Etničko porijeklo Albanaca

Ima koliko hoces reka u Evropi sa istim korenom var, i ne vidim zasto bi Vardar bio problem. Prema Krahe-u je to pre-IE hidro-toponimija, mada jeste malo cudno obzirom na PIE *wódr̥ (“water”).
odlicno, dakle vardar nema veze sa recju varda i hipotetcikom srebreninom recju varditi kao sto sam ja i rekao u svom prvom postu?
da se malo podsetimo:
Original postavio Srebrena:
Вардити је глагол који постоји код нас у значењу "чувати", а варда је нека реч из парћијског/персијског опет у значењу чувара, односно тврђаве.
Мени зато Варда+р увек личи на чувара замка, чувара Града, заштитника.

moj odgovor:
rec varda znaci straza, koren zaista ima veze sa cuvanjem ali nema veze sa persijom to je balkansko-romanski refleks germanske reci.
http://en.wiktionary.org/wiki/ward

odlicno, dakle vardar nema veze sa recju varda i hipotetcikom srebreninom recju varditi kao sto sam ja i rekao u svom prvom postu?
da se malo podsetimo: "Вардити је глагол који постоји код нас у значењу "чувати", а варда је нека реч из парћијског/персијског опет у значењу чувара, односно тврђаве.
Мени зато Варда+р увек личи на чувара замка, чувара Града, заштитника."

moj odgovor:"rec varda znaci straza, koren zaista ima veze sa cuvanjem ali nema veze sa persijom to je balkansko-romanski refleks germanske reci.
http://en.wiktionary.org/wiki/ward

Uff. što mrzim kad mi tuđa sujeta i lenjost napravi posao:evil:
A kao- govorimo oboje srpski jezik.:think:

neznalice_srpskog.jpg

Hipotetično je bilo o imenu reke Vardar (i posle o kupusarima)
Što se tiče veze sa Persijom, moj odgovor, što reče; da se malo podsetimo:

Moguće, na linku što si dao starogermanski izraz Varduz je vlaškofon. (varza je napr. kupus na vlaškom, vurda je najlošiji sir ).
A stvarno ne postoji oblik varda u srpskom ,sad sam gledala rečnik Matice srpske.
U Partiji postoji Vardan kao vladarsko ime
://sh.wikipedia.org/wiki/Vardan_I_od_Partije
http://sh.wikipedia.org/wiki/[B]Vardan_II[/B]_od_Partije

Koren Var (u Var+dar) verovatno je IE, s obzirom na vedskog boga Varunu i našeg Svaruna (Svaroga), a korenom var grade se razne reči u srpskom jeziku, varenje (kuvanje)varenje (probava) varjača (mandara),Varindan (Sv.Varvara)..
Hyrcania, Old Persian Varkana, (“Wolf's Land”), ancient region

Kad je dodatak samo -da, ima ga u ličnim imenima, npr Manda ( i u persijskom i srpskom )..dok je vlaško "mrnda" oznaka za lepoticu , drago biće.

Mislim, ako se kroz vlaški jezik posmatra, pa se ćaska neobavezno..onda je Vardarija bogata plodna zemlja, gde uspeva kupus (varZa) a kupus j bo bitan u ishani vojnika Al.Makedonskog i Rimljani znaju za kupus, za razliku od sirotinjske Dardanije gde samo divlje kruške ima. Onda nije čudo da su gladni susedi bili zavidni sitim susedima.

Jermenija, sećanje na lično ime Vardan:
Glavni trg u Gjumriju odlikuju zaista divne fontane i ogromni spomenik Vardanu Mamikonianu, heroju iz V veka, sinu Vaskovom (Vasak), koji je proglašen za sveca.
Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=105558

Gruzija, sećanja na Persiju:
...the name Vardan is also used in modern Georgia, hence the Georgian source. The Georgian source claims it means "hero", by the way.)
Also, this source (under the paragraph 'Proper names') claims that Vardan came from the Middle Persian name Wardâ..Vardan is written as: ვარდან...A known bearer of this name was the medieval Georgian nobleman Vardan Dadian

