ETNO SELO STANISIC

panoramaStanisic_p1.jpg

Na izlazu iz Bijeljine na trećem kilometru prema Pavlovića mostu nalazi se Etno selo "Stanišići". Etno selo "Stanišići", izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline, Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera.Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

74048_1438650131039_1376584702_30984587_8085563_n.  jpg

39515_1438652211091_1376584702_30984592_1798802_n.  jpg

...čovek putuje pa vidi svašta ... u tranzicionim vremenima kakva su ova balkanska ( krvava do bezumlja ) , ulaganje u nekretnine fantastičan je način za legalizaciju kapitala ... ovo investicio naselje - varošica , nije mogao sebi da priušti
ni gebels u vreme velikog rajha... i u tome se razlikuju čuvari rajha od čuvara srpštine .. na našu nesreću , ima mnogo
ovakvih varošica ...

gagili48;bt115418:
To si u pravu...ali lepo je sto ima takvih mesta bez obzira na legalizaciju kapitala...;):bye:

...gotovo sam pomislio , da ćeš opasno da se naljutiš , zbog mog poganog jezika
koga će jednog dana zarđalim srpom da odseku -- kao nesretnom veselom Prokopiju...
... ali eto tako nekako gledam ...a kad gledam i mislim ... stilovi su nepomirljiva stvar ...
... kao pravičnost i nepravičnost...kao poštenje i razbojništvo.......skoro sam u mojoj
firmi uveo pojam genocid nad strukom ( sve više postavljaju budale i neznalice na rukovodeća mesta ; valjda po ugledu na vlast i pravosuđe -- pošto poto hoće da im buha bude nevin građanin ; a on juče ubi čoveka i šeta državom ) ...dakle , na malom prostoru sukobiti ta dva stila , manje više, za mene je zločin... Ovo je moj lični stav i nedozvoli da smeta i da ti kvari užitak ( prihvati ovo kao stvar ukusa ) ....:bye::bye::bye:

123loncar;bt115421:
...gotovo sam pomislio , da ćeš opasno da se naljutiš , zbog mog poganog jezika
koga će jednog dana zarđalim srpom da odseku -- kao nesretnom veselom Prokopiju...
... ali eto tako nekako gledam ...a kad gledam i mislim ... stilovi su nepomirljiva stvar ...
... kao pravičnost i nepravičnost...kao poštenje i razbojništvo.......skoro sam u mojoj
firmi uveo pojam genocid nad strukom ( sve više postavljaju budale i neznalice na rukovodeća mesta ; valjda po ugledu na vlast i pravosuđe -- pošto poto hoće da im buha bude nevin građanin ; a on juče ubi čoveka i šeta državom ) ...dakle , na malom prostoru sukobiti ta dva stila , manje više, za mene je zločin... Ovo je moj lični stav i nedozvoli da smeta i da ti kvari užitak ( prihvati ovo kao stvar ukusa ) ....:bye::bye::bye:
:ok::ok:tesko je meni pokvariti uzitak...:D bez obzira na razlicita gledanja na stvari...:ok: :bye:

Back