Kako primećujem to neće samo da napravi štetu nama, već sada Rusija to kreće da okreće protiv EU. A zbog tog gafa će svi da budu ljuti na Srbiju ...
Sve u svemu ne piše nam se dobro...

Ovo mi dođe mač sa dve oštrice, jer pitanje je da li ćemo se mi sami uređivati prema njima bez da zađemo u ovu situaciju da nas ne koriste kao jeftinu radnu snagi i izvor jeftinih sirovina - čak sam i raspravljao sa par njih iz EU da realno mogu da nam udare zabranu rada u EU ako bi nas primili u EU jer su imali sličnu situaciju sa Hrvatskom gde su svi mogući pobegli, pa su onda u nekom momentu počeli da ih deportuju... Ono mi sada imamo ćacije i ako ova vlast padne najveći deo njih koji odu u EU će biti poput malih Arkana - što bi EU tako nešto rizikovala?
Po meni najefikasnija opcija za ulazak u EU bi bila da se neko sa EU dogovori i obeća im maltene sve u zamenu da EU zažmuri na rumunski scenario koji bi bio izveden u Srbiji 🔪
Druga stvar je ako oni krenu da nam uređuju politiku i traže sirovine i specijalizovanu radnu snagu za EU zemlje

Vučko je napravio veoma zeznutu situaciju sa ovim tajnim isporukama oružja u Ukrajinu.
Kako primećujem to neće samo da napravi štetu nama, već sada Rusija to kreće da okreće protiv EU. A zbog tog gafa će svi da budu ljuti na Srbiju ...
Sve u svemu ne piše nam se dobro...
Nema ništa od ulaska u EU.Švabov zablokirao proširenja do ukidanja konsenzusa u institucijama EU a do toga neće doći.Znači i Crnogorci i Šiptari iz Albanije kojima je obećan ulazak dobiće qurac.

Mi,državljani Srbije kojima istorija nije mrska,dobro znamo da je upravo EU u krvi rasturila SFRJ.Tako da nema ni govora o neprirodnom ruskom uticaju,jer imamo glavu,i znamo dobro šta se sve izdešavalo na ovim prostorima.Posle toga je na red došlo bombardovanje "odbrambenog" saveza zvanog NATO.Pa se pitam,čemu se čudiš,i otkud to?

Ne bih se složio. SFRJ se nije raspala zato što je to EU htela, već zato što su unutar same Jugoslavije postojale suštinske razlike u političkim pravcima, dok su Slovenija i Hrvatska gledale ka zapadu i demokratskim institucijama, srpsko rukovodstvo je guralo zemlju u suprotnom pravcu, ka centralizmu i autokratiji, uz podršku iz Moskve. Da je i Srbija bila pro-zapadna, vrlo moguće da do raspada ne bi ni došlo. Krv je potekla kada su Milošević i njegov režim pokušali da tenkovima zadrže ono što je politički već bilo izgubljeno. A NATO je reagovao tek kada su već bile počinjene masovne zloupotrebe i zločini. Možemo da budemo kritični prema EU, ali ne treba da zamenjujemo uzrok i posledicu.

Nema ništa od ulaska u EU.Švabov zablokirao proširenja do ukidanja konsenzusa u institucijama EU a do toga neće doći.Znači i Crnogorci i Šiptari iz Albanije kojima je obećan ulazak dobiće qurac.
I ja sam mišljenja da Srbija neće biti primljena u EU.
Zato sam da ako hoćemo da nam bude bolje trebamo smisleno da se organizujemo i da počnemo neku održivu priču da pravimo.
De facto postoji sada tolika odbojnost prema vlastima da bi ako se pojavi neka umerenija struja mogla da krene da pravi paralelan sistem i da ove ubrzo zgazi

EU je uređen sistem sa jasnim pravilima i standardima. Od nas se ne traži ništa što se već ne traži od svih drugih, i sve te priče kako se Srbija "stalno nečemu mora povinovati" su samo bajke za domaću upotrebu. To su izgovori koje serviraju političke elite da bi opravdale svoju nesposobnost i nastavile da vladaju bez reformi. A tu naravno uvek naiđu na plodno tlo među tzv. patriotama, koji na pomen EU odmah pale na teorije o porobljavanju, izdajnicima i "jeftinoj radnoj snazi", dok u stvarnosti ni ne razumeju kako EU funkcioniše. Istina je da ljudi koji zaista razumeju EU i žele normalnu državu, vrlo dobro znaju da su svi ovi "dobronamerni strahovi" samo dimna zavesa da bi se opravdala domaća korupcija, partijsko zapošljavanje i divlji kapitalizam. Ako želimo da živimo bolje, moramo prvo da postanemo funkcionalna država.