Jermenija/ Vizantja...
car Filipik Vardan rođen u Pergamu, kod reke Bakırçay / Caicus, duž koje je marširala vojska od Troje do Varkana/ Hyrcania ( 711-713– odbacivanje odluka VI vaseljenskog sabora);u VIII veku vizantijski car Anastasije II zbacuje svog prethodnika, cara Vardana, sa prestola i oslepljuje ga jer je ispovedao učenje monofizita;

Poslednja izmena:
pardon, nije hipoteticka rec, drago mi je zbog toga, samo nije u upotrebi od 19. veka , dakle ne govorimo je ni ti ni ja u srpskom jeziku. E sad sto se tice varadara, to me ne interesuje uopste, ne pretendujem da znam iranski, jermenski i slicno, samo kazem da rec varda nema veze sa iranskim jezicima, rec je germanskog porekla i po obliku i po znacenju.

Interesuje me , kada naziv "VLLAH" se pojavluje u istoriju ?
Hvala.
Ako Vllasi se pominju u kasnim vekovima kao nacije mislim daleko kasnije od Arbanasa , onda nema nikakve smisle da su Arbanasi nesto od njih kopirali\osvojili !
I pored toga sta mi smatramo da imamo istu proslost sa Vlasima .

- - - - - - - - - -

To nije dobra mapa. To sto si ti dao je J2b. Sama J2 bi mogla imati veze sa Albancima. Kako sa kavkaskim:

Haplogroup-J2.jpg

tako i sa nasim, obzirom na raspodelu podgrupe:

Haplogroup-J2b.gif

Ova E-V13 o kojoj pricamo kod nas, ima sledecu raspodelu:

Haplogroup-E-V13.gif

Ako je istina to sto mi je jedan Albanac rekao, da skoro pola Kosova vodi poreklo od porodice Krasnici, onda je kosovski hiper natalitet u poslednjih 70 godina napravio ovaj pik, i za realno stanje ga treba jednostavno izbrisati, pri cemu se boje blenduju u jedan lep miks, u kome vise niko osim eventualno Grka ne moze da polaze pravo na E-V13...

Genetika nema svoj KOD i daleko je do toga , tako da ne uzmi genetska istrazivanja kao 100% TACNE !

pardon, nije hipoteticka rec, drago mi je zbog toga, samo nije u upotrebi od 19. veka , dakle ne govorimo je ni ti ni ja u srpskom jeziku. E sad sto se tice varadara, to me ne interesuje uopste, ne pretendujem da znam iranski, jermenski i slicno, samo kazem da rec varda nema veze sa iranskim jezicima, rec je germanskog porekla i po obliku i po znacenju.

Da podvučem, uopšte nije ni srebrenina, niti je hipotetična reč, a ponajmanje je srebrenina hipotetična reč.
Ja ne znam što ti meni toliko ne veruješ i što si toliko tvrdoglav.Umesto da se raduješ što si čuo za još jednu reč iz srpskog, ti sad praviš hipoteze :ako je postojala, više ne postoji" jer je meni nepoznata.
Sad ti praviš hipotezu da se glagol VARDITI ne koristi od 19. veka, potpuno ofrlje, a rekoh ti već i opet ti kažem da je deo današnjeg govornog jezika. I ovaj rečnik SANU je iz 1962, nije iz 17. veka ili !3.veka.
Ja koristim tu reč jer volim stare izraze, napr. , mogu da kažem "Vardi to mleko dok ja trknem do dvorišta" i svako će da razume ko nije odrastao na jeziku sms-ova ili engleskom, ili uči jezik preko Pinka,Prve i RTSa.
Vlasi nemaju, koliko znam ,ako izgovorim po vlaški "varđi lapće" shvatiće da je mleko vrelo ili da sam rekla "Gori mleko!" (jer je arđe=vrelo, odn. goreti),,Ako kažem "Nisam se baš dobro vardila, i uhvatila me promaja", opet je jasno i razumeće me Srbin, makar po značenju,ako ne zna baš tu reč i ne zna joj etimologiju.

