Hvala ti Slavene ali jel mozes sad otprilike da mi poredjas koliko je to bilo u procentima na primer ako je u BiH bilo 800 hiljada Srba pa da mi kazes koliko je tada cela BiH imala stanovnika ??? I tako za svaku od ovih teritorija ??? I sta je sa Makedonijom , pretpostavljam da ona spada u Staru Srbiju ali je onda nelogicno mali broj Srba , jel se Makedonci tada nisu ubrajali u Srbe ? Ili jesu ??
Srbija 2,9 miliona; 95%
Hrvatska i Slavonija 2,6 miliona; 25%
Bosna i Hercegovina 1,9 miliona; 43%
Dalmacija 650.000; 16%.
Crna Gora 225.000; 93%
Za Ugarsku je malčice problem jer ne govorimo o kompaktnoj teritoriji, već pojedinačno odabranim županijama koje su blizu srpske nacionalne države i sadrže značajni udeo srpskog stanovništva. Ne znam da li je to podatak koji te interesuje, ali zbir svih stanovnika tih županija je bio oko 2,75 miliona. To je hajdemo reći nešto preko 16% Srba u tom arbitražno odabranom području.
Jako je teško pobrojati Srbe južno od Šar planine u to vreme. Ne, ova statistika ne uključuje većinu Slovenskih Makedonaca. Srpski nacionalni pokret je u tim krajevima kaskao za bugarskim, odnosno razvijenije kreće tek od poznih 1880-ih godina, a borba između srpske i bugarske nacionalne ideje takva je bila da se često situacija na terenu kod ljudi slabije izgrađene nacionalne svesti menjala iz godine u godinu. Kako bi se došlo barem do nekakve, kakve-takve brojke, upotrebljena je brojka
patrijaršista, odnosno pravoslavnih hrišćana koji su odbili autoritet Bugarske crkve. Tako se došlo do pretpostavljenih
70.000 Srba u osmanskim sandžacima južno od Šar planine,
no ovo je bez Prilepske kaze, znači isključujući Prilep. Ne bih ti mogao reći tačan procenat sada baš, mada ne znam ni je li bitno iz sličnih razloga što mislim da ti nije bitno ono za mađarske županije, ali brojka bi svakako trebalo da bude nešto veća od toga, jer se nesumnjivo iza bugarskih egzarhista moglo pronaći nešto stanovništva nominalno srpskog nacionalnog opredeljenja.
Što se tiče područja Turske severno od Šare, znači Sandžak, Kosovo, južni krajevi...podaci kažu 210.000. To je mislim preko 30% od sveukupnog stanovništva u tim krajevima.
Verujem da bi te možda i ovo interesovalo:
Znam da su brojne pojedinačne studije rađene za slučaj Drugog svetskog rata, ali nije mi poznato još uvek je li to bilo učinjeno na neki ovako sveobuhvatiniji način. Samo tako nešto, potom uklopljeno u sve ovo, moglo bi nam pružiti nešto precizniju sliku za period 1910-1948.