Srbija nije spremna za ulazak u EU.
Sve dok stanovnici navijaju za korupciju, nasilje, pljačku i druge nenormalne stvari napretka nema. Isto i u BiH.
U slučaju da se sami potrude i potisnu sadašnju nenormalni ima nade, u protivnom biće sve gore i gore.
Naravno, naročito kada se uzme u obzir da je u SFREU još gore, a tek će da bude gore.

Ne bih se složio. SFRJ se nije raspala zato što je to EU htela, već zato što su unutar same Jugoslavije postojale suštinske razlike u političkim pravcima, dok su Slovenija i Hrvatska gledale ka zapadu i demokratskim institucijama
Ne mogu se baš složiti, pogotovu za slučaj Hrvatske. HDZ sa Tuđmanom je vodio tu priču a oni su bili ultra nacionalisti, pa za vreme Oluje su očistili HR od Srba i postali etnički najčistija nacija u Evropi?
Pre bih rekao da je tu mržnja prema Srbima prevladala, jer ono znam da Hrvati nisu imali problema da idu i traže bolji život u Evropi čak i kada su bili u sastavu Yuge.
srpsko rukovodstvo je guralo zemlju u suprotnom pravcu, ka centralizmu i autokratiji, uz podršku iz Moskve. Da je i Srbija bila pro-zapadna, vrlo moguće da do raspada ne bi ni došlo. Krv je potekla kada su Milošević i njegov režim pokušali da tenkovima zadrže ono što je politički već bilo izgubljeno. A NATO je reagovao tek kada su već bile počinjene masovne zloupotrebe i zločini. Možemo da budemo kritični prema EU, ali ne treba da zamenjujemo uzrok i posledicu.
Sloba je hteo vlast i Yugu po svaku cenu jer države zasebno ne bi funkcionisale, takođe bio je autokrata i egomanijak.
Po meni je pukao jer nam je Evropa uvela sankcije, tipa da nam EU sada uvede sankcije jer se zajebavamo i flertamo sa Rusijom Vučko bi pao u roku od par meseci.
Što se Rusije 90ih tiče i sama je bila krajnje sjebana, mislim da je kod njih čak bilo gore nego kod nas - tako da ono nije bilo osnove da se na neku pomoć oslanjamo.

Свако нормалан био би забринут.
Србија, ако се нешто драстично не промени, постаће земља без будућности.
- привреда која опстаје само захваљујући субвенцијама и када се то једном прекине биће колапс а мораће јер не може довека овако. Привредна структура нма је таква да ту нема никакве будућности јер је нама највиша технологија шивење гаћа и мотање каблова. Од такве привреде нема економског благостања.
. пољопривреда је потпуно девастирана и село изумире.
- демографска слика је катастрофална. Србија има 4750 насељених места (укључена су и места са само једним становником) а 2050-2055 имаће 1750.
Да ли оваква земља има будућност?
I iz godine u godinu opada em broj stanovnika (smrt, iseljavanje....) em broj novorođene dece.

Plus nadiru razni kurte i murte sa kulturom koja je takva da čak i Šiptari spram njih deluju kao kulturan i civilizovan narod.

To što je i drugde slično (🇭🇷 🇧🇬 🇧🇦 🇦🇱) nije nikakva uteha .