Imaš primere po netu :

"odavno te ja vardim "http://www.knjizara.com/pdf/8282.pdf
"Ne može više da me zgrebee, bolje se vardim a i on posustal pa miruje."(Priče za starce i decu, D.Jovanović)
vardevati, vardiriti ,vardar=guardare, i sl. kod Slovenaca, misle da je vlaški uticaj , str 52 ,https://archive.org/stream/letopisslovensk01matigoog#page/n77/mode/2up
"Ako on slučajno izvadi pistolj i počne da puca na tebe ti mora da vardiš " http://wwwultraboban.blogspot.com/2011_02_01_archive.html
po rečnicima https://www.google.rs/webhp?source=search_app&gws_rd=ssl#q=mora+da+se+vardiš+&tbm=bks
"„I tebe Bog neka te vardi, patniku“,makedonski, http://books.google.rs/books?id=4R8...CBkQ6AEwAA#v=onepage&q=vardi se dobro&f=false
„Зла кучка дом варди, а зла жена дом ра стура", poslovica iz Timočke kraine https://www.google.rs/webhp?source=search_app&gws_rd=ssl#q=nek+te+vardi+bog&tbm=bks
"Sve dosad me jurio, vardio, jurio i najzad me, evo, stigo." Dragoslav Mihailović https://www.google.rs/webhp?source=search_app&gws_rd=ssl#q=nije+se+vardio+&tbm=bks
"ja cu spremam klopu i cu da vardim pice" sa foruma 20. veka http://www.skrivenoblago.com/index.php?topic=770.210

A originalne etimologije germanskog porekla, uslučaju reči kao što je Varda i sl. _ n.e. . p.o.s.t.o.j.e.
Varza/Vardza znači kupus na vlaškom, ako kupus "raste u gradinu", znači ograđenom prostoru, onda može da ima veze, ali to nije starogermanski, osim ako po starogermanima ne podrazumevaš Walache, izjednačene sa Keltima.

Old Persian vardana “town” The Old Persian form is graphically ambiguous: vardana- or vṛdana-.
Old Indian vardhana-“town”

A vlaški Bardzulj, Drdanjac, (Roda=bardza, odatle i alb. bardh=belo) , vrlo sličan vlaškom "varzulj"/"vardzulj" (= kupusar), btw obe reči (roda i kupus) vezane za sakrivanje "kako se dobijaju bebe" ;)
..evo ga opet vezan za Parćiju :
Barzan is a Northwest-Iranian form in Persian, corresponding to the genuine Southwest-Iranian form seen in Old Persian vardana- or vṛdana (neut.) “town” and Pahl. vālan “community, settlement.
http://www.iranicaonline.org/articles/barzan-part-of-a-town-quarter-mahalla-street-kuca

Znači, kao što rekoh, prvi put kad rekoh,vrlo ljubazno i neodređeno..jer nije bitno za ovu temu (al sad moram da se pravdam za ovoliko sitničarenje, izazvano sitničarenjem):
Нису променили назив Вардара у Вардхар , као влашко Барѕуљ (Родуљ) у Бардхуљ(него за зову Вардари)..
Вардити је глагол који постоји код нас у значењу "чувати", а варда је нека реч из парћијског/персијског опет у значењу чувара, односно тврђаве.
Мени зато[/B] Варда+р увек личи на чувара замка, чувара Града, заштитника.

Poslednja izmena:
Još, povodom onog citata što je Igor postavio, da su sa Balkana otišla plemena u Jermeniju a ne obratno,(videh sad slike jermenske ženske nošnje ), da vam napravim poređenje po nošnji:
Ova oglavlja što nose Jermenke , sa mnogo "dukata" i sa "čvrstom potkapom" iznutra, da bi dobili visinu:

istovetna su oglavljima u današnjoj i 19ovekovnoj makedonskoj nošnji (mada i žene sa kosova uparade glavu za svadbe, a dukate i perle svi kače na čelo. i Bosanke i Rogozna i Timok )

