EU i Švajcarska žive na kredit kao SFRJ

Schrodinger

Elita
Poruka
15.399
Moze li neko da objasni ove pokazatelje i uporedi ih sa navodima iz nase proslosti. Da li je evropska, na papiru mocna ekonomija, mehur od sapunice i kakva sudbina ceka ove zemlje laznog blagostanja

Ruski dug na istorijskom minimumu

Krajem prošle godine ruski spoljni dug u odnosu na bruto društveni proizvod (BDP) pao je na istorijski minimum.
Ispostavilo se da su najzaduženije zemlje Holandija i Velika Britanija, pokazuju podaci nacionalnih centralnih banaka i statističkih službi koje je Sputnjik analizirao.
Prema podacima, u Rusiji je nivo spoljnog duga u odnosu na BDP pao za deset procenata – na 16,6 odsto. To je najmanji pokazatelj od 2002. godine (od kada je statistika dostupna javnosti).
Među najvećim ekonomijama sveta samo je Kina imala manji pokazatelj – u toj zemlji spoljni dug se za godinu dana smanjio sa 15,4 na 13,7 odsto. Sledi je Indija sa spoljnim dugom od 19,1 odsto BDP-a. Sa druge strane, najveći spoljni dug imaju evropske zemlje: Holandija 380,5 odsto BDP-a, Velika Britanija 287 odsto, a Švajcarska 280,5 odsto.

Moze li neko da objasni ove pokazatelje i uporedi ih sa navodima iz nase proslosti. Da li je evropska, na papiru mocna ekonomija, mehur od sapunice i kakva sudbina ceka ove zemlje laznog blagostanja

Krajem prošle godine ruski spoljni dug u odnosu na bruto društveni proizvod (BDP) pao je na istorijski minimum.
Ispostavilo se da su najzaduženije zemlje Holandija i Velika Britanija, pokazuju podaci nacionalnih centralnih banaka i statističkih službi koje je Sputnjik analizirao.
Prema podacima, u Rusiji je nivo spoljnog duga u odnosu na BDP pao za deset procenata – na 16,6 odsto. To je najmanji pokazatelj od 2002. godine (od kada je statistika dostupna javnosti).
Među najvećim ekonomijama sveta samo je Kina imala manji pokazatelj – u toj zemlji spoljni dug se za godinu dana smanjio sa 15,4 na 13,7 odsto. Sledi je Indija sa spoljnim dugom od 19,1 odsto BDP-a. Sa druge strane, najveći spoljni dug imaju evropske zemlje: Holandija 380,5 odsto BDP-a, Velika Britanija 287 odsto, a Švajcarska 280,5 odsto.
A za razliku od SFRJ to su održive ekonomije.

Vojska. Ko ce im reci da duguju? Profesor Zec?
Car ima sav novac ovoga svijeta, odstampa svoj lik na zlatniku, i puf, eto para.
Kad dodje Kraljevina i mi cemo stampati novac. Nisu Jevreji dzabe izmislili da tudji novac nije halal ni dirati, nego moraju imati svoj novac koji je halal. Jeres je koristit tudje pare a ne perpere Cara Dusana!

Poslednja izmena:
Nemam pojma i boli me kita kad mi je neto placa preko 3500chf.

Stvarno si bijedno placen ili si CH vidio samo na slicicama preko interneta
3500 je cak iz kanton Ticino u kome ja zivim a koji je najsiromasniji kanton u CH jako mala placa
Stanovi plus parking ,garaza su 1500-2000chf plus casse malati i drugi troskovi ,ti ako stvarno zivis u CH i toliko zaradjujes jedva krpis kraj sa krajem

Stvarno si bijedno placen ili si CH vidio samo na slicicama preko interneta
3500 je cak iz kanton Ticino u kome ja zivim a koji je najsiromasniji kanton u CH jako mala placa
Stanovi plus parking ,garaza su 1500-2000chf plus casse malati i drugi troskovi ,ti ako stvarno zivis u CH i toliko zaradjujes jedva krpis kraj sa krajem
Joj reci mi ti kako ja zivim u picku materinu svoju pametnu.