EU je uređen sistem sa jasnim pravilima i standardima.
Da li je i dobar sistem, i kako bi se tačno odrazio na nas?
Od nas se ne traži ništa što se već ne traži od svih drugih, i sve te priče kako se Srbija "stalno nečemu mora povinovati" su samo bajke za domaću upotrebu. To su izgovori koje serviraju političke elite da bi opravdale svoju nesposobnost i nastavile da vladaju bez reformi. A tu naravno uvek naiđu na plodno tlo među tzv. patriotama,
teoretičarima zavera zapravo, koji nekada i jesu partiorite/šovinisti/nacionalsiti
koji na pomen EU odmah pale na teorije o porobljavanju, izdajnicima i "jeftinoj radnoj snazi", dok u stvarnosti ni ne razumeju kako EU funkcioniše.
Kako zapravo funkcioniše EU? 🤔
Istina je da ljudi koji zaista razumeju EU i žele normalnu državu, vrlo dobro znaju da su svi ovi "dobronamerni strahovi" samo dimna zavesa da bi se opravdala domaća korupcija, partijsko zapošljavanje i divlji kapitalizam. Ako želimo da živimo bolje, moramo prvo da postanemo funkcionalna država.
Da li uopšte znaju šta je normalna/funkcionalna država ili samo čekaju priliku da pređu na tuđu monetarnu sisu?
Ako neko hoće funkcionalnu državu mora da radi na tome da loše stvari sankcioniše/koriguje/iskoreni, ako to država neće, onda je to dužnost građana valjda?
Osim ovoga mislim da što se našeg mentaliteta tiče da nismo baš spremni na EU, najidealnije bi po meni bilo da ako nas EU želi uopšte da nam otvori svoje radno tržište da ljudi neometano mogu da putuju, rade i vide kako taj EU sistem izgleda u praksi pa da odluče da li im odgovara ili ne.
Ja sam dobar deo mladosti proveo radeći i putujući po EU jer imam njihove papire, kontam da iz tog razloga možda malo bolje mogu da napravim poređenje onoga što mi delije ok i sporno.

Ne mogu se baš složiti, pogotovu za slučaj Hrvatske. HDZ sa Tuđmanom je vodio tu priču a oni su bili ultra nacionalisti, pa za vreme Oluje su očistili HR od Srba i postali etnički najčistija nacija u Evropi?
Pre bih rekao da je tu mržnja prema Srbima prevladala, jer ono znam da Hrvati nisu imali problema da idu i traže bolji život u Evropi čak i kada su bili u sastavu Yuge.

Te stvari nisu jednostavne. Moramo da se vratimo na kontekst dešavanja u Evropi 80-tih i 90-tih godina. A to podrazumeva širenje prozapadne kapitalističke ideologije i potiskivanje rusofilske komunističke. Slovenija i Hrvatska su bile okrenute zapadu. Srbija i Milošević su bili okretnuti prema istoku. Iz ugla Hrvata njima smo bili teret da se okrenu zapadu. Milošević je uradio Hrvatima ovo isto što i Putin radi Ukrajincima... po principu "hoćete na zapad, evo bombe". I to je zapravo ceo uzrok problema. Zato su Hrvati u Srbima videli neprijatelje. Da je Milošević skapirao prozapadne trendove kad je trebalo, ne bi bilo ni rata a moguće ni raspada SFRJ. Međutim, Milošević je izabrao rusofilstvo kao geopolitički pravac (što je potpuno retardirano) i to nas je uvelo u rat. Posle dolazi Tadić od čega se očekivao geopolitički zaokret ka zapadu, on nije imao muda za to već je počeo da mantra sa nekakva 4 stuba, i zapad nas je precrtao kao državu koja je voljna da se integriše. Tada Kosovo proglašava nezavisnost, dolazi Vučić (što je otprilike Milošević 2.0) i zapad nas više ne doživljava kao kandidata. Mi smo za njih prosto neandertalci koji će da posluže kao kolonija i deponija. Zato nam sad uskoro uvode vize i pravi se vojni savez oko nas, kao neka forma kaveza, da budemo izolovani i da ih slučajno ne ošugavimo.

da nam EU sada uvede sankcije jer se zajebavamo i flertamo sa Rusijom Vučko bi pao u roku od par meseci.

Da, tako je. Ali zapitaj se, što bi to oni uradili? Više smo im vredniji kao kolonija i deponija.

Moramo da razumemo da svet ne funkcioniše po principu prijateljstva nego interesa. EU ima interes da ima rudarsku koloniju u svojoj blizini. To ne znači da nas mrze, niti da nas teraju na to, ali ako vide da je ovde koruptivna vlast koju mogu da "potkupe", zašto to ne bi uradili. Mi nepristajanjem da budemo član EU, prihvatamo da budemo meta njihove imperijalističke politike.

Back