xwG3R-1.jpg
Emuzej-OglavljePrizrenSrbijakrajXIX-1.jpg
EfPcb-1.jpg

napr.makedonske Vlajne
http://sr.wikipedia.org/sr/Македонска_народна_ношња

makedonski-narodni-nosii-1.jpg
40JPG-1.jpg

704257_Nosnja20-20Makedonija-1.jpg
makedonci.jpg
makedonski-narodni-nosii-1.jpg

Mijačko Lazaropolje
http://lazaropole.webs.com/

skopska Crna gora
nosnja156001jpg13.jpg
Folk-Costume-of-Skopska-Crna-Gora.jpg

Bitolj
153281_scan10062-1.jpg
Bitola-Makedonija-1.jpg

Kosovo
eq574j-1.jpg
71179_50651952980_1963370_n.jpg

Srbija centralna
nosnja104846jpg3463.jpg

Iz Gopčevićevog putopisa
Stara20Srbija20i20Makedonija20-20Spirido-1.jpg

http://www.1389.org.rs/srbi-19.vek.html

istočna Bosna
cajnice_i_foca_19.vijek.jpg

znači, svuda redom

https://www.google.rs/search?q=arme...nyanmag.com%2Ftag%2Farmenian-women%2F;429;600

ali ja neću da postavljam hipoteze da su srednjevekovni Makedonci nosili istu odeću kao i antički Makedonci (od kojih je deo možda otišao, ako to nisu bili njihovi preci, u potonju Jermeniju), samo vidim ono što vidim i ne mogu da se pravim da ne vidim.

Opet zbog Sokolske:
Мени зато Варда+р увек личи на чувара замка, чувара Града, заштитника.

Čini mi se da je na južnoj granici Ilirije postojala jedna vrlo bitna tvrđava na granici ka Epiru, koja se morala braniti zdušno, jer je granična. Grci su ime tvrđave zapisivali Πήλιον, Πέλλιον or Πήλεον ,a pripadala je nekim "dešnjačkim" plemenima- desničarima (Dexaroi ), koja su (po The Illyrians (The Peoples of Europe) by John Wilkes ) posedovali nekoliko utvrđenja-gradova though none has yet been definitely located, including Pelion Antipatreia (probably Berat) Chrysondym, Gertous or Gerous and Creonion".Aubrey De Sélincourt (The campaigns of Alexander by Arrian) piše da je ta tvrđava bila najbolja za odbranu u celoj regiji .Ko osvoji tu tvrđavu, otvorio je kapiju Ilirije i može posle da se pravi da je "Ilir".

Poslednja izmena:
Da podvučem, uopšte nije ni srebrenina, niti je hipotetična reč, a ponajmanje je srebrenina hipotetična reč.
Ja ne znam što ti meni toliko ne veruješ i što si toliko tvrdoglav.Umesto da se raduješ što si čuo za još jednu reč iz srpskog, ti sad praviš hipoteze :ako je postojala, više ne postoji" jer je meni nepoznata.
pa ja vec rekoh pardon, ja sam misio da je to hipoteticka rec, a da je zastarela mislim da je ocigledno, tesko ko da ju je neko od nas ikad izgovorio i cuo dok nismo naleteli na ovu temu i potrazili je po recnicima i guglu, a da ne koristimo lokalne dijalekte:)
A originalne etimologije germanskog porekla, uslučaju reči kao što je Varda i sl. _ n.e. . p.o.s.t.o.j.e.
Varza je ta starogermanska reč , što znači kupus na vlaškom, ako kupus "raste u gradinu", znači ograđenom prostoru, onda može da ima veze, ali to nije starogermanski, osim ako po starogermanima ne podrazumevaš Walache, izjednačene sa Keltima.
ne znam sta hoces da kazes, rec varda po znacenju i obliku odogovara engleskom ward ili nemackom wart u znacenju straza, ili ako hoces njihovim reflexima u romanskim jezicima kao sto su franc. i ital. gde je preuzeto kao guarda ili garde sa istim znacenjem. Kao sto rekoh varda je straza, nije ni grad ni kupus, ni naseljeno mesto. Btw, vlasko varza se kao i slicni oblici u nekim drugim romanskim jezicima izvodi od latiskog viridia, zelenis.
http://en.wiktionary.org/wiki/varz%C4%83

Ako Vllasi se pominju u kasnim vekovima kao nacije mislim daleko kasnije od Arbanasa , onda nema nikakve smisle da su Arbanasi nesto od njih kopirali\osvojili !
I pored toga sta mi smatramo da imamo istu proslost sa Vlasima .