Garsonjera 770, auto ne treba, garaza ne treba, parking ne.
Osiguranje assura 430, podnet zahtev za umanjenje. Kao sto znas to moze biti 10-20,chf sto placa moj kolega.

Zena i ja 8000chf. Malo li je?! Pohlepni smo a?

Ovde mi sve fali osim novca. O novcu i ne mislim.

Broji pare i stedi ih za doma. Vecinom vas gastarbajtere slusam da buncate koliko ste optereceni s parama.
Nista osobno nego imam tih gastajbajtera koje znam, a ne znaju sta je zivot jer misle da su pare zivot.
Ja uopste nisam opterecen njima. Nisam bio ni kuci ni ovde.
Ja sam oduvek bio skroman.
Niti sam dosao zbog love.

Ponavljam boli me kurazz of cega ch zivi dok me placa.

Joj reci mi ti kako ja zivim u picku materinu svoju pametnu.

Garsonjera 770, auto ne treba, garaza ne treba, parking ne.
Osiguranje assura 430, podnet zahtev za umanjenje. Kao sto znas to moze biti 10-20,chf sto placa moj kolega.

Zena i ja 8000chf. Malo li je?! Pohlepni smo a?

Ovde mi sve fali osim novca. O novcu i ne mislim.
Pa gde ti sinko zivis kad si nasao stan za 770CHF
Ja stan i parking u Bellinzoni placam 1650 CHF cassa malati Supra 600 CHF

u Srbiji net i tv oko 30 e
Zavisi koji paket, na koliko tv i koja brzina neta.

Da li je ova brzina za 30e?

net.jpg

Zavisi koji paket, na koliko tv i koja brzina neta.

Da li je ova brzina za 30e?

Pogledajte prilog 1337252

Naravno da nije. Sada placam samo net jer mi drugo ni ne treba 20 eura u Hrvatskoj. Download mi je max 35 mbps, a upload neka sice niti vrijedna spomena. Koliko vidim imas brzi uploud nego ja download. Imam opciju prikljucit se na optiku, ali me samo za ukljucenje traze 100 eura i onda mogu s bilo kojim operaterom sklopit ugovor.

Uspoređuješ kreditno sposobne kapitaliste sa Rusima i Kinezima koji ne mogu uzeti kredit izvan svoje države.
U ovom vanjskom dugu država samo učešće države je otprilike 20-30%, ostalo je privatni dug građana, firmi, organizacija.
Javni dugovi država u koje je uključeno vanjsko i unutarnje zaduživanje su kud i kamo manji od ovih postotaka.

Screenshot_20230506-232401_Chrome.jpg

Primjer:
Srpski javni dug je oko 34 milijardi eura (56% BDP-a) od toga je nešto preko 22 milijarde u vanjskom dugu Srbije od ukupno oko 42 milijarde eura (70% BDP-a), ostalo je privatni dug firmi, institucija i građana.

Tako da čuđenje svotama duga u razvijenim kapitalističkim državama gdje domicilne banke nude usluge u i drugim državama je smiješno.
Više govori o problemima u Rusiji i Kini.
Kina ima nakupljeno skoro 200% BDP-a privatnog duga, SAD ima oko 150%, samo što je SAD 7x bogatiji od Kine. Zato kineska vlada upumpava mjesečno desetine milijardi dolara u bankarski i privatni sektor da ne puknu pod teretom dugova.

Tako to mali Jovica shvaca svetsku ekonomiju.
Zasto Svajcarska ima njaveci dug? Pa zato sta svi tamo cuvaju pare. Kad svajcarska vlada izda drzavnu obeznicu na 100 franaka i ti je kupis, tvoje su pare na sigurnom, ali ce zato svajcarska vlada za 10 godina da ti vrati 90 franaka jer imaju negativnu kamatnu stopu na drzavne obveznice.
Zasto Rusija ima najmanji? Pa zato sta ruske drzavne obveznice ne kupuje niko, pa ni Rusi: oni i ne mogu da se zaduzuju na svetskom trzistu jer niko nece da kupi taj njihov dug.

Back