Genetika nema svoj KOD i daleko je do toga , tako da ne uzmi genetska istrazivanja kao 100% TACNE !

prvo, pa nije bas da se ''Vlasi'' ili ''vlasi'' pominju u kasnijim vjekovima kao ''nacija'', kasnije negoli Albanci. Zivjeli jedni pored drugoga dosta dugo, vjekovima prije doseljenja raznih plemena Sklavena, i naravno, podrazumeva se i prije doseljenja Srba i dr.

A sto se Genetike tice, pa vidi se da ovaj @cronnin (jos mu neki Albanac nesto ispricao . . .:hahaha: ), pojma o tome nema, pa ni ti nisi bolji.
sta si ti hteo sa ovim ''Kodom'' nama reci ? od kakvog ''Koda'' je ''daleko'' ?
a koje su po tebi 100 % istrazivanja tacna ?
( Ako to nije Genetika ? Koja je tacna koliko su ti druge Prirodne Nauke tacne )

prvo, pa nije bas da se ''Vlasi'' ili ''vlasi'' pominju u kasnijim vjekovima kao ''nacija'', kasnije negoli Albanci. Zivjeli jedni pored drugoga dosta dugo, vjekovima prije doseljenja raznih plemena Sklavena, i naravno, podrazumeva se i prije doseljenja Srba i dr.

A sto se Genetike tice, pa vidi se da ovaj @cronnin (jos mu neki Albanac nesto ispricao . . .:hahaha: ), pojma o tome nema, pa ni ti nisi bolji.
sta si ti hteo sa ovim ''Kodom'' nama reci ? od kakvog ''Koda'' je ''daleko'' ?
a koje su po tebi 100 % istrazivanja tacna ?
( Ako to nije Genetika ? Koja je tacna koliko su ti druge Prirodne Nauke tacne )

Video sam ne TV-ju pre godinu dana , emisija bila za GENETIKU i tako su zakljucali do jos je rano doci do prave genteske rezultate i onako nema svoj KOD-PECAT kaki bi oni mislili na to neznam ..
Sta se tice VLLASA , to je tacno sta si napisao u vezi sa Albancima ali ima forumasa ovde sta koriste njih-stalno kako bi lakse Albance stavili istorisjki na = O (nula) .

Video sam ne TV-ju pre godinu dana , emisija bila za GENETIKU i tako su zakljucali do jos je rano doci do prave genteske rezultate i onako nema svoj KOD-PECAT kaki bi oni mislili na to neznam ..
Sta se tice VLLASA , to je tacno sta si napisao u vezi sa Albancima ali ima forumasa ovde sta koriste njih-stalno kako bi lakse Albance stavili istorisjki na = O (nula) .

Od kog veka se termin "vlah" koristi za pravoslavne Srbe ? Kome su najblizi Vlasi govori dosta njihova uloga u srpkoj istoriji .
Bas naprotiv vlahe koriste kako bi anulirali Srbe , jer svi ti vlasi imaju srpska imena i vecina njih se u kasnijim spisama smatra Srbima .
Kad ne bi bilo "Vlaha" ja ne znam sta bi Hrvati , obzirom da im 70% nacije vodi poreklo od istih tih plemena i Srba (da li je to jedno te isto nek kaze vreme ).

pa ja vec rekoh pardon, ja sam misio da je to hipoteticka rec, a da je zastarela mislim da je ocigledno, tesko ko da ju je neko od nas ikad izgovorio i cuo dok nismo naleteli na ovu temu i potrazili je po recnicima i guglu, a da ne koristimo lokalne dijalekte:)

ne znam sta hoces da kazes, rec varda po znacenju i obliku odogovara engleskom ward ili nemackom wart u znacenju straza, ili ako hoces njihovim reflexima u romanskim jezicima kao sto su franc. i ital. gde je preuzeto kao guarda ili garde sa istim znacenjem. Kao sto rekoh varda je straza, nije ni grad ni kupus, ni naseljeno mesto. Btw, vlasko varza se kao i slicni oblici u nekim drugim romanskim jezicima izvodi od latiskog viridia, zelenis.
http://en.wiktionary.org/wiki/varz%C4%83

To je zbog zajednickog indoevropskog porekla jezika. Npr. nemacki- schwester; engleski- sister; srpski- sestra a orginal je iz sanskrita SASTRI.

Ali jeste utvrdjeni grad tj. grad sa strazom. A imamo i svargu, slovenski raj u kome vlada Svarog. Takodje i Varuna, vedsko bozanstvo, cuvar neba.

Poslednja izmena:
Od kog veka se termin "vlah" koristi za pravoslavne Srbe ? Kome su najblizi Vlasi govori dosta njihova uloga u srpkoj istoriji .
Bas naprotiv vlahe koriste kako bi anulirali Srbe , jer svi ti vlasi imaju srpska imena i vecina njih se u kasnijim spisama smatra Srbima .
Kad ne bi bilo "Vlaha" ja ne znam sta bi Hrvati , obzirom da im 70% nacije vodi poreklo od istih tih plemena i Srba (da li je to jedno te isto nek kaze vreme ).

Pojam vlah je višeznačan...

To je zbog zajednickog indoevropskog porekla jezika. Npr. nemacki- schwester; engleski- sister; srpski- sestra a orginal je iz sanskrita SASTRI.
zasto bi original bio sanskritski sastri a ne npr nemacki scwester? da ne mislis da su ostali jezici nastali od sanskrita?

Ali jeste utvrdjeni grad tj. grad sa strazom. A imamo i svargu, slovenski raj u kome vlada Svarog. Takodje i Varuna, vedsko bozanstvo, cuvar neba.
ima svega, saso mange, a jel ima varda sa znacenjem straza? ovde imamo direktno poklapanje i oblika i znacenja, a i vremensku i prostornu bliskost. sa druge strane nas dele i oblik i znacenje i vremenski jaz od par milenijuma.

Da neces da kazes da je nemacki stariji od sanskrita?
kako jezici mogu da budu stariji jedni od drugih, jel neko jednog dana resio da stvori nemacki jezik ni iz cega a to je bilo posle onog lika koji je smislio sanskrit pa je zato sanskrit stariji? predak nemackog jezika je postojao u isto vreme kad i sanskrit, isto kao sto danas jezici koji vode poreklo od sanskrita postoje u isto vreme sa nemackim.

kako jezici mogu da budu stariji jedni od drugih, jel neko jednog dana resio da stvori nemacki jezik ni iz cega a to je bilo posle onog lika koji je smislio sanskrit pa je zato sanskrit stariji? predak nemackog jezika je postojao u isto vreme kad i sanskrit, isto kao sto danas jezici koji vode poreklo od sanskrita postoje u isto vreme sa nemackim.

U vreme kad su pisane Vede i Upanisade ne da nije postojao nemacki jezik, vec nisu postojali ni nemci.

Стигао и грешни светац.
Како се, Теофане, каже њушка на неком од оних 10 наречја албанског?И како се чита, буди љубазан, напиши ми.
А како оскоруша?(Sorbus domestica)
https://www.google.rs/search?q=оско...annel=nts&gws_rd=cr&ei=IanaU4jIHNSL4gSjz4GADA

Живели су од 11-12.века заједно, кад су етнички Арбанаси "атерирали" међу Влахе Москопоља (Воскопоја), и почели да их малтретирају .

Poslednja izmena:
U vreme kad su pisane Vede i Upanisade
ehem, nadji mi od kad je najstariji tekst veda i upanisada.
nije postojao nemacki jezik, vec nisu postojali ni nemci.
naravno da su postojali, mozda su se zvali teletabisi ali ljudi od kojih uglavnom poticu danasnji nemci i danasnji nemacki jezik postoje isto toliko kao i ljudi koji danas pricaju hindu ili bengalski a ciji su preci svojevremeno pricali prakrit ili pre toga sanskrit ili pre toga arijski itd. ne vidim zasto je tesko posmatrati stvari u kontinuitetu...